​Analiza HotNews

De ce e Biserica Ortodoxa Romana muta?

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Marţi, 21 februarie 2012, 0:05 Actualitate | Esenţial


Biserica Ortodoxa Romana muta
Foto: Hotnews
​Un preot. Asta doream: un preot ortodox care sa vorbeasca despre compasiune cu cititorii HotNews. Saptamana in care murisera inghetati zeci de oameni trecuse, sate intregi erau sub zapezi, iar pe Facebook bantuia obsesiv o intrebare: “De ce nu s-au deschis bisericile ca sa nu mai inghete oamenii strazii la -20 de grade?”

Un preot ortodox, venit din mijlocul parohiei sale, ar fi fost cel mai potrivit sa vorbeasca despre solidaritate. Despre mila crestina. Dar mai lesne este a trece camila prin urechile acului, decat a aduce un preot intr-o emisiune.


Intai am telefonat unui preot pe care il urmaresc de ceva vreme. Tanar, inteligent, cu stiinta vorbirii in public. A acceptat. Era firesc. Dar, dupa 3 minute, a revenit cu un telefon: “Iarta-ma, dar acum mi-am amintit. Trebuie mai intai sa cer binecuvantarea. Vorbim maine dimineata.” O exigenta specifica relatiei duhovnicesti, mi-am spus. Dar dimineata am primit urmatorul raspuns, rostit in barba, cu un iz de stanjeneala: “Imi pare rau, dar nu pot veni. Nu am primit binecuvantarea. E data o circulara ca nu putem iesi in media fara aprobare de sus.”

Aproape de oameni. Servitorul servitorilor lui Dumnezeu. Cald. Deschis dialogului. Este imaginea ideala a unui preot.

Defensiv. Banuitor. Speriat. Avand nevoie de aprobare de sus. Este imaginea realista a functionarului unei institutii inalt birocratizate.

“APROAPE CA LA ARMATA”


Nu am renuntat. Am cautat numerele de telefon a sase preoti din Bucuresti, toti parohi, si le-am facut aceeasi invitatie. Unul dintre ei mi-a spus ca “v-as ajuta cu draga inima, dar e nevoie de aprobare de la Patriarhie. Sunati la biroul lor de presa.” Alt preot, un profesor universitar domol la vorba, m-a rugat sa nu ma supar caci „imi place, nu-mi place, nu am voie sa ies fara aprobare”. Si cat de ciudata era alaturarea cuvintelor „binecuvantare”, „circulara”, „aprobare de sus”. „Sus? Cat de sus?”, imi venea sa intreb.

De cealalta parte a transeelor, caci devenise limpede ca ma aflam in fata unui „conflict rece”, producatorii televiziunilor nationale de stiri ridicau descurajati din umeri. Un producator de la stirile TVR mi-a spus ca nu a reusit inca sa aduca invitat un preot ortodox: „Eu aflu subiectul cu 24 de ore inainte, dar dureaza cateva zile pana se primeste aprobarea. E un proces prea dificil”. „Exista doi preoti pe care-i trimit intotdeauna si, daca invitam pe altcineva, acesta trebuie sa ceara aprobare de la superior”, spune Bianca Oanea, producator la Realitatea TV si Romania TV. „Ei au o linie mai cazona, e aproape ca la Armata. Si atunci cand sunt subiecte mai delicate pentru ei, nu trimit pe nimeni.” De altfel, singurul preot invitat si prezent in studioul uneia dintre televiziunile de stiri importante (incluzand TVR) in perioada gerului si a caderilor de zapada, a fost parintele Ioan Popescu, invitat la TVR2 in calitatea sa de duhovnic al actritei Anca Sigartau, personajul principal al emisiunii.

Acel „aproape ca la Armata” deschide o noua perceptie asupra binecunoscutei statistici care spune ca romanii investesc cea mai multa incredere in Biserica si Armata. Asemanarea nu se opreste la aceasta incredere, ci si la o ierarhizare rigida si un control puternic asupra imaginii institutionale reflectate in spatiul public. Teologul Radu Preda spunea intr-o conferinta, la mijlocul anilor 2000, ca „autoritatile bisericesti ortodoxe nu au incredere in legitimitatea demersurilor jurnalistice ale laicilor fara studii de teologie”*.

Dinamica fenomenului este si ea specifica interactiunii dintre doua institutii cu obiective antagonice: presa pentru care transparenta este dezideratul suprem si Biserica care vede aceasta transparenta ca pe o amenintare la adresa propriei identitati. Sociologul Mirel Banica explica: „Biserica este obsedata sa nu greseasca si are o anumita frica de a nu gresi. Si e ca atunci cand mergi pe gheata si ti-e frica sa nu aluneci. Si atunci aluneci. Avand aceasta obsesie a bunei comunicari, cred ca Biserica are tendinta de a se inchide in sine. Pentru ca [ei] spun ca oricum mass-media sunt dusmanii ortodoxiei. Si cand se aplica aceasta sintaxa, nu mai merge nimic.”

Aceasta lipsa de incredere este veche: in 1997, episcopul Dunarii de Jos organiza un mars in timpul caruia 300 de preoti au manifestat impotriva atacarii Bisericii de catre presa laica. „Daca luam o colectie de ziare si televiziuni nu stiu cate stiri pozitive sunt despre Biserica. Si asta a dat nastere unui mecanism de auto-aparare din partea Bisericii”, spune Mirel Banica. „Biserica este de 2000 de ani o structura inchisa. Si structurile inchise comunica greu. Incearca sa vorbesti cu un jandarm. Te va trimite la ofiterul de presa.”

„DACA SUNATI LA PATRIARHIE NU DATI NUMELE MEU, CA-MI FACETI RAU”

Acolo unde m-au trimis si preotii parohi bucuresteni. Telefonul parintelui Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a fost inchis pe aproape intreg parcursul unei zile de joi, cea in care incercam sa invit un preot sa vorbeasca despre solidaritatea crestina si care a coincis (din nefericire) cu zilele Sfantului Sinod al BOR. In sala sinodului este interzisa folosirea telefoanelor mobile, acesta fiind motivul pentru care telefonul purtatorului de cuvant al Patriarhiei era inchis.

Am reusit sa-l contactez abia a doua zi, dupa ce am discutat cu un alt preot din cadrul biroului de presa. Imediat, parintele Stoica m-a sunat: „Nu este vorba despre o restrangere a dreptului preotului de a vorbi in media, ci de o randuiala. Biserica doreste ca mesajul ei sa fie transmis corect in spatiul public. Nu toti preotii stiu care sunt ultimele hotarari ale Sfantului Sinod sau care este pozitia Bisericii intr-o tema sau alta aflata in dezbatere publica. Daca un preot nu cunoaste care este pozitia Bisericii intr-o problema mai delicata, cum au fost cazurile de suicid ale unor personalitati publice, si vine in emisiune exprimandu-si un punct de vedere personal putin diferit fata de cel oficial al Bisericii, apar niste probleme. La acest gen de emisiuni sunt delegati cei care sunt pregatiti.”

Insa unul dintre preotii bucuresteni cu care am discutat despre aceste delegari m-a rugat vehement: „Daca sunati la Patriarhie sa nu dati numele meu ca imi faceti mai mult rau. Imi faceti rau caci vor zice ca m-am inteles eu cu dumneavoastra. Sa nu ma propuneti pe mine, va rog mult. Ei oricum ii trimit doar pe ai lor, pe cei din cercul lor. Si n-am cum sa vin la dumneavoastra ca nici noi nu suntem de capul nostru, trebuie sa facem ascultare. Un preot obisnuit nu va accepta niciodata o astfel de invitatie ca noua, preotilor obisnuiti, nu ni se da voie sa iesim.”

Cum a apreciat parintele Stoica declaratia fratelui sau intru har preotesc? „Eu intuiesc despre cine este vorba. E un preot care doreste sa fie mai prezent pe ecranele televizoarelor, decat sa-si faca misiunea de preot. Principala menire a preotului este pastoratia.” Despre celalalt coleg preot, care nu a primit binecuvantarea, parintele Stoica spune ca „Ma indoiesc ca nu a primit binecuvantarea. In orice tara civilizata, institutiile media fac solicitarile catre birourile de presa ale institutiilor publice. Nu se fac direct catre preoti. Biserica este o institutie publica de drept privat.” E ciudat sa auzi un preot punand la indoiala vorbele unui alt preot.

„BISERICA ARE O ATITUDINE PRUDENTA FATA DE REALITATEA TV SI REZERVE FATA DE ANTENA 3”

Actiunile caritabile ale Bisericii Ortodoxe Romane in perioada gerului si in satele ingropate in zapada au existat. Numeroase si consistente. De altfel, ele sunt o parte fireasca a unuia dintre rolurile sociale importante ale bisericii in modernitate: pentru sinistratii anului 2011, Biserica Ortodoxa Romana a strans 12 milioane de euro. Daca e mult sau putin nu stiu, important e ca aceste gesturi exista. Insa de cele mai multe ori ele nu sunt relatate de catre televiziunile sau ziarele importante. Si astfel, ele exista doar pentru comunitatile ajutate. Puterea modelului, a pildei, se risipeste.

„Cand faci milostenie sa nu stie stanga ta, ce face dreapta ta”, scrie in Noul Testament. Dar toate aceste fapte de milostenie sunt repetat anuntate pe agentia de presa a Patriarhiei si la postul ei de televiziune, Trinitas. Paradoxul este deplin. Absentă din media centrala, dar prezentă intens in cea pe care o poate controla, inaltii prelati ortodocsi nu par a se smeri, ci mai degraba a se teme.

Una dintre prioritatile enuntate de Patriarhul Daniel in discursul sau inaugural a fost „intensificarea misiunii spirituale a Bisericii in societate, dincolo de zidurile lacaselor de cult.” Laudabila ca intentie, dar chestionabila prin
 
Domnul este luminarea mea si mantuirea mea; de ce ma voi teme?
Domnul este aparatorul vietii mele; de cine ma voi infricosa?
Cand se vor apropia de mine cei ce-mi fac rau, ca sa manance trupul meu,
Cei ce ma necajesc si vrajmasii mei, aceia au slabit si au cazut.
De s-ar randui impotriva mea ostire, nu se va infricosa inima mea;
De s-ar ridica impotriva mea razboi, eu in El nadajduiesc.
 
 
Psalmul 26
autenticitatea comunicarii, aceasta intensificare urma sa se desfasoare prin intermediul “a doua retele bisericesti ortodoxe”. Din 2007 a inceput sa emita Trinitas TV, ziarul Lumina si agentia Basilica intarind trustul de presa al Patriarhiei Romane. Toate functioneaza prin donatiile si abonamentele obligatorii ale parohiilor, dar nu sunt altceva decat “purtatoare ale unui discurs oficial si oficios”, cum scrie cercetatoarea Iuliana Conovici. “Autoritatile bisericesti apar inca drept prea putin dispuse sa se resemneze cu ideea ca nu pot controla informatia religioasa transmisa marelui public; neincurajand cel mai adesea pluralitatea opiniilor din interiorul Bisericii, aceasta risca sa favorizeze atat radicalizarea vocilor din interiorul sau, cat si aprofundarea tensiunilor dintre vocea oficiala a Bisericii si ceilalti actori din spatiul public (jurnalisti, intelectuali, militanti ONG).”*

In urma cu zece ani, teologul Radu Preda sustinea ca ”gandirea ierarhica nu doreste sa lase libertate propriilor sale publicatii si le discrediteaza pe cele existente in afara sferei directe de influenta”*. Astazi, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Stoica, spune ca „Biserica are o atitudine prudenta fata de Realitatea TV, un post de televiziune care s-a comportat nedrept cu Biserica. De cele mai multe ori a manipulat intr-un sens josnic, prezentand punctul de vedere al Bisericii in proportie de mai putin de jumatate. Avem anumite rezerve si fata de Antena 3. Avem aceasta libertate de a ne lua masuri de precautie. Nu este firesc ca noi, cei care suntem ofiteri de presa, sa imploram televiziunile sa respecte deontologia profesionala. Daca nu ne respectam reciproc, apar probleme.”

ADMINISTRATORII CU INIMA MARE

Aceste probleme exista de mult si persista. Spatiul mediatic laic trece printr-o profunda criza de moralitate. Zona mediatica ortodoxa oficiala sufera de inautenticitate ajungand doar la un public „captiv”*, nu si la cel care ar avea mai mare nevoie de pastoratie. „Si Biserica are nevoie de media si media are nevoie de Biserica”, cum mi-a spus parintele Stoica. Dar prezenta corect dozata in studiourile de televiziune a unor clerici inteligenti (de care Biserica Ortodoxa nu duce lipsa) va fi benefica in primul rand oamenilor, cei in slujba carora clameaza ca se afla ambele institutii: si cea laica si cea religioasa. E adevarat ca e nevoie de mai mult profesionalism in platourile televiziunilor. Dar si de mult mai mult curaj din partea acelor inalti ierarhi ortodocsi aflati in sferele de sus, acolo de unde vin toate aprobarile lumesti. Caci Cuvantul lui Dumnezeu trebuie sa fie nu doar citit, dar si vestit.

Excelenta observatie a sociologului Mirel Banica nu este insa prea incurajatoare: „Pentru romani, preotul nu este un expert in probleme de societate sau in problematica cuplului. Pentru romani, el este doar un administrator de sacramente: trebuie sa cante bine, sa slujeasca bine si sa aiba inima mare.” Insa Romania nu duce defel lipsa de administratori, fie ei si cu inima mare.

* Iuliana Conovici - "Ortodoxia in Romania postcomunista / Reconstructia unei identitati publice" (ed.Eikon, 2009)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

44250 vizualizari

 • +73 (107 voturi)    
  BOR = institutie mafiota (Luni, 20 februarie 2012, 23:57)

  Ateist [anonim]

  Intr-un cuvant BOR nu-i pasa de oameni decat atunci cand vine vorba sa incaseze bani si is foarte agresivi din acest punct de vedere. Ei traiesc din pacate in lumea lor, undeva in dark ages.
  Inutil sa te lupti cu ei deoarece sfideaza logica si bunul simt.
  • +58 (76 voturi)    
   Adevarul crud (Marţi, 21 februarie 2012, 6:37)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui Ateist

   Cultele consuma prea multe resurse pt. intretinerea lor, faptele de caritate reprezinta nici 10% din totalul cheltuielilor. Este ca si cand ai avea un sistem operativ care mananca 92% din resursele PC-ului, la ce este bun ? Biserica ortodoxa primeste 100 milioane de euro anual de la stat, banuiesc ca enoriasii dau ceva mai mult, deci caritatea de 12 milioane este ceva ridicol.
   • +52 (68 voturi)    
    Protest impotriva conducatorilor BOR (Marţi, 21 februarie 2012, 9:17)

    dan [anonim] i-a raspuns lui Vlad-I

    Eu merg la biserica aproape in fiecare duminica. E drept ca stau cam o ora la predica, dar merg pentru ca preotii respectivi mai dau mese calde la oamenii saraci e drept cu sprijinul enoriasilor.

    Dar sunt frustrat la maxim de conducerea BOR incepand cu Patriarhul si toata adunatura de indivizi care sunt mai interesati de ei, decat de credinciosi.

    Biserica Mantuirii Neamului, ne trebuie cand ei ar trebui sa ajute oamenii sarmani, cand ar putea sa dea un fruct, o paine unora care nu au. Sunt niste ipocriti!!

    Dovada este ca tin in continuare cu dintii de Teodosie ala de la Constanta care se pare ca a intretinut relatii sexuale cu minor, a facut evaziune fiscala, falsuri in acte. E drept ca este Mazare's land unde destrabalarea este legea, dar ce trebuie sa faca ca sa fie dat afara din BOR, sa faca proxentism, sau si atunci Patriarhul o sa fie ingaduitor si plin de mila?!!

    Mila ar trebui sa aveti pentru credinciosi, pentru sarmani nu pentru escroci, conducatori ai BOR! Pacat de atatia preoti si mai ales calugari plini de evlavie pe care-i faceti de rusine. Nu ar trebui nici sa aveti curajul sa ridicati privirea in fata lor...
    • -42 (56 voturi)    
     eu am inteles ca mergi sa mananci la biserica (Marţi, 21 februarie 2012, 9:33)

     marius [anonim] i-a raspuns lui dan

     ce evolutie pentru homeleshi: mananca la biserica, stau pe forum si voteaza PDL.
     • +28 (40 voturi)    
      vot (Marţi, 21 februarie 2012, 11:04)

      alpha [utilizator] i-a raspuns lui marius

      pai nu pot vota psd ca doar din cauza lor sunt homelesi.
      • -10 (14 voturi)    
       raspuns ptr toti care critica Biserica (Marţi, 21 februarie 2012, 21:34)

       ToBeOrNotToBe [utilizator] i-a raspuns lui alpha

       De ce va asteptati ca Biserica sa va asigure asistenta sociala? Nu acesta este scopul ei si in consecinta nici nu-si propune sa-l atinga.Ca o extindere a intelegerii mesajului Evanghelic, Biserica adica , eu dvs, preotii si ierarhii, fac si fapte de milostenie trupeasca, adica acte de caritate cum spuneti, dar nu il absolutizeaza. Dupa logica dvs Biserica este o societate care daca nu face profit trebuie sa piara. Asa au gandit si bolsevicii care au inchis manastirile, pe motiv ca monahii, calugarii sunt niste puturosi care mananca painea statului. Majoritatea celor care comenteaza pe acest forum o fac cu o exterioritate dezarmanta care, chipurile le asigura obiectivitatea. Doua emisiuni , un interviu si un articol sunt suficiente pentru a trage concluzia vietii dvs cu care sa jubilati pana la batranete pe forumuri? Ce relatie aveti cu preotii, cu manastirile, cu tezaurul numit Ortodoxie? Sau chiar nu vedeti padurea din cauza uscaturilor? Va recomand doar de dragul dvs sa cautati mai bine, sa va intemeiati mai bine pe relatii interumane si sa nu va pripiti doar pt ca biroul de presa al Patriarhiei este ermetic sau pentru ca discursul de lemn al unora le tradeaza crisparea. Dati pojghita si veti gasi miez duhovnicesc pana si in babele mistice care cum spunea cineva mai jos se inghiontesc la cozile de la moaste. Exista inca multe resurse in preotimea romaneasca, in monahismul romanesc sau grecesc (care si el este lovit in acesta perioada de scandaluri-vezi arestarea Pr Staret Efrem de la Man Vatoped din Sf Munte. Aceasta este de fapt o notorietate. Numai superficialii se scandalizeaza si raman departe. Interesatii sinceri, sondeaza mai adanc, cu ganduri bune, si afla ceea ce trebuie.
       • +4 (6 voturi)    
        Biserica este o casta care are girul Statului (Marţi, 21 februarie 2012, 23:19)

        Clop [utilizator] i-a raspuns lui ToBeOrNotToBe

        Biserica este politizata si a fost dintotdeauna.

        In Romania sec.21 si dupa comunisti, este doar o treaba dichis de culise. Profitabil numai pentru casta care stie ce si cum.

        Eu inteleg ca in Romania de astazi, invatamantul nu este laic si nu este decat o fraza in Constitutia Romaniei. Asta arata cat de mult "cel mai tare pe scena politica" a avut nevoie de aranjamente cu BOR-ul.
        Asadar, doar treaba de manipulare a populatiei.

        Ca de obicei, individul care n-a vazut stelele e mic, dar biserica e mare!
       • +2 (6 voturi)    
        anti BOR (Miercuri, 22 februarie 2012, 10:47)

        diana [anonim] i-a raspuns lui ToBeOrNotToBe

        Observ cu stupoare cum si BOR are postacii ei!
        Practicile neortodoxe sint lesne de invatat chiar si de "ortodoxi" !
        Imi permit sa afirm ca de o viata tot "sondez mai adinc" in aflarea a " ceea ce trebuie" in diversele forme de agregare ale BOR !
        Imi pare nespus de rau s-o spun ca la toate nivelurile exista un interes nealtruist pentru banul enoriasului ! si o totala lipsa de interes pentru nevoile sufletesti ale unui popor ingenunchiat , iar de nevoile materiale ale poporului nici nu poate fi vorba ! Ideea este ca nu ar trebui sa "sondez " cit mai adinc in aflarea vreunui preot ce urmeaza cu adevarat invataturile lui Iisus, ci sa caut mult si bine pina sa gasesc un preot cu apucaturi de comerciant ! Ma bucur ca BOR recunoaste ca "miezul duhovnicesc" exista in " babele mistice ", doar in ele , nu "si in ele" !
        • 0 (0 voturi)    
         Nu dispera (Joi, 1 martie 2012, 16:35)

         sandel [anonim] i-a raspuns lui diana

         Trece si postul asta si te vei mai linisti. Apoi vine alt post, iar o sa ai probleme.
         Poate intr-o zi te vei boteza.
       • +1 (3 voturi)    
        pentru slujabsul bisericii ToBeOrNotToBe (Miercuri, 22 februarie 2012, 17:00)

        manon [utilizator] i-a raspuns lui ToBeOrNotToBe

        Dra ce relatie aveti voi pretimea cu enoriasii?? Inafara de a smulge bani. Si nu ma refer aici la parohiile sarace, la acei bieti preoti marunti si insignifianti pentru voi cei din varful BOR, acei preoti amarati care nu si-au luat salariile si care aduc bani de acasa sa va faceti sedii care concureaza cu palatele cladite in epocile de glorie a bisericii in Europa. Ma refer deci la acei preoti imbuibati care concureaza cu clanurile mafiote si care au masini de cel putin 50000 euro, vile de milioane de euro si care iti refuza fara sa clipeasca sa iti ingroape mortul sau sa iti crestineze copilul ca nu ai cotizat cat trebuie. Toata lumea stie asta, toti am trecut prin acest paradox creat de voi preotii din bisericile romanesti. Venti acasa cu Icoana sau eu mai stiu cu ce sarbatoare doar sa colectati bani fara sa ne retineti fetele sa stiti problemele sau bucuriile noastre. Preotii adevarati care existau pe vremuri stiau aceste lucruri despre enoriasii din parohia lor . Cei de acum unii se chinuie sa supravietuiasca iar altii sa isi sporeasca averile. Nu va intereseaza sufletul omului ci banul - ochiul dracului.
        • 0 (0 voturi)    
         pentru slujbasul bisericii tobeornottobe (Miercuri, 22 februarie 2012, 23:07)

         ana deac [anonim] i-a raspuns lui manon

         Da aveti multa dreptate si la noi in sat ne confruntam cu acelasi tip de preot ca si in multe alte biserici,trist foarte trist,ei preotii ar trebui sa pastoresca enoriasii si sa.i ajute nu sa-i subjuge!
    • +3 (37 voturi)    
     mass-media are un aport (Marţi, 21 februarie 2012, 9:56)

     alex [anonim] i-a raspuns lui dan

     La nivelul ierarhiei ortodoxe s-a activat un fel de mecanism de aparare din doua motive:

     1) Mass media prolifereaza tot felul de stiri deformate mai bine zis rau intentionate. Un exemplu numai, se aduna presa la cate un pelerinaj si cauta nodul din papura: nu conteaza daca 99,9% din participanti au fost civilizati, daca un numar de doua babe sclerozate isi trantesc sacosele in cap atunci stire de prime-time: romanii s-au calcat in picioare la moaste, sau la sarmale, sau la etc. Iar postacii ateisti jubileaza si isi descarca ura la adresa bisericii si a lui Dumnezeu in general.

     2) La nivelul ierarhiei exista intr-adevar o lipsa de transparenta facuta sa le acopere neregulile, acestea sunt evidente mai ales pentru cei din interior. Aici sunt de acord ca mass-media ar trebui sa functioneze impecabil, insa a se vedea problema de impartialitate de la punctul 1). Eu iubesc biserica nu pentru ierarhii acesteia ci pentru slujitorii multi simplii, cei plini de har, care ajuta efectiv oamenii. Si de fapt prin care biserica ramane vie.
     • +8 (10 voturi)    
      tv (Marţi, 21 februarie 2012, 18:34)

      papa daniel [anonim] i-a raspuns lui alex

      Dacă tot sunteți supărați pe mass media, de ce atunci tv trinitas nu a transmis și el actele caritabile făcute de biserică în timpul viscolului din februarie? Simplu: pentru că nu au existat astfel de acte!
      • 0 (6 voturi)    
       raspuns (Marţi, 21 februarie 2012, 20:56)

       alex [anonim] i-a raspuns lui papa daniel

       Probabil ca sunteti mai informat decat mine in privinta TV trinitas pe care nu il urmaresc defel, insa afirmatia cum ca biserica nu s-ar fi implicat este falsa.

       La noi la parohie chiar s-a organizat o colecta de alimente de baza neperisabile pentru sinistrati .

       Sa incercam sa nu fim partinitori!
       • +1 (1 vot)    
        Ce s-a organizat? (Luni, 5 martie 2012, 21:06)

        Ba2 [anonim] i-a raspuns lui alex

        Spuneti ca s-a organizat o colecta? Cred ca DA, o colecta. Dar obiectele colectate se vor dona celor nevoiasi la Sf. Asteapta. Sau ne informati dv. caror ,,sarmani" le-a revenit macar o mana de paie. Nu stiti bancul cu popa care s-a innecat cand sateanul zbiera la el : parinte da mana!. Tampitul de taran trebuia sa zbiere: parinte ia mana!. Popa ar fi prins mana de ajutor si s-ar fi salvat. Dar sa dea el.......?
        • -1 (1 vot)    
         colecta (Marţi, 13 martie 2012, 16:03)

         sss [anonim] i-a raspuns lui Ba2

         Nu fi mah ipocrit ca s-au donat toate alimentele care s-au strans. Dar asa sunt carcotasii, nici cand se face bine nu se apreciaza, din contra e mai rau decat daca s-ar face ceva rau. Ca de obicei numai nestiutori prin preajma.
      • +1 (1 vot)    
       fii sigur (Miercuri, 22 februarie 2012, 17:03)

       manon [utilizator] i-a raspuns lui papa daniel

       ca nu au facut nimic in sensul asta. ar fi iesit pe post oriunde si ar fi zis dar nici nu ii intereseaza cine ce zice. stii cum e "cainii latra ursul merge..." ce nevoie au de mediatizare daca nu le iese nimic din asta?
    • +9 (11 voturi)    
     CORUPTIA si BOR (Marţi, 21 februarie 2012, 14:39)

     Ililie [utilizator] i-a raspuns lui dan

     Biserica ortodoxa a deschis calea coruptiei. Daca de la Dumnezeu mantuirea poate fi obtinuta prin fapte sau cumparata cu bani, (vezi indulgente, acatiste, pomelnice, intermedierea sfintilor, pelerinaje pe la moaste pentru rascumpararea pacatelor, etc.), atunci de ce sa-mi fie frica sau rusine sa fac la fel si cu oamenii, pentru a obtine mila sau indulgenta?
     Daca avem bani ca Becali, facem niste danii pe la manastiri sau niste fapte caritabile si gata, scapam de pacate si de pedeapsa. Daca cu Dumnezeu se poate proceda asa, de ce n-am face la fel si cu oamenii care ne fac probleme?
     • -4 (6 voturi)    
      Coruptie e de cand lumea; la fel si sofismele (Marţi, 21 februarie 2012, 14:57)

      Anonim [anonim] i-a raspuns lui Ililie

      Coruptie exista dinainte sa apara crestinismul.
      30% din populatia lumii e formata din crestini.
      Sa inteleg ca in restul de 70% nu e coruptie?

      Nu ai trecut de sofisme?
      • +5 (7 voturi)    
       BOR... (Marţi, 21 februarie 2012, 17:29)

       Ililie [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

       nu a inventat coruptia, este adevarat. Insa contrar misiunii ei, a acceptat-o si perpetuat-o. In loc sa o combata, a legitimat-o, lasand sa se inteleaga ca si Dumnezeu o accepta. Paganii o practicau de cand lumea, incercand sa-si imbuneze zeii cu ofrande. Cain a fost primul care a pervertit sensul inchinarii. Biserica trebuia insa sa puna stavila practicilor pagane, de cumparare si corupere a Divinitatii. Ceea ce BOR nu a facut, si vedem unde s-a ajuns. Popoarele mai evoluate spiritual, trebuie sa recunosti ca sunt mai greu de corupt.
     • 0 (4 voturi)    
      Nu e chiar asa... (Marţi, 21 februarie 2012, 21:12)

      Ana Baciu [anonim] i-a raspuns lui Ililie

      Biserica ortodoxa nu a avut niciodata sistemul "indulgentelor". Acela tine exclusiv de biserica catolica si a fost printre motivele care a dus la destramarea ei si aparitia protestantilor.
      • +2 (2 voturi)    
       Scrisoarea de iertare... (Miercuri, 22 februarie 2012, 10:29)

       Ililie [utilizator] i-a raspuns lui Ana Baciu

       este echivalentul indulgentei la ortodocsi. Iertarea sau dezlegarea de epitimie (canoane, penitente, pocainta) prin pelerinaje si danii nu este acelasi lucru?
       Dupa schisma, aschia nu avea cum sa sara departe de trunchi. Acelasi aluat.
       S-a facut din salvarea oamenilor o afacere. Aceasta este regula, Exceptiile nu fac decat sa sustina aceasta regula.
     • 0 (0 voturi)    
      coruptia si BOR (Marţi, 13 martie 2012, 16:07)

      sss [anonim] i-a raspuns lui Ililie

      Niciodata nu vei dobandi iertare de la Dumnezeu ca dai tu vreo danie sau acatist sau mai stiu eu ce. Asta se cheama doar activism social pe care il face orice vedeta care mai are chef de vreo reclama. Daca nu ai in tine sentimentul milei crestinesti esti zero inaintea lui Dumnezeu. Tu daca iti saruti parintii sau fratii sau iubita sau sotia fara sa ii iubesti, poti sa mai spui ca i-ai sarutat cu adevarat? Din contra nici nu ar trebui sa te mai obosesti cu ipocrizia...
    • +2 (2 voturi)    
     stat ???? (Marţi, 21 februarie 2012, 22:03)

     overburn [anonim] i-a raspuns lui dan

     De ce naiba vorbiti toti despre biserica de parca ar fi statul? BOR e o adunatura cu interese financiare ca oricare alta adunatura (corporatie/companie/blabla).
     Evlavie? Ooooh aprinde lumanari, trebuie sa fie un om bun. Prefer un om care nu are nicio tangenta cu biserica si face asta decat pe cineva care se simte fortat de vreo forta supranaturala sa fie darnic.
   • +20 (28 voturi)    
    Bugetarii independenti (Marţi, 21 februarie 2012, 10:10)

    Marius [anonim] i-a raspuns lui Vlad-I

    Cam asta sunt. In zile de azi cand bugetarilor li se taie din salar, nu cred ca popii au primit mai putin.

