Acordul de luni noapte al Eurogrupului privind planul de salvare a Greciei este o masura buna, dar statul elen nu a scapat inca de riscul falimentului, a declarat la RFI vicepresedintele PNL. Fostul ministru de Finante a spus ca situatia din Grecia trebuie sa fie o "lectie" pentru Romania.

Varujan VosganianFoto: HotNews.ro

In opinia lui Varujan Vosganian, "Grecia in acest moment inca nu a scapat (de faliment-n.r.), pentru ca daca nu se iau unele masuri de disciplinare de natura bugetara, s-ar putea sa se reintoarca la situatia de dupa primul ajutor financiar".

Fostul ministru de Finante a spus ca poporul grec trebuie sa sustina eforturile Guvernului de la Atena, pentru a scapa de riscul unui faliment: "Grecia are aceste probleme legate de restructurarea datoriilor si de buget si mi-e greu sa cred ca acest lucru va mai merge inainte daca poporul grec nu va intelege ca trebuie sa raspunda printr-un gest decisiv la sustinerile care vin din partea UE".

Dupa parerea vicepresedintelui PNL, Varujan Vosganian, criza din Grecia este o lectie pentru Romania: "Pentru Romania este o lectie si anume sa inteleaga faptul ca noi nefiind in zona euro, apropierea de un pact de natura fiscal-bugetara, de o alta situatie care ne-ar pune intr-o situatie dificila nu ne-ar crea si prietenii pe care-i are Grecia".

Statele din zona euro au convenit, marti dimineata, asupra unui nou plan de salvare fara precedent destinat Greciei, in suma totala de 230 de miliarde de euro, pentru a evita un faliment al statului elen, cu consecinte imprevizibile pentru intreaga Europa. Astfel, Grecia va beneficia de un ajutor public de 130 de miliarde de euro si de un efort mai mare din partea sectorului privat, care a acceptat sa suporte o reducere de 53,5% a valorii titlurilor datoriei Greciei, in loc de 50%.

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.