Doi deputati UDMR vor sa scoata demnitarii din categoria functionarilor publici vizati de Codul Penal si sa modifice definitia conflictului de interese. Vezi ce spun expertii anticoruptie si Ministrul Justitiei

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 21 februarie 2012, 20:42 Actualitate | Esenţial


Marton Arpad si Mate Andras
Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
Doi deputati UDMR, Mate Andras Levente si Marton Arpad, au introdus o serie de amendamente la legea de punere in aplicare a noului Cod Penal prin care demnitarii  sunt scosi din categoria functionarilor publici vizati de legea penala si prin care definitia conflictului de interese este modificata. Amendamentele sunt criticate atat de Ministrul Justitiei Catalin Predoiu, cat si de expertul anticoruptie Laura Stefan care sustine ca modificarile fac ca “demnitarii sa nu mai fie acoperiti de Codul Penal” si ca “scot din legea penala conflictul de interese”. Contactati de HotNews.ro, cei doi deputati UDMR au explicat ca amendamentele depuse au “o ratiune constitutionala” si ca, in cazul demnitarilor, “atat incompatibilitatile, cat si pedepsele pentru incompatibilitati se regasesc in legi distincte”.

Primul amendament este depus de deputatul UDMR, Marton Arpad, si vizeaza articolul 175 din Noul Cod Penal care defineste functionarul public. Legea vizata de amendament este cea privind punerea in aplicare a Noului Cod Penal (L. 286/2009) care se afla in dezbatere in cadrul Comisiei Juridice din Camera Deputatilor.

Amendamentul depus elimina litera b) a articolului 175 care spune ca functionarul public este si cel care “exercita o functie de demnitate publica sau o functie publica de orice natura”.

Pe langa eliminarea din categoria functionarilor publici a persoanelor cu demnitate publica, amendamentul mai elimina si “persoanele juridice declarate ca fiind de utilitate publica”.

“Nici persoanele care indeplinesc o demnitate publica, nici persoanele care activiaza in cadrul unor persoane juridice declarate ca fiind de utilitate publica, de exemplu ONG-uri, nu pot fi asimilati functionarilor publici. Nu permite statutul lor constitutional”, se arata scris in motivarea amendamentului.

Laura Stefan, expert anticoruptie: “Se propune ca demnitarii sa nu mai fie acoperiti de Codul Penal”

“Márton Árpád propune nici mai mult nici mai putin decât ca demnitarii sa nu mai fie acoperiti de Codul Penal, adica sa nu mai raspunda pentru luare de mita, trafic de influenta, delapidare, abuz in serviciu, neglijenta in serviciu si, in general, pentru nicio fapta penala care intra in categoria infractiunilor de serviciu”, sustine Laura Stefan, experta anticoruptie in cadrul Expert Forum, intr-un articol publicat pe Contributors.ro si in Revista 22.

Laura Stefan
Foto: HotNews
“Justificarea pentru aceasta modificare este puerila si ipocrita – domnul Márton Árpád crede ca nu se poate ca legea penala sa puna in aceeasi oala demnitarul cu functionarul public obisnuit, desi exact aceasta este metoda de reglementare folosita de zeci de ani si care nu a generat pâna in prezent probleme de interpretare in practica. Ca in celebra fabula cu câinele si catelul, domnul deputat ne explica superior ca nu e firesc sa avem acelasi nivel de raspundere pentru alesii neamului si pentru plebe. Ca demnitarilor „nu le permite statutul constitutional“ sa fie tratati cu aceeasi unitate de masura... Fals! Daca ar fi existat vreo problema de constitutionalitate, Curtea Constitutionala ar fi sanctionat-o in unul dintre zecile de dosare ajunse in fata sa, inclusiv pe aceasta chestiune”, mai sustine Laura Stefan.

Marton Arpad (UDMR): “Ratiunea amendamentului este una constitutionala. Legea fundamentala vorbeste distinct de functionari publici si de demnitarii alesi”

Contactat de HotNews.ro, deputatul UDMR Marton Arpad a explicat ca ratiunea introducerii amendamentului "este una constitutionala".

"Pe de o parte, Constitutia vorbeste in mod clar separat de autoritatile publice, de puterea legislativa, executiva si judecatoreasca. Pe de alta parte vorbeste distinct de functiile alese si vorbeste separat de functiile numite. In momentul cand si demnitarul public si ONG-urile au devenit functionari publici, vorbim de o prevedere neconstitutionala.