    Cand se reduc nr de bugetari, biserica isi face oricand inca o parohie la 100m de cealalta care exista deja, si mai incaseaza de la stat niste bani pt salarul inca unui popa. Nu cred ca intreaba statul daca vrea sa mai plateasca un loc de munca in plus..

    P.S Dar poate pana la urma trebuie sa se aplice si legea compensatiei, pleaca doctorii, deci ai nevoie de mai multi popi.
    • -5 (9 voturi)    
     preotii nu-si mai iau salariile de ani (Marţi, 21 februarie 2012, 12:35)

     Alex [anonim] i-a raspuns lui Marius

     stiu un caz, nu mai este platit prin salariu de ani de zile si traieste numai din mila enoriasilor. daca nu ma credeti, intrebati in parohia dvs.
     • +4 (10 voturi)    
      Da, (Marţi, 21 februarie 2012, 13:32)

      gabi_munte [utilizator] i-a raspuns lui Alex

      Eu stiu mai multi popi, nu stiu daca isi iau salariile sau traiesc din mila enoriasilor dar crede-ma traiesc toti foarte bine, asa ca asta chiar n-are relevanta!
      • -3 (13 voturi)    
       unii preoti traiesc bine, dar altii o duc jalnic (Marţi, 21 februarie 2012, 13:52)

       Bogdan [anonim] i-a raspuns lui gabi_munte

       Stiu preoti din Bucuresti care abia reusesc sa isi plateasca facturile. Intotdeauna am fost uimit de faptul ca biserica e considerata extrem de bogata - cine detine toti banii astia? Sunt multe biserici din Bucuresti aflate intr-o situatie jalnica. M-am obisnuit ca toti ateii sa se inghesuie sa arunce cu noroi de fiecare data cand apare cate un articol despre biserica. Dar as prefera ca jurnalistii sa se documenteze mai bine inainte de a face unele afirmatii.
     • +3 (13 voturi)    
      da de munca... (Marţi, 21 februarie 2012, 16:43)

      umoristu [anonim] i-a raspuns lui Alex

      nu a auzit parintelul?
      Din citi popi am vazut, unul nu parea nici infometat, nici obosit, nici sarac:)
      Vai bietii, nu isi primesc salarul si atunci traiesc din "mila enoriasilor"....adica ii fraieresc pe oameni?
      Care ar fi pb sa puna faianta 8 ore pe zi si sa faca pe popa in timpul liber, fara plata daca tot are chemare? ce. e rusinoasa munca?Sau...vreti sa spuneti ca cititul dintr-o carte schizoida veche de 2000 e ceva gen "job" adevarat??????
     • 0 (0 voturi)    
      exact asta am zis mai sus (Miercuri, 22 februarie 2012, 17:12)

      manon [utilizator] i-a raspuns lui Alex

      sunt din pacate din cei care nu au relatii, sunt carnea de tun a celor care se invart bine printre varfurile BOR
     • 0 (0 voturi)    
      Asa o fi (Joi, 23 februarie 2012, 8:03)

      lili [anonim] i-a raspuns lui Alex

      la tine. Daca ma uit la preotii de la biserica la care sunt arondata, probabil ca tot din mila enoriasilor, si-au cumparat unul bmw suv (X5) si celalalt , mai modest, skoda (superb).
   • -2 (4 voturi)    
    ce zici tu e adevarul fals :) (Marţi, 21 februarie 2012, 14:54)

    nae [anonim] i-a raspuns lui Vlad-I

    suma avansata de tine e gresita.
    in realitate, TOATE cultele din romania au primit de la stat, in 2011, cam 63 de milioane de euro.
    evident, biserica ortodoxa a primit marea majoritate.
    totusi, 12 milioane pentru caritate din (ceva mai putin de) 63 de milioane inseamna 20%, ceea ce este consistent.
    sursa 1: http://www.george-damian.ro/cati-bani-se-dau-de-la-buget-pentru-preoti-si-biserici-1689.html
    aursa a doua: http://www.culte.ro/FinantariDetalii.aspx?id=1828

    in plus, tu pleci de la premisa gresita ca, pentru banii primiti de la buget, biserica trebuie sa functioneze ca o cantina publica gratuita.
    ceea ce este eronat.

    sunt de acord, totusi, ca biserica este napadita de popi ticalosi, hrapareti, ca trebuie sa se reformeze si sa se lepede de imaginea, de prea multe ori meritata, de pepiniera de sinecuristi avari si ipocriti.

    insa, in final, este mai util sa prevaleze rolul esential si primordial al bisericii, de stalp al unei morale, al unei filosofii sociale care a creat civilizatia moderna.
   • -5 (9 voturi)    
    de ce in bani? (Marţi, 21 februarie 2012, 17:38)

    mihai [anonim] i-a raspuns lui Vlad-I

    Domnule Vlad si prin aceasta ma adresez si celorlalti ca dvs care poarta acesti ochelari, de ce cuantificati totul in sume, cifre si numere? Daca este o formare profesionala va inteleg. De ce va asteptati ca Biserica, o adunare a celor plini de Duhul (cum zice apostolul Pavel) sa va asigure asistenta sociala? Nu acesta este scopul ei si in consecinta nici nu-si propune sa-l atinga.Ca o extindere a intelegerii mesajului Evanghelic, Biserica adica , eu dvs, preotii si ierarhii, fac si fapte de milostenie trupeasca, adica acte de caritate cum spuneti, dar nu il absolutizeaza. Dupa logica dvs Biserica este o societate care daca nu face profit trebuie sa piara. Asa au gandit si bolsevicii care au inchis manastirile, pe motiv ca monahii, calugarii sunt niste puturosi care mananca painea statului. Majoritatea celor care comenteaza pe acest forum o fac cu o exterioritate dezarmanta care, chipurile le asigura obiectivitatea. Doua emisiuni , un interviu si un articol sunt suficiente pentru a trage concluzia vietii dvs cu care sa jubilati pana la batranete pe forumuri? Ce relatie aveti cu preotii, cu manastirile, cu tezaurul numit Ortodoxie? Sau chiar nu vedeti padurea din cauza uscaturilor? Va recomand doar de dragul dvs sa cautati mai bine, sa va intemeiati mai bine pe relatii interumane si sa nu va pripiti doar pt ca biroul de presa al Patriarhiei este ermetic sau pentru ca discursul de lemn al unora le tradeaza crisparea. Dati pojghita si veti gasi miez duhovnicesc pana si in babele mistice care cum spunea cineva mai jos se inghiontesc la cozile de la moaste. Exista inca multe resurse in preotimea romaneasca, in monahismul romanesc sau grecesc (care si el este lovit in acesta perioada de scandaluri-vezi arestarea Pr Staret Efrem de la Man Vatoped din Sf Munte. Aceasta este de fapt o notorietate. Numai superficialii se scandalizeaza si raman departe. Interesatii sinceri, sondeaza mai adanc, cu ganduri bune, si afla ceea ce trebuie.
    • +3 (7 voturi)    
     FARA (Marţi, 21 februarie 2012, 18:51)

     mariana la [anonim] i-a raspuns lui mihai

     raspuns pt ,, de ce bani ?

     Cred ca si matale esti un mafiot de popa .
     Eu am facut o biserca in satul unde locuiesc , popa m-a cautat necontenit pana am facut donatiile pt biserca , cand a vazut ca nu mai are ce mulge , si-a limitat vizitele
     Un popa de 2 bani ....Cum spune Isus in Fapte 9 -5
     GREU ITI ESTE SA IZBESTI CU PICIORUL IN TEPUSA ...
  • +8 (40 voturi)    
   Oameni, oameni plini de pacate ... (Marţi, 21 februarie 2012, 7:25)

   Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui Ateist

   Well ... atat Biserica Ortodoxa Romana si celelalte culte, cat si firmele din media sunt facute cu oameni, oameni plini de pacate.

   Din punct de vedere institutional - gasesc corecta pozitia mai mult decat circumspecta a BOR fata de media si de jurnalisti.

   Cu foarte putine si notabile exceptii - intreprinderile din media sunt dovedite ca sunt partinitoare, atunci cand sunt platite, ca practica un santaj mediatic (imagine contra publicitate), si ca nu au in general nici un fel de linie ideologica. In Romania "profesiunea" de ziarist este tarata de colaborarea cu Securitatea si de mercantilism congenital.

   Din acesta cauza - de ce sa discute reprezentantul unui cult religios cu "profesionist media" ? cu o persoana pregatita la scoala ciupelii si a manipularii, a propagandistilor si agitatorilor ?

   Din nefericire si biserica este facuta tot din oameni, oameni plini de pacate ... arivismul, simonia, lacomia si prostia sunt elemente caracteristice tagmei preotesti, transformate de jurnalisti frustati in "lipsa de transparenta", "smecherie in sutana", "institutie medievala", etc.

   Din acest motiv cred ca este bine sa discutam problemele concrete, particulare, fara sa generalizam. In articolul de mai sus a aparut intrebarea retorica "de ce nu s-au deschis bisericile pentru a-i adaposti pe cei care sufereau de frig?" si apare un rapsuns care arata interesul ziaristului sa faca ceva audienta prin atragerea in media a vreunui preot, nu sa salveze vreo viata de la moartea prin inghet.

   Ziaristul nu a cercetat daca bisericile si manastirile au fost sau nu inchise, daca au ajutat sau refuzat pe cei care au solicitat ajutor, daca au aparat pe cineva de frig. Ziaristul nu a cercetat nici cazurile individuale ale celor care au sucombat din cauza gerului, iar multi au murit in propriile locuinte, fara sa fi cautat vreodata sa ajunga intr-o biserica pentru a se incalzi.

   Well ... oameni, oameni plini de pacate.

   "Patria si Dreptul Meu!"
   .
   • -5 (13 voturi)    
    corrrrrrrrrrect (Marţi, 21 februarie 2012, 9:28)

    eu [anonim] i-a raspuns lui Mitica (Palarierul)

    .
   • +8 (16 voturi)    
    Parte din meseria lor (Marţi, 21 februarie 2012, 9:45)

    Marius [anonim] i-a raspuns lui Mitica (Palarierul)

    E sa se lupte cu pacatul, ispita diavolul. Deci sa eviti sa te duci in presa din cauza ca ti-e frica ca o sa iesi rau mi se par contrar la menirea ta.

    Pai daca ei nu pot sa se lupte cu presa ce pretentii sa mai ai sa te apere de forte mai oculte. :-))
    • 0 (6 voturi)    
     Nu aruncati margaritarele voastre inaintea porcilo (Marţi, 21 februarie 2012, 15:05)

     Anonim [anonim] i-a raspuns lui Marius

     "Nu dati cele sfinte cainilor, nici nu aruncati margaritarele voastre inaintea porcilor, ca nu cumva sa le calce in picioare si, intorcandu-se, sa va sfasie pe voi." -- asta zice Iisus Hristos.
     Porci sunt multi pe lumea asta, o sa fie un moment ciudat la judecata cand o sa li se explice de ce unii sau altii nu aveau datoria sa se tavaleasca cu ei prin mocirla.

     Crezi ca vor intelege totusi de ce unii sau altii nu s-au tavalit cu ei prin mocirla?
     NU, eu zic ca ei se vor bate cu caramida in piept ca era datoria altora sa le faca si sa le dreaga.
     • -2 (4 voturi)    
      Parca tot Issus (Marţi, 21 februarie 2012, 17:50)

      Marius [anonim] i-a raspuns lui Anonim

      A intors si celalat obraz, si s-a lasat scuipat si rastignit pt sufletele noastre. Deci mie mi se pare ca s-a dat chiar el pe mainele porcilor.


      P.S Tot el ne-a invatat de dragoste, ca Dumnezeu iubeste omul si nu il bate, numai biserica ortodoxa ca parte din chemarea spre Dumnezeu te ameninta cu judecata de apoi. E o chestie psihologica daca vrei, creierul uman rezoneaza mai greu la iubire decat la frica. Frica e f adanc in creier, trebuie doar sa o scoti la suprafata.

      De diavol mi-e frica nu imi permit sa imi fie frica si de Dumnezeu. Prefer sa duc o viata cu ideea ca Dumnezeu ma iubeste decat una ca vai te bate Dumnezeu.
   • -3 (13 voturi)    
    Cata dreptate ai. (Marţi, 21 februarie 2012, 10:24)

    mircea [anonim] i-a raspuns lui Mitica (Palarierul)

    Prin zona Buzaului a fost gasit un preot mort,inghetat in zapada.Nimic despre asta nu spune ziaristul.Se vede ca ziaristul nici nu a vazut cum aratau satele din zonele calamitate.Nu le-a vazut nici la televizor,dar arunca anatema.Cand oamenii au casa acoperita de zapada,ce sa curete mai intai ?Biserica sau propria casa si adaposturile pentru animale.ziaristul a mai gasit un motiv sa dea un sut bisericii ortodoxe,ca vad ca numai la asta face referire.Celelalte culte din Romania nu au oameni prin zonele calamitate?Articolul este scris in genul ,hai sa mai balacarim putin pe cineva.
   • +1 (3 voturi)    
    Este (Marţi, 21 februarie 2012, 13:30)

    gabi_munte [utilizator] i-a raspuns lui Mitica (Palarierul)

    Mi se pare cel mai corect comentariu citit pana aici si chiar nu cred ca meritai atatea minusuri.
    Domnule, jos palaria!
    Mi-am facut cont special ca sa-ti dau un plus.
  • +40 (56 voturi)    
   Cainele ortodox... (Marţi, 21 februarie 2012, 8:54)

   Pixu' [anonim] i-a raspuns lui Ateist

   -Domn' parinte, stiti... mi-a murit cainele si as vrea o mica inmormantare crestineasca, asa... dupa cum se cade.
   Preotul ii raspunde:
   -Mai Ioane, eu am avut bunavointa si te-am ascultat, dar du-te ma dracului si ingroapa-l undeva, unde ai mai vazut tu inmormantare la caini, cu popa?
   Merge Ioane acasa si a doua zi, vine iar:
   -Domn' parinte, apoi io, m-am gandit ca totusi... o mica slujba acolo, nu se poate?
   Preotul:
   -Mai Ioane, du-te unde-i vrea, du-te cauta-ti pe cine-i vrea, sa ti-l ingroape, du-te la neoprotestanti si nu ma mai bate la cap.
   Ioane se indreapta spre usa suparat si zice:
   -Apoi, daca asa sta situatia, eu cu nevasta-mea am strans, cu greu, vreo 3000 de euro pentru inmormantarea lui AZORICA...
   Preotul:
   -Apoi ma, stai asa, despre AZORICA-i vorba? No stai asa ma... ca Azorica-i caine ortdox ba!
  • -18 (32 voturi)    
   Birna din ochiul tau (Marţi, 21 februarie 2012, 9:19)

   Dalidis Jean [anonim] i-a raspuns lui Ateist

   E asa de usor sa-ti dai cu parerea despre altii. Ce-ar fi sa spui cite ceva despre tine si despre ce-ai facut tu pentru semenii tai. Ce-ai jertfit din al tau?
   • +6 (6 voturi)    
    Pareri. (Marţi, 21 februarie 2012, 12:57)

    Gabriel [anonim] i-a raspuns lui Dalidis Jean

    Cand era respins de tot romanul,Patriarhul Teoctist,pe motiv ca a colaborat cu Securitatea,tot asa gandeati cu privire la datul cu parerea?!E drept ca era trecut de 80 de ani si nu era asa de bun manager cun se spune ca este Daniel.Alti oameni,alte vremi.Acum nu mai colaboreaza cu Securitatea ci cu vitelul de aur.IIsus ar fi extrem de mandru de acesti crestini!!
  • +4 (24 voturi)    
   Biserica este pentru (Marţi, 21 februarie 2012, 10:14)

   Biserica este pentru [anonim] i-a raspuns lui Ateist

   Biserica este ptr cei slabi, ii atrage pe cei slabi si pe cei care vor sa aiba putere asupra celor slabi!
  • -12 (14 voturi)    
   Cum argumentezi tu asa ceva? (Marţi, 21 februarie 2012, 11:09)

   Haplo [anonim] i-a raspuns lui Ateist

   De unde ai tras tu concluzia ca BOR-ului nu-i pasa de oameni? In articol se spune clar: "Actiunile caritabile ale Bisericii Ortodoxe Romane in perioada gerului si in satele ingropate in zapada au existat. Numeroase si consistente"
   Biserica este o institutie cu regulile ei pe care le putem accepta sau nu, dar are regulile ei.
   Si armata are reguli, si politia, si medicii. Inseamna ca sunt in dark ages?
   Daca mergi la biserica vei auzi parerea BOR-ului. Punct. Citeste cu atentie articolul si vei vedea ca autorul se plange de altceva, nu de nepasare.
  • -2 (4 voturi)    
   ai citit tot? (Marţi, 21 februarie 2012, 12:09)

   andu [anonim] i-a raspuns lui Ateist

   ai citit si a doua parte a textului sau te-ai luat, superficial, doar dupa primele rinduri?
  • +1 (15 voturi)    
   Nu judecati! (Marţi, 21 februarie 2012, 12:09)

   Robert Dinca [anonim] i-a raspuns lui Ateist

   Dragilor,

   Nu aruncati cu pietre in preoti! Sunt multi dintre ei care au inima si ajuta insa sunt si multi care si-au cumparat postul! In ziua judecatii vom avea o surpriza: Vor fi bine primiti de catre Iisus multi dintre cei despre care nu credeam ca vor avea o astfel de primire si, din contra, vor fi respinsi multi dintre cei despre care eram siguri ca au facut "Voia lui Dumnezeu" cat au fost pe pamant!

   Sunt sigur ca multi oameni de bine din cadrul bisericilor ortodoxe, pe care am onoarea sa ii consider frati intru Hristos, au inima deschisa catre acesti nevoiasi, si multi altii;

   Sunt actiuni care nu au fost mediatizate (din partea bisericilor neoprotestante) care au ajutat punctual unde au fost solicitari , indiferent de crezul spiritual al celor ce l-au solicitat... vezi link-ul urmator: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.3367030218154.2161395.1341122138&type=3&l=52a94ab25a#!/media/set/?set=a.3367030218154.2161395.1341122138&type=3&l=52a94ab25a

   Fiti binecuvantati
  • +1 (3 voturi)    
   nu este adevarat (Marţi, 21 februarie 2012, 14:27)

   max [anonim] i-a raspuns lui Ateist

   toti preotii au facut de doua duminici incoace apel catre credinciosi sa ajute sinistratii, unele biserici au mers cu ajutoare acolo, de ce nu reliefati aceste lucruri? de ce ganditi si scrieti tendentios, nu trebuie sa generalizati, va rog lasati-ne in pace cu "cantarile"...si pana la urma despre celelalte culte, foarte numeroase, formate tot din romani, de ce nu scrieti ca nu sar in ajutorul romanilor? este mai mult decat clar, modul profund pagubos si rautacios in care descrieti atitudinea bisericii ortodoxe....totdeauna au sarit in ajutorul oamenilor, totdeauna preotii au fost alaturi de oameni, trebuie recunoscut acest lucru, nu vorbiti neadevaruri........ma astept bineinteles sa stergeti comentariul caci nu este in consonanta cu ceea ce "trebuie sa reiasa", nu?
   • 0 (0 voturi)    
    Sunteti un fanatic (Duminică, 26 februarie 2012, 13:39)

    parker [utilizator] i-a raspuns lui max

    sau un om prea simplu pt. a intelege jocul bisericii ortodoxe. Atunci cand se implica in activitati sociale , o face tot pe banii stransi de la enoriasi. Din punga lor nu iese nimic. Li s-a u retrocedat pamanturi, paduri ,biserici, nu platesc impozite pt. ele, ne taxeaza serviciile de inmormantare, cununie, etc si nu ar trebui deoarece primesc salarii de la stat pt. aceasta munca. Sa nu se mai spuna ca biserica a dus ajutoare ci, biserica a strans ajutoare. Episcopul Argesului si Muscelului, Calinic, a tinut prima pagina a ziarelor din Arges luni de zile datorita metodelor meschine de a se inbogati. Astfel de preoti nu pot fi mijlocitori intre enoriasi si Dumnezeu Ei nu au nimic sfant.
    • 0 (0 voturi)    
     Sunteti un fanatic (Duminică, 26 februarie 2012, 1 (Joi, 11 septembrie 2014, 18:55)

     PetruMuntean [anonim] i-a raspuns lui parker

     Simplu ar fi sa deveniti enorias, si sunt sigur ca ati intelege si jocul.Binenteles un enorias ortodox, nu unul doar numit ortodox.
  • +4 (6 voturi)    
   BOR si ANTENA 3 (Marţi, 21 februarie 2012, 15:03)

   dorin [anonim] i-a raspuns lui Ateist

   E normal ca Biserica Romana sa ia distanta de haznaua de televiziune a lui Voiculescu,adica,Antena 3,ce ati vrea d-le Vlad Mixich,intrarea bisericii in corul fals si ragusit al opozitiei?
   • +1 (1 vot)    
    Bor (Marţi, 21 februarie 2012, 22:37)

    ioan_strainul [utilizator] i-a raspuns lui dorin

    Eu as vrea ca Biserica ortodoxa Romana sa fie ceia ce Hristos a facut si pentru care sa jertfit sa fie casa pentru orfan si vaduva si pentru sarac acoperamInt Insa din ce se vede nu e asa oare Dumnezeu vrea sa zidim biserici marete cu izolatie de plumb care cred uni vaor dainui In veac insa ei nu stiu ca Dumnezeu nu se uita la lucrul mIinilor lor murdare si mInjite de sIngele fratilor lor .
    Nu generalizez si nu spun ca toti sunt la fel Insa cei care caonduc Bor sigur sunt nepasatori la multe si a ajuns sa se faca lucruri de car me scIrba sa scri In biserica si cei ce ar trebui sa ia masuri se intorc cu spatele si se mai si scoala cu gura mare ca nu este treaba noastra sa judecam biserica *+++ Corect insa aceia care fac acestea nu sunt biserica Lui Hristos si nimeni nu judeca Biserica ca institutie si nici preotia ca Taina si ca dar daruit deDumnezeu ce oameni judeca faptele unui om care in loc sa faca cinste Biserici si Tanei preotiei o batjocoresc dupa bunul lor plac aceasta nu ne place noua prostilor si nu vom accepta ,pentru ca uni se erijaza in aparatori ai biserici Insa eu le spun sa nu minta si sa nu es Imbrace In haina din pelea oilr ce leau ucis ca sIngele lor va fi cerut de Hristos la judecata din mIinile lor cele murdare .
  • +2 (6 voturi)    
   Preotii de azi ...mafioti .. (Marţi, 21 februarie 2012, 18:35)

   mariana la [anonim] i-a raspuns lui Ateist

   Buna ziua
   Am citit cu stupoare articolul , asa e ... popii au nevoie de om numai sa le incaseze bani .
   Majoritatea sant plini de bogatii , fura , ..nu au credinta in Dumnezeu .
   Poarta haine aurite in biserca , asa umbla Isus cand propovaduia evanghelia ?!!

   GREU ITI ESTE SA IBBESTI CU PICIORUL IN TEPUSA ..fapte 9/5
   Sa le fie rusine !!!!!
  • +1 (1 vot)    
   Ce dovada mai buna (Miercuri, 22 februarie 2012, 22:10)

   Ahniel [anonim] i-a raspuns lui Ateist

   ca Biserica Ortodoxa Romana este condusa spre pierzanie? In goana dupa bani popii nostri fac jocul anticristului, al masoneriei, al bancherilor alaturi de care maninca la mese si al politicienilor pe care ii slujesc umili....
   S-au transformat, cei mai multi , in casieri, bureti setosi de bani, cuvintul Domnului fiind luat in desert la fiecare ceas al zilei: milostivire, iubire, cainta...
   Focul purificator ar trebui sa ii selecteze in aceasta viata, nu in cea de apoi....
 • +35 (49 voturi)    
  ... (Luni, 20 februarie 2012, 23:58)

  sentenced [utilizator]

  N-am nicio pretentie de la Biserica. Sa-mi ofere cineva un argument de ce as avea.
  Nu stiu cum era demult, dar azi imi pare ca Biserica=om, nicidecum Biserica=Dumnezeu.
  • +22 (26 voturi)    
   parerea mea ... (Marţi, 21 februarie 2012, 8:10)

   io [anonim] i-a raspuns lui sentenced

   Ar trebui sa ai, deoarece BOR este finantata si de la bugetul statului, unde contribui si tu, plus ca desfasoara multe activitati neimpozitate.
   • -7 (9 voturi)    
    faceti diferenta intre oameni si biserica (Marţi, 21 februarie 2012, 16:28)

    Nicu [anonim] i-a raspuns lui io

    Cititi legea de confiscare a averilor bisericesti data de Cuza, documentati-va prin cine a fost introdusa limba romana in administratie si apoi mancati kkt in continuare, dar pana atunci sunteti niste mojici iesiti pe sub poarta şurii ,plini de rahat pe la gura.
    • +4 (4 voturi)    
     Esti pe langa (Marţi, 21 februarie 2012, 16:33)

     sentenced [utilizator] i-a raspuns lui Nicu

     Pe langa faptul ca insulti ca o mizerie, esti si pe langa subiect.
     Ai omis sa-mi spui, de ce as da doi bani pe Biserica, o institutie atat de omeneasca?
 • 0 (20 voturi)    
  Asa este, aici am fost adusi... (Marţi, 21 februarie 2012, 0:16)

  Gigi [anonim]

  http://www.youtube.com/watch?v=TtTMKUAkJE0
  • -22 (56 voturi)    
   Şi care e poanta? (Marţi, 21 februarie 2012, 1:06)

   Iorest [anonim] i-a raspuns lui Gigi

   Eu nu am înţeles. Vrei să sugerezi cumva că România a fost sărăcită de Biserică, aşa cum deseori se vehiculează pe hotnews? Sau că Biserica îi tâmpeşte pe oameni, aşa cum deseori se scrie aici? Sau că Biserica înseamnă întoarcere în Evul Mediu?

   Eu am rămas mirat să văd în seara de Crăciun în Germania cum oamenii au stins luminile la case şi au plecat la slujbă la biserica luterană. Cred că cei care vociferează cel mai mult textul "primitivism, Evul Mediu", nu au depăşit încă Epoca Bronzului a propriei cogniţii (altfel spus, habar n-au ce-i pe lume).
   • +36 (54 voturi)    
    din datele oficiale... (Marţi, 21 februarie 2012, 1:55)

    Demigod [utilizator] i-a raspuns lui Iorest

    Din datele oficiale, si dealtfel publice, pot sa-ti raspund cu DA la primele tale trei intrebari.

    Cat despre legatura dintre biserica protestanta (luterana), si ortodoxismul nostru clasic, da-mi voie sa rad de tine. Biserica Luterana a aparut ca reactie la "primitivismului evului mediu" in ce priveste implicarea religiei in treburile statului, si mai ales ale buzunarului tau lumesc.
    • +16 (20 voturi)    
     =10 (Marţi, 21 februarie 2012, 2:37)

     AlexDragomir1329784382827 [anonim] i-a raspuns lui Demigod

     Demigod-ule +10 de la mine dar cu d'astia de habar nu au pe ce lume traiesc nu cred ca ai ce sa vorbesti.
     Sunt si eu credincios(sa zicem) dar da,biserica = om in momentul de fata.
     • -5 (7 voturi)    
      Pur şi simplu ingnoranţă sau rea-voinţă (Marţi, 21 februarie 2012, 11:51)

      Iorest [anonim] i-a raspuns lui AlexDragomir1329784382827

      Demigog, că Biserica a sărăcit ţara e cel mai mare caraghioslâc auzit (şi nedemonstrabil)! Ţara a fost sărăcită de politicieni. Ţara a fost condusă numai o singură dată (şi) de Biserică (Regenţa cu Miron Cristea). Dar aşa e, pt. cei limitaţi e mai simplă o acuză de asta. O ortodoxie înţeleasă şi aplicată corect garantează o societate sănătoasă. Şi uite, eu îs ortodox, dar ortodoxia nu m-a tâmpit, ci dimpotrivă, m-a făcut să caut, să cercetez, şi să-ţi pot spune: da, probabil ai doar rea-voinţă.

      AlexDragomir, nu ai dreptate, unii din biserică sunt doar oameni, dar din ceea ce spui deduc lenea crasă de a căuta binele şi frumosul. Sau matale cauţi pe OTV să-ţi faci imagine despre Biserică? Mergi la Mănăstirea Oaşa şi stai la slujba care începe la 3 dimineaţa sau du-te la Putna şi ascultă-l pe pr. Teofan, teolog bucureştean. Eh, din nou rea-voinţă ;)
      • +2 (4 voturi)    
       Nici ignoranta nici rea vointa (Marţi, 21 februarie 2012, 13:45)

       gabi_munte [utilizator] i-a raspuns lui Iorest

       Pur si simplu cazurile enumerate de tine palesc in fata majoritatii preotilor nostri
      • +2 (6 voturi)    
       Cine a saracit tara? (Marţi, 21 februarie 2012, 18:48)

       Demigod [utilizator] i-a raspuns lui Iorest

       Nu biserica a saracit tara, dar a avut o contributie semnificativa cerand si primind bani de la bravii nostri conducatori. In fiecare an, indiferent cine a fost la putere, biserica a primit mai MULTI bani de la stat decat anii precedenti. Nu s-a tinut cont de criza, de nimic.

       Pur si simplu in timp ce oamenii isi pierdeau salariile ca sa iesim din criza, pentru Biserica s-au gasit bani. Si noi si noi proiecte megalomanice sunt incepute, inca dinainte sa le finalizeze pe cele vechi, ca sa aiba motive sa ceara noi si noi fonduri.

       Mai apoi, sunt popi care pretind sume de bani pentru o serie de servicii, si sunt si oameni atat de fraieri incat prefera sa dea ultimii bani la popa sa-i cante de bine, in loc sa-si faca un control medical... dar aici e deja alta discutie, si se petrece in satele in care lupul cu barba mare se intalneste cu oile si-si face barlog in parohie.
   • +5 (15 voturi)    
    Nu sa intelegi mult timp (Marţi, 21 februarie 2012, 7:10)

    banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui Iorest

    nimic.Esti prea prost sa intelegi , pe (asa zisi slujitorii Domnului) cei care traiesc depe spinarea (asa zisi) Enoriasi!
   • +13 (17 voturi)    
    Esti confuz (Marţi, 21 februarie 2012, 8:36)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Iorest

    Articolul este despre BOR, nu despre credinta. Nici macar despre ortodoxie, cu atat mai putin despre protestantism sau alte ramuri ale crestinismului.
    Citeste-l din nou.
 • +28 (46 voturi)    
  da (Marţi, 21 februarie 2012, 0:20)

  Gabriel [anonim]

  Institutia religioasa nu se apropie de valorile crestine, de textile biblice, de enoriasi, de popor pana la urma, ci si-a construit un mod de comportare si evanghelizare bazat pe interesul personal si de grup. Folosindu-se de masiva ignoranta a credinciosilor mistifica adevarurile propovaduite de scripturi, putand constitui un mare pericol de manipulare. Asa cum Biserica crestina a tinut ascunsa Biblia popoarelor, asa se incearca si acum indepartarea cetatenilor de adevarul istoric si contemporan.
  • -9 (31 voturi)    
   Adevărul? (Marţi, 21 februarie 2012, 0:59)

   Iorest [anonim] i-a raspuns lui Gabriel

   Şi după matale care ar fi adevărul (credinţa dreaptă). Spune-ne şi nouă, neiniţiaţilor care citim din Biblia tradusă după originale greceşti şi latineşti, şi care o interpretăm pe baza scrierilor Sfinţilor Părinţi (care ştiau mai multă filozofie, logică şi retorică decât mulţi actualii doctori în respectivele ştiinţe). Deci corect e să spui altfel: există unii oameni cu morala la pământ, care nu se apropie de valorile creştine (fie ei laici sau clerici). Şi nu te ţine nimeni departe de adevărul istoric şi contemporan. Libertatea omului religios e proclamată chiar de doctrina creştină.
   • +6 (22 voturi)    
    ADEVARUL ... (Marţi, 21 februarie 2012, 9:23)

    Ililie [utilizator] i-a raspuns lui Iorest

    este Christos. Tot ce a predicat si a practicat este ADEVARUL. Iar crestin vine de la Christos. Deci un crestin ca discipol al lui Christos trebuie sa reflecte in vorba si in fapta pe Christos, Altfel nu este in ADEVAR si nu este credibil.
    Ce zici, poate fi BOR credibila cand vezi ce zice si ce face? N-ar fi rau sa avem si noi un Luther, care sa repuna ADEVARUL in drepturi. Nici Luther nu a reusit pe deplin, dar macar a mai redus din doza de opiu care se amestecase cu ADEVARUL. Si rezultatele se vad in tarile protestante.
    • 0 (0 voturi)    
     adevarul (Marţi, 13 martie 2012, 16:27)

     sss [anonim] i-a raspuns lui Ililie

     De ce nu vezi in primul rand faptul ca nu tot ce inseamna Biserica este asa cum se spune negativ. La cate manastiri ai fost la slujba? Sa te mai si intreb daca ai cumva vreun parinte la care te spovedesti? Cred ca ar fi inutil.
     In ceea ce il priveste pe Luther, el nu a adus nimic bun prin Reforma lui, ci din contra la un mare rau. Nici macar el nu a vrut sa existe atatea denominatiuni in lume, nefiind in acord cu Calvin si ceilalti. Vezi unde duce ruperea de comuniunea cu Dumnezeu care se gaseste numai in Biserica? Iar daca tu afirmi in continuare ca opera lui Luther a adus ceva benefic inseamna ca nu ai pic de adevar in tine si nu esti obiectiv, ce sa mai spunem corect....Nu s-a redus nimic prin reforma lui Luther ca daca te vei duce la protestanti si neoprotestanti vei da zeciuiala domnule, iar asta inseamna mult mai mult decat amarata de donatie din BOR. Biserica nu poate supravietui fara interventia oamenilor. Ti se pare tie ca preotii pot face ceva fara oameni? niciodata!
   • +6 (8 voturi)    
    ok (Marţi, 21 februarie 2012, 9:25)

    Cuza [anonim] i-a raspuns lui Iorest

    Ia zi-mi te rog atunci, ce scrie in cartile alea despre capitalismul salbatic, despre globalizarea economica si manipularea mass-media.
   • +3 (7 voturi)    
    Adevarul e relativ, (Marţi, 21 februarie 2012, 10:11)

    Constantin [anonim] i-a raspuns lui Iorest

    depinde de fiecare minte! Exista totusi ceva care-i valabil pentru toti si de acolo poti incepe sa cauti adevarul absolut: moartea. Moartea este singura tinta pe care o vei atinge 100%, in rest viata-i plina de incertitudini si riscuri. Chiar nasterea in sine e un rod al hazardului.
 • +17 (33 voturi)    
  Poate doar în Arhiep. Bucureştilor (Marţi, 21 februarie 2012, 0:25)

  Iorest [anonim]

  Totuşi, atmosfera de lagăr pe care aţi descris-o e posibil să fie doar în Arhiepiscopia Bucureştilor, unde e mâna directă a P.F. Daniel, care-i ia de proşti pe toţi (şi mai ales pe credincioşi). De aceea l-a şi pus pe Constantin Stoica drept purtător de vorbe, care e foarte abil, dar nu e bun nici de preot, nici de purtător de cuvânt. În alte episcopii nu e aşa.

  Pe de altă parte cel mai greu e să ai o "turmă" cu vederi unitare (fie ea şi sacerdotală). Pe de o parte e bine cu "muţenia" asta, ca să nu vină orice trăznit să zică orice, nerumegat, dar pe de altă parte e rău, căci am vrea să vedem şi noi opiniile relative la conducerea actuală a Bisericii, care lasă de dorit în privinţa duhovniciei.

  Ultimele opinii sunt proaste. Cunosc preoţi care fac mai multă treabă decât un papagal de psiholog, consilier familial ş.a.m.d. Sunt însă şi preoţi care nu au ce căuta în "branşă", iar acest rău întotdeauna ocupă câmpul vizual, de nu se mai distinge binele care stă discret, în fundal.
  • +12 (30 voturi)    
   Sancta Simplicitas (Marţi, 21 februarie 2012, 0:58)

   cocosila [utilizator] i-a raspuns lui Iorest

   "Daniel, care-i ia de proşti pe toţi (şi mai ales pe credincioşi)"

   Ce motiv ar avea sa ii ia de destepti pe credinciosi?
   • +8 (12 voturi)    
    Faci confuzie (Marţi, 21 februarie 2012, 10:04)

    hatru [utilizator] i-a raspuns lui cocosila

    Nu confunda credinta cu frecventarea bisericii (oricare ar fi ea).
    • +5 (7 voturi)    
     sondaje (Marţi, 21 februarie 2012, 12:21)

     Dekar [anonim] i-a raspuns lui hatru

     "Hatrul"are dreptate si as vrea sa nuantez.De regula ,sondajele bazate pe intrebarea "cata incredere aveti in...parlament,armata,BISERICA ...etc.etc."implica o ambiguitate in urma careia biserica a iesit mereu fudula in fata.Omul chestionat raspunde afirmativ ,in fond, la intrebarea nepusa daca e CREDINCIOS.Daca spre exemplu,intrebarea ar fi pusa riguros "cata incredere aveti in PREOTI",raspunsurile (implicit procentele finale ale sondajului) ar fi cu mult sub nivelul celor cunoscute.
     • +2 (6 voturi)    
      Nicio confuzie (Marţi, 21 februarie 2012, 16:27)

      cocosila [utilizator] i-a raspuns lui Dekar

      Daca credincios inseamna om matur care crede in fenomene, texte, ritualiri, entitati magice atunci nu vad de ce ar merita respect?

      Nu vad de ce institutia numita biserica ar trebui sa inceteze sa cultive si sa raspandeasca aceast gen de cognitie bolnava la scara sociala, atata timp cat puterea ei este proportionala cu masele de credinciosi, afiliati sau neafiliati.
      • +2 (2 voturi)    
       credinta (Marţi, 21 februarie 2012, 23:01)

       dekar [anonim] i-a raspuns lui cocosila

       Da,cocosila,si tu ai dreptate in privinta ambelor idei pe care le propui,numai ca muti usor discutia pe alta pista.
       Credinciosul crestin pentru mine inseamna,dincolo de dogme si ritualuri primitive,credinta in filosofia unui om care a fost Isus Christos,o filosofie care intruchipeaza in esenta iubirea fata de aproapele nostru,iubirea fata de oameni in ansamblu.(Cea mai mare porunca in Noul Testament :iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti,dincolo de iubirea fata de Dumnezeu unicul,nevazutul,nestiutul si atotputernicul,atemporal si in afara fizicii terestre).Ehe,mare lucru aceasta filosofie simplista a lui Isus ! Care, ca si Socrate,n-a scris nimic despre propriile invataturi dar a lasat loc sa-l rastalmaceasca , tocandu-l marunt, in 2000 de ani tot grosul profitorilor.Isus nu a fondat o biserica ci o filosofie a binelui.Atat.Asta cred si asta pot accepta.
       Iar de aici inainte ar trebui doar sa adaug a doua fraza din comentariul tau,in ce
       priveste biserica ,ca institutie, cu tot cu slujbasii ei.
 • +25 (39 voturi)    
  PF Daniel (Marţi, 21 februarie 2012, 0:26)

  taranistu [utilizator]

  ca greco-catolic, am sperat multe de la PF Daniel, dar se pare ca nu e altceva decat un Teoctist updatat.
  • -13 (23 voturi)    
   Ca greco-catolic nu ai (Marţi, 21 februarie 2012, 8:28)

   releu [utilizator] i-a raspuns lui taranistu

   ce spera decat reintorcerea la dreapta credinta.
   • +18 (20 voturi)    
    pentru releu (Marţi, 21 februarie 2012, 9:37)

    dan [anonim] i-a raspuns lui releu

    de unde pana unde ideea ca ortodoxia e dreapta credinta? m-am lamurit cu ortodoxia in momentul in care am trecut printr-o boala grea care m-a tinut la pat si in casa 1 an de zile. desi preotul ortodox stia foarte bine situatia in care ma aflu nu a trecut nici macar o singura data pe la mine, in schimb isi trimitea trepadusii la usa mea sa le dau bani pentru biserica. a venit, in schimb preotul catolic, care nici macar o data nu mi-a cerut un sfant si nici macar nu eram enorias de-al lui. asa ca mai lasa-ma cu drepta credinta. nu cred ca exista un Dumnezeu catolic si unul ortodox.
    • +3 (3 voturi)    
     Mai harnici, dar Tot rai si preotii catolici (Marţi, 21 februarie 2012, 13:50)

     aniod [utilizator] i-a raspuns lui dan

     Biserica catolica este mai organizata, si mai ales acolo und nu sunt majoritari, muncesc mai bine.
     Insa: relatez cazul concret : a murit cumnatul meu, ( in urma cu 21 de ani) cu loc de veci la Belu Catolic si s-au dus bietii lui parinti amarati sa vorbeasca pentru inmormantare, iar preotii au inceput sa-i certe ca l-au lasat sa se insoare la biserica ortodoxa!
   • +15 (15 voturi)    
    ohoho (Marţi, 21 februarie 2012, 9:56)

    DanHorea1307693823041 [anonim] i-a raspuns lui releu

    vezi ca si islamistii vorbesc exact ca tine :)))) sunteti ciudati rau astia care clamati detinerea "adevaratei credinte"
    • 0 (0 voturi)    
     Viu pe Terra (Marţi, 21 februarie 2012, 23:26)

     Clop [utilizator] i-a raspuns lui DanHorea1307693823041

     Credinta este doar aceea ca eu traiesc aici si acum, intr-o armonie a valorilor nu neaparat propuse de biserica, ci de societatea in care traiesc. Si ceea ce mi se pune pe tapet de catre altii, nu are intotdeauna calitatea a ceea ce eu am nevoie.

     Restul este un Purgatoriu pentru naivi.
   • +13 (13 voturi)    
    esti fericit (Marţi, 21 februarie 2012, 10:08)

    hatru [utilizator] i-a raspuns lui releu

    Ce bine e sa fii detinatorul adevarului absolut, fara urma de indoiala. Si esti si mantuit caci sta scris: "Fericiti cei saraci cu duhul caci a lor e imparatia cerurilor".
   • +4 (4 voturi)    
    marea schisma !!!! (Marţi, 21 februarie 2012, 16:17)

    viorel1976 [utilizator] i-a raspuns lui releu

    Atunci sa ne intoarcem inainte de anul 1054, si vom fi toti catolici....
 • +33 (41 voturi)    
  Felicitari. (Marţi, 21 februarie 2012, 0:30)

  Demigod [utilizator]

  Felicitari pentru articol si curajul de a-l publica.

  Va propun sa sapati si mai adanc in treburile acestea "sfinte", veti fi uimit de ce surprize va asteapta!
 • +23 (29 voturi)    
  Nu e de mirare (Marţi, 21 februarie 2012, 0:31)

  Wader [anonim]

  Imi pare rau ca nu am citit decat 30% din articol (prima parte) dar nu ma mira raspunsul bisericii. O biserica ortodoxa care nu mai e demult a oamenilor ci a schmenurilor nu e de mirare ca nu poate da un raspuns intr-un termen scurt.

  Cand ei sunt prea preocupati sa primeasca paduri de la guvern pentru a le exploata si prea preocupati pentru cele lumesti ma mir sa mai aibe timp si pentru cei sarmani.

  Pentru cealalta jumatate a vietii mele nu mai deschid usa preotului!
  • -3 (3 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 21 februarie 2012, 14:00)

   Erasm [anonim] i-a raspuns lui Wader

  • 0 (0 voturi)    
   nu e de mirare intr-adevar (Marţi, 13 martie 2012, 16:37)

   sss [anonim] i-a raspuns lui Wader

   Mai toti va mirati si va intrebati de ce eu cand vi se intampla ce a spus Erasm. Mai aveti si tupeul sa spuneti ca Dumnezeu v-a parasit. Tot El v-a parasit? Mai bine ati incerca sa biruiti razboiul nevazut din voi, toti astia care va credeti mari atei indreptatiti in conceptiile voastre. Cand v-o lovi necazul atunci sa vedeti voi "plangerea si scrasnirea dintilor". Sau credeti cumva ca Dumnezeu nu va vede? Asa ca mai bine sa stam bine, sa stam cu frica si cu luare aminte. Are Dumnezeu judecata pentru toti....
 • +17 (21 voturi)    
  iata un subiect interesant (Marţi, 21 februarie 2012, 0:31)

  visio [anonim]

  felicitari si inspiratie.
 • -23 (31 voturi)    
  OSANALE SI OPINII POLITICE (Marţi, 21 februarie 2012, 0:36)

  evoque [utilizator]

  Mister Mixich, am inteles mesajul scris cu litere de o schioapa, ca o sarcina de partid:
  „BISERICA ARE O ATITUDINE PRUDENTA FATA DE REALITATEA TV SI REZERVE FATA DE ANTENA 3”
  Cat primiti pentru asta?!
  Daca va platesc mai bine scrieti ceva "de rau" de basescu?!!
  Nu sunt un sustinator al "antenelor" insa atunci cand am timp petrec destul de mult pe pagina hotnews si vad mereu atacuri si injurii aduse acestor televiziuni.
  La capitolul injuratori de serviciu pdl sta destul de bine insa la capitolul sondaje sta destul de prost.
  Exista o corelatie intre cele doua, cred ca da?
  Biserica este o mare afacere si cand este vorba de milostenie se face simtita in articole de presa, din dorinta de a nu pierde din popularitatea acordata de ,inca, o mare masa de fraieri. Iar fraierii aduc bani si banii se culeg prin preotii, de acea sunt tematori in a emite pareri (pentru ca nu ar fi in consens cu sinodul lui peste prajit).
  Milostenia ortodoxa se masoara in marele numar de terenuri si paduri primite de biserica (revendicate), masini luxoase pentru dosurile preasfintite si multi bani neimpozitati, foarte multi bani neimpozitati.
  Domnu' BLEJNAR, cum stam aici cu EVAZIUNEA, sau te temi de sinod?
 • -16 (34 voturi)    
  ... (Marţi, 21 februarie 2012, 0:38)

  asdfg [anonim]

  @Vlad Mixich

  Te iei de preoti/etc ca nu au facut una alta ...
  da' tu ai luat la tine in casa macar un om al strazii?

  Daca nu vezi de barna din ochiul tau si apoi incepe sa vorbesti de altii.

  Dupa cate vad fiecare astepta ca altii sa faca ceva,
  ca cei care erau in carciuma si nu faceau nimic si/sau spunea vai ce de inundatie!

  Pune baa mana si fa ceva si apoi sa arunci cu pietre in altii!
  • +8 (14 voturi)    
   ... (Marţi, 21 februarie 2012, 8:03)

   asdfg [anonim] i-a raspuns lui asdfg

   Din pacate si eu cred ca preotii nu mai reprezinta prea mult pe Dumnezeu (cu exceptiile de rigoare).

   La fel cum nici statul (aici si in alta parti) nu reprezinta cetateanul de rand, doar atunci cand ii vrea votul si/sau
   cand cetateanul incepe sa puna intrebari.
  • +23 (27 voturi)    
   Biserica platita de Stat si nu plateste impozite (Marţi, 21 februarie 2012, 8:37)

   aniod [utilizator] i-a raspuns lui asdfg

   Buna ziua,
   In primul rand, sa vorbim civilizat.
   In al doilea rand, sa nu uitam ca preotii primesc salariu exact ca si profesorii, dar preotilor nu le cere nimeni socoteala despre nimic, caci ei invoca voia celui de sus daca nu ies lucurrile.
   Biserica cere MILA si POMENI de la oameni, unde se duc acei bani, primiti fara chitante?
   Din veniturile ei, necontorizate de cei de la finante, Biserica nu plateste impozite. Ea ar trebui sa foloseasca banii in folosul oamnilor obisnuiti, nu doar in folosul propriu.
   Nu aruncam cu pietre in biserica, dar biserica ortodoxa se face ea singura de ras, prin lipsa programelor sociale corecte, la nivelul veniturilor de la centru. Prea mmulta FALA, Catedrale scumpe, faraonice, orgolii ca Ceausescu.
   • 0 (0 voturi)    
    Sunt mai presus de .......impozite (Duminică, 26 februarie 2012, 13:59)

    parker [utilizator] i-a raspuns lui aniod

    Eu cred ca toti cetatenii ajutati de mass media ar trebui sa faca presiuni asupra guvernului sa puna lucrurile pe fagasul normal: preotii, platiti din impozitele noastre sa nu mai perceapa taxe pt serviciile prestate , iar toate averile manastirilor sa fie impozitate. Aceasta biserica ortodoxa nu are nimic sfant pt. ca nu-si iubeste sau ajuta enoriasii. Eu nu mai merg la slujbe, ma rog la D-zeu acasa.
  • +7 (9 voturi)    
   Tocmai pentru ca nu vrem (Marţi, 21 februarie 2012, 12:09)

   vlad [anonim] i-a raspuns lui asdfg

   sa luam cersetori sau alti amarati in casa avem nevoie de institutii carora sa le delegam diversele responsabilitati care noua ne sunt incomode. dupa mine asta ar trebui sa fie functia principala a bisericii in societatea noastra... restu' sunt basme. Cand biserica isi va asuma aceasta functie voi incepe sa cotizez si eu.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu e de rau ce spui (Marţi, 21 februarie 2012, 23:09)

    cui [anonim] i-a raspuns lui vlad

    Dar mergind pe firul asta logic, rolul scolii ar fi reeducarea boschetarilor si trotuaristelor.
    Sa lasam totusi Biserica sa se ocupe de ale ei (asa cum institutele stiintifice isi fac programele de cercetare si armata strategia de aparare) si sa nu uitam ca perioadele de criza sunt pentru toti.
    In alta ordine de idei, in afara replicii, e bine sa nu reducem Biserica la oamenii ei si sa nu amalgamam Biserica, Credinta, Divinitatea.
    Credintele (incluzind aici si necredinta - credinta in Nimic ? , de ce o fi vazuta de unii ca fiind superioara), nu se situeaza pe pozitii contradictorii, ci pe niveluri diferite ale INTELEGERII (nu CUNOASTERII).
 • +28 (32 voturi)    
  Biserica = Institutie profitabila (Marţi, 21 februarie 2012, 0:42)

  Gica Ilie [anonim]

  De ce nu a ajutat biserica oamenii la nevoie? Pentru ca nu le iesea nimic din "afacerea" asta. Poate ca biserica vrea sa para pioasa si plina de respect si bunavointa, institutie gata sa ajute oamenii nevoiasi, dar realitatea nu mai surprinde pe nimeni: biserica e de fapt o institutie profitabila si inselatoare. Nu se deosebeste mult fata de o institutie ca oricare alta, doar ca clientiilor ei li se "vinde" promisiuni de "salvare" de catre preoti care, de multe ori, au o moralitate dubioasa.
  Ce ma surprinde cel mai mult e cat de multa lume se mai lasa inca pacalita de biserica.
  A ramas biserica ultima sursa de speranta pentru romani? Trista speranta!
  • +14 (16 voturi)    
   Perfect adevarat mai mult este un SRL/SA (Marţi, 21 februarie 2012, 8:40)

   ogi [anonim] i-a raspuns lui Gica Ilie

   depinde de moment , e S pe actiuni cind isi impart "dividendele" si e cu raspundere limitata cind nu vor sa raspunda pentru actiunile lor .De fapt pentru lipsa de actiuni de ajutorare.
   Sint campioni la cerut bani de la stat , si codasi la ajutat saracii .Cit priveste taxe si impozite ei sint scutiti de la plata . DE CE ?
   A ajuns oare BOR o secta cu circuit inchis ????
   Sint foarte putini clerici cei care merita respectul enoriasilor restul o adunatura cu sutana .
   • +10 (10 voturi)    
    Pentru ca voteaza cu puterea (Marţi, 21 februarie 2012, 10:11)

    aniod [utilizator] i-a raspuns lui ogi

    De ce? Pentru ca ei voteaza cu puterea, indiferent care este ea. De asemenea, influenteaza votul politic. Biserica sprijina statul, indiferent ce culoare politica are. BOR a sprijinit inclusiv statul comunist, statul PSD etc. Am fost observator Pro Democratia la Manastirea Pasarea si am observat bineinteles anumite obiceiuri.
    • +3 (3 voturi)    
     Care stat ? ca Ro e doar una (Marţi, 21 februarie 2012, 15:30)

     ogi [anonim] i-a raspuns lui aniod

     Astia sint mai flexibili ca trestia . Se gudura la fiecare partid pina obtin banii .
 • +31 (35 voturi)    
  Bun articol (Marţi, 21 februarie 2012, 0:48)

  kinn [anonim]

  E bine ca cineva cu anvergura (dl Mixich are renume bun) se ia putin de viesparul din BOR.
 • -19 (33 voturi)    
  pe tine n-ar trebui sa te mire (Marţi, 21 februarie 2012, 1:02)

  piktor [anonim]

  Si de ce-ar vrea Biserica sa apara alaturi de jurnalisti? Biserica trebuie sa-l slujeasca pe Dumnezeu si sa ridice omul la Dumnezeu.
  Pe cand jurnalistii, azi si ieri, au cautat doar sa coboare omul, sa ascunda omenia si sa il arate ca pe robul silniciei si pacatului. Ce treaba are Dumnezeu cu veliar, Vlad?
  • +9 (19 voturi)    
   Bravo (Marţi, 21 februarie 2012, 1:42)

   ctitor [anonim] i-a raspuns lui piktor

   Ai vorbit ca un adevarat habotnic, inca odata, bravo patratzal.
   • +11 (13 voturi)    
    preasfintia sa asa vorbeste ! (Marţi, 21 februarie 2012, 7:49)

    toma [anonim] i-a raspuns lui ctitor

    oricand e vorba despre bor el este "gica contra".
    cred ca-i "parintele stoica-purtatorul de cuvinte al bor" -ANONONIM .
    partial are dreptate : "Biserica trebuie sa-l slujeasca pe Dumnezeu" . DA ,asa sr trebui sa fie,dar bor isi slujeste doar propriile interese .
    "sa ridice omul la Dumnezeu"
    DA ,labotezuri,nunti,inmormantari,pomeniri,ADICA ACOLO UNDE IESE BANUL il ridica ! (si atunci tre sa ai "darile" platita,altfel nu te ingroapa)
    altfel ,"Dumnezeu cu mila" !
    • -8 (10 voturi)    
     datul cu parerea, noul sport (Marţi, 21 februarie 2012, 9:27)

     piktor [anonim] i-a raspuns lui toma

     ti-ai luat pseudonume de apostol
     acum nu stiu ce sa zic, poate nu la Toma te gandeai ci la Iuda
     ca el se gandea numai la arginti
     Cum e vorba de improscat cu noroi in Biserica, in Dumnezeu, in Ortodoxie sau in neamul romanesc, imediat se aduna toti si incep sa hauie ca la luna.
     N-am auzit pe nimeni care sa participe in mod real la viata Bisericii venind cu aprecierile astea. Evident, pentru ca ei stiu despre ce-i vorba si pentru ca ei stiu ca sunt responsabili de fiecare cuvant rostit.
     "Omul în cinste fiind n-a priceput; alăturatu-s-a dobitoacelor celor fără de minte şi s-a asemănat lor."
     • +4 (6 voturi)    
      nu-i datul cu parerea ,e trait de mine... (Marţi, 21 februarie 2012, 12:53)

      toma [anonim] i-a raspuns lui piktor

      sant credincios,nu credinta-i problema...
      sant botezat ortodox si mi-am botezat copii in credinta ortodoxa .
      DAR in urma comportamentului preotilor ,al conducatorilor b.o.r ,ma gandesc tot mai des sa trec la alta credinta (probabil greco catolica ,unde au fost botezati parintii mei) .
      credinta mea in CEL DE SUS ,nu-i credinta in preotii ortodocsi si b.o.r ! (ei ar trebui sa fie "legatura" dar legatura ii din ce in ce mai proasta)
      sant multi credinciosi care au facut-o deja si asta datorita PREOTILOR ,care in loc sa-si atraga enoriasi mai degraba ii resping si pe cei care-i au !
      "parintele al batran" din satul meu ,la pensionare ,a spus "o sa ma regretati" si a avut dreptate...
      cei ca mine vad ADEVARUL din b.o.r. ,nu-i rea credinta...
      tot mai multi preoti fara credinta ,fara har ,alergand numai dupa avantaje materiale (adevarati pacatosi ."nu face ce face popa,fa ce spune popa".CE-I ASTA ???) si din ce in ce mai putini "preoti parinti"...
      cine acuza b.o.r. NU ACUZA PE DUMNEZEU ! (asta sa fie pacatul meu cel mai mare !)


      ps."pseudonimul" n-are nici-o legatura...
      • -3 (5 voturi)    
       Toma, (Marţi, 21 februarie 2012, 13:10)

       piktor [anonim] i-a raspuns lui toma

       ... nu cred ca esti tu sau eu in masura sa judecam pe altii (in cazul asta preotii Bisericii). E foarte trist ca te smintesc, dar e si vina ta, ca in loc sa-ti vezi de sufletul tau cauti sa vezi ce fac ceilalti. Cat cumpara si cum traiesc.
       Tu dai socoteala pentru ei in fata lui Dumnezeu? Sau pentru tine?
       Preotii sunt oameni si au caderile lor, umane. Nu ma astept sa vad supra-oameni in Biserica, ma bucur cand vad, din cand in cand, sfinti. Inseamna ca Dumnezeu inca ne mai iubeste, inca ne mai tine.
       Iau partea Bisericii pentru ca e de la Hristos si ii tin partea lui Hristos. Dar asta nu inseamna ca nu stau cu ochii pe BOR... Si nu stiu cat e de bine pentru sufletul meu, pentru ca sunt mereu tentat sa judec.
       Nu ma intereseaza cati bani are BOR - eu stiu din experienta personala ca Biserica, ca institutie, chiar se implica in social si banii astia ajung unde trebuie. Si nu ma deranjeaza Catedrala Mantuirii Neamului, desi nu de acolo ne vine mantuirea. Sunt o gramada de tari prin lumea asta care au lacase de cult mari si nu ii mai judeca nimeni. Noi ne-am obisnuit sa ne consideram mici si saraci. Si nu suntem.
       Ma intereseaza doar daca BOR ramane in dreapta credinta. Pentru ca e in joc mantuirea mea si a copiilor mei. Si a copiilor copiilor mei.
       • +4 (4 voturi)    
        eu nu judec . VAD .si nu-mi place ce vad ! (Marţi, 21 februarie 2012, 14:50)

        toma [anonim] i-a raspuns lui piktor

        primele patru porunci nu le poti discuta ,sant in sufletul omului .
        de la porunca a cincea in jos ii problema...
        aste se vad si cand il vezi pe cel care trebuie sa te calauzeasca ca le prepovaduieste si dupa aia le incalca ,cu nonsalanta ,ce sa mai zici ?
        SAU TREBUIE SA INCHID OCHII ,SI SA NU SPUN NIMIC ?

        preotul trebuie sa se vada prin suflet si fapta si nu prin hainele preotesti...
        fariseii...

        repet inca o data problema mea nu-i credinta si biserica ortodoxa !
        problema mea sant "slujitorii ei" : de la preot pana la patriarh !
        • -3 (5 voturi)    
         uita-te in alta parte dc nu iti place ce vezi... (Marţi, 21 februarie 2012, 15:01)

         piktor [anonim] i-a raspuns lui toma

         iar daca tu crezi ca esti mai bun decat ei, arunca primul cu piatra
         • +4 (4 voturi)    
          nu stiu daca-s mai bun .poate,decat multi... (Marţi, 21 februarie 2012, 16:01)

          toma [anonim] i-a raspuns lui piktor

          nici nu o sa dau cu piatra...
          o sa-i evit .
          si-asa ma duc la biserica si-mi spun rugaciunea cand nu-i slujba ,cand nu-i vad pe ei...
          iar de rugat te poti ruga ORIUNDE ! e primit si daca nu-i din biserica .
 • +13 (17 voturi)    
  BISERICA ORTODOXA vrs. VLAD MIXICH. (Marţi, 21 februarie 2012, 1:04)

  cornel [anonim]

  Complexa tema si oarecum delicata, dar aceasta ,,delicatete,, impinge biserica in zona, mai mult decat gri. Aceasta contaminare de delicatete a suferit si dl. Vlad Mixich pe aceasta tema, pe care a incercato in acest articol. Opinia mea este ca acumularile de probleme negatve si/sau nerezolvate au depasit masa critica, conducera acesteia nu are resursele, de mai multe naturi, de a se ocupa de acestea si este numai o chestiune de circumstante pana cand acestea nu vor face implozie.
  • -13 (17 voturi)    
   O vorba Murphy spune (Marţi, 21 februarie 2012, 8:33)

   releu [utilizator] i-a raspuns lui cornel

   ca "fiecare om timde in cariera spre nivelusau mexim de incompetenta".
   Vlad Mixich cu acest articol confirma...

   Iar 99% din comentariile scrise pana la ora 8:25, 21 2. sunt doar exemple de incompetenta precoce.
   • +10 (12 voturi)    
    astea sunt afirmatii (Marţi, 21 februarie 2012, 10:00)

    DanHorea1307693823041 [anonim] i-a raspuns lui releu

    fara argumente solide, ramai un simplu postac bor-ist
   • +9 (9 voturi)    
    Ma, tu esti popa (Marţi, 21 februarie 2012, 10:15)

    hatru [utilizator] i-a raspuns lui releu

    Va invata de Murphy, ai?
   • +1 (1 vot)    
    ha, ha (Miercuri, 22 februarie 2012, 17:56)

    manon [utilizator] i-a raspuns lui releu

    Desteptutzu lu' mamica, Goe!! Cum le zici tu acolo ca un "om mare", fix pana la ora postarii tale toti sunt prosti. Odata cu postarea ta s-a facut lumina. Ti-ai pus "releu"-ul in priza!!! :)))))). M-ai amuzat rau de tot....
 • +23 (25 voturi)    
  Rolul Bisericii (cu B mare)/... (Marţi, 21 februarie 2012, 1:04)

  Remus [anonim]

  Vlad, sa stii ca ai atins un subiect sensibil prin intrebarile pe care ti le-ai pus. Având in vedere ca Biserica, adica reprezentantul ei cel mai de seama, Patriarhul , este una din persoanele care se bucura de cea mai mare incredere in rândul populatiei române, prin faptele Ei, este cu mult sub asteptarile a ceea ce s-ar numi 'grija pentru aproape". NU doresc desigur prin asta, sa o pun "la zid" insa de o vreme incoace nu am auzit nici o relatare care sa faca macar aluzie la rolul ei de necontestat in societatea româneasca. Nimic in afara de Catedrala Mântuirii Neamului, si de costurile pe care le implica. De parca de asta am avea nevoie acum...
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Marţi, 21 februarie 2012, 18:40)

   asdfg [anonim] i-a raspuns lui Remus

   Poate ca face ceva sau poate nu face nimic.

   Si daca face trebuie sa iasa la tv, radio, fluturase, ziare si sa se laude ca uite ce facem noi ca politicienii nostri?
 • +22 (24 voturi)    
  biserica... (Marţi, 21 februarie 2012, 1:08)

  Dragos.C [anonim]

  A fost o emisiune acum un an de zile sau mai mult, pe TVR 1, despre biserica. Printre invitati a fost Remus Cernea si un preot dar cu ceva grad (si-o ardea atotstiutor mai ceva ca D-zeu).

  Foarte interesanta atitudinea ´robului in sutana´ atunci cand invitatii le ziceau pe fata. Nu ar mai fi fost mult pana sa bata cu pumnul in masa si sa recunoasca ca nici el nu crede ceea ce zice.
 • +14 (20 voturi)    
  Biserica (Marţi, 21 februarie 2012, 1:20)

  Vizitiul [utilizator]

  Incepeti sa va dati seama ca v-ati luat ditai țepoiul cu fariseii, ipocritii, sugativele si aparent grup pedofil?
 • +12 (18 voturi)    
  ”slujitorii”cui?? (Marţi, 21 februarie 2012, 5:02)

  gigi n [anonim]

  Prima ”calitate” a BOR este lacomia.In proportie de peste 95 % preotii ortodocsi romani nu au nici o legatura cu Dumnezeu,nu sunt nici slujitorii Lui nici ai credinciosilor,ci capusele acestora din urma.In schimb beneficiaza de clementa parlamentarilor,in primul rand a psd-istilor( culmea!).Plus evaziunea fiscala TOTALA practicata de membrii BOR.Actiuni caritabile? ioc,smerenie?- ioc,decenta? ioc.Pacat ca foarte multi confunda increderea in biserica -ca si institutie,cu increderea in preotii ortodocsi.
 • +9 (11 voturi)    
  Paradox ... (Marţi, 21 februarie 2012, 5:32)

  ding [utilizator]

  ‎"crede si nu cerceta" ... daca crezi cu adevarat in ceva, de ce oare sa iti fie teama sa vorbesti despre acel ceva? greu de inteles.
  • -7 (9 voturi)    
   nu-i chiar asa greu, sa stii (Marţi, 21 februarie 2012, 11:29)

   piktor [anonim] i-a raspuns lui ding

   ding, ia si mai citeste
   Biserica spune "Cautati Adevarul si va va face liberi"
   aia cu "crede si nu cerceta" a zis-o un prieten de-al tau... cauta tu si afla cine;)
   • 0 (0 voturi)    
    mea culpa ... (Miercuri, 22 februarie 2012, 2:34)

    ding [utilizator] i-a raspuns lui piktor

    am cautat si am aflat ... mea culpa. multumesc!
    cade partea cu "nu cerceta" dar ramane partea cu "crede" si in acelasi timp ramane si paradoxul despre care vorbeam.
    • 0 (0 voturi)    
     cu placere (Miercuri, 22 februarie 2012, 14:57)

     piktor [anonim] i-a raspuns lui ding

     eu cred si cercetez si nu mi-e frica sa vorbesc despre ce cred
     mai stiu si ca tacerea e de aur si vorbitul (cu rost) e de argint, deci sa nu vorbim mai mult decat e cazul
     nu mai e nici un paradox aici :)
 • +6 (12 voturi)    
  obsesia cultului (Marţi, 21 februarie 2012, 5:42)

  Red [anonim]

  BOR e inchistata in niste tipare vechi si rigide. Solutia revenirii din noaptea comunista a fost prezenta obsesiva si stridenta la toate evenimentele posibile nu doar cele traditionale ci si prostii gen sfintiri de masini. Biserica nu are nici un fel de apetit pentru a juca un rol de sprijin social, e preocupata doar sa incaseze bani de la buget si sa se umfle in pene cu catedrala neamului jefuit de popi si politicieni ipocriti.
  • -6 (8 voturi)    
   obsesia comunismului (Marţi, 21 februarie 2012, 11:33)

   piktor [anonim] i-a raspuns lui Red

   Biserica Ortodoxa este cea mai mare institutie filantropica (=implicare sociala) din Romania. A remarcat si Vlad in articolul de mai sus. Dar tu n-ai citit tot, desigur, te-ai plictisit inainte.
   Ai crezut ca e de aruncat cu kk si hop si tu!
 • +9 (11 voturi)    
  Biserica (Marţi, 21 februarie 2012, 6:10)

  Culcea Marian [anonim]

  Biserica dupa clasa politica este urmatoarea putere in stat,chiar uneori este mai puternica decit politicul de exemplu in preajma alegerilor atunci cind preotii ai indeamna pe oameni sa voteze cu un anumit partid sau un anumit candidat la primarie,un exemplu concret este biserica de vizavi de carrefour colentina unde preotul ai indemna pe oameni sa il voteze pe ontanul pentru ca a refacut acoperisul biserici,de parca a dat bani din buzunar.Alta situatie concreta pe care am discutato cu parintele duhovnic este aceea ca,atunci cind preafericitul Daniel a ajuns in fruntea Bisericii Ortodoxe a chemat toti preotii si a spus nu ma intereseaza sa fiti buni parohi ci sa fiti buni manageri,adica biserica este o afacere nu o binefacere .
 • -10 (14 voturi)    
  Ați pus problema greșit (Marţi, 21 februarie 2012, 6:57)

  Virgil [anonim]

  1 Nu Biserica vine la om, ci omul se duce la Biserică. 2 Dpdv ortodox scriptura o poate intepreta doar un om îndumnezeit, dvs o tratați ca pe un text literar oarecare, în manieră protestantă. 3 Compasiunea pentru oameni se manifestă prin fapte, nu printr-un articol pe hotnews
  • +6 (8 voturi)    
   Tare asta (Marţi, 21 februarie 2012, 9:55)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui Virgil

   Si ala din zapada cum sa ajunga la biserica? El e de vina desigur, necredinciosul.
  • +8 (8 voturi)    
   chiar? (Marţi, 21 februarie 2012, 10:05)

   DanHorea1307693823041 [anonim] i-a raspuns lui Virgil

   sper ca nu vei debita si enormitatea conform careia un cleric superpacatos poate fi doldora de esenta divina pe motiv ca i-a dat-o episcopul! mantuirea se obtine aici, pe pamant, prin fapte crestinesti, nu prin vorbe gen "eu cred" sau pupat icoane si moaste, dar cu gandul la bani si muieri! arata-mi, nu-mi spune, ca nu dau doi banuti pe povestile tale!
 • +12 (16 voturi)    
  Biserica si piata de 'credinta' (Marţi, 21 februarie 2012, 7:30)

  Tymax [utilizator]

  Dupa revolutie BOR (sau BOR SA cum ii zic eu) s-a aruncat disperata sa-si ia inapoi proprietatile pe care i le-a luat (pe drept, nedrept) comunismul. A doua trasatura a fost - cu o sintagma preluata din limbajul bancar - dezvoltarea retelei. A crescut raportul numar biserici/numar locuitori intr-un ritm ametitor. Transpare o disperare a Bisericii de a nu-i lua altcineva locul (Bis. Catolica, variatele si multele sectele) in societatea romaneasca. Ce n-a prevazut Biserica pe termen mediu lung e ajustarea pietii, adica a numarului de credinciosi. Pe timpul comunismului bisericile erau pline, pentru ca lumea n-avea: speranta, altceva mai bun de facut duminica dimineata. Ca exemplu, ma uit la tinerii de 25-35 de ani. Daca compar procentul de ortodocsi practicanti (cei care merg la biserica macar o data la 2 luni - si nu doar ca sa aprinda o lumanare) cu al celor de - sa zicem - 50-60 de ani, eu vad ca in nu multa vreme de acum incolo 'piata' pe care activeaza BOR se va restrange mult. Abia atunci Biserica va intra intr-o criza profunda si va fi obligata sa se reformeze/modernizeze/transparentizeze, sau va face implozie, cum zicea cineva mai sus. Deocamdata traieste un somn adinc dar nu sanatos. Ce-a descris autorul mai sus, o vad doar ca o circumstanta a acestui "somn social" al bisericii.
  • -5 (5 voturi)    
   daca comunismul iti lua tie proprietatile (Marţi, 21 februarie 2012, 11:42)

   piktor [anonim] i-a raspuns lui Tymax

   era clar pe nedrept. Cand e vorba de Biserica, mai incape o indoiala, nu?
   Biserica o sa traiasca pana la sfarsitul veacului, din jertfa Mantuitorului.
   Tu n-ai decat sa speri ca o sa dispara (ma intreb cum ti-o fi distrus tie personal viata Biserica totusi de o detesti in halul asta).
 • +3 (11 voturi)    
  despre BOR (Marţi, 21 februarie 2012, 7:31)

  acasa1284285656193 [utilizator]

  De ce va mirati? Biserica ortodoxa romana (BOR) a
  fost mereu sub pulpana puterii,indiferent care era aceasta,pentru ca,daca nu ar fi fost asa,i-ar fi disparut stipendiile de la stat.De cand Cuza a procedat la secularizarea averilor manastiresti,tot
  asa a fost.Asa se explica si masiva coruptie din cadrul BOR,in raport cu celelalte culte crestine din
  Romania,care nu prea depind de stat si au un anume grad de libertate,avand si venituri suficiente!Deci,nu cred sa apuc ziua aceea in care PF Daniel sa-l ia de urechi pe preacuviosul presedinte al tarii!!
 • +5 (9 voturi)    
  biserica (Marţi, 21 februarie 2012, 7:39)

  elis [anonim]

  cat o sa fie in mintea noastra ca trebuie sa avem biserici mari, bogate ( cu terenuri, paduri, cladiri) si no sa coboram in sufletul oamenilor si la nevoile lor nu se v a schimba nimic.Mai ales in vremuri grele ca acestea cu zapada multa cu geruri si doamne fereste indundatii biserica ar putea face mai multe.Unii preoti fac cate ceva dar nu se vede adica e f putin.Fiecare avem in inima biserica si vrem mai mult de la preoti care de bunavoie se ocupa de asaceva.Cu ocazia gerurilor prin care am trecut s a vazut de ce sunt in stare preotii.Adica de mai nimic pt.om ca si la revolutie cand in Timisoara s au inchis portile catedralei cand au inceput sa traga in oameni in loc sa le dea posibilitatea de a se adaposti in ea.Si mai cred ca numai la noi in religia ortodoxa se intampla asaceva.
  • -3 (3 voturi)    
   sa nu stam cu mana intinsa, totusi (Marţi, 21 februarie 2012, 11:46)

   piktor [anonim] i-a raspuns lui elis

   elis, Biserica face. Doar ca de obicei nu stie stanga ce face dreapta, asa cum se si cuvine
 • +5 (11 voturi)    
  biserica (Marţi, 21 februarie 2012, 7:40)

  james bong [anonim]

  rolul bisericii ar trebui sa fie mult mai simplist decat a fost identificat de epoletii propagandisti ai securitatii. in primul rand, o majoritate covarsitoare a populatiei (mai ales in zona rurala) sufera de o igiena precara. aici ar trebui sa intervina preotul, sa invete cum sa ne spalam. ar dura o generatie, dar pana la urma am invata cu totii ca a face cel putin un dus zilnic nu-ti strica nici pielea si nici parul.
  apoi biserica ar trebui sa intervina acolo unde institutiile statului se dovedesc a fi incapabile: invatamant (gradinite si scoli), sanatate (spitale, persoane cu probleme, handicap). de ce ne incapatanam noi oamenii sa construim biserici (majoritatea extrem de urate si neterminate)?! cine ne iarta si ce?!
  apoi biserica ar trebui sa ne faca sa intelegem ca nu are niciun sens sa ne calcam in picioare la moastele nu-stiu-cui. sigur ca acest calcat in picioare are rolul lui in ceea ce priveste prostimea si modul de gandire, insa rezultatele pe termen lung sunt triste.
  cred ca modul de abordare face parte din evolutia bisericii. "nu" este prea des utilizat. de ce "sa nu preacurvesti" nu este inlocuit cu "iubeste" samd. ipocrizia ar trebui abandonata de biserica.
  recomand intregului sobor de preoti sa savureze "religulous" al lui bill maher. :)
  • +4 (6 voturi)    
   hmmm (Marţi, 21 februarie 2012, 10:06)

   aschie [anonim] i-a raspuns lui james bong

   ati vazut manifestarile religioase din occident cat sunt de organizate???? De le la Iasi in fiecare an de sf. Parascheva este balamucul ala? Cu o sapt-doua inainte de eveniment de ce nu se aduna preoti si jandarmi cu harta in fata si sa vada cum ar putea organiza evenimentul. Trasee facute din panglici, spatiu pt media, spatiu pt salvare, trasee delimitate pt sobor, etc. Ce este asa de greu???? Si apoi spun ca massmedia este cu ochii numai pe ce nu merge? Vor sa se vada cum lumea se bate la propriu pt Dumnezeu? ca asa isi arata poporul roman iubirea de cele sfinte??? Doamne iarta-ma, dar asta-i prostie curata! Nu are nici-o treaba cu credinta.
 • +2 (6 voturi)    
  asemanare (Marţi, 21 februarie 2012, 8:13)

  ady [anonim]

  de ce nu s-a deschis un magazin Orange?
 • +10 (14 voturi)    
  De ce e Biserica Ortodoxa Romana muta? (Marţi, 21 februarie 2012, 8:17)

  Ilie [anonim]

  Este foarte simplu,
  Pentru ca:
  ar trebui sa fac slujbe gratis,
  ar trebui sa dea ajutoare,
  ar trebui sa mearga la fata locului si zapada e mare
  ar trebui sa arate compasiune si nu mai sunt in stare,
  etc, etc...
  Biserica a devenit o MEGA afcere bazata pe castiguri oneroase....din suferintele si durerile oamenilor.
  • +1 (3 voturi)    
   corectura (Marţi, 21 februarie 2012, 12:44)

   moshu [anonim] i-a raspuns lui Ilie

   biserica nu a devenit ci a fost dintotdeauna o mega afacere ;)

   doar prostanii mai pun botu' la biserica in mileniul 3
   din pacate sunt muuuuuulti
   prosti da multi vorba unuia

   ha ha ha
 • -5 (15 voturi)    
  Biserica (Marţi, 21 februarie 2012, 8:22)

  Teo [anonim]

  ...pe Facebook bantuia obsesiv o intrebare: “De ce nu s-au deschis bisericile ca sa nu mai inghete oamenii strazii la -20 de grade?”... probabil pentru acelasi motiv pentru care nu s-au deschis PENTRU GAZDUIREA OAMENILOR STRAZII nici prefecturile, nici primariile, nici sediile mass-media. Cazarea acestora nu s-ar fi putut face decat in spatii adecvate unui astfel de scop. Cei care vehiculeaza o asemenea intrabare sunt ori imbecili, ori rauvoitori.
  • +8 (12 voturi)    
   raspuns (Marţi, 21 februarie 2012, 9:08)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui Teo

   Poate "rauvoitori" sunt cei care au proiectat locurile de cult ca edificii costisitore dar 100% inutile pt. umanoizi. Oamnii nu au sete de biserica stramoseasca, cum vor unii sa ne scoata in evidenta, ci este un reflex al tuturor oamenilor din toate timpurile si din orice epoca sa aibe si activitati spirituale. Intamplator ne aflam intr-o zona geografica unde un cult are majoritatea adeptilor, cum in alte zone il au altele, nu are nici un mister.
   • -1 (3 voturi)    
    felicitari (Marţi, 21 februarie 2012, 11:50)

    piktor [anonim] i-a raspuns lui Vlad-I

    bravo, Vlad, in cateva cuvinte ai sintetizat intreaga intelepciune umana si ai raspuns la toate intrebarile la care n-a reusit nimeni sa raspunda pana acum
 • +2 (16 voturi)    
  Cautati mai bine data viitoare (Marţi, 21 februarie 2012, 8:26)

  Pr. Radut Seliste Marcel [anonim]

  Draga domnule Vlad Mixich, va indemn ca data viitoare cand aveti nevoie de a comunica cu un preot sa cautati ceva mai atent. Eu si dvs. am fost colegi de pagina de ziar, daca va amintiti cumva. Am scris impreuna pentru Gazeta de Sud. Posibil sa nu fi remarcat prezenta mea sau sa fi uitat. Sunt preot si scriu in presa din 2004-2005. Mi-am asumat intotdeauna public si cu dorinta de a indrepta problemele care sunt in administratia bisericeasca. Am avut inclusiv de suportat unele consecinte. Nu voi vorbi insa despre mine, articolele mele din Gazeta de Sud, Gazeta de Olt, din Revista crestina ortodoxa ROST sau mai nou, de pe Ziare.com ma recomanda. Veti descoperi inclusiv articole de analiza critica la adresa unor stari de fapt negative din administratia bisericeasca. Cunosc numerosi preoti, calugari si mireni de mare valoare spirituala care nu ezita sa discute cu curaj, public, in pagini scrise sau in fata credinciosilor despre problemele pe care le avem prin Biserica. Cautati acesti oameni, ii veti afla. Afirmatiile despre prezenta preotului in comunitate, doar ca liturghisitor, si mai putin ca marturisitor implicat in agora, in dezbaterea publica, facute de unii oficiali ai Bisericii nu voi comenta. Reamintesc doar ca Mantuitorul nostru Iisus Hristos nu s-a limitat doar la a predica prin sinagogi si atat. Dimpotriva, a fost mereu printre oameni. Tot asa si Apostolii, Parintii si Sfintii Bisericii. Interactiunea cu comunitatea a fost permanenta si completa, iar glasul profetic al Bisericii s-a facut auzit atunci cand poporul sau conducatorii cetatii s-au indepartat de Hristos. Nu sustin dedublarea si nici autismul social manifestate de unii preoti. Sunt multe de spus, dar voi face aceasta prin faptele si articolele mele. Raman la indemnul cu care am inceput aceste cateva randuri: cautati mai bine, cautati cu dorinta de a gasi pentru ca in Biserica sunt multi preoti si calugari care isi asuma sa marturiseasca Adevarul. Spor in toate faptele aducatoare de mantuire!
  • -1 (7 voturi)    
   excelent ! (Marţi, 21 februarie 2012, 10:10)

   DanHorea1307693823041 [anonim] i-a raspuns lui Pr. Radut Seliste Marcel

   asa da !
  • +7 (7 voturi)    
   Cautarea (Marţi, 21 februarie 2012, 10:21)

   Marian [anonim] i-a raspuns lui Pr. Radut Seliste Marcel

   Stimate preot va rog sa-mi permiteti sa va atrag atentia ca nu oaia il cauta pe pastor ci pastorul isi cauta oile. Modul in care BOR se ocupa de oile sale seamana mai degraba cu atitudinea unui bogatan care are sute de mii de oi si niste ciobani tocmiti sa aiba grija de ele. BOR este cea mai bogata institutie din Romania, are un sistem strict de control al preotilor care incearca sa iasa din tiparele impuse de sinod. Un preot odata intrat in atentia acestui sistem cu greu isi mai poate spala pacatele. BOR este mai rea decat sistemul cazon, BOR se comporta dictatorial tocmai pentru ca se teme de pozitia sa, de bogatiile sale, considerandu-se pe nedrept patratoarea traditiilor milenare ale acestui popor, de care din nefericire nu-i pasa si pe care-l trateaza exact ca pe o turma de oi, numai bune de tuns si de muls.
   • -2 (2 voturi)    
    Cautarea este reciproca (Marţi, 21 februarie 2012, 15:57)

    Pr. Marcel Radut Seliste [anonim] i-a raspuns lui Marian

    Fiecare dintre noi, preoti si mireni, si impreuna il cautam pe Hristos. Am ajuns insa vremuri nefericite in care trebuie sa facem distinctie intre administratia bisericeasca, preotii si calugarii rataciti si preotii si calugarii care isi fac datoria fata de Hristos si de oameni. Aceasta este natura umana. Perfectiunea este apanajul lui Dumnezeu. De ce credeti ca exista Spovedania? Tocmai pentru ca omul sa aiba o sansa de a se reintoarce la Hristos, daca cumva se rataceste. In comentariul meu am reactionat la faptul ca dl. Vlad M. nu a cautat chiar cu insistenta ceruta unui crestin care deopotriva este si jurnalist. Senzationalul se vinde mai bine, poate. Eu sustin ca exista preoti si calugari care marturisesc pe Hristos in fata oamenilor, indiferent ca acei oameni sunt mireni credinciosi lui Hristos, ierarhi rataciti sau conducatori ai cetatii imbolnaviti de patimi. Cunosc astfel de marturisitori si incerc si eu, atat cat pot, sa marturisesc. Cum spuneam, articolele mele pot fi o dovada. Biserica inseamna atat ierarhii, preotii si calugarii, cat si mirenii. Daca va doriti, draga frate, cu adevarat sa schimbati acea stare ratacita din Biserica, atunci urmati in viata personala poruncile lui Hristos, mergeti la preotul parohiei in care traiti si interactionati cu el in a-l insoti sau atrage la facerea de bine, cautati-L pe Hristos. Veti avea puterea inclusiv sa va impotriviti ratacirilor in care cad unii ierarhi, preoti sau calugari. Dl. Vlad M. imi da senzatia ca a strigat cu glas destul de firav si mai ales la usi unde era aproape sigur ca nu i se va raspunde (administratiea bisericeasca). Poate ca asta era si dorinta dansului, telul cautarii, sa-si dovedeasca siesi si altora ca nimeni nu-i raspunde din Biserica. Eu cred ca mai are timp sa caute. Hristos il asteapta, asa cum ma asteapta si pe mine, dar si pe fiecare dintre dvs. Zi frumoasa va doresc si Post cu pace, rugaciune si fapte bune.
 • +3 (9 voturi)    
  haa? (Marţi, 21 februarie 2012, 8:34)

  anonaim [anonim]

  Ce limba vorbesc preotii din articol ca nu prea seamna cu romana pe care o vorbim noi?
  N-ar putea sa vorbeasca aceeasi limba ca si noi, sau ar trebui sa ne intoarcem noi in timp si sa vorbim ca acum 200 de ani?

  Ca cititor am for cam deranjat de abureala care se degaja din mesajele preotilor. Citez:

  „Nu este vorba despre o restrangere a dreptului preotului de a vorbi in media, ci de o randuiala."
  Si ce face randuiala asta, nu cumva aplica o restrangere?

  Mergem mai departe:
  „Eu intuiesc despre cine este vorba." -- e cumva o amenintare subtila la adresa acelui preot?

  Cred ca problemele Bisericii in privinta exprimarii libere a preotilor se pot rezolva invatandu-i sa precizeze atunci cand exprima un punct de vedere oficial si unul personal, sa spuna pur si simplu ca nu stiu atunci cand nu stiu.
  Si nu inteleg de ce si-ar lua Biserica ca institutie o asa de mare repsonsabilitate in privinta a ceea ce spun preotii. Nu ar fi mai simplu sa admita ca nu-i pot controla pe toti, ca incearca sa-i invete dar pana la urma sunt oameni.
 • +3 (9 voturi)    
  "fara aprobare de sus.” (Marţi, 21 februarie 2012, 8:37)

  costica [anonim]

  Fara aprobare "de sus" de la bussiness -man-ul Prea Fericit Patriarh Daniel sau de "sus" de la Dumnezeu?!
  In acceptiunea Bisericii, notiunea "de sus" semnifica DE SUS DE LA Dumnezeu, asta sa fi vrut oare sa spuna tanarul preot ortodox?!
  Este evident ca Prea fericitul Patriarh al BOR Daniei e legat mai degraba de bussiness-uri decat de cele ale credinciosilor ortodoxi pe cere-i pastoreste oficial prin functie, cand ii permite bussinessul.
  Sub Prea Fericitul Daniel averea BOR, niciodata mica, a devenit si mai mare, pai cand sa mai aiba Prea Fericitul timp si de grija amaratilor napastuiti si ingropati de zapezi de prin satucurile patriei unde BOR ajunge insa de fiecare data atunci cand trebuie ca sa-si aduce darile datorate de supusi, adica de credinciosi !!!
  Asta-i problema BOR sub PREA Ferictitul Daniel, BUSSINESS, BUSSINESS, de unde timp si pentru cele ale amaratilor care au nevoi vremelnice, trece iarna si apare BOR in casele oamenilor de Paste....
  De zapezi, nu i-a vazut si nu i-a auzit nimeni, parca au fost inzapeziti mai ceva ca oamenii aia nevoiasi si inzapeziti inca multi dintre ei de saptamani intregi....
  I-au uitat guvernantii, i-au uitat BOR, dar si aia si aia isi vor aminti de ei, guvernantii la alegeri, iar BOR cand merge cu cadelnita sa adune darile....
  Iarta-i Doamne !!!
 • +2 (12 voturi)    
  interviuri cu preoti? (Marţi, 21 februarie 2012, 8:45)

  un cetatean [anonim]

  Cine vrea sa auda un preot , merge duminica la slujba.
  La Realitatea sau Antena 3 privim stiri , showuri, vreme, campanie electorala , persoane imorale, etc.
  Nu au ce cauta preotii acolo !!!
  • +1 (1 vot)    
   Mare dreptate ai (Marţi, 21 februarie 2012, 20:00)

   Anne Onymous [anonim] i-a raspuns lui un cetatean

   Exact! Cum preoții se suprapun aproape integral cu categoria 'persoane imorale', le-ar trebui expusa coruperea și manipularea. Din nefericire, trăim în România și mai avem mult de mers până vom putea elimina acești paraziți.
 • +9 (15 voturi)    
  BOR nu slujeste acest popor (Marţi, 21 februarie 2012, 8:47)

  MORDOR [anonim]

  Bun articol. In ultimii ani nu am simtit ca BOR vrea sa se apropie de romani. Grija excesiva pentru Catedrala Neamului, preocuparea la fel de excesiva pentru recuperarea sau multiplicarea patrimoniului BOR, aducerea de moashte, inregimentarea politica si scandaluri izolate create de slujbasii bisericii sunt singurele lucruri mediatizate in legatura cu BOR. Ici si colo mai auzi de cate un preot care se lupta sa ajute oamenii dar o face timid, pe ascuns, parca sa nu se afle de asta... Nu am vazut proiecte sociale pe scara larga, nu am vazut grija bisericii fata de saraci si sarmani, campanii, nu am vazut o comunicare libera intre oameni si biserica si nici mobilizarea BOR la catastrofele naturale. Nu mai pun la socoteala chestiuni mai soft, cum ar fi absenta bisericii la ziua Regelui Mihai (stiuta fiind legatura intima, multiseculara, intre capetele incoronate ale neamului nostru si Biserica) din teama sa nu supere puterea...
  Daca fac o paralela cu ce se intampla in alte biserici ale lumii este clar ca BOR se situeaza cu mult sub... Pare pierduta intr-un alt secol si rupta de realitate. Venirea IPS Daniel nu a adus modernizarea BOR asteptata de toata lumea.
  Acum, cand natia asta trece prin atatea greutati trebuia sa simtim mai mult biserica alaturi. Dar nu s-a intamplat asa. Pacat...
 • +4 (12 voturi)    
  Biserica..... (Marţi, 21 februarie 2012, 8:56)

  rsss [anonim]

  Stimate D-le Vlad Mixich ,biserica oortodoxa .B.O.R.,sunt cele mai perverse si corupta componente a sistemului romanesc.
  • -3 (3 voturi)    
   daca Biserica e cea mai perversa si corupta (Marţi, 21 februarie 2012, 11:55)

   piktor [anonim] i-a raspuns lui rsss

   atunci homosexualitatea si parlamentul nostru sunt culmea sfinteniei si a corectitudinii, da?
   interesant sistemul tau de valori
   asta daca nu cumva erai un demagog
 • +4 (10 voturi)    
  credinta=contemplatie+actiune (Marţi, 21 februarie 2012, 9:09)

  sf petru [anonim]

  cand Isus a venit a gasit aceeasi situatie; poporul singur, lipsit de invatatura adevarata si de suport, ratacind si fariseii, "invatatii"izolati in lumea lor, cu haine scumpe si cu certuri interminabile asupra locului 1 in ierarhie. Ei erau o categorie aparte si poporul o categorie aparte. Gasiti asemanari? Pe mine ma uimeste ruperea de viata sociala a bisericii. Nu sunt de rit ortodox si de asta socul e mai mare. In Italia, la tv erau dezbateri pe anumite teme; adolescentii, educatia in familie, viata comunitatii, handicapul etc. Aproape la toate era invitat si un preot. Fiecare in functie de pregatirea lui isi oferea contributia la dialog si apoi la sfarsit se tragea o concluzie. Preoti catolici sunt profesori: eu am avut unul de matematica, unul de statistica, altul de psihologie. Oameni de stiinta. Exista foarte multe asociatii unde lucreaza atat laici cat si preoti. Vezi la cate o cantina pt saraci preoti care pun mancare in farfurii. Romanii sunt un popor singur, nu au sprijinul moral al bisericii. Biserica lipseste din procesul de dezvoltare sociala, nu are un cuvant, o pozitie ferma. Nu a luat atitudine la multe marsavii cate s-au intamplat in tara asta. Daca occidentul este mai dezvoltat este pt ca credinta lor se vede in fapte. Noi cu spiritul contemplativ si cu ochii la cer sa ne cada de acolo si parazapezii, liziera de padure din jurul satului ca sa ne apere de zapezi, santurile, banii, puii la gratar...
  • -4 (4 voturi)    
   noi si voi (Marţi, 21 februarie 2012, 12:19)

   piktor [anonim] i-a raspuns lui sf petru

   Poate ar trebui sa stii ca in Ortodoxie, Biserica a fost intotdeauna sufletul natiunii. Si s-a ocupat si de hrana spirituala si de cea trupeasca, atat cat a putut si cat a dat Dumnezeu. Si preotii ortodocsi erau si invatatori si manastirile noastre au fost centre culturale, acolo s-au tiparit si s-au multiplicat cartile de la inceputuri. Iar cand biserica catolica isi trimitea cruciatii sa jefuiasca Constantinopolele ori promitea un ajutor pe care nu avea de gand sa-l trimita tarilor romane invadate de turci, romanii se intorceau cu fata spre Biserica, luau binecuvantare si opreau furtuna cu pretul vietii lor. Despre biserica catolica, pe langa cruciade si ajutorul dat turcilor la Constantinopole, imi mai amintesc inchizitia cu ale ei arderi de oameni si de carti (evenimente cultural medievale) si convertirea fortata a romanilor transilvaneni (azi numiti greco-catolici). Nu te supara pe mine, dar nu-mi place atitudinea ta – aparent blanda, in spate subversiva (ce bine e la noi).
 • +8 (14 voturi)    
  Nu-i cereti unui orb sa va arate calea ....! (Marţi, 21 februarie 2012, 9:10)

  Pavel din Tarsus [anonim]

  Biserica crestina, acum 2000 de ani , s-a cladit pe slujirea lui Dumnezeu dar din pacate astazi a ajuns sa-l slujeasca pe Satana ,iar slujitorii ei in proportie de 99% au ajuns robii propriilor vicii si desfranari.
  Nu asteptati de la preoti sa va arate calea spre Dumnezeu pentru ca nici ei n-o mai gasesc ,au ajuns mai jalnici decat oamenii simpli si pedeapsa lor va fi mai mare ...!
  Cautati-l pe Dumnezeu cu sinceritate in interiorul vostru ....sant sanse mari sa- l gasiti si atunci veti deslusi singuri ,,adevarul,,daca nu reusiti totusi mai este acel procent de 1% din preoti care v-ar putea ajuta dar sunt greu de gasit .
  Incercati totusi in manastirile si schiturile izolate la monahii foarte batrini fara nici-o functie in ierarhia BOR ,o sa-i recunoasteti dupa dragostea si bunatatea cu care va va inconjura si dupa blandete cu care va va arata calea spre ISUS .
  Ceilalti sunt o gloata de rataciti avizi dupa functii cat mai inalte ,donatii cat mai consistente pentru a-si satisface propriile dorinte de marire.....!
 • -4 (14 voturi)    
  Ei sunt de vina! (Marţi, 21 februarie 2012, 9:10)

  stefan jicol [anonim]

  Statul secularizat, incapabil sa'si gestioneze treburile publice, gaseste ca tap ispasitor biserica...
  Hai ca asta'i chiar manipulareala!
  • +2 (2 voturi)    
   Excelenta observatie! (Marţi, 21 februarie 2012, 13:17)

   PUNCTUL PE I [anonim] i-a raspuns lui stefan jicol

   Excelenta observatie!!!Unde e critica la adresa STATULUI care se hraneste cu TAXELE NOASTRE?!??
 • -3 (11 voturi)    
  Da cu piatra , da cu piatra, nu conteaza cum esti (Marţi, 21 februarie 2012, 9:18)

  Doru B. [anonim]

  Presa serveste circ pe paine. Atat.
  Afirmatii ca si "presa pentru care transparenta este dezideratul suprem " pentru cine sunt adevarate ?
  Cat despre faptele de ajutor pe care le face public BOR vreuna din televiziunii s-a aratat dispus sa le preia si sa le comunice mai departe ?
  Oare lipsa de incredere nu este sustinuta tocmai de aceste atitudini ?

  Cat despre randuiala din interior nu trebuie sa o judecati in vreun fel. E ca si cum m-ai judeca pe mine pentru ca mi-am pus la mine in casa fotoliul in fata geamului.

  Revenind la intrebare cu care ati inceput articolul va intreb si eu : ATi primi un asemenea om in casa Dumneavoastra ?
  Va rog raspunde-ti sincer fara "dar" si fara "poate daca".
  Multumesc,
  Doru
  • +3 (7 voturi)    
   fotoliul din odaie.... (Marţi, 21 februarie 2012, 10:38)

   hatru [utilizator] i-a raspuns lui Doru B.

   Daca imi pumn la mine acasa fotoliul unde vreau eu nu e o problema. Dar daca casa e construita si are facturile platite de altii, iar acei "altii" vor ca fotoliul sa stea intr-un anume loc, atunci e problema. Pe scurt BOR nu e MISA. Aia pot face ce vor ei din punctul meu de vedere, isi pun banii in comun si se gospodaresc cum le place. La BOR e altceva. Atata vreme cat popii iau leafa si din impozitele platite de mine pot sa-mi dau cu parerea unde vreau sa stea fotoliul.
 • +7 (11 voturi)    
  organizații (Marţi, 21 februarie 2012, 9:18)

  ilie [anonim]

  Ca orice organizație, de orice natură (politică, religioasa, civică, etc,etc...) și biserica este făcută doar pentru a-i sluji pe conducători, nu și pe membrii ,,cotizanți,,....
 • -9 (13 voturi)    
  Nepasare (Marţi, 21 februarie 2012, 9:20)

  vasile [anonim]

  Dar Teatrul National de ce nu s-a deschis pentru cei de la Universitate ??
 • +1 (15 voturi)    
  parca BOR e condusa de la Palatul Cotroceni!!!! (Marţi, 21 februarie 2012, 9:20)

  vio [anonim]

  „BISERICA ARE O ATITUDINE PRUDENTA FATA DE REALITATEA TV SI REZERVE FATA DE ANTENA 3”

  Ce-ati facut, ati mutat Palatul Patriarhei la Cotroceni?!
  Asa vorbesc astia de la BOR!!!
  Pai, altfel nu mai primesc banii de la bugetul sarac al Romaniei ca sa construiasca Catedrala Neamului, PRIORITATEA No 1 a Romaniei si a romanilor!
  Dle Mixich, abordati-i in scris pe subiect !
  Ce-a FACUT BOR pentru credinciosii inzapeziti ?!
  Solicitati-i un interviu Patriarhului Daniel !!
 • +8 (12 voturi)    
  Biserica a fost mereu de partea puterii (Marţi, 21 februarie 2012, 9:23)

  lili [anonim]

  Si inainte si dupa '89.
  Cat le pasa de credincisosi celor din fruntea BOR ne putem da seama din mutenia lor din ultimele 2 saptamani.
  Daca BOR ar fi actionat ar fi aratat spre incompetenta autoritatilor, asa ca nu au actionat nici ei.
  Restul nu mai conteaza.
 • +9 (13 voturi)    
  si mutenia spune ceva (Marţi, 21 februarie 2012, 9:24)

  comentator [anonim]

  Domnule Vlad Mixich ati scris un articol excelent, felicitari ! BOR si-a pierdut harul, e un simplu SRL care vinde iluzii la preturi colosale.
  Pentru Pr. Radut Seliste Marcel - poate dvs. sunteti exceptia care confirma regula.
 • +7 (7 voturi)    
  degeaba (Marţi, 21 februarie 2012, 9:28)

  erika [anonim]

  Vorbim degeaba de implicarea bisericii ortodoxe -mai de citeva zile se scria ca s-au recoltat salariile popilor din Salaj (?) pentru a se termina casa de birouri episcopale-adeca cam 500.000 lei noi=5 miliarde lei vechi;nici un cuvint,nici un spert la cei pe care s-au prabusit acoperisele sub zapada....deci,ce vorbim?
  Macar atunci,sa se autointretina si sa nu mai primeasca salarii de la stat...si faca ce vor cu banii lor-desi in alte tari,bisericile sint intretinute de donatiile sociale si cu toate astea se implica activ in nevoile sociale-nu electorale!si chiar-de ce nu s-au deschis bisericile pentru a permite adapostirea celor care au fost in nevoie?
 • +7 (11 voturi)    
  in rominia.. (Marţi, 21 februarie 2012, 9:30)

  Umoristu [anonim]

  La ceva zeci de mii de amariti li se taie ajutoarele sociale fiindca nu si-au platit impozitele...BOR e scutita de impozite :)
  Intretinem din bugetul statului o caracatita de popi lacomi si cu mentalitati obscure, si nici macar intreba de sanatate nu putem prin interviuri, fiind patriarhia isi exercita cenzura si are maaaare grija sa nu aibe popicii mici derapaje ideologice de la "linia" institutiei.
  Din moment ce is finantati (din pacate) din bani publici, ar trebui obligati barbosii sa fie muuuuuuuult mai transparenti si mai saritori.
  De la patriarhul cu 8000 de lei salar lunar, pina la ultimul popa jegos de la tara ce spoliaza babele cretinizate si incaseaza si salar.....popimea is cea mai inutila si imputita categorie de bugetari.
  Ce sa mai vb de catedrala smenuirii neamului si de muuuulte ate afaceri, terenuri publice si mertanuri scumpe...Sau de "casatoria" atit de profitabila dintre BOR si orice partid e la putere..cu fonduri contra voturi ca nasi mari si dosare de secu si influenta politica/electorala ca nas mici..:)
 • -5 (9 voturi)    
  inocentul PDL (Marţi, 21 februarie 2012, 9:30)

  inocentul PDL [anonim]

  Cineva a afirmat ca are dovezi irefutabile ca Biserica a saracit Romania. Eu ii spun ca se inseala. Felix motanu si cu Iliescu sunt vinovati pentru asta. Doar asa spun propagandistii atei PDL de pe acest forum si eu ii cred.
  Sun probe zdrobitoare ca Decebal a fost invins de Traian din cauza lui Felix motanul.
  Stiu ca am mai repetat asta pe forum. Dar am auzit elucubratiile astea atat de des in ultimii 3 ani incat oleaca de pay back time se cuvine.
  Acum am inteles. Pentru toate relele din lume este de vina Sfanta Treime Iliescu/Felix/Biserica.
  PDL care are absolut toate parghiile in stat de 3 ani nu are absolut dar absolut nici o vina. CLAR?
 • +8 (8 voturi)    
  bani de bani... (Marţi, 21 februarie 2012, 9:38)

  UglyKidJoe [utilizator]

  apropos, Mega Biserica aia de o fac langa casa poporului, initial au zis ca au fondurile, dar am auzit ca au dat chitantiere la preoti prin tara sa mai faca rost de bani de la oameni, se pare ca depaseste lejer bugetul.
 • +8 (10 voturi)    
  Confuzie (Marţi, 21 februarie 2012, 9:45)

  Bogdan [anonim]

  Autorul confunda, interesat sau nu, reclama cu realitatea. Botezata pompos "comunicare" reclama tine, pentru unii, loc de actiune. Biserica a fost si este mai prezenta decat apare la TV (validarea suprema a unei activitati "m-au dat la TV si am fost invitat sa comentez"). E o logica strmba si personaje precum Crin Antonescu sau Ciuvica apar ca mari eroi ce muncesc zi lumina pentru tara cand sunt in fapt niste "spirite" goale, nulitati vorbarete cu zero idei. Adevarata compasiune se face cu discretie nu zgomot si camere de filmat. Pentru unii insa acest concept e de ne-asimilat. Pacat.
 • +10 (12 voturi)    
  De oamenii impuscati pe treptele catedralei din TM (Marţi, 21 februarie 2012, 9:49)

  Alui [anonim]

  la revolutie, nu-si aduce nimeni aminte? Oamanii băteau la usile închise, iar popii stateau inauntru. Jos BOR, dusmanul de moarte al romanilor. Ei iubesc doar banul.
 • +5 (9 voturi)    
  aveti grija ca o sa va scrie pe toaca (Marţi, 21 februarie 2012, 9:52)

  adela [anonim]

  Felicitari autorului care a atins acest subiect.In felul acesta mai facem si noi cunostinta cu adevarata fata a celor care ne prostesc si se ascund sub haina religiei .Rusine tuturor celor care ne iau banii nostri celor care muncim la privat sau stat .Am vazut un reportaj la televizor ca intr-o localitate inzapezita unde erau niste maicute(de alea care fac gemeni)ca jandarmii le-au scos din zapada.Am si eu o intrebare:unde erau acei 700 de popi,prelati,capete luminate etc .pe care i-am vazut la televizor acu doua luni ca plimbau prin fata gurilor casca o icoana prin noroaiele de la Malul Neamului care erau veniti numai cu carutele cu semne ca BMW,MERCEDES,AUDI etc?Vreau ca noul guvern sa aiba curajul sa taie macaroana celor de la BOR,iar daca vor sa faca afaceri sa isi plateasca taxele,impozitele,tva,energia electrica ,etc.Sa se schimbe legea si vor fi si bani pentru marire de salarii, pensii,educatie,sanatate.Felicitari preotilor care au avut curajul sa ne arate adevarata fata a smecherilor adevarati din tara.IN ATENTIA CELOR DE LA BOR FITI CORECTI SI CERETI SCHIMBAREA LEGII PENTRU A PUTEA ELIBERA BONURI FISCALE PENTRU ORICE ACTIVITATE CA SUNT PREA MULTI ENORIASI NECAJITI ,FLAMANZI SI BOLNAVI IN TARA ACEASTA SI CRED CA BANII DUMNEAVOASTRA NE-AR AJUTA FOARTE MULT.
 • +1 (3 voturi)    
  Evanghelia după Luca 10:30-10-31 (Marţi, 21 februarie 2012, 9:53)

  Alui [anonim]

  Istoria se repeta.
 • 0 (8 voturi)    
  Prudenta (Marţi, 21 februarie 2012, 9:57)

  msb [anonim]

  O anumita prudenta din partea bisericii nu e totusi de neinteles. Inchipuiti-va o situatie in care un preot care merge la televiziune pentru o emisiune si este intrerupt din vorbire pentru un "breaking news" cu Simona Sensual care a alunecat pe gheata si si-a spart silicoanele. Misto, nu? Vi se pare imposibil? Eventual dupa aia este invitat sa comenteze.
  Nu incerc sa justific in felul asta pozitia Bisericii, sa fim bine intelesi, dar cred ca nu e normal ca jurnalistii sa acuze fara sa arunce un ochi si in ograda proprie.
 • -1 (11 voturi)    
  cu sa nu stie stanga ce face dreapta cum ramane? (Marţi, 21 februarie 2012, 10:07)

  Radu [anonim]

  De unde pana unde isi rezerva media, dupa ce tampeste zi de zi omul (e o realitatea care nu poate fi negata), dreptul sa se erijeze in judecator ?!
  La biserica, duminica, in toate episcopia Bucurestilor s-a facut colecta pt sinistrati si cei care sunt in nevoie. Cine a fost la slujba stie.
  Ce ar fi adaugat tam-tam-ul in media?
  O partasie cu dezmatul afisat pe ecran ?!

  Ce poti vorbi despre milostenie daca nu o practici?
  Iar daca o pui in practica ce mai lipseste ?
  Fudulia afisata? Teoretizarea ei ?!
  Si asta intr-un mediu in care minciuna e aproape 100% din continutul pe care-l prezinta ?!

  Parintele Tanase a fost invitat intr-o zi la televiziune. S-a dus la emisiunea respectiva. Alaturi era Daniela Gyorfi infasurata intr-un fel de navod, ca unica piesa de vestimentatie.
  Din practica jurnalismului "inocent", si complet neserios, care se practica pe la noi ...
 • +1 (5 voturi)    
  Ce este de fapt biserica? (Marţi, 21 februarie 2012, 10:08)

  Ghica Sebastian [anonim]

  Ce este biserica? Din pacate traim in confuzie. Asteptam ca o institutie sa traiasca asemeni bisericii din Noul Testament. Din pacate nu pricepem ca Biserica nu poate fi o institutie. Adevarata biserica e vie. Adevarata biserica traieste indiferent de regulile schimbatoare si efemere ale oamenilor. Acuzam lipsa de reactie a unei institutii. Dar, cred ca marea intrebare este: ce e de fapt biserica?
  • +3 (3 voturi)    
   o fi (Marţi, 21 februarie 2012, 12:21)

   presedinte de blok [anonim] i-a raspuns lui Ghica Sebastian

   ..."oricine" stie ca biserica nu e edificiul de piatra ci totalitatea sufletelor care participa la recunoasterea ei;din pacate,din vremuri mai vechi s-a considerat-si apoi s-a exploatat de cei interesati-ca multimea e prea proasta sa-si vada singura de drumul spiritual si s-au impus diriguitori,care pe masura ce lumea devenea mai "turma" ,diriguitorii se comportau ca si cind ar fi ei insisi personificarea divinitatii-pina s-a ajuns la popa de azi-acum,turma plateste,si nu cricneste si popa incaseaza si se straduie spre maretie si imbogatire,iar biserica nu mai e adunarea celor ce cred in ceva ci a devenit cu fiecare secol,tot mai institutionala....cam asta cred ca e ...TRANSFORMAREA BISERICII SPIRITUALE IN BISERICA DE PIATRA...si au incurcat termenii -din "pe aceasta piatra voi zidi biserica" in DIN aceascta piatra...ceea ce e cam departe de proiect...
 • +8 (10 voturi)    
  patriarhul daniel (Marţi, 21 februarie 2012, 10:10)

  fagadar [anonim]

  realizarile acestui popa daniel:gardul patriarhiei,proiectul bisericii mamult inutile de pe maidanul casei poporului,predici de prost gust si lipsite de spiritualitatea romaneasca dar mai ales de continut religios adaptat timpurilor noastre.acum toti popii astia pseudoreligiosi fac comert
 • +8 (10 voturi)    
  Biserica ORTOeurosidolari (Marţi, 21 februarie 2012, 10:11)

  Frankie [utilizator]

  popii au mertane, credeti ca dau popii vreun ban pe ce se intampla rau in tara asta ??????
 • +7 (9 voturi)    
  BOR este asociata cu Patriarhul Daniel, din pacate (Marţi, 21 februarie 2012, 10:17)

  elena [anonim]

  Avand in vedere ca acesta este capul Bisericii, nici nu se putea altfel. Inca nu imi este clar cum a ajunj acest mafiot prefecut si indiferent la reprezinte si sa conduca BOR. Este trist ca Biserica nu mai reprezinta un sprijin pentru oameni, este trist ca reprezentantii Bisericii au alte preocupari.
 • -1 (7 voturi)    
  Corect: (Marţi, 21 februarie 2012, 10:22)

  Lidia [anonim]

  Ziaristul nu a cercetat daca bisericile si manastirile au fost sau nu inchise, daca au ajutat sau refuzat pe cei care au solicitat ajutor, daca au aparat pe cineva de frig. Ziaristul nu a cercetat nici cazurile individuale ale celor care au sucombat din cauza gerului, iar multi au murit in propriile locuinte, fara sa fi cautat vreodata sa ajunga intr-o biserica pentru a se incalzi.
 • +2 (6 voturi)    
  Biserica este un BUSINESS, chiar bun (Marţi, 21 februarie 2012, 10:30)

  Adam [anonim]

  Corporatia BOR, se ascunde dupa poale si cruci, ca sa isi faca profitul de Milioane de Euro. O intreaga INDUSTRIE de facut bani, fara sa plateasca impozit, dar mai rau-Primeste bani de la Stat-Budget. Acest lucru este MURDAR, pt ca, banii de la budget trebuie sa ajunga in alta parte, nu la Bisericii. Romanul de rind NU gindeste, este otravit cu idea ca Biserica si Preotii sint SFINTI.... si cu asta basta. In ori ce stat civilizat, TOATE religiile sint Non Profit, nu dau impozite, si ajuta nevoiasi. In RO, acesti businessmenii... iau bani de la nevoiasi, nu platesc impozite pe venit si mai primesc bani si de la stat. Amin.
 • +2 (6 voturi)    
  Fiul Omului a venit sa slujeasca.... (Marţi, 21 februarie 2012, 10:30)

  inna [anonim]

  Un articol prea lung...Da, preotii au nevoie de "binecuvantare" pentru a-si exprima compasiunea,pentru a mangaia semenii,pentru a daruii cuvantul lui Dumnezeu.Este de neacceptat cum de neacceptat este sa predai religia in scoli dupa un curiculum vitae. Religia trebuie sa curga libera,neicorsetata de note si inspectii. Ea trebuie sa faca un singur lucru,dar sa-l faca bine: sa-L descopere pe Dumnezeu omului in miniatura pentru ca acesta sa se sprijine pe EL de-a lungul intregii lui vieti.Restul e umplutura,fandoseala,dorinta omenescului de a epata.
 • +2 (8 voturi)    
  Iubire de aproape (Marţi, 21 februarie 2012, 10:33)

  john_m [anonim]

  Şi iată, un învăţător de lege s-a ridicat, ispitindu-L şi zicând: Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci?Iar Iisus a zis către el: Ce este scris în Lege? Cum citeşti?Iar el, răspunzând, a zis: Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău şi din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi.Iar El i-a zis: Drept ai răspuns, fă aceasta şi vei trăi.Dar el, voind să se îndrepteze pe sine, a zis către Iisus: Şi cine este aproapele meu?Iar Iisus, răspunzând, a zis: Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon, şi a căzut între tâlhari, care, după ce l-au dezbrăcat şi l-au rănit, au plecat, lăsându-l aproape mort.Din întâmplare un preot cobora pe calea aceea şi, văzându-l, a trecut pe alături.De asemenea şi un levit, ajungând în acel loc şi văzând, a trecut pe alături.Iar un samarinean, mergând pe cale, a venit la el şi, văzându-l, i s-a făcut milă,Şi, apropiindu-se, i-a legat rănile, turnând pe ele untdelemn şi vin, şi, punându-l pe dobitocul său, l-a dus la o casă de oaspeţi şi a purtat grijă de el.Iar a doua zi, scoţând doi dinari i-a dat gazdei şi i-a zis: Ai grijă de el şi, ce vei mai cheltui, eu, când mă voi întoarce, îţi voi da.Care din aceşti trei ţi se pare că a fost aproapele celui căzut între tâlhari?Iar el a zis: Cel care a făcut milă cu el. Şi Iisus i-a zis: Mergi şi fă şi tu asemenea.
 • 0 (8 voturi)    
  nici eu nu ma si duce (Marţi, 21 februarie 2012, 10:37)

  presser john [anonim]

  Nu fac parte din BOR, nu sunt Ortodox, dar in marea majoritate a cazurilor am refuzat si eu invitatia la televiziuni. De ce? Pentru ca in afara emisiunilor live, mesajul tau se poate manipula in directia in care vrea realizatorul emisiunii.
  Cine a lucrat in mass media, stie despre ce vorbesc (am experienta din domeniul respectiv).

  Daca cineva refuza un interviu, asta nu neaparat inseamna ca ascunde ceva. Poate protesteaza impotriva modului in care presa bate joc de oameni.

  Realizatorul emisiunii este obligat sa faca emisiune in fiecare zi. Eu nu sunt obligat sa dau interviuri. Dau cand imi convine.
 • +3 (5 voturi)    
  Bisericile evanghelice au actionat! (Marţi, 21 februarie 2012, 10:41)

  Dinca Robert [anonim]

  Acesta nu este singurul exemplu... in general aceste actiuni nu sunt mediatizate!

  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.3367030218154.2161395.1341122138&type=3&l=52a94ab25a#!/media/set/?set=a.3367030218154.2161395.1341122138&type=3&l=52a94ab25a
 • +3 (9 voturi)    
  bisericile (Marţi, 21 februarie 2012, 10:42)

  alina [anonim]

  BISERICILE din Romania, ortodoxe, catolice, protestante si de care or mai fii ar fii trebuit sa isi deschida portile pentru oamenii fara acoperis, pentru copiii strazii, pentru oamenii nevoiasi, pentru oameni saraci, pentru oameni in nevoie!

  Cand e frig si cand este nevoie bisericile ar trebui sa fie un sprijin pentru oameni !
  rusine!
  • -1 (13 voturi)    
   Biserica (Marţi, 21 februarie 2012, 11:01)

   John [anonim] i-a raspuns lui alina

   Biserica inseamna OAMENI. Dumneata ti-ai deschis casa pentru cei sarmani? NU JUDECA!!!
 • +2 (8 voturi)    
  asta e biserica... (Marţi, 21 februarie 2012, 10:45)

  me [anonim]

  o organizatie care ia de la toata lumea ca sa bage ei in buzunar si in numele domnului fenteaza statul de impozite...
  evident cand vine vorba sa dea ceva in schimb (gratis) fug ca arsi!
 • +5 (9 voturi)    
  BOR pierde teren si e pacat (Marţi, 21 februarie 2012, 10:53)

  Paul [anonim]

  Exista foarte multi preoti buni, asa cum trebuie sa fie un preot. Exemplu pentru comunitate, altruist, cumpatat, deschis oamenilor etc etc. Si exista multi tineri care merg la biserica din convignere, participa la fiecare slujba de duminica. Si asta in Bucuresti. Si sunt tineri de conditie materiala decenta, clasa medie sau poate peste medie. Insa din pacate BOR ramane inchistata in niste rigori si niste mecanisme si ierarhii medievale. Lipsa de comunicare cu oamenii e tot medievala. Batranii obedienti fata de tot ce spune preotul dispar. Iar tinerii apreciaza bisericuta lor locala, din cartier. Acolo se duc si acolo fac si donatii uneori. Si respectul il au pentru preotul din cartier, daca acesta il merita. Distanta dintre ei si mitropoliti, episcopi sau patriarh a crescut considerabil. De aici si impotrivirea unor oameni decenti, de altfel religiosi, la proiecte megalomanice precum catedrala mantuirii. Cu timpul, daca nu schimba ceva, BOR va pierde teren. Trebuie sa inceteze sa mai musamalizeze scandalurile cu preoti care o iau pe aratura, altfel e incorect fata de preotii buni, pe care ii afecteaza o breasla cu imaginea patata.
 • +6 (8 voturi)    
  BOR (Marţi, 21 februarie 2012, 10:56)

  TANJALA GABRIELA [anonim]

  De ce nu se implica BOR in problemele societatii, de ce nu s-a manifestat sa ajute oamenii aflati in necaz?
  Raspunsul este simplu: Daniel SRL. De cand se afla la carma BOR, este preocupat doar de administrarea afacerilori, construirea Catedralei Manturii Neamului, nu rezoneaza la grijile oamenilor.
  Eu il simt pe Dumnezeu apoape de sufletul meu, BOR este la distanta.
 • +6 (8 voturi)    
  BOR (Marţi, 21 februarie 2012, 10:57)

  Mr. Spock [anonim]

  BOR din institutie afiliata Securitatii, pe timpul comunistilor, dupa revolutie a devenit o institutie afiliata mafiei si evaziunii fiscale.
 • -7 (13 voturi)    
  Judecata (Marţi, 21 februarie 2012, 10:59)

  Basil [anonim]

  Domnule Mixich, dupa nume nu sunteti roman deci nu sunteti ortodox. De aici inteleg acest demers anti ortodox. De ce nu vorbiti de "actiunile" catolicilor, israelitilor, protestantilor sau sectantilor? Ei nu au ramas muti? In alta ordine de idei un preot in general poarta o povara uriasa, acea a luptei crancene cu diavolul. Nu este usor si este supus multor incercari. Sa nu ii invidiati pe preoti si nici sa nu ii judecati, dupa cum nu judecati pe nimeni. Dvs. ce actiuni caritabile ati intreprins? Daca ne referim la institutia Bisericii, la fel putem vorbi de o lupta pentru pastrarea identitatii ortodoxe si romane pana la urma. Poate habar nu aveti dar se duce o lupta crancena pentru destabilizarea si decredibilizarea Ortodoxiei. Sa stiti ca faptele marete nu se fac la televizor sau pe HOTNEWS!
  • +2 (6 voturi)    
   Bisericile evanghelice au actionat! (Marţi, 21 februarie 2012, 11:21)

   Robert Dinca [anonim] i-a raspuns lui Basil

   Domnule Basil,

   Daca bisericile protestante (si neoprotestante) nu mediatizeaza actiuni de acest gen, nu inseamna ca acestea nu sunt existente.

   Cuvantul lui Dumnezeu ne invata ca "atunci cand faci milostenie, este bine sa nu "trambitezi", ci sa faci ca pentru Domnul (Dumnezeu)... pentru ca Domnul cunoaste iimile oamenilor"; Iisus asta ne invata... sa ajutam pe pe aproapele nostru, oricare ar fi el: copil orfan, vaduve, batrani, puscariasi, din orice loc al tarii si din orice colt al lumii. Pana cand toti vom intelege acest lucru, fie ca suntem simpli cetateni, patroni, politicieni, preoti..etc. , aceasta tara nu se va insanatosi !

   Cititi in Biblia dvs urmatoarea referinta: 2 Cronici 7:14 Dacă poporul Meu peste care este chemat Numele Meu se va smeri, se va ruga, şi va căuta Faţa Mea, şi se va abate dela căile lui rele, -îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta păcatul, şi-i voi tămădui ţara.

   Nu imi plac schimburile de vorbe, motiv pentru care acesta este singurul meu raspuns: cititi comentariul postat la orele 10:41, dorindu-va binecuvantarea lui Dumnezeu!
   • 0 (0 voturi)    
    neoprotestantii (Vineri, 24 februarie 2012, 10:02)

    kkciosuldelahamangia [anonim] i-a raspuns lui Robert Dinca

    la usa bisericilor neoprotestantilor, nu vezi cersatori, sunt goniti imediat, iar in cazul in care astia ajuta pe cineva, o fac doar pt. interes, pt. a-si mari numarul adeptilor.
  • +3 (7 voturi)    
   vai (Marţi, 21 februarie 2012, 11:23)

   alina [anonim] i-a raspuns lui Basil

   vai dupa nume nu este roman, ei si ce daca nu este roman? ba da este roman ca si dracula, vad ca-l cheama si vlad.

   pastrarea identitatii s-ar face mult mai bine daca ar fii intr-adevar aplecare spre comunitate, popor, oamenii nevoiasi, oamenii care ingheata in strada la -20 grade.
   asa se pastreaza identitatea unui popor , nu lasand oamenii sa moara in tufisuri.
  • 0 (4 voturi)    
   Roman (Marţi, 21 februarie 2012, 12:36)

   Pink Panther [anonim] i-a raspuns lui Basil

   Draga domnule Basil,


   Credeti ca bunul simt este monopolul celor cu nume romanesc?
   Credeti intr-adevar ca daca te-ai nascut ortodox n-ai voie sa critici?

   Mda, probabil ca in lupta cu diavolul ati fost invins de ati putut scrie asemenea elucubratii.
  • -3 (7 voturi)    
   Așa se pare (Marţi, 21 februarie 2012, 14:08)

   qazpl [utilizator] i-a raspuns lui Basil

   Și eu cred că se duce o luptă pentru destabilizarea Ortodoxiei, pentru a ne dezbina și mai tare ca neam. Divide et impera, nu? Cam asta se întâmplă, pe toate planurile.
 • +7 (11 voturi)    
  impozite si taxe (Marţi, 21 februarie 2012, 11:06)

  impozite si taxe [anonim]

  In Italia biserica plateste impozite si taxe. Vrem sa plateasca si in Romania!!! Biserica Ortodoxa este mai bogata decat statul... degeaba a facut Cuza secularizare ca acu' si-au luat totul inapoi
 • +1 (5 voturi)    
  Catedrala mantuirii (Marţi, 21 februarie 2012, 11:12)

  cir [anonim]

  Oameni ca preotul Tanase din Valea Screzii (Prahova) ridica o catedrala a mantuirii neamului mult mai durabila decat cea aflata astazi in constructie la Bucuresti. Si nici nu cred ca are vreo problema cu media, dimpotriva i-a fost in sprijin si ajutor in misiunea sa umanitara.
 • -3 (7 voturi)    
  Poate autorul sa ne lamureasca???? (Marţi, 21 februarie 2012, 11:26)

  Haplo [anonim]

  In primul rand, mi se pare corecta abordarea prin prisma BOR. Este religia majoritara la noi in tara.

  In al doilea rand, mi se pare gresita abordarea din unele comentarii: institutie bugetara. Rolul statului este sa intervina prin diverse parghii pentru a sustine activitati in interesul societatii. Evident, unii ar dori sa nu se intample asta, altii ar dori. Este un fapt si pana la un eventual referendum... asta este.

  In al treilea rand, este foarte neclar ce face gresit BOR-ul. Nu doneaza, nu ajuta, exista exemple de refuz, care este problema?
  Din articol reiese clar ca BOR-ul nu vrea sa apara in media. Este problema lor, dar mi se pare foarte nedrept sa alaturi acest refuz de necazurile prin care trec oamenii afectati de ninsori (si la primavara de inundatii)
  • 0 (0 voturi)    
   >>>>>>>>>>>>> (Miercuri, 22 februarie 2012, 11:32)

   Invincible [utilizator] i-a raspuns lui Haplo

   Reiese clar ca nu vrea sa apara in media si sa spuna de ce a lasat amaratii sa moara in frig.
   Pricepusi?
   • 0 (0 voturi)    
    <<<<<<<<<<<<<<<<< (Miercuri, 22 februarie 2012, 11:59)

    Haplo [anonim] i-a raspuns lui Invincible

    Nope, nu am priceput. Tu ai idee cat de cat cine este responsabil pentru amaratii lasati sa moara in frig? BOR-ul? Pe bune?
    De ce nu s-au deschis primariile, gradinitele, scolile, teatrele?
    Asadar, eu am priceput ca autorul se plange in public ca nu i s-a raspuns la telefon. Asa si?
    • 0 (0 voturi)    
     >>>>>>>>>>> (Miercuri, 22 februarie 2012, 13:40)

     Invincible [utilizator] i-a raspuns lui Haplo

     sunt responsabili aia care primesc bani de la mine: statul si BOR (al doilea "stat"), ca tot se bate cu caramida-n piept ca ce bine e sa faci aia si alalta.
     Apoi, institutiile de care ai amintit, functionau si nu se prea face sa le intrerupi activitatea. Si plusez: da' biserica ce-avea de nu-si deschidea usile? Ce activitate importanta desfasura de nu putea sa le deschida? Spatiu avea, caldura avea, bani de un codru de paine avea...
     Aa.... ar fi blocat nenorocitii calea prostilor spre cutia milei!

     Las' ca nu mai e mult pana se vor transforma bisericile in ceea ce trebuiau sa fie de la bun inceput: azile pentru batrani, camine pentru orfani si spitale.
     • 0 (0 voturi)    
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< (Miercuri, 22 februarie 2012, 14:15)

      Haplo [anonim] i-a raspuns lui Invincible

      Functionau? Ei, aici deja gresesti amarnic :)
      1. Daca cineva ar fi acuzat in mod legal ca niste amarati au murit, institutia respectiva nu ar fi BOR, intelegi? Daca vorbesti de responsabilitate aplica masura corecta, nu masura subiectiva: asa mi se pare mie pentru ca eu dau bani

      2. Fii atent ca dai bani si pentru armata si pentru politie si pentru vamesi... Si astia chiar sunt responsabili de niste chestii, dar nu vad pe nimeni prea agitat. Sa nu mai vorbesc de banii dati parlamentarilor in greva... Chiar, pe locurile parlamentarilor in greva nu puteau fi adusi cei fara adapost? Sa nu-mi spui ca intrerupeau ceva in Parlament :).
      Iti raspunzi singur: tu dai banii catre stat. Cearta-l pe parlamentarul din zona ta :). AAAA, nu dai de el si nu-i pasa, este in greva? Pai daca tu iti pierzi timpul cu mine discutand despre biserica in loc sa-l certi pe nenea ala...

      3. Biserica nu are nicio legatura cu statul. Faptul ca se vireaza bani in contul diferitelor culte face parte din modul in care statul intelege sa se implice in viata sociala a romanilor. Pana la schimbarea acestui mod de care este responsabil statul, nu poti acuza biserica ca primeste banii, mi se pare absurd. Biserica primeste bani pentru refacerea lacaselor de cult si pentru salariile preotilor

      4. Bisericile sunt facute de comunitati, pentru slujbe RELIGIOASE, cel putin dpdv istoric. In momentul in care intr-o duminica nu va mai fi nicio persoana la liturghie, atunci poate ca vor fi transformate in ce spui tu. Eu as vrea ca Stadionul National sa fie transformat in spital, este facut din banii mei si asa vreau eu...
      • 0 (0 voturi)    
       >>>>>>>>>>>>>>>>> (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:05)

       Invincible [utilizator] i-a raspuns lui Haplo

       Omule, mai intai iti spun ca am 19 ani de scoala (asta oficial) deci nu incerca sa ma aburesti cu statul. Statul, da-l naiba, e corupt, e alea-alea, imi poate inventa o groaza de scuze plauzibile ca sa nu-mi dea nici macar ce-i al meu.. sa-l lasam la o parte

       EU VORBEAM DE BISERICA!
       Ce scuze plauzibile ar putea baga la inaintare biserica sa nu ii ajute pe amaratii aia?
       Da, nu e treaba ei sa faca ce ar trebui sa faca statul, dar cand statul lipseste ea ce trebuie sa faca? sa stea cu mainile in san si sa astepte sa faca statul, desi ii sta in putere sa ajute? Iti dai seama ca ceea ce spui echivaleaza cu refuzul de a acorda primul ajutor celui inecat pe motiv ca aia de la Ambulanta sunt mai calificati in asa ceva?

       Ce nu pricepi matale aici e ca toata lumea a sarit de fund in sus pentru ca biserica e IMORALA. MORALITATEA o obliga sa se implice, pricepi? Cand mie-mi predici de iubirea aproapelul in timp ce-i dai un sut in fund sarmanului care are nevoie urgent de ajutor, clar, ceva e in neregula, intelegi?
       • 0 (0 voturi)    
        <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< (Joi, 23 februarie 2012, 10:46)

        Haplo [anonim] i-a raspuns lui Invincible

        Omule, daca te pierzi cu firea nu are rost sa polemizam pe internet, eu nu vreau sa castig nimic. Te felicit pentru cei 19 ani si nu-ti pun la indoiala intelectul sau capacitatea de a intelege. Si nu incerc sa te aburesc, nu as avea nimic de castigat.

        Ceea ce nu intelegi tu este: tu polemizezi pe internet pornind de la un articol fara substanta.
        VM se plange ca nu si-a facut tema pentru ca nu a putut sa vorbeasca cu preotii
        VM nu ne spune daca a apelat la biroul de presa al BOR
        VM nu se spune daca cineva a murit de frig in fata unei biserici inchise

        In schimb, tu imi spui ca are dreptate si ca "Ce scuze plauzibile ar putea baga la inaintare biserica sa nu ii ajute pe amaratii aia?"

        Cine ii acuza? VM? Ce argumente are? Chiar el spune in articol ca BOR are actiuni caritabile. Ai pierdut macar 5 minute sa gasesti un ARGUMENT in favoare celor sustinute de tine? Uite aici, rezultatul unei cautari de 2 minute:
        http://www.basilica.ro/ro/stiri/actiune_social_filantropica_la_giurgiu_1417.html

        Ce nu pricepi matale din ce spun eu: nu poti generaliza de la cateva exemple de preoti si in niciun caz nu poti generaliza pornind de la un articol fara substanta. Pe logica ta, armata este imorala, politia este imorala, nu mai vorbesc de profesori, ingineri ( ca si astia mai iau spaga) si orice alta breasla.
        Tu imi spui mie ce crezi tu ca ar trebui sa faca Biserica, dar nu ai niciun argument, la fel si autorul.
        Sa puna mana domnul M V si sa faca un reportaj, o investigatie junralistica, sa vine cu argumente de la fata locului, nu sa ne spuna: am stat pe scaun si am dat telefoane si uite ce am descoperit: nimic, ca astia nu mai vorbesc cu mine...
        Pe marginea unor argumente vom fi informati si ne vom face o parere bazata.
 • -1 (7 voturi)    
  Si nu are dreptate BOR??? (Marţi, 21 februarie 2012, 12:17)

  simplu [anonim]

  Deci hai sa vedem mai exact ce scrie in articol:
  Presa (Hot News in acest caz) a dorit sa faca o emisiune in care sa participe un preot ortodox. BOR a refuzat lasand sa se inteleaga ca presa prezinta adesea Biserica si activitatea ei in mod defavorabil.
  Punct. Asta e stirea.

  Si ce urmeaza?
  Pai presa, nemultumita de raspuns incepe si arunca acuzatii si insinuari si judecati asupra BOR si a preotilor.
  Corect, nu?
  Si atunci se mai mira bolovanii astia din presa de ce nici BOR si nici alte institutii nu mai vor sa vorbeasca deschis cu ei.

  Articolul nu face decat sa justifice atitudinea BOR!
  Halal presa...
 • -2 (8 voturi)    
  Ipocrizie la maxim (Marţi, 21 februarie 2012, 12:17)

  Vlad [anonim]

  Hai sa va intreb si eu pe voi, cei care va grabiti sa aruncati cu piatra in BOR, fara ca nici macar sa cititi articolul: cati dintre voi v-ati deschis casele in aceasta perioada si ati primit vreun om al strazii care suferea de frig? Aud?
  • -2 (8 voturi)    
   barna din ochi (Marţi, 21 februarie 2012, 13:30)

   paisie [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   asa e inclinat omul sa judece; sa vada numai paiul din ochiul fratelui sau, dar barna din al sau sa nu o vada. nu ati intrebat gresit.
  • 0 (0 voturi)    
   >>>>>>>>>>>>>> (Miercuri, 22 februarie 2012, 11:34)

   Invincible [utilizator] i-a raspuns lui Vlad

   Eu nu am deschis-o pentru ca i-am dat banii altuia care s-o faca in locul meu (statul si BORatii).
   Rezonezi?
 • 0 (8 voturi)    
  De ce e Biserica Ortodoxa Romana muta? (Marţi, 21 februarie 2012, 12:20)

  Daniela Necsulescu [anonim]

  Raspunsul este simplu; biserica este ca un partid politic si functioneaza cam pe aceleasi principii.
  Biserica, ca si politica doreste cam aceleasi lucruri; bani, putere, influenta, dominarea maselor.
  De ce asteptati de la biserica sa ajute oamenii?
  De ce asteptati politica sa ajute oamenii?
  Si in ca o intrebare? unde este diferenta intre cele doua?
  De ce ramane biserica muta? pentru ca nu are nimic material de castigat.
  Si inca o intrebare pentru toti aceeia care citesc acest articol? De ce mergeti la biserica?
  E oare Dumnezeu acolo in biserica?
  Oamenii trebuie sa inceapa sa gandeasca liber si sa nu mai creada in gogosi.
  Gandi liber si opriti manipularea si spalarea creerelor pe care o practica biserica.
 • 0 (6 voturi)    
  S-a gindit cumva autorul, (Marţi, 21 februarie 2012, 12:23)

  sile231 [utilizator]

  Ca de vina e tocmai comportamentul jurnalistilor(moderatorilor) care iti creaza impresia ca ai intrat intr-un closet si nu intr-un studiou?Mie mi se pare cel putin deplasat obiceiul acesta de a rastalmaci fiecare propozitie a interlocutorului si de a-l trata ca la o ancheta la securitate. O zi buna !
 • +2 (6 voturi)    
  BOR e fundamentalista (Marţi, 21 februarie 2012, 12:55)

  deno [anonim]

  La fel de fundamentalista ca un cult evanghelic din SUA sau ca un cult musulamn care rezolva disputele teologice cu mitraliera. Sunt interesati de bani, putere si sa-si mentina pozitia (complet inutila) in societate.

  In BOR nu exita loc decat pentru opinia oficiala iar orice preot care misca este dat afara sau mutat pe cine stie unde.

  Astia au conceput ca cine nu e cu noi este contra noastra. Cine nu prezinta opinia BOR sau are ceva de comentat este imediat catalogat ca opozant al bisericii.

  In ograda BOR anul este 1600 si tot 1600 a fost si acum 10 ani. Din fericire Romania este in anul 2012 si nu mai poate domnitorul tarii sa ia gatul dusmanilor bisericii.
 • -1 (5 voturi)    
  rezumat (Marţi, 21 februarie 2012, 12:56)

  Alex [anonim]

  Biserica= a ajutat credinciosii in nevoie

  Presa= a totusi vrut sa puna o intrebare de genul de ce nu au fost deschise bisericile oamenilor fara adapost?

  Presa= vrea sa puna intrebari inutile.

  Biserica= nu trimitem pe oricine sa si exprime parerile personale. Televiziunile si presa de abia asteapta sa prezinte eronat imagini cu preoti si actvitatile lor.

  De ce mai are nevoie presa sa puna intrebari daca recunoaste ca Biserica a AJUTAT?:)

  Biserica=win
 • -2 (4 voturi)    
  Ce ne-am face fara ei? (Marţi, 21 februarie 2012, 13:26)

  Ce ne-am face fara ei? [anonim]

  Ce ne-am face far activisti, securisti, militieni, sindicalisti, popi, tzigani si alte minoritati conlocuitoare, revolutionari, haita regala, fele de fel de agentii si asociatii, fel de fel de "handicapati" doar cu numele, care stau cu mana intinsa, si nu au produs si nu produc nimic in afara de "rahat"? Dar pana cand?
 • -2 (6 voturi)    
  Biserica lui Cristos (Marţi, 21 februarie 2012, 13:26)

  paisie catolicul [anonim]

  Fratilor, haideti sa vedem si lucrurile bune facute de BOR. Eu sunt catolic... si poate asta ma ajuta sa vad putin altfel, la nivel personal, Biserica majoritara din Ro si pe capii ei. dar vad ca prea balacariti aceasta institutie. (multe din cele enumerate sau exprimate de dv sunt corecte). eu personal am vazut o schimbare..., cel putin cu noul Patriarh; se implica in multe acte de caritate. Ajuta oamenii. am vazut farmacii unde primesti compensat, are spitale, bai pentru tratament. aveti Trinitas radio si TV, sunteti majoritatea. BOR-ul ia pozitie cand poate la nivel politic se exagereaza. E adevarat ca se mai strecoara cate un Iuda care foloseste in mod gresit banii din punga, dar si pe acesta (acestia) trebuie sa-l iertam. E adevarat, mai intai mustrati (cum facem noi acum). Asa e crestineste. Si ei, preotii, ierarhii au de invatat de la lumea simpla, de la oamenii cu carte. Interesant articol, interesante sunt si discutiile. Usor usor o sa ne schimbam cu totii.Sa avem rabdare cu noi insine mai intai, caci vom gasi si pentru ceilalti pasuire.
  • +1 (1 vot)    
   Daca esi catolic... (Marţi, 21 februarie 2012, 20:27)

   ioil [anonim] i-a raspuns lui paisie catolicul

   poate imi dai si mie un raspuns:de ce BOR refuza sa retrocedeze bisericile construite de catolici,din satele care au fost greco catolice.Preotii catolici tin slujbele duminicale in case inchiriate in timp ce biserica construita de bunicii si strabunicii lor a fost luata cu japca in 1948 de regimul stalinist este astazi inca neretrocedata datorita unor legi strambe a statului?
 • -1 (5 voturi)    
  Cine se crede fara pacat, sa ia primul piatra (Marţi, 21 februarie 2012, 13:27)

  BB [anonim]

  Dar ce a facut fiecare in parte pentru amaratii aceia? Ce au facut toti cei 151 de comentatori ai articolului ca sa evite macar o tragedie din cele care s-au intamplat? Presa cauta imagini socante, declaratii socante care fac rating, nu cauta sa ajute, ci doar sa vanda publicitate. Daca nu face rating, nu se difuzeaza. E ca un business. Evident ca imaginea conteaza, asa ca un teledon bazat pe imagini lacrimogene ajuta la rating, nu doar la strans ajutoare pentru sinistrati.

  Preotii sunt sub ascultare, asta e clar. Preotii sunt si ei oameni, deci nu sunt fara pacat. Fiecare va da socoteala pentru ce a facut si mai ales pentru ce nu a facut si putea sa faca.
  Nu exista biserica fara preoti, asa cum nu exista preoti fara biserica, iar identitatea noastra e crestin ortodoxa. Daca cineva indrazneste sa judece pe altul, sa inceapa cu propria persoana, ca la judecata de apoi nu o sa fii intrebat ce a facut guvernul, sau biserica, sau Base, ci ce ai facut sau nu ai facut tu.
 • +6 (8 voturi)    
  Nu sunt toti asa! (Marţi, 21 februarie 2012, 13:28)

  Colette [utilizator]

  In randul slujitorilor lui Dumnezeu sunt si oameni exceptionali, tineri si mai in varsta, care insa sunt simpli preoti in parohiile lor! Eu cunosc un asemenea om, la 40 de ani ai sai, da clasa tuturor marilor functionari din BOR prin modul in care il slujeste pe Dumnezeu si are grija de enoriasii sai carora le intinde intotdeauna o mana de ajutor. Este destupat la minte, la curent cu ceea ce se intampla in tara si in lume, deschis la nou (literatura, muzica) dar mai ales aplecat spre problemele celor care ii trec pragul bisericii! Din fericire, SUNT MULTE EXCEPTII, ADICA PREOTI CARE SUNT CU SUFLETUL ALATURI DE CREDINCIOSI, ISI FAC DATORIA CU CINSTE SI MAI ALES SUNT UMANI, AU TIMP PENTRU PROBLEMELE ALTORA! Dar este sarac, are o Dacia 1300 hodorogita si sta la bloc, impreuna cu sotia si cei 2 copii ai sai! Si mai ales nu este bine privit de superiorii sai, la biserica lui vin cele mai dese controale pentru ca nu contribuie suficient la fondul pentru Catedrala! Ce spuneti de asta? De aceea e bine sa nu generalizam dar sa-i taxam pe grobienii care nu se gandesc decat la Catedrala Neamului si cum sa transforme BOR intr-un SRL cu profit cat mai mare!
 • -5 (9 voturi)    
  celui care s-a legat de Catedrala neamului (Marţi, 21 februarie 2012, 13:34)

  BB [anonim]

  In ziua de azi sunt bani alocati pentru "Coloseum", adica Arena Nationala, unde se ofera circ pentru gloata, se sparg seminte, se injura, dar nu sunt bani pentru o catedrala care sa ne reprezente, cu care sa ne laudam si noi generatiilor viitoare.

  Stefan cel Mare, pe timp de razboi, cu o populatie de sub 200 de mii de oameni, ca atat avea Moldova atunci, a ridicat 42 de manastiri cu care noi acum ne mandrim si unde madam Udrea face turism. Noi suntem acum 20 de milioane de oameni si nu putem sa ridicam o Catedrala. Intr-un final se va ridica din mila oamenilor, nu din banii de la guvern.
  • +5 (5 voturi)    
   Ba cu multi bani de la Guvern (Marţi, 21 februarie 2012, 14:30)

   fefe [anonim] i-a raspuns lui BB

   se ridica Catedrala.
   Iar Bisericile lui Stefan sunt in paragina, mergi de vezi cum dispare pictura murala, eu am poze facute in ani diferiti si pot compara. In cativa ani nu o sa mai avem ce salva. Dar vom avea o magaoaie in spate la magaoaia lui Ceasca. Tot pentru neam facuta si aia.
  • +4 (4 voturi)    
   ne vom lauda precum lauda Casa Poporului comunismu (Marţi, 21 februarie 2012, 14:31)

   cir [anonim] i-a raspuns lui BB

   Aceeasi logica a folosit-o Ceausescu cand a construit Casa Poporului, constructie gigantica, costisitoare si inutila. Din perspectiva costurilor energetice viitoare, aceasta constructie va fi pustie.
   Nu Catedrala inspaimanta pe cineva ci marimea. Am mai vazut si nu stiu ce sfant adus cu masina Mercedes neagra, cu numar BOR, mi s-a parut ridicol si de un urias prost gust.
  • 0 (0 voturi)    
   vezi ce patesti (Vineri, 24 februarie 2012, 10:11)

   danarad [anonim] i-a raspuns lui BB

   daca pomenesti de cealalta ,,catedrala'' de prostit oamenii, dar dedicata sportului, si in special echipelor infiintate de atei, de comunisti !:)) si sportul tot o ,,religie' este pina la urma, dar felul in care sunt manipulati si prostiti ,,fanii, suporterii'' e mult mai perfid.
 • +5 (5 voturi)    
  ce sa ajute pe altii cand nu se ajuta intre ei... (Marţi, 21 februarie 2012, 13:43)

  Radu [anonim]

  Pe mine m-a socat cazul lui Bebe Siluan... fiul de nici un an al unui preot din Zarnesti, Brasov. Avea nevoie de 100.000 pentru un transplant de ficat... cu mari greutati au reusit parintii sa straga suma... am avut curiozitatea sa aflu cat din suma a fost de la "fratii in negru"... infiorator de putin. Atunci noi "civilii" ce pretentii sa mai avem... Bine ca-si fac palat in Ceahlau... ce conteaza ca lasa Cascada Duruitoarea fara apa in urma captarii izvorului.
 • -2 (4 voturi)    
  da da (Marţi, 21 februarie 2012, 13:46)

  NL [anonim]

  Sa compari presa cu biserica (vedeti, domnu' Mixich, cum am evitat cacofonia?) e ca si cum ai compara crucifixul cu un ciocan. E adevarat ca poti sa bati cuie si cu un crucifix, dar nu se cade.
  Acu'... desigur! Vor fi citiva circotasi carora le face o deosebita placere sa dea cu rahat in biserica / ortodoxie / crestinism / religie care vor zice: "bine, bine, dar de ce un ciocan e mai eficient in a bate un cui decit un crucifix? De ce, daca e sfintit, nu ma ajuta Al de Sus sa bat cuiul drept? Ca eu zic: Doamne, cred in tine daca imi tii de cui. De ce e Dumnezeu atit de insensibil si ajung sa-mi dau peste degete?". -- ceea ce e stupid.