Functionarul public e functionar public, judecatorul e judecator, senatorul e senator. Persoanele alese sunt tratate distinct in Constitutie. Nu pot sa introduc printr-un articficiu, intr-un cod penal, ideea cum ca toti ar fi functionari publici, de la presedintele Romaniei la ONG-uri", spune Marton Arpad.

Marton Arpad (UDMR): “De ce sa adoptam legi neconstitutionale, iar pe urma ele sa fie atacate si sa fie respinse la Curtea Constitutionala?”

Marton Arpad, UDMR
Foto: AGERPRES
“Am pus o ordine constitutionala in legislatie. Este gresita conceptia conform careia o lege este facuta doar pentru ca cineva sa castige din ea. O lege neconstitutionala nu poate fi votata pentru ca e neconstitutionala. De ce sa adoptam legi neconstitutionale, ca pe urma sa fie atacate si sa fie respinse la Curtea Constitutionala”, a mai detaliat deputatul.

Marton Arpad mai spune ca in cazul demnitatilor publice, “atat incompatibilitatile, cat si pedepsele pentru incompatibilitati se regasesc in legi distincte” si ca nu sunt afectate de amendamentele depuse.

Colegul sau de partid, Mate Andras Levente a declarat pentru HotNews.ro, facand referire la amendamentul depus de Marton Arpad, ca in prezent “functionarul public nu poate sa faca politica pentru ca ii este interzis. Functionarul public este de cariera si nu ales. Conflictul de interese nu se modifica pentru demnitatile publice, ramane cum era si pana acum”.

“Nu pot fi de acord ca un consilier local, judetean, deputat sau senator sa fie considerat functionar public conform noii legi penale. Daca un consilier local, de exemplu, vrea sa ajunga viceprimar, conform acestei legi, nu va putea sa se voteze pe sine. Este contra functionarii unui stat de drept ca eu sa nu ma pot vota sa mergem mai departe”, a mai spus Mate Andras Levente.

Al doilea amendament modifica definitia conflictului de interese

Cel de-al doilea amendament la Legea de punere in aplicare a Noului Cod Penal a fost depus de deputatul UDMR Mate Andras Levente si modifica definitia conflictului de interese.

“Art. 301.- (1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial nejustificat, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pâna la gradul II inclusiv, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”, se arata in forma articolului propusa de deputatul UDMR.

Fata de varianta originala a textului Noului Cod Penal, este introdus cuvantul “nejustificat”. In plus, este eliminata prevederea care definea conflictul de interese si in cazul unui functionar public si o persoana cu care “s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura”.

Expertul anticoruptie Laura Stefan considera si ca acest amendament “distruge” relgementarea conflictului de interese.

Laura Stefan, expert anticoruptie: “In practica, inseamna de fapt dezincriminarea faptei. Intotdeauna beneficiile vor putea fi justificate”

“Noul text nu mai sanctioneaza obtinerea de beneficii pentru sotie ca urmare a deciziei sotului, ci doar obtinerea de beneficii nejustificate. In practica, asta inseamna de fapt dezincriminarea faptei, pentru ca intotdeauna beneficiile vor avea in spate un contract, adica vor putea fi justificate, nu vor cadea din cer. Problema este ca acest contract este semnat intre persoane mult prea apropiate: asta era motivul pentru care se sanctiona conflictul de interese.

Si pentru ca povestea sa se incheie frumos, se elimina si interdictia de a semna contracte cu companiile la care oficialul public a lucrat in ultimii 5 ani sau de la care a primit foloase de orice natura”, mai sustine Laura Stefan, expert anticoruptie.

Mate Andras Levente (UDMR): “Intentia mea vizeaza patrimoniul nelegal”

In legatura cu amendamentul sau, deputatul UDMR, Mate Andras Levente, a explicat pentru HotNews.ro ca prin termenul “nejustificat” vrea sa santioneze acel patrimoniu obtinut nelegal de catre cineva.

Andras Levente Mate
Foto: AGERPRES
”M-am gandit la faptul ca cineva poate sa castige bani, dar doar cu respectarea legii, adica sa nu fie vorba de coruptie in consiliul local sau in institutii. Sa nu pot sa fac contracte in afara legii.  Vorbim doar de patrimoniul nelegal. Daca eu incasez un ban ca indemnizatie de consilier local, este legal, dar daca am facut bani nejustificat, sau nelegal, pe o afacere, sa fie considerata infractiune. Asta era intentia mea”, a explicat deputatul Mate.

Mate (UDMR): “Un consilier local nu poate decide pe probleme ce vizeaza societatea de la care cumpara orice, chiar si o paine. Ar fi conflict de interese”

“O alta problema la conflictul de interese. Se spune in lege ca in ultimii cinci ani de munca sa nu fi avut raport comercial sau de munca... Daca eu, de exemplu, sunt consilier local, ma duc si cumpar o paine de la o societate care inchiriaza spatiu de la primarie, eu ca si consilier local nu mai pot vota prelungirea contractului acelei firme pentru ca intru in conflict de interese pentru o singura paine. Raportul de munca... Daca eu am fost patronul unei societati comerciale si am avut pe cineva angajat pe marketing, daca ajung ministru nu am sa pot sa-l aduc in minister pe probleme de marketing sau probleme de imagine din cauza ca am avut raport de munca cu dumnealui”, a mai spus parlamentarul UDMR.

Mate Andras Levente a mai declarat ca modificarile aduse noului cod penal, daca vor fi adoptate, nu vor afecta retroactiv parlamentarii.

Deputatul Mate Andras Levente este investigat de ANI pentru ca ar fi incalcat legislatia privind conflictele de interese dupa ce si-a angajat sotia la cabinetul parlamentar.

In decembrie 2011, Comisia de Statut din Parlament a hotarat ca angajarea rudelor alesilor in propriile cabinete parlamentare nu reprezinta conflict de interese.

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei: “Nu sprijinim un astfel de demers parlamentar. Voi discuta cu initiatorii si voi ridica problema la nivelul Coalitiei”

Fata de amendamentele depuse de cei doi deputati UDMR, si ministrul Justitiei si-a exprimat nemultumirea. Ministrul Catalin Predoiu a declarat pentru HotNews.ro prin intermediul biroului de presa al institutiei ca nu va sprijini amendamentele si ca va discuta cu initiatorii lor.

Catalin Predoiu
Foto: HotNews.ro
„Ministerul Justitiei dezavueaza orice proiect de modificare a legislatiei prin care se slabesc prevederile legale referitoare la combaterea coruptiei sau sunt slabite institutiile anticoruptie - ANI si DNA. Ministerul Justitiei nu va sprijini un astfel de demers parlamentar. Eu voi depune toate diligentele necesare pentru a conserva cadrul normativ institutional al ANI si al DNA.

Ca ministru, voi discuta cu initiatorii amendamentelor, voi discuta cu conducerea Uniunii, voi ridica problema si la nivelul Coalitiei, pentru a conserva cadrul normativ anticoruptie asa cum este. Daca se poate sa-l intarim, sa-l intarim, dar in nici un caz sa nu slabim aceasta legislatie pentru ca avem nevoie de continuarea activitatii acestor institutii in parametri normali”, a precizat Catalin Predoiu.

Istoricul tentativelor UDMR de a modifica legea ANI

Amendamentele depuse de cei doi deputati vin dupa o lunga serie de incercari ale parlamentarilor UDMR de a bloca activitatea Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Cel mai recent episod a fost respingerea bugetului ANI in comisiile juridice reunite ale Parlamentului, in luna decembrie 2011. Bugetul Agentiei Nationale de Integritate pentru anul 2012 a primit aviz negativ din partea comisiilor juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor. Parlamentarii UDMR si USL au votat impotriva adoptarii bugetului ANI. UDMR a depus un amendament prin care dorea diminuarea bugetului agentiei cu 29 milioane lei, bani propusi spre realocare pentru microfilmarea arhivelor nationale si pentru informatizarea alegerilor din 2012.

In octombrie 2011, deputatul UDMR Marton Arpad a propus mai multe amendamente prin care atributiile ANI ar fi mult reduse. Printre propunerile deputatului UDMR se numara si eliminarea declaratiilor de avere pentru candidati, eliminarea posibilitatii ANI de a cere informatii de la institutiile statului pentru verificarea averilor si eliminarea obligatiei de a afisa declaratiile de avere pe site-ul institutiei. De asemenea, contractele incheiate de o persoana aflata in conflict de interese si care fac obiectul conflictului de interese nu mai sunt anulate.

In iunie 2010 senatorul Gyorgy Frunda a reusit sa impuna cateva amendamente care practic amputau prerogative ANI.  Prevederile legii elimnate de senatorul Frunda au fost reintroduse de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor iar legea a fost votata cu toate articolele ulterior.

In aprilie 2010 legea de functionare a ANI a fost din nou afectata dupa ce avocata Alice Draghici a ridicat mai multe exceptii in dosarul Bradisteanu, in cazul caruia ANI a propus confiscarea sumei de 3,6 milioane de euro. Inca inainte ca ANI sa functioneze UDMR a contestat vocal atributiile si necesitatea institutiei. In 2006 tot UDMR a fost partidul care a propus amendamente in parlament prin care atributiile ANI sa fie reduse. In 2006 tot Marton Arpad a fost varful de lance al UDMR pentru restrangerea atributiilor ANI.

Au mai scris pe acest subiect:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4370 vizualizari

 • +19 (19 voturi)    
  In principiu (Marţi, 21 februarie 2012, 21:00)

  Alan Shore din BJ [anonim]

  Nimeni nu e mai presus de lege dar de cand cu astia... Sunt un total conflict de interese inclusiv scoaterea legislatorilor in afara legii. Noii monarhi sunt acolo...
  • +15 (15 voturi)    
   Cineva trebuie sa care crucea asta (Marţi, 21 februarie 2012, 22:19)

   Un Guru [anonim] i-a raspuns lui Alan Shore din BJ

   si ungurii s-au asumat-o. De fapt imunitatea e visul oricarui parlamentar ; oricare din ei si-ar dori sa fure fara sa poata fi atins. Daca stai sa te gandesti, cred ca politicienii nostri au chiar mai multe privilegii decat vechii boieri (baroni, duci, conti, lorzi si alte alea) si vor sa si le pastreze. Va amintiti ca acum cateva zile la protestul de la Universitate a venit un militar in uniforma si a protestat? Eh, stia ca-si va pierde slujba, dar militarii au tras la sorti si a cazut magareatza pe el. Cred ca si Marton a patit ceva similar si evident, aparatorul hotilor trebuia sa fie de la maghiari fiindca ei sunt singurii cu electorat captiv, nu?
   PS: ma gandesc ca Marton nici nu va mai candida
  • +17 (17 voturi)    
   Ei as UDMR e mai presus de legea (Marţi, 21 februarie 2012, 22:46)

   ogi [anonim] i-a raspuns lui Alan Shore din BJ

   de ani de zile .Si nimeni nu ia nici o masura .
   5% santajeaza o intreaga clasa politica . Acum isi salveaza penalii lor . Sper sa iasa la viitoarele alegeri sub 5% si sa stea ca si Vadim pe centura
   • +9 (9 voturi)    
    ce fete de infractori au astia doi (Miercuri, 22 februarie 2012, 10:18)

    ioba [anonim] i-a raspuns lui ogi

    Intr-o tara normala s-ar ridica pragul electoral. Au ungurii 7%, ridicam pragul la 10%. Astia de ani de zile sunt cancerul. Au santajat toate partidele ca sa-i ajute sa obtina majoriotatea in parlament si uite unde am ajuns.
  • +4 (4 voturi)    
   Asa se intampla cand ai "partide"... (Miercuri, 22 februarie 2012, 10:54)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui Alan Shore din BJ

   etnice, si cand toata lumea voteaza incolonata frumos partidul "unic". In lipsa de alternative ajungi sa trimiti in parlament specimene din astea care nu se sfiesc sa sustina cele mai imorale propuneri legislative. Ca tot erau laudati maghiara ca sunt foarte ordonati in a vota UDMR-ul. Ei! asta este rezultatul.
 • +23 (23 voturi)    
  santajisti corupti (Marţi, 21 februarie 2012, 21:05)

  mav [anonim]

  sper ca politica sa nu mai aiba episoade cand un partid pendul sa santajeze prin apararea si legiferearea coruptiei...UDMR este partidul care a amputat ANI, se opune reformelor..etc..nu e posibil ca un partid minoritar sa tina reformele pe loc.
  • -3 (7 voturi)    
   Ba este posibil.Pt ca.. (Marţi, 21 februarie 2012, 22:00)

   Cristian [anonim] i-a raspuns lui mav

   1.Exista partide romanesti bolnave dupa putere.
   Boala a debutat cu PDSR si s-a cronicizat cu PD-L.
   Dorinta a fost atat de mare incat fiecare s-a tavalit cu "virgina" moghioryu..Acum ne vaitam ca avem probleme si usturimi...
   2.Nu exista o legislatie ca la unguri(sic...),sarbi sau ucraineni care sa zica nem sau maxim 1 flacau strain de tara, in parlament.
   3.Avand in vedere si luand in considerare ca luarea de pozitie sa fie corespunzatoare....ne meritam soarta pt inertia noastra celebra ca si pt efectele din boala enuntata.
   Ca doar noi i-am ales pe cei care neobosit,de 21 de ani lupta pt noi...
   • +1 (3 voturi)    
    ai grija (Miercuri, 22 februarie 2012, 7:46)

    st-an [utilizator] i-a raspuns lui Cristian

    ai vrut sa zici PSD ... corecteaza-te.
    • -1 (1 vot)    
     Nici nu aveai... (Miercuri, 22 februarie 2012, 13:49)

     Cristian [anonim] i-a raspuns lui st-an

     Ochisori... p-atunci cand FSN se transforma in...actualele partide care isi impart ciolanul,o data la 10 ani.....daca lasi un e-mail iti dau de ziua ta, o poza cu basel pupandu-se cu ilici...
 • +18 (18 voturi)    
  pute... (Marţi, 21 februarie 2012, 21:10)

  koka [anonim]

  dar, puuuteeeeeeee

  DNA ce face?
  • +3 (3 voturi)    
   Nu are treaba DNA (Miercuri, 22 februarie 2012, 10:09)

   Laur [anonim] i-a raspuns lui koka

   Orice parlamentar poate propune _orice_ lege, nu poate face nimica DNA-ul.
   De facut trebuie sa faca cetatenii cu drept de vot: sa deschida bine ochii cand dau cu stampila.
 • +17 (17 voturi)    
  ungurivsromani (Marţi, 21 februarie 2012, 21:14)

  Gtudor [anonim]

  Cei doi unguri ar trebui sa plece in budapesta
  • +8 (8 voturi)    
   Acolo nu sint primiti pt ca (Marţi, 21 februarie 2012, 22:50)

   ogi [anonim] i-a raspuns lui Gtudor

   sint numiti " tigani unguri " .
   Cei de la Buda - Pesta se considera puri .
   Asa ca acolo nu au sanse si atunci isi manifesta naravurile in RO si culmea pe banii nostri .
 • +20 (20 voturi)    
  astia se cred Dumnezei (Marţi, 21 februarie 2012, 21:20)

  naiba [anonim]

  Nu mai scapam de ei, fir-ar sa fie. NE-AM SATURAT. Nesimtitii naibii.
  • +11 (11 voturi)    
   da, se poate (Marţi, 21 februarie 2012, 23:25)

   apolodor [utilizator] i-a raspuns lui naiba

   putem scapa, doar daca iesim cu totii la vot!!! astfel, ungurii vor avea o pondere mai mica in electorat.
   Daca vom sta acasa la mici si bere...
 • +22 (22 voturi)    
  Nu inteleg de ce UDMR ii tine pe astia (Marţi, 21 februarie 2012, 21:22)

  mircea [anonim]

  Pe Frunda sau cum il cheama si pe indivizii de teapa astora. Demnitar inseamna in primul rand cetatean ca oricare altul, nu infractor aflat deasupra legilor!
 • +16 (16 voturi)    
  Rusine (Marţi, 21 februarie 2012, 21:27)

  Orpheus [utilizator]

  As spune sa le fie rusine dar, clar, nu au...
 • +17 (17 voturi)    
  Si asa o sa iasa UDMR de la guvernare (Marţi, 21 februarie 2012, 21:29)

  Avram Iancu [anonim]

  ...
 • +9 (11 voturi)    
  Pentru asta nu ies oamenii in strada. (Marţi, 21 februarie 2012, 22:12)

  Alius [anonim]

  Dar ies sa strige "Jos Basescu!"... Restul nu mai conteaza pe lumea asta.
 • +11 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 februarie 2012, 22:15)

  [anonim]

 • +11 (11 voturi)    
  ca sa nu faca 5% (Marţi, 21 februarie 2012, 22:23)

  val [anonim]

  toti cei carora nu va convine ce face udemereul trebuie sa va convingeti toate, dar TOATE cunostintele, TOTI prietenii sa mearga la vot. daca romanii se prezinta la vot si voteaza oricare partid politic, ne-etnic, atunci udmr nu mai are cum sa scoata 5%, deci nu intra in shparlament. am scapat in 2008 de prm, e timpul sa dispara si udmr.
 • +10 (10 voturi)    
  Ma ...& Ma...& Mafia (Marţi, 21 februarie 2012, 22:28)

  vali [anonim]

  Mate Andras Levente si Marton Arpad sunt avocaţii mafiei. Punct.
  Având în vedere că partidul lor este într-o coaliţie şi va fi într-o coaliţie şi după alegeri, posibil cu USL, înseamnă că toată clasa politică este mafiotizată şi nu mai avem cu cine vota.
 • +11 (11 voturi)    
  acum (Marţi, 21 februarie 2012, 23:04)

  veninusrl [utilizator]

  trebuie manifestat!
  nesimtirea astora este fara limite, daca vrem sa aratam ca ne pasa acum ttebuie manifestat: nimeni nu e mai presus de lege!
 • +3 (3 voturi)    
  surprindere (Miercuri, 22 februarie 2012, 7:19)

  dorel [anonim]

  ma surprinde din partea acestui partid, dar nu a unii membri acestora, sa nu-l iutam si pe frunda, dar isi joaca bine cartea, pe langa legalizarea coruptiei, ma surprinde si legea privind amnistierea functionarilor publici, de ce nu si a criminalilor ?, aceasta categorie, bugetarii, se crede o categorie sociala, mai speciala ?
 • +2 (2 voturi)    
  Erdély Cosa Nostra ! (Miercuri, 22 februarie 2012, 9:30)

  Prostu [anonim]

  Adicatelea in Romania inca exista o asa conceptie retrograda in Anno Domini 2012:
  demnitarii = functionari publici ?
  Phuffff !
  Macar la penitenciare de-ar fi placutz bilingv !
  Daca nu se schimba modificarea la Penal vom taia tot - nu numai padurile da si muntii ! Poate taiem si craca de sub Guvern !

  Viszontlátásra !
 • +5 (5 voturi)    
  Coruptii UDMR (Miercuri, 22 februarie 2012, 9:55)

  Ioan [anonim]

  De ce niciun corput al UDMR nu este anchetat/judecat/condamnat? Cine ii protejaza? Exista o discriminare pozitiva a etniei maghiare prin UDMR!
 • +5 (5 voturi)    
  mda (Miercuri, 22 februarie 2012, 10:13)

  eu [anonim]

  eu zic ca pana la urma sa propuna si sa se voteze ca parlamentarii sa fie considerati zei, cu imunitate absoluta, cu salariu pe viata, cu paza SPP pe viata...

  astfel pot sa-si desfasoare activitatile pentru mafie in liniste, acum le e frica sa nu vina dna-ul si ani peste ei, si de aia incearca castrarea sub pretexte de 2 lei la care ar rade si un copil de 5 ani.
 • +6 (6 voturi)    
  Doar atat? (Miercuri, 22 februarie 2012, 10:15)

  Anonimul [anonim]

  Si ce altceva ar mai dori UDMRul? Poate sa ii si premieze sau decoreze pe penali? Daca acest proiect al UDMRul ar fi aprobat, sa vedeti atunci inghesuiala in parlament. Vor cere si modificarea constitutiei pentru marirea numarului de parlamentari.
  • +1 (1 vot)    
   Ghici ce? (Miercuri, 22 februarie 2012, 10:39)

   Alan Shore din BJ [anonim] i-a raspuns lui Anonimul

   E deja o realitate a sistemului actual, sa rasplatesti infractori pentru aportul la sustinere. Vezi sefii mafiilor personale. Nu prea e legal dar lasa ca se ocupa ei si de asta. Noi nu trebuie decat sa-i votam.
 • +2 (2 voturi)    
  Haide na (Miercuri, 22 februarie 2012, 10:26)

  Zummm [utilizator]

  UDMR-UL CAND ESTE SI EL VIZITAT DE DNA ODATA ?
 • +3 (3 voturi)    
  Si-uite asa... (Miercuri, 22 februarie 2012, 10:45)

  Berzelius [utilizator]

  Si-uite asa s-a dus pewlii de suflet si mitul ungurilor civilizati, harnici si cinstiti, intr-o tara cu romani lenesi si asupritori.
  Jai Istenem!
 • 0 (0 voturi)    
  Nuante si utilitati (Miercuri, 22 februarie 2012, 11:32)

  Alan Shore din BJ [anonim]

  Ma intreb de cand am citit articolul si am postat prima reactie, justificata de nesimtirea de care dau dovada toti guvernantii, ma intreb la ce si mai ales cui ii serveste aceasta ineptie. Mai ales ca Domnul Presedinte pune presiune ca proiectul de lege sa treaca cat mai repede.
  Nu vad vorbindu-se de acest proiect de lege pentru codul penal si ce schimbari se aduce. Sa fie o invatatura trasa de la proiectul de lege al sanatatii?
 • +1 (1 vot)    
  Asa deci (Miercuri, 22 februarie 2012, 11:52)

  Deci [anonim]

  Modificarea legislatiei in vigoare permite crearea de brese de care sa beneficieze anumite persaone, firme, formatiuni politice, etc. In acest fel se destabilizeaza situatia actuala pe mai multe planuri (economic, civil/penal, reputational international) ceea ce chiar este dorit de anumite persoane!
  In urma destabilitatii si atacurilor de acest gen ce aduc atingere sigurantei nationale, se va trece la urmatoarea faza de ciopartire a statului roman prin prezentarea faptului ca Statul nu e in stare sa gestioneze corect situatiile - deci unu arunca piatra, altul pune botul, altul e depasit de situatie si in final scopul este atins - dezbinarea nationala! Ungurii vor castiga astfel ceea ce vroiau - sa nu mai fie in Romania!
  In acest moment trebuie sa ne concentram pe Aplicarea legii si nu pe modificarea ei: daca ar fi aplicata corect penalizand de la birjarii din taxiuri pana la politicieni si marii afaceristi, aplicandu-se si sanctiuni dure (inchisoare, confiscare avere, etc) o sa vedeti cum tara o sa devina mai curata, oamenii vor incepe sa respecte si politistul de la circulatie , vecinul de bloc precum si pe persoanele mai in varsta. In final America nu este o tara a tuturor posibilitatilor degeaba - este un stat militarizat unde esti facut ciur daca misti un pai care nu e al tau sau injuri un politist!
 • +1 (1 vot)    
  doua fetze (Miercuri, 22 februarie 2012, 12:26)

  romanas [anonim]

  au astia doua fetze de "intelectuali" de il iau si pe universitarul Boc; normal, ungurii se considera deasupra legii, altfel sunt discriminati.
 • +2 (2 voturi)    
  Vanzatorii de tara din iudemere (Miercuri, 22 februarie 2012, 13:09)

  Mihai [anonim]

  nu au liniste pana nu ingenuncheaza insitutiile anticoruptie din Romania. Daca va uitati prin toate institutiile conduse de unguri nu sunt decat neamuri sau clanuri asemeni organizatiilor mafiote. Ei au o mare problema fiindca stiu ca musca de pe caciula a inceput sa faca pui si vor sa se puna la adapost pentru timpurile cand nu vor mai fi la putere. Sigurul lor interes este imbogatirea rapida, de maghiarii care i-au votat nu-i doare niciunde.
  Sper ca vor merge cat mai multi romani la vot, indiferent pe cine voteaza numai sa nu mai ajunga aceasta plaga tradatoare, partid ilegal format pe criterii etnice numit iudemere in parlament vreodata. ANI si DNA ar trebui sa ii ancheteze putin pe astia doi, sa vedem ce au de ascuns de tot incearca sa faca legi care sa-i scuteasca de raspundere.
 • 0 (0 voturi)    
  Legi speciale pt.demnitari? - Pedeapsa cu moartea (Miercuri, 22 februarie 2012, 21:27)

  jango cage [anonim]

  .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by