  Articolul de genul asta si 98% din comentarii au insa si o latura pozitiva: sfirsitul lumii (si, implicit, al acestor articole si al acestor comentarii) nu mai pare atit de groaznic.
  • +1 (1 vot)    
   Intelege omule!!!! (Marţi, 21 februarie 2012, 20:19)

   ioil [anonim] i-a raspuns lui NL

   Nu are nimeni nimic cu biserica atata timp cat slujitorii ei nu "calca stramb"pacalind{escrocand}credinciosul naiv caruia i se ia banul din buzunar fara rusine si fara frica de Dumnezeul pe care il slujeste acest preot!Ce sa mai credem ?Ca daca preotul nu se teme sa minta,nu e credincios?Atunci afara cu necredinciosii din biserica,lasati preotii adevarati cu har in cele sfinte si nu cu har la pacat.Credeti ca preotii de azi sant demni urmasi alui Hristos pe pamant?Daca in biblie scrie intr-un fel de ce acest preoti sant cu atat de avari?
 • 0 (2 voturi)    
  deci si de credinta (Marţi, 21 februarie 2012, 13:48)

  roman, de mult parasit de Biserica [anonim]

  rezultatul, nerecunoscut de nimeni, este acesta - romanii mai degraba ne alaturam cu Naiba decat sa fie smeriti in fata Sorti, Naturii si a Bunului Dumnezeu; meritam sa fim pedepsiti... dar, vb. aia 'D-zeu nu bate cu pietre....!'
 • +2 (4 voturi)    
  biserica si ai ai sai slujitori (Marţi, 21 februarie 2012, 13:51)

  luci30 [anonim]

  N-am citit integral articolul,dar nici nu aeam nevoie, fariseismul lor s-a dovedit de mii de ani.Nici macar la cea mai mare nevvoie nu-si ajuta enoriasii....inundatii ,inzepeziri etc etc. dar s-au grabit sa-si recupereze averile confiscate de comunisti,s-au grabit sa-si asigure un venit bunicel din buget....nenorocitii, sunt o gramada de batrini si nevvoiasi de care preotul satului ii ignora,au tupeul sa ceara bani ptr. orice fleac fiind platiti si de stat si de enoriasi.Astia nu sunt credinciosi cum nu sunt eu papa de la Roma.Mafeoti,proxeneti.farisei,.......Nu sunt atitea gradinete pe la sate cite biserici sunt,...si nici macar spiritual si uman nu au a colaborare cu oficialitatile localeptr. a da o mina de ajutor cind este nevoie...
 • -2 (6 voturi)    
  Întrebări (retorice) (Marţi, 21 februarie 2012, 14:02)

  qazpl [utilizator]

  Atât pentru autorul articolului cât și pentru cei care Aleg să posteze un anumit gen de comentarii:
  - Sunteți Botezați?
  - Dacă sunteți căsătoriți, ați fost și Cununați? Sau, v-ați dori să fiți și Cununați?
  - Dacă aveți copii, au fost Botezați? Dacă veți avea copii, ați vrea să fie Botezați?
  - Ce ziceți de Mirungere, de Sfântul Maslu, de Spovedanie, de Împărtășanie?
  - După ce veți muri, ați vrea să aveți parte de o slujbă creștinească de înmormântare, săvârșită de un preot? Să fiți îngropați cu o cruce la cap? Să vă facă cineva parastas ulterior?

  Să nu uităm cât de dezbinați suntem în zilele noastre - social, politic, economic etc. De 2000 de ani ceea ce ne-a ținut împreună, pe noi românii, a fost Creștinismul Ortodox propovăduit de Biserică. Acum se pare că există anumite interese de a ne depărta de Biserică. Tot felul de Postaci și de "Jurnaliști" aruncă cu noroi aiurea... Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac!

  Biserica are o Organizare Ierarhică din motive bine întemeiate, oricine poate afla detalii dacă dorește - se pot găsi informațiile pe internet, sau se poate discuta cu un Părinte. Au Consistoriu, au Sinod. Hai să lăsăm Biserica să-și vadă de treaba pe care o face atât de bine de 2000 de ani.
  E plin Iadul și de haine negre, dar nu e treaba noastră, a muritorilor de rând, să ne amestecăm în lucrările Bisericii.

  Doamne-ajută!
  • +1 (5 voturi)    
   Majoritatea fara voia mea (Marţi, 21 februarie 2012, 14:53)

   cir [anonim] i-a raspuns lui qazpl

   1. Am fost botezat, nefiind in stare sa-mi exprim consimtamantul pentru un ritual ridicol pentru secolul XX;
   2. Am fost cununat la dorinta familiei sotiei, ritualul mi s-a parut doar arhaic si putin ridicol;
   3. Am botezat copiii ca sa nu fie cumva disciminati mai tarziu, avand in vedere ascensiunea fara precedent a BOR in societatea romaneasca;
   4. Despre ungere cu mir: ritual ridicol, fara gluma, mai degraba ma duce cu gandul la un preludiu erotic;
   maslu nu stiu ce inseamna, banuiesc ca e tot un ritual arhaic;
   -la spovedanie (a fost ultima din familia mea), sotia a fost intrebata in amanunt despre modul de a face sex (au fost mai multe cazuri, au aparut in presa locala), o fi avand legatura cu sfantul duh ?
   -impartasania cred ca e un ritual ne-igienic, pentru ca am vazut ca un sat participa la ritual cu aceeasi lingurita.
   5. Dupa ce mor, cei care raman sa faca ce vor, eu nu le cer nimic.
   Povestea asta cu ce ne-a tinut uniti: e bine de stiut ca limba latina si o mica parte din civilizatia romana este baza noastra. Biserica a fost doar creuzetul in care s-a faurit cultura si traditia romaneasca, calugarii au scris si in slavona si in greaca insa fondul latin al limbii (inainte de crestinare) s-a pastrat. IAD=intreprinderea de agrement si distractie ? Sa nu va suparati pe mine, ca nici eu nu ma supar cand imi invata copiii la ora de religie ortodoxa toate tampeniile, chiar daca am refuzat acest obiect.
   • -2 (4 voturi)    
    E alegerea Dumneavoastră să gândiți așa (Marţi, 21 februarie 2012, 15:53)

    qazpl [utilizator] i-a raspuns lui cir

    De-aia aveți Liberul Arbitru de la Dumnezeu, ca să puteți Alege.

    Deocamdată ați ales așa... eu sper să vă răzgândiți, Niciodată nu e Prea Târziu, cât timp sunteți încă în Viață.

    Dacă-mi permiteți, înțeleg că sunteți Tată și presupun, firește, că vă iubiți Copilul și că-i vreți doar Binele.
    La fel de simplu e și cu Dumnezeu: e Tatăl Nostru, ne iubește și ne vrea binele.

    Tainele despre care am am întrebat retoric mai devreme au doar Rolul de a ne apropia de Dumnezeu, de a ne ajuta să în final să ne Mântuim. Din Iubire.

    Biserica este păstrătoarea Sfintelor Taine, așa a rânduit Mântuitorul, pentru că Majoritatea oamenilor (adică noi, muritorii de rând) nu sunt vrednici să se împărtășească singuri cu Tainele Lui.

    Din Iubirea lui Dumnezeu Tatăl pentru noi, copiii Lui.
    • +2 (2 voturi)    
     Frumos! (Marţi, 21 februarie 2012, 20:02)

     ioil [anonim] i-a raspuns lui qazpl

     Insa am o nedumerire.In articol era alta tematica la care trebuia un raspuns.Nu e vorba de banii luati cu japca de la credinciosi.Este vorba de credinta pe care actuala casta preoteasca o distruge.Sau credeti ca avem obligatia sa facem ce zice popa nu ce face el?Stiti de ce bisericile sant tot mai goale?Oamenii sant tot mai revoltati,pentruca se gasesc noi si noi metode de a le lua bani si iarasi bani.Nu ne apara nimeni,iar pe stat il doare undeva de noi.Asta e biserica MAMA?.Mersi de asa mama vitrega!
     • 0 (0 voturi)    
      E bine că aveti nedumeriri (Joi, 23 februarie 2012, 14:32)

      qazpl [utilizator] i-a raspuns lui ioil

      Pentru că din nedumeriri apar întrebări, apoi începe căutarea după răspunsuri.
      "Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide. Că oricine cere ia, cel care caută află, şi celui ce bate i se va deschide. (Matei 7:7 - 8)
      Așadar, e bine să căutați răspunsuri la nedumeririle Dumneavoastră, veți afla aceste răspunsuri la un moment dat.

      Biserica nu ia bani cu forța de la nimeni. Donează cine vrea, când vrea, dacă poate.

      Bisericile nu sunt deloc "tot mai goale". Cred că sunt tot mai pline, și poate acesta este un motiv pentru care anumite grupuri de interese încearcă să ne dezbine, să ne îndepărteze de Biserică. Adică să ne îndepărteze de Dumnezeu. Nu vor reuși. Doar noi-înșine ne putem îndepărta de Dumnezeu, dacă Alegem asta.

      Dar, dacă Alegem să facem măcar un pas către Dumnezeu, Dumnezeu va face 1000 de pași către noi! Căci suntem Fiii Lui, cum altfel ar putea să facă un tată?!?
      "Sau cine este omul acela între voi care, de va cere fiul său pâine, oare el îi va da piatră? Sau de-i va cere peşte, oare el îi va da şarpe? Deci, dacă voi, răi fiind, ştiţi să daţi daruri bune fiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru Cel din ceruri va da cele bune celor care cer de la El? (Matei 7:9-11)

      Referitor la "ce zice popa". Fiecare e liber să aleagă. În esență, putem să alegem dacă vrem să fim buni, sau dacă vrem să fim răi. Nici Dumnezeu și nici preoții nu aleg în locul fiecăruia dintre noi, ci Fiecare dintre noi Alege. Și nu există cale de mijloc aici:
      "Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona." (Matei 6:24).

      Dumnezeu să vă binecuvânteze!
    • 0 (0 voturi)    
     Inteleg si respect (Miercuri, 22 februarie 2012, 10:36)

     cir [anonim] i-a raspuns lui qazpl

     Inteleg si respect optiunea dvs pentru religia ortodoxa, intentia mea nu a fost niciodata sa jignesc credinciosii ci sa ma apar de abuzuri atat in plan spiritual cat si pe plan material.
     De-a lungul vietii am fost amenintat de diverse persoane mai mult sau mai putin bigote (de fapt fara cultura) ca "necredinta mea" va aduce nenorociri asupra copiilor si nu mi-am inchipuit ca oamenii pot sa creada intr-un zeu atat de crud si nedrept.
     In afara de Isus mai sunt si alti zei: Allah, Budha, zeii greci, zeii romani (de fapt greci redenumiti), zeii scandinavi.
     Nu consider ca oamenii poarta vreun pacat anume si ca trebuie mantuiti de ceva. Fiecare individ este responsabil de faptele sale in masura in care are discernamant. Consider ca omul a aparut ca rezultat al evolutiei vietii si se afla conducator al planetei printr-o succesiune de imprejurari favorabile. Consider ca inteligenta dobandita in milioane de ani de evolutie trebuie folosita in scopul promovarii speciei noastre intr-un Univers extrem de ostil vietii. Mai cred intr-o evolutie favorabila a inteligentei creatoare, care sa excluda dezastrele si sa dea un viitor perpetuu speciei umane. Adica visul lui Prometeu tradus in seolul nostru.
     • 0 (0 voturi)    
      Am mai spus (Miercuri, 22 februarie 2012, 21:37)

      qazpl [utilizator] i-a raspuns lui cir

      E alegerea Dumneavoastră să gândiți așa.

      Dumnezeu ne iubește pe toți, suntem fii Lui, ne iubește așa cum orice tată își iubește copiii, așa cum dumneavoastră vă iubiți copilul. Unde e cruzime sau nedreptate în asta?

      E alegerea dumneavoastră cum gândiți, întotdeauna; atenție însă la ispite.

      Dacă aveți timp și dispoziție pentru a citi câteva rânduri despre iubirea de care tot vorbesc, o puteți face aici: http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=12&cap=13
  • 0 (4 voturi)    
   raspunsuri pertinente> (Marţi, 21 februarie 2012, 16:18)

   umoristu [anonim] i-a raspuns lui qazpl

   1. da, botezul se pare ca e cea mai scumpa baie posibila:) nici nu am fost intrebat, si statul imi baga mina in buzunar si imi fura banii, si printre altele din banii aia furati de la mine ii tine cu salarii si beneficii pe o gasca de indivizi ciudat imbracati care se cred mai speciali :)
   2. NU (oi fi eu ateu, da nu is nebun sa ma insor) :)) :)) :))
   3. NU. faza cu botezul o las la alegerea lu ala micu, cind a sti alege. probabilitatea sa o si faca e 0,00001%....mai degraba se face cosmonaut sau intra la Hogwaths :)
   4. dupa ce mor...misisipi:)) faceti ce vreti cu mine, eu voi fi mort, deci mi se va rupe si mai tare de biserica, popi, carti schizofrenice si barbosii pusi pe capatuiala. sper sa NU ma ingropati "crestineste"...:)))
   "pe noi rominii".........of of of.....din pedv social si uman, nationalismul e la fel de depasit precum din pdv a transportului caruta cu boi :)
   Biserica are o organizare ierarhica fiindca orice mafie are o organizare ierarhica.
   Nu ma intere ca 99% din concetateni cred in balivernele popilor si intr-o carte "scrisa" acu 2000 sau 3000 de ani de niste nespalati de pe alt continent....dar as fi foarte fericit daca nu as mai fi furat de catre stat pentru a fi hraniti (si) bortodocsii national-socialisti aflati in cirdasie cu securisti si politicieni ce ling orice pentru niste voturi.
   • 0 (0 voturi)    
    Totuși (Miercuri, 22 februarie 2012, 21:49)

    qazpl [utilizator] i-a raspuns lui umoristu

    Toți credincioșii se roagă pentru Dumneavoastră.
    Sper și mă rog să vă veniți în fire, niciodată nu e prea târziu, atât timp cât sunteți încă în viață.

    Dumnezeu să vă binecuvânteze!
    • 0 (0 voturi)    
     ok:) lol (Joi, 23 februarie 2012, 9:18)

     umoristu [anonim] i-a raspuns lui qazpl

     Da rugatul ala, nu puteti sa il faceti decit cu popi si biserici finantate din bugetul statului???? Ca in rest, e ok, na chiar amuzant ca nu gasiti (pb aveti ceva retarduri psihice) altceva mai bun de facut cu timpul si viata voastra.
     De ce nu va autofinantati hobby-ul? Chiar daca e mai bizar asa pt sec XXI..:) Eu imi finantez de unul singur nevoile, pasiunile si preocuparile, din ce imi ramine dupa ce ma taxeaza/impoziteaza statul, ca sa aibe buget, din care toarna sume frumoase in burtici de popi barbosi evlaviosi cu mertan si vila:)
     • 0 (0 voturi)    
      ... (Joi, 23 februarie 2012, 14:15)

      qazpl [utilizator] i-a raspuns lui umoristu

      Cred că Statul finanțează Biserica în conformitate cu legile în vigoare. Iar în ce privește alte venituri ale Bisericii... Biserica Nu Obligă pe nimeni să doneze bani. Donează cine vrea, dacă vrea, când vrea, când poate.

      Referitor la ce face fiecare cu viața lui (mai retardat sau mai dezvoltat psihic, nu contează) - e Alegerea fiecăruia.

      Pe Dumneavostră vă amuză alegerea (mea și/sau a altora) de a avea grijă Și De Viața Sufletului nu doar de viața trupească. E Alegerea Dumneavoastră să vă amuzați.

      Eu Aleg să-mi pară rău pentru Dumneavoastră și să mă rog și pentru Dumneavoastră, sperând că o să vă veniți în fire într-o zi. Niciodată nu e prea târziu, atât timp cât mai sunteți în viață, am mai spus. Dumnezeu vrea ca toți oamenii să se Mântuiască. Firește, nu vom reuși toți. Dar de noi depinde dacă reușim.
      • 0 (0 voturi)    
       2Xlol :) (Joi, 23 februarie 2012, 14:56)

       umoristu [anonim] i-a raspuns lui qazpl

       Statul finanteaza biserica conf unor legi ce ar trebui schimbate:) Nu ar fi nici primele nici ultimele legi proaste ce necesita schimbari:)
       Da, super ca faceti alegeri...da nu ati putea sa le faceti pe banii vostrii?
       Adica..vreo citeva jdemii de popi ..au ales sa fie popi...si eu is bun de plata?
       Nu, mersi..ma simt furat prin stat pt a le finanta altora un hobby retardat :)
  • 0 (0 voturi)    
   E vorba de.. (Marţi, 21 februarie 2012, 20:07)

   ioil [anonim] i-a raspuns lui qazpl

   banii luati cu japca de la credinciosi,fara chitanta .Ce are asta cu credinta in Dumnezeu?Hotia poate fi legala daca ai spunem"donatie fortata?"
   • 0 (0 voturi)    
    Bani? (Miercuri, 22 februarie 2012, 21:45)

    qazpl [utilizator] i-a raspuns lui ioil

    Biserica nu obligă pe nimeni să dea bani. Donează cine vrea, când vrea, când poate.
  • 0 (0 voturi)    
   Cine e "biserica" frate, daca nu credinciosii? (Miercuri, 22 februarie 2012, 16:39)

   Alui [anonim] i-a raspuns lui qazpl

   Atunci cum sa nu te amesteci in treburile ei? Eliminand raul din trupul bisericii faci ceea ce trebuie, inchizand ochii si trecand mai departe incurajezi distrugerea ei.
   • 0 (0 voturi)    
    Biserica? (Miercuri, 22 februarie 2012, 21:44)

    qazpl [utilizator] i-a raspuns lui Alui

    Doi credincioși și un preot formează o Biserică.
    "Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor." (Matei 18:20)

    Despre a judeca, în general (Matei, Caiptolul 7):
    1. Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi.
    2. Căci cu judecata cu care judecaţi, veţi fi judecaţi, şi cu măsura cu care măsuraţi, vi se va măsura.
    3. De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, şi bârna din ochiul tău nu o iei în seamă?
    4. Sau cum vei zice fratelui tău: Lasă să scot paiul din ochiul tău şi iată bârna este în ochiul tău?
    5. Făţarnice, scoate întâi bârna din ochiul tău şi atunci vei vedea să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.
    • 0 (0 voturi)    
     6. crede, si nu cerceta (Vineri, 24 februarie 2012, 10:22)

     kkciosuldelahamangia [anonim] i-a raspuns lui qazpl

     ai uitat-o ?
 • +1 (5 voturi)    
  numai logica ne ajuta sa vedem realitatea (Marţi, 21 februarie 2012, 14:10)

  mma [utilizator]

  nu exista decat doua categorii de preoti: sarlatani, care inseala fraierii cu buna-stiinta si schizofrenici cu prieteni imaginari, demni de psihiatrie
 • -3 (3 voturi)    
  Biserica Ortodoxa (Marţi, 21 februarie 2012, 14:17)

  Radu [anonim]

  Oare de ce Biserica Ortodoxa Romana nu a luat si nu a exprimat nici o pozitie oficiala fata de decizia primului ministru de a da jos icoanele de pe peretii birourilor din cladirea guvernului?
  Parca religia ortodoxa era majoritara in Romania si nu cultul mozaic.
  • +1 (3 voturi)    
   E simplu (Marţi, 21 februarie 2012, 14:58)

   qazpl [utilizator] i-a raspuns lui Radu

   Pentru că Biserica nu obligă pe nimeni să țină icoane pe pereți.
  • +2 (4 voturi)    
   pt ca... (Marţi, 21 februarie 2012, 16:32)

   umoristu [anonim] i-a raspuns lui Radu

   religia si icoanele si mataniile si moastele si chestiile cu hocus-pocus sunt private. pri-va-te :)
   asa cum ar trebui sa fie si biserica...o asociatia privata, finantata, condusa si folosita in cadru privat de catre cine doreste sa "se inscrie"....si nu sa se erijeze in institutie publica.
   In institutiile statului (alea ce le finantam noi toti) icoanele, popii si alte bla-blauri pt babe toante si oligofrenizati socio-cultural NU au ce cauta.
   Chiar daca nu mi mi-e deloc simpatic primul ministru, are de la mine 1 punct bulina alba daca chiar a curatat peretii institutiilor publice de icoane si alte parascovenii. Deci PM are minus - 999 de puncte, + 1 punct :)
   BOR are in continuare - 10 000 puncte:)
   wanna play ? :)
  • 0 (0 voturi)    
   asa (Miercuri, 22 februarie 2012, 15:43)

   alina [anonim] i-a raspuns lui Radu

   Asa, iti respect credinta in cazul in care esti crestin si ortodox.
   Omul....ca orice animal se naste nestiutor .Spre deosebire de animale omul are in plus capacitatea de a invata si ceea ce noi numim: judecata.
   Asa ca omul trebuie sa caute, sa gaseasca raspnsuri, sa aiba curajul sa isi puna si sa puna intrebari, sa invete.
   Mai deschide si dumneata o carte si vei vedea ca minunile si invierile au aparut in imperiul roman dupa vreo 200 de ani asa de la nasterea lui Cristos, cand vei vedea ca evreii au o traditie mesianica ! vei intelege si cum s-a putut naste religia crestina , vei mai invata si vei vedea ca biserica a fost de la inceput pana la sfarsit o institutie politica, corupta pana in maduva oaselor.
   Evreii au o gluma care suna cam asa: cat poti fii de prost sa crezi ca un evreu e Dumnezeu?
   :-)
   Zici de cultul mozaic: pai Isus a fost tot un evreu , ca sa te aduc la realitate, pana in ziua de azi evreii au o traditie mesianica, in orice generatie ! exista un mesia, ba chiar mai multi.
   De ce ar trebui sa aiba icoane pe pereti in cladirea guvernului te intreb? Sau ce este obligatoriu sa fii ortodox sau crestin in Romania? Icoana ti-o pui pe perete daca vrei nu fiindca te aflii intr-o tara cu populatie majoritara crestin ortodoxa.
   Eram copil mic cand mi-am pus prima data intrebarea: de ce tot isi fac astia biserici si bat la usi cu catalogul sa stranga donatii cand e plina tara de gropi de gunoi unde traiesc copii amarati, de ce nu vad o data o campanie facuta pentru asa ceva, sa vad cum se implica in viata oamenilor intr-adevar nu numai la prostit babe.Plus difuzoarele, si-au instalat difuzoare in toata tara parca e chemarea la moschee ca in evul mediu.
   Nu zic ca nu sunt si preoti care au 'chemare' si sunt oameni omenosi si buni, cu siguranta ! DAR pestele de la cap se impute stii cum e, cum sa vina in emisiune hehe, pai daca nu i-a dat voie al capone?
   Aveti respect pentru oamenii care au curaj sa isi puna si sa puna intrebari ca si autorul articolului!
   • 0 (0 voturi)    
    si continuare (Miercuri, 22 februarie 2012, 16:22)

    alina [anonim] i-a raspuns lui alina

    Si continuare : gluma aceea cu 'cat trebuie sa fii de prost sa crezi ca un evreu e Dumnezeu' nu o lua in nume de rau, Mesia la evrei nu are nici o legatura de rudenie cu Dumnezeu (sa-l numim asa in romana) , nu este fiu, nepot, ginere, rubedenie sau prieten de "familie" .
    Si Isus a fost tot un evreu si crescut si invatat in traditia mesianica !
    Or fii fost pe vremea lui multi evrei care au crezut ca el este Mesia dar in nici un caz fiul lui Dumnezeu, nepot, familie, etc.
    La evrei si in Tora (pentru care ar trebui sa ai respect ca de la evrei au luat-o popii astia) Dumnezeu sau Adonai sau Hashem nu are rude, copii, fii, neveste, prietene de familie, cum e si normal de altfel.Ce ai zice daca se naste azi un evreias si zice ca e Dumnezeu, l-ai crede?

    Sa crezi ca un evreu este Dumnezeu si in acelasi timp sa fii asa pornit cu ura pe poporul care traieste dupa Tora ! este chiar de neinteles: nestiinta care merge mana in mana cu saracia cu duhul.Dar in anul acesta cand chiar orice om are accesla informatie, carti, biblioteci, internet ....este de neinteles pentru un om cu o judecata cat de cat sanatoasa.
 • +4 (6 voturi)    
  curiozitate (Marţi, 21 februarie 2012, 14:49)

  luca valeriu [anonim]

  abia astept ca cineva sa aiba curajul si posibilitatea sa faca un sondaj de opinie la care sa se puna intrebarea : cita incredere aveti in preoti ????? nu intrebarea daca aveti incredere in biserica . dupa mine nu este acelasi lucru si atunci sa vedem care este situatia reala .
  • 0 (0 voturi)    
   Sondaj? (Miercuri, 22 februarie 2012, 21:59)

   qazpl [utilizator] i-a raspuns lui luca valeriu

   Bon, și ce vă așteptați de la acel sondaj? Sau doar v-ați exprimat o curiozitate?
   • 0 (0 voturi)    
    revin (Joi, 23 februarie 2012, 7:51)

    valeriu [anonim] i-a raspuns lui qazpl

    simpla curiozitate ,s-au mai bine zis sa stim si noi care este parerea celor multi .
 • +3 (7 voturi)    
  PF, cel mai tare CEO (Marţi, 21 februarie 2012, 14:59)

  Femeia cananeanca [anonim]

  Am ales in mod intentionat un pseudonim cu rezonante crestine. Pentru a nu ma dezice de credinta mea, de convingerile religioase pe care le am.
  Din pacate, insa, ori din fericire, am descoperit ca-l pot afla pe Dumnezeu si fara sa merg la biserica. O institutie pusa doar pe facut bani. Este cea mai tare corporatie din cate exista in Romania. O asa organigrama si functionare nu veti gasi la nimeni. Au sau si-au autoimpus un monopol de neclintit pe tot ce tine de "drepturile de folosire a imaginii" lui Dumnezeu.
  Cunosc cazul unei reviste care-si "permitea" sa publice un simulacru de calendar al sarbatorilor si au fost dati in judecata, cu deschidere de ancheta penala pe motivul ca doar BISERICA are voie sa faca asta, de parca ar fi incheiat un contract de exclusivitate cu Cel de Sus.
  Daca mergi sa aprinzi o lumanare esti afurisit (vezi cazul fotbalistului Ionel Ganea care a sarit sa bata un preot dupa ce acesta din urma l-a apostrofat ca a indraznit sa vina cu lumanari de acasa la capela unde era depus trupul unui apropiat decedat) daca vii cu ea in traista, ori tanti care le vinde aproape te forteaza sa cumperi un ziar LUMINA sau ceva magneti de frigider ori chiar un breloc cu chipul Maicii Domnului.
  Asta este BOR!! O rusine, o adunatura de escroci condusi de cel mai mare jnapan.
  Apropo! La capela de la santierul catedralei mantuirii l-au detasat pe un calugar vestit de la manastirea Sihastria, binecunoscut duhovnic. De ce?? Ca sa colecteze bani cu ajutorul notorietatii sale.
  • 0 (0 voturi)    
   pfff (Joi, 23 februarie 2012, 15:48)

   IuliaNitu1316718234412 [anonim] i-a raspuns lui Femeia cananeanca

   Chiar daca unele lucruri pe care le-ai spus s-ar putea sa fie adevarate,acum nu trebuie sa exageram sau sa generalizam.De exemplu, pe mine la biserica nimeni nu m-a fortat sa cumpar ziarul "Lumina", dimpotriva mi s-a dat 2 exemplare gratis.Omul are nevoie de biserica insa cand mergem la ea sa nu uitam ca mergem pentru Dumnezeu nu pentru oameni.
 • +2 (6 voturi)    
  Cele doua blesteme (Marţi, 21 februarie 2012, 15:15)

  Alexandru Jecu [anonim]

  Statul roman produce saracia si biserica ortodoxa romana cultiva ignoranta! Sunt cele doua blesteme ale populatiei romanesti. De secole.
  • +1 (1 vot)    
   Nu știu despre statul român (Miercuri, 22 februarie 2012, 22:01)

   qazpl [utilizator] i-a raspuns lui Alexandru Jecu

   Dar Biserica îndeamnă la Cunoaștere, nicidecum la ignoranță.
 • +1 (3 voturi)    
  BO (Marţi, 21 februarie 2012, 15:54)

  Amalia [anonim]

  Sunt muti pentru ca singurul lor Dumnezeu este banul. Nu avea nici un profit daca ajutau. Atat.
 • -2 (4 voturi)    
  BOR (Marţi, 21 februarie 2012, 16:12)

  doina radulescu [anonim]

  Ma tem ca ne repezim sa judecam,adica exact ce n-ar trebui sa facem,fara cea mai mica doza de introspectie (fiecaredintre noi si,mai ales,reprezentantii mass media)
  In ceea ce-i priveste pe reprezentantii BOR,sa am iertare,nu cred ca au stat impasibili in fata durerii atator oameni,dar probabil au ales sa-si faca treaba in tacere,modestie si umilinta.
  Cat priveste lipsa de apetenta fata de colaborarea cu mass media,e clar ca o indelungata si nefericita experienta in domeniu a demonstrat ca una spun ei si alta scrie in gazeta....
  Ma gandesc la preotii care vin in fiecare duminica la postul national de radio (si nu numai ortodocsii), care nu au niciun fel de retinere...Mai vine,din cand in cand, cate un preot, in studioul aceluias post public,sa spuna o "vorba buna"....deci nu cred ca are cineva interdictie la modul general,doar ca,daca te-ai fript cu supa.....
  In privinta deschiderii bisericilor,sa ma iertati,au fost inchise si ferecate si tot s-au jefuit,s-au vandalizat,etc....
 • +2 (4 voturi)    
  tacere pe bani !! (Marţi, 21 februarie 2012, 16:29)

  gabriel [anonim]

  ...pentru ca este nesimtita !!!...pentru ca popii iti conditioneaza prestarea serviciilor religioase de sume de bani si nu mici !!!...pentru ca saracii mor pe strada cind in primul rind caritatea este atributul bisericii !!..pentru ca popii fac chiolhanuri si sex pe toate partile !!...pentru ca umbla cu Mercedesuri !!...pentru ca sug de la bucet 600 mil euro ( cind tara moare de foame,fara scoli si spitale ) ca sa construiasca catedrala neamului prost cu 15 lifturi,scari rulante si heliport !!!!.....pentru ca puterea domina cu sprijinul bisericii si acorda acesteia drept rasplata bani din buget ce ar fi putut sa ne faca viata mai buna !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Dumnezeu nu se ocupa cu impartirea Dreptatii !!! (Marţi, 21 februarie 2012, 16:43)

  jango cage [anonim]

  .
 • +1 (1 vot)    
  ...biserica...!!!...in slujba cui...???!!!! (Marţi, 21 februarie 2012, 16:57)

  NicuBerneantu1310502426502 [anonim]

  Da,e o problema delicata....mai bine-ti bagi capul in pamant ca strutul,si te faci ca nu vezi nimic...!!!...avem parinti extraordinari,care ne-au invatat multe lucruri frumoase,datatoare de viata,fiindca atunci cand daruiesti sa fi bucuros,nu cand primesti....in putine localitati ,sau deschis usile bisericilor,poate deloc...!!!...oamenii strazilor,sunt priviti doar ca niste cersetori,de-si in unele cazuri,au azuns acolo,fara voia lor...!!!...viata e f.dura ,in unele cazuri...!!!...Iisus Hristos,nu a reusit sa induca oamenilor spiritul dragostei si al ajutorarii semenului...acum,nu trebuie sa ne mai mire nimic...preotii sunt si ei atrasi de mirajul averilor....!!!..fiindca mintea lor nu este libera,de aceea nu fac nimic pentru cei saraci...!!!!....nu se fac locuinte,care pe tim de iarna sa adaposteasca pe cei nevoiasi,si pe timp de vara ,sa ofere o masa calda pe zi...e greu,trebuie cineva sa se ocupe de aceasta organizare...si de aceea,se lasa totul la voia sortii...!!!!...biserica sufera si ea,ca si credinciosii...asteapta ceva...!!!...toata lumea,parca a im-pietrit....a ramas blocata la doar grija zilei de maine,rate la banci,un loc de munca...!!!
 • -4 (4 voturi)    
  Pentru ce ai scris acest articol? (Marţi, 21 februarie 2012, 17:37)

  OMary [utilizator]

  Nu ma intereseaza ce au scris cei de dinaintea mea.

  Am mai multe intrebari pentru autor: Iti place sa ispitesti?

  Ce stii tu despre taina preotiei?

  Ai citit din Sfantii Parinti despre ce semnifica preotia?

  Stii tu cu exactitate ce face BOR?

  Daca ai intrebari delicate vorbeste cu prieteni apropiati, nu da drumul veninului pe strada ca se vor otravi si altii.

  E la moda sa scriem articole delicate inainte sa ne sfatuim cu cei mai intelepti decat noi.

  Pr Paisie Olaru: "Nu spune tot ceea ce stii/ Nu face tot ceea ce poti/ Nu crede tot ceea ce auzi."
  • +3 (5 voturi)    
   Intrebarea din articol nu este venin (Marţi, 21 februarie 2012, 18:16)

   Emil [anonim] i-a raspuns lui OMary

   Intrebarea din articol era simpla: de ce nu au deschis bisericile portile pentru oamenii fara adapost cand afara erau minus 20 de grade? Asta este venin? Ce legatura are asta cu "taina preotiei"?
   • +2 (2 voturi)    
    Ok, vad ca aruncam cu piatra (Miercuri, 22 februarie 2012, 21:38)

    OMary [utilizator] i-a raspuns lui Emil

    Draga Emil,

    Cate locuinte sunt in Bucuresti? Mii, zeci de mii.

    Tu pe cine ai primit in casa cand erau afara -20 grade? Cred ca pe nimeni. Ei bine, nici eu nu am primit in casa pe nimeni.

    Intrebare: cine e mai rau: BOR, tu sau eu?

    Daca vrei, eu cred ca suntem cu toti vinovati pentru indiferenta noastra. Ma enerveaza cand se arunca cu piatra. Toti suntem slabi si pacatosi.

    "Cine e fara de pacat sa arunce cu piatra!"

    Si 2. Bine zicea Pr Sofian Boghiu: " Noi vrem ca celalalt sa fie sfant." Trist, dar adevarat.

    Articolul e foarte partinitor. Am mai citit articole scrise de dl Vlad M, dar acesta imi pare fara ratiune, sau mai bine zis cu inversunare.

    Cu speranta ca ratiunea nu ne va parasi,
    Toate cele bune.
 • 0 (0 voturi)    
  Unde e facuta poza? (Marţi, 21 februarie 2012, 18:43)

  asa [anonim]

  Manastirea Frasinei-Rm Valcea :))
 • -2 (2 voturi)    
  Biserica, un sistem (Marţi, 21 februarie 2012, 19:09)

  berger [anonim]

  Hello Vlad,
  Ai scris fantastic. Dincolo de politica si de rating.
  Si eu mai privesc uneori la Trinitas, de Sarbatori se mai dezbat teme religioase si filozofice, am ascultat si la TVR Cultural oameni ai bisericii vorbind si pot spune ca ar avea cine sa iasa in public si vorbeasca din suflet, dar pur si simplu ar fi un spectacol grotesc sa vad preoti participand la isteria televizata a Antenelor sau la Realitatea. Stiu ca tu ai alt ton, te-am auzit vorbind, dar ma intreb totusi daca nu e mai bine ca Biserica sa ramana acolo, inchisa in cercul ei de legi decat sa se exhibeze la TV in camasa de forta a dogmelor. Am vazut pe un preot, nu-i retin numele, vorbind cu Eugenia Voda care il intreba de ce nici un preot nu s-a inchis in biserica atunci cand veneau buldozerele lui Ceausescu sa o darame, daca se intampla asta poate nu se mai darama biserica - preotul s-a intristat si a raspuns cu o intrebare: dar oamenii unde erau cand se daramau bisericile, ce inseamna biserica fara oameni in ea...o gramada de caramizi si beton. Nu am inteles ce ai vrut sa spui prin faptul ca bisericile nu si-au deschis usile in fata celor inghetati. Au mers la biserica si nu au fost lasati inauntru? I-a oprit cineva pe oameni sa intre la biserica sau cum?
 • -2 (2 voturi)    
  raspunsuri :D (Marţi, 21 februarie 2012, 19:20)

  intrebari si raspunsuri [anonim]

  un comentator spune:

  "Biserica ortodoxa primeste 100 milioane de euro anual de la stat, banuiesc ca enoriasii dau ceva mai mult, deci caritatea de 12 milioane este ceva ridicol"

  credeti ca principalul rol al Bisericii il reprezinta actele de caritate? isi imagineaza cineva asa ceva?
  credeti ca rostul Bisericii este sa fie o institutie de caritate?
  credeti ca de asta au, ca ne place sau nu, multi dintre romani nevoie de Biserica? pentru a-si "deschide portile" cand e frig?

  1. in principiu, Biserica, pentru ca predica Evanghelia - adica mesajul divinitatii: iubirea lui Hristos - ar trebui sa dea un exemplu. sa-i faca pe oameni caritabili (nu cu ea :D, ci cu ceilalti). actele caritabile ale Bisericii sunt secundare - si totusi, Biserica - cea catolica, mai ales, dar si cea ortodoxa, reprezinta cele mai mari institutii filantropice din Romania.

  punctul slab al Bisericii este la capitolul "exemplu bun" - dar asta-i o alta discutie.

  2. in al doilea rand, oamenii au nevoie de Biserica - si, prin asta, si de lacase de cult, si de preoti - salarizati - pentru a pune la dispozitia lor cuvantul lui Dumnezeu, tainele si un ritual mai mult sau mai putin important.
  unii preoti se achita onorabil de datoria lor, altii fura si distrug orice urma de crestinism. dar asta, iarasi, merita o alta critica. nu trebuie sa desfiintam Biserica, nici sa-i interzicem fondurile, ci sa impunem un control mai strict al actiunilor functionarilor sai.

  3. inca-mi degera mainile la amintirea slujbei de duminica trecuta - in care efectiv nu am mai rezistat si am zbughit-o afara inainte de binecuvantare pentru ca era un ger incredibil IN BISERICA. presupun ca intrebarea cu deschiderea portilor bisericilor era retorica - bisericile si asociatiile religioase de caritate ar putea gasi - si multe chiar gasesc - mijloace mai eficiente de ajutorare a celor fara adapost - un adapost intr-o biserica incalzita echivaleaza cel mult cu un cavou pe cinste.
 • 0 (0 voturi)    
  despre biserica ortodoxa (Marţi, 21 februarie 2012, 19:22)

  ghinea tiberiu [anonim]

  abordati o tema sensibila,nu lipsita de contondente,credinta ortodoxa foarte incercata in sec 20,poate isca discutii aprige contradictorii,evident se incearca o discreditare a biserici ortodoxe mai ales ca slujitorii ei in ultimul timp au facut partasii cu lumea laica de nuanta iudeo-comunistoida, de tip ana pauker,luca et compania,patriarhul actual daniel este o persoana prea in umbra nu are aparitii de ordin social,dar are preferinte de ordin prezidential de tip basescu,fapt ce nasc fel de fel de suspiciuni de tip securistic sau masonic,oricum mi-as fi dorit un patriarh de tipul lui calciu(chiar daca a trecut prin purgatoriul pitestean)in locul prea comodului daniel care pare sa ascunda multe sau sa depinda de altii........
 • +1 (1 vot)    
  p.s. (Marţi, 21 februarie 2012, 19:23)

  intrebari si raspunsuri [anonim]

  problema pusa de d-l Mixich in articol este cea a intepenirii Bisericii in niste structuri vetuste si deloc specifice ei - deci de care s-ar putea dezbara fara prea mari sacrificii.

  lipsa de comunicare, de transparenta, birocratia, ipocrizia - la limita, hotia - se incadreaza, de altfel, in imaginea de ansamblu a Romaniei - Biserica ortodoxa nu face decat sa replice la scara concentrata tarele societatii romanesti: hotia ca litera de lege, coruptia, mancatoria, inselatoria, mica invarteala, lipsa de eficienta... si exceptiile - poate mai numeroase dar invizibile tocmai din motivele enumerate mai sus: oamenii muncitori, corecti, altruisti.
 • +1 (1 vot)    
  A-ti gresit din start! (Marţi, 21 februarie 2012, 19:45)

  ioil [anonim]

  In mod sigur oricare preot ar fi acceptat sa vorbeasce daca era vorba de o donatie{mila},bani pentru sfanta cruce,oricati fara chitanta.Daca i-ati cautat pentru milostenii in favoarea oamenilr napastuiti de zapada,au nevoie de binecuvantare{aprobare}.Parca nu stiati ca tagma preoteasca are aprobare de luat,nu de dat bani!Priviti vilele,masinile,bogatilor slujitori ai bisericilor" sarace "ortodoxe si o sa va dati seama cata credinta in cele sfinte au acestia.Ce e sigur e ca "orice urcus are un coboras"
 • +2 (4 voturi)    
  Catedrala Mantuirii (Marţi, 21 februarie 2012, 19:47)

  Andrei [anonim]

  Multe din lucrurile care se spun despre BOR sunt discutabile, interpretabile etc. Catedrala Mantuirii este insa realitatea dura, indiscutabila si neinterpretabila, din beton si otel, pe care BOR o construieste in dauna propriului prestigiu si a propriei credibilitati, cu o ravna care ma indoiesc ca este insuflata de Cel de Sus!
 • -1 (1 vot)    
  "corectitudinea" lui Mixich (Marţi, 21 februarie 2012, 20:28)

  Diaspora [anonim]

  Subiectul abordat de Vlad Mixich este doar speculativ si tendentios,incercand sa exploateze niste evenimente tragice.
  Mixich nu lupta de fapt pentru Adevar,articolul acesta este rodul unei constiinte duplicitare,
  aservite acelei sintagme odioase numita "corectitudine politica" si "libertatii" sale.
  El "invita" membri ai Bisericii sa participe la discutii,de fapt le comanda,avand in vedere rechizitoriul pe care-l dezvolta ulterior,atunci cand nu se gaseste nici unul sa-l asculte.
  De fapt,de ce-ar asculta Biserica Ortodoxa de presa ?
  Presa nu dovedeste in nici un fel ca sade in afara cloacei care a devenit Romania,din contra se simte minunat in aceasta cloaca si s-a ingrasat enorm in acesti ani prin subiectele murdare si de scandal pe care le pompeaza mereu unui popor prostit.
  Nu exista nici un fel de presa independenta si de bon ton in Romania care sa lupte pentru adevar si binele oamenilor.
  Daca nu vantura laturi si fecale,atunci presa incearca sa impuna cu orice prilej "corectitudinea politica",deci este o presa cu tendinta.
  Mixich stie foarte bine ca nu poate sa scrie cum il taie capul,altfel trebuie sa-si stranga bocceluta si sa libereze masa la care scrie.
  Uite,eu ii dau sa dezvolte niste subiecte "hot",in ton cu numele vostru pretentios si vreau sa vad daca are curaj sa le abordeze.
  Biserica Lui Iisus Hristos nu este o institutie de binefacere,scopul ei principal este altul.
  Ea ajuta oamenii (chiar material) si le impartaseste durerile si necazurile,dar nu trebuie sa ia locul Statului sau sa devina Caritas.
  Sunt destule "comitii" si asociatii care-si fac publicitate cu actele caritabile.Sa-i intrebe Mixich si pe ei de ce n-au miscat un deget atunci cand lumea murea din cauza zapezii.
  Uitandu-ma cum improscati si murdariti Biserica cu tot felul de mizerii inteleg cat Il urati de fapt pe Cel Care-i este Stapan.Nu pot decat sa va zic decat ca pentru acest motiv o sa dati de ala pe care-l slujiti in toate chipurile. Si mai uitati-va in oglinda,din cand in cand...
 • +2 (2 voturi)    
  sunt si oameni printre preoti (Marţi, 21 februarie 2012, 20:36)

  georgeta [anonim]

  Da unul dintre ei se numeste Marian Tudor si pastoreste satul Carligu Mare din Comuna Glodeanu Silistea ,sper sa-l tina Dumnezeu sanatos ,este mai mult decat preot este un adevarat ROMAN si un mare OM ii multumesc si eu in numele celor care poate nu se pricep sa o faca
 • +1 (1 vot)    
  De unde pana unde (unde scrie)? (Marţi, 21 februarie 2012, 20:43)

  Daniel Popovici [anonim]

  ca biserica este obligata sa faca acte de caritate si toti ceilalti nu?
  Si totusi... biserica a facut primele scoli, primele spitale, primele orfelinate, azile de batrani si primele cantine ale saracilor.

  Si inca ceva:
  http://www.rtv.net/cat-a-cheluit-patriarhia-in-2011-pentru-a-i-ajuta-pe-sinistrati-si-pe-sarmani_16189.html
 • 0 (0 voturi)    
  discutie sau camp de lupta? (Marţi, 21 februarie 2012, 21:31)

  intrebari si raspunsuri [anonim]

  "Diaspora", mai sus, ataca un punct sensibil:

  si presa este intesata de demagogie, si in presa se publica numai cu invoire etc. de acord - maniera de control al informatiilor si "opiniilor" publicate de presa este mult mai eleganta, nu vadit comunista precum cea folosita de BOR. dar si presa are POLITICI editoriale ce o aservesc diferitelor interese si diferitelor grupari - indiferent ca-i vorba de "putere" sau "opozitie" sau de orice altcineva.

  stam incredibil de rau la capitolul libertatea presei - distanta dintre Romania si tarile civilizate, la acest capitol, este imensa.

  asta nu inseamna ca nu trebuie discutat despre paiul din ochiul Bisericii.
  doar ca 1 plus 1 fac 2, si nu poti critica exclusiv situatia Bisericii - pentru ca Biserica din Romania este doar un simptom al societatii romanesti anapoda.
 • +1 (1 vot)    
  Vai , plin de procese de... (Marţi, 21 februarie 2012, 21:56)

  Costin1968 [utilizator]

  ...intentie...Pueril...Secta Celor Ce N-au Vazut Inca Cum Arata Zeul "Pese"...Mixich , ai luat viteza...te-ai dus deepartee pe campi...
 • +1 (1 vot)    
  preotul se roaga pt mine. (Marţi, 21 februarie 2012, 22:00)

  BaciuGabi1329853346401 [anonim]

  1. Imi aduceti aminte de un colind,"la portita raiului"...
  2. Ce credeti voi cand vedeti mana preotului intinzandu-va trupul Domnului spre innoire? eu cred ca ei conlucreaza.Pe cine judecam noi?
  3. Voi toti cautati sa traiti mai bine.
  4. Majoritatea vorbiti din auzite. Cu furie oarba. Nu e bine...mai bine rugati-va.Intoarceti ruga.
 • +1 (1 vot)    
  tacerea e de aur (cateodata) (Marţi, 21 februarie 2012, 22:27)

  adasd [anonim]

  Acest articol explica cel mai bine, prin modul tendentios in care este scris, de ce nu vine orice preot sa raspunda la intrebarile jurnalistilor ci doar cei care sunt pregatiti sa faca fata atacurilor care sunt tot mai perfide.
 • +1 (1 vot)    
  tacerea e de aur (cateodata) (Marţi, 21 februarie 2012, 22:27)

  adasd [anonim]

  Acest articol explica cel mai bine, prin modul tendentios in care este scris, de ce nu vine orice preot sa raspunda la intrebarile jurnalistilor ci doar cei care sunt pregatiti sa faca fata atacurilor care sunt tot mai perfide.
 • +1 (1 vot)    
  Oameni buni! (va mai amintiti apelativul asta?) (Marţi, 21 februarie 2012, 23:21)

  cui # 2 [anonim]

  Casa este oglinda omului si familiei.
  Strada este oglinda societatii.
  Biserica este oglinda sufletului nostru.
 • +1 (1 vot)    
  nu e asa. (Marţi, 21 februarie 2012, 23:52)

  d [anonim]

  Nu sunt de acord. Experienta mea cu BOR desi nu sunt religios a fost exceptionala. Ani de zile am citit in bibliotecile manastarilor si am mancat la masa lor fara sa mi se ceara socoteala. Ani de zile am batut la usa manastarilor istorice si mi s-au deschis, am fost primit fara nici o referinta. Aduceti niste acuze foarte grave si gratuite. In plus sunt o multime de programe sociale la care BOR si cellate confesiuni participa. mai interesati-va inainte sa scrieti.
 • -1 (1 vot)    
  OARE DE CE??????? (Miercuri, 22 februarie 2012, 0:16)

  cristi [anonim]

  Se pare ca zvonurile?? sunt mai mult adevaruri,vis-a-vis de prea-fericitul........OARE DE CE A INTERZIS el prin circulara scrisa CITIREA MOLIFTELOR SFANTULUI VASILE, in prima zi a anului ? slujba care se citea de ani si ani .
  In schimb se citesc in DRACI slujbe cu ,,taierea in prejur,,
  ALOOO nea daniel nu-ti e bre RUSINE ? nu sunt destui TRADATORI mai ne trebuia si in fruntea bisericii unul;
  Si uite asa biserica cazu pe locul 3 la incredere; Voi credeti ca daca distrugeti FAMILIA si CREDINTA ROMANILOR veti reusi ? NU, pentru ca nu stiti cel mai mare secret al acestui MARE NEAM oricat de destepti va credeti! NU uitati cum au sfarsit TRADATORII !
 • 0 (2 voturi)    
  In concluzie... (Miercuri, 22 februarie 2012, 9:40)

  Haplo [utilizator]

  Vad ca autorul tot nu binevoieste sa lamureasca situatia, ceea ce spune multe.

  Deci:
  Problema celor afectati de ninsori a fost faptul ca nu putea iesi din casa.
  Nu puteau iesi din casa pentru ca nu era deszapezit
  Nu era deszapezit pentru ca Primaria si administratia locala sunt PROST ORGANIZATE
  - oare de ce probleme au fost in Vrancea si in Buzau, apropos de primari si Consiliul Judetean?
  De ce Primaria, Politia, Scoala sau Gradinita locala- institutii mult mai potrivite sa primeasca sinistrati- nu si-au deschis portile?
  Cum ar fi putut un preot sa se duca la biserica, sa deszapezeasca caile de acces si sa astepte sa vina oamenii acolo???
  Judecati si voi putin.

  Sincer, cred ca pentru un astfel de articol ar trebui ca autorului sa i se suspende dreptul de a mai scrie cateva luni. DE CE ESTE MUT AUTORUL LA TOATE COMETARIILE? :)
  • 0 (0 voturi)    
   E simplu (Joi, 23 februarie 2012, 14:46)

   qazpl [utilizator] i-a raspuns lui Haplo

   Pentru că autorului nu-i pasă de oameni, Biserică, zăpezi sau alte-alea. N-ar trebui să judec, nu e rolul meu, e păcat cănu pot să mă abțin, dar asta e impresia mea: nu-i pasă.
 • 0 (2 voturi)    
  RUSINE PATRIARHULUI ! (Miercuri, 22 februarie 2012, 9:43)

  Merlin [anonim]

  Pai actuaslul patriarh este un fel de DICTATOR . Asa este privit de preotii din Romania. Cititi cum l-au caterisit pe merituosul parinte de la Reviga in prag de iarna. Patriarhul este nedrept , rau , nu are nimic deaface cu mila crestina.Cuvantul mila pentru el nu exista. Doar TRUFIE , MANDRIE, ii place sa ordone . Preotii tineri romani pleaca "in pribegie" sa slujeasca prin tari in care tinerii nu se mai fac preoti....doar pentruca patriarhul nu le da locuri de munca sau daca le da , le da PE BANI - 10.000 EURO costa un loc de preot intr-un sat de la marginea lumii.Preotii nu iau salariul acela si asa mic ,cu lunile.Plus plocoane an de an.Si daca termina facultatea trebuie sa dea spaga ca sa-i preoteasca ...O MIZERIE A AJUNS CARACATITA ORTODOXA ROMANA !!!! O RUSINE!!!!! Unde sunt duhovnicii de alta data ? Unde sunt vremurile cand preotii avansau pe merit ? Cred ca de la 1900 nu mai avem un sistem ortodox CURAT ! Sa plece in pustie toti acesti grasi de la conducerea bisericii , sa stea 10 ani sa manance buruieni si sa se roage , apoi sa se intoarca sa conduca ortodoxia in Romania !
 • 0 (2 voturi)    
  insinuari (Miercuri, 22 februarie 2012, 9:59)

  cosmin [anonim]

  In articol se insinueaza ideea ca preotii numai daca vin la televiziune sunt aproape de oameni. Adica oamenii, oamenii care conteaza, sunt telespectatorii, cei pe care refuzul preotului de a veni intr-un studiou de televiziune ii lipseste de pastoratie si nu enoriasii. Biserica, pentru ca sa fie considerata ca exista trebuie sa se mute la televizor. Altfel ea e 'muta'. Asta in contextul mai larg in care Biserica e considerata (si pentru unii trebuie sa devina) un ONG care face acte de caritate si pentru care, evident, trebuie sa dea raportul 'oamenilor', adica televiziunilor. Si toate astea grefate pe o problema reala a Bisericii de a se prezenta in mass-media, mai putin grava decat insinuarile de mai sus.
 • +1 (1 vot)    
  De ce e Biserica Ortodoxa Romana muta? (Miercuri, 22 februarie 2012, 10:43)

  Ana Popescu [anonim]

  Pentru ca in ape tulburi se pescuieste bine.

  Nu numai ca este muta dar impiedica sistematic dezvoltarea sectorului al treilea.

  Prin acordul guvernamental din 2007 pentru Fondul Social European, a monopolizat acest FOND, pe care il "dezvolta", am vazut bine, numai in sistem inchis si numai pentru cei din sistem si numai atunci cand ii convine.

  Misiunea ei istorica s-a incheiat pe aici, pe la noi. Democratia crestina in general si cea ortodoxa in special, presupune o Biserica de sine sau de obste organizata si controlata de comunitati iar nu de STAT. Uneori ai impresia ca esti in Egiptul antic + America Pragmatica.

  Biserica crestin ortodoxa azi la noi,controleaza subtil enoriasii dar NU i se DEDICA.
  • 0 (0 voturi)    
   cum va controleaza biserica pe dvs? (Miercuri, 22 februarie 2012, 13:46)

   laur [anonim] i-a raspuns lui Ana Popescu

   "Biserica crestin ortodoxa azi la noi,controleaza subtil enoriasii dar NU i se DEDICA."

   Ma indoiesc ca sunteti o enoriasa.
   Totusi, poate ne spuneti si noua, cum va controleaza biserica pe dvs?
   • 0 (0 voturi)    
    cum va controleaza biserica pe dvs? (Vineri, 24 februarie 2012, 11:26)

    ana popescu [anonim] i-a raspuns lui laur

    1.Biserica Crestin Ortodoxa Romana este institutie de stat.
    2.Se subordoneaza direct Ministerului/Departamentului pentru culte.
    3. Prin urmare(sau in consecinta) sunt enoriasa asa cum sunt si cetatean roman
    4. Prin "TACERE":
    - Confiscarea accesului la informatii.
    - Obstructionarea accesului la resurse
    - Sustinerea sistemelor inchise in care este promovata obedienta,nu meritul si valoarea
    - Auto impunerea in Politicile Publice pe criteriul: Tace si face!
 • +1 (1 vot)    
  Sa nu stie stanga ta, ce face dreapta ta (Miercuri, 22 februarie 2012, 13:42)

  Laurentiu [anonim]

  „Cand faci milostenie sa nu stie stanga ta, ce face dreapta ta”, scrie in Noul Testament. Dar toate aceste fapte de milostenie sunt repetat anuntate pe agentia de presa a Patriarhiei si la postul ei de televiziune, Trinitas: Biserica Ortodoxa Romana a strans 12 milioane de euro pentru sinistrati.

  Ce contradictie vezi tu aici?
  „Cand faci milostenie sa nu stie stanga ta, ce face dreapta ta” se refera la oameni, nu la institutii!
  Poti sa-mi arati cine a donat 12 milioane de euro pentru sinistrati? Cine dintre credinciosi au donat? Daca nu poti, inseamna ca nu stie stanga ce face dreapta.
 • 0 (0 voturi)    
  Protest impotriva BOR (Miercuri, 22 februarie 2012, 14:36)

  Gigel [anonim]

  De la un preot care imi este prieten am aflat ca BOR ii obliga pe preoti sa stranga pe chitante bani pt catedrala neamului!!! OBLIGATORIU!!! au fiecare preot cate 2 chitantiere!!! si mai trebuie sa doneze pt buzunarul episcopilor de care apartin cate 300 de mil de lei anual!!!!! Ce timp de rugaciune si de enoriasi mai au ei cand ii obliga sa nu mai fie cu Dumnezeu!!! Imi spunea plangand ca numai gandul la rugaciune nu mai ii este si etccccc!!!
  Vin vremuri foarte grele si rele!! Asta se doreste sa se distruga credinta si .......................
  Dumnezeu sa aiba grija si sa-i apre de tot ce este rau pe toti cei care fac in numele Domnului si pe cei care fac rau sa-i opreasca si sa le incurce toate aciunile rele care au degand si sa le deschida ochii si mintea si sa revina la calea cea buna!
  Doamne ajuta!!!!
 • +2 (2 voturi)    
  De ce doar BOR??? (Miercuri, 22 februarie 2012, 17:00)

  Piruetu [anonim]

  Intreb autorul daca a incercat sa abordeze si preoti catolici, evanghelici sau rabini in legatura cu aceasta problema, sa vedem daca gandesc la fel.
  Dar Statul Roman ce a facut pt acesti homelessi sau ce face pentru orice cetatean?Nimic, doar apare la TV si despica firul in 4.
  Nu mai dati in Biserica si in preoti, chiar daca unii nu se ridica la nivelul profesiei lor,sunt foarte multi care fac mai mult decat orice ONG sau alte organizatii.
  • -1 (1 vot)    
   PENTRU CA EXISTA PROBLEME IN BOR (Miercuri, 22 februarie 2012, 20:19)

   gasiti iesirea din cercul vicios... [anonim] i-a raspuns lui Piruetu

   si pentru ca-i cea mai importanta institutie religioasa din Romania. si pentru ca mare parte din Romani sunt, inca, religiosi, astfel ca problemele BOR ii privesc direct.

   desi nici macar nu-s ortodox, mi-am luat si eu minusuri de la spalatii pe creier anti-BOR =)) - pentru ca indivizii care-si imprumuta mintea altora pentru a gandi in locul lor nu au granite - ii gasesti si in ograda religiei, si in cea a ateismului.

   era clar ca un articol pe tema BOR nu va reusi sa determine o tratare serioasa a problemei, ci va aduna, ca de obicei, corul pro si corul anti- Biserica. atata tot. niciun progres, eventual cateva regrese.

   pe de alta parte, insa, BOR are probleme serioase la toate nivelurile - de la organizare si personal, la amestecul nelegitim in chestiunile laice. este anacronica si corupta, si abuziva... ca, de altfel, "tot ce misca-n tara asta"
   este, asadar, nevoie de o punere in discutie si a acestor aspecte, chiar daca e un demers dureros. doar ca asa ceva se va realiza foarte greu intr-o presa egal manipulatoare care promoveaza postaceala, demagogia, dezinformarea...
   • -1 (1 vot)    
    biserica mami lor (Joi, 23 februarie 2012, 7:05)

    @ateu [anonim] i-a raspuns lui gasiti iesirea din cercul vicios...

    de ce nu s-au deschis bisericile cand enoriasii au avut nevoie???? hotzi de toate felurile ,homosecsuali,etc. si nu uitatzi....biserica ia nu da. acum ca se propune ca preotzii sa nu mai ia salariu cateva luni sa vedetzi scandal......poate le aduce cineva aminte ca ar trebui sa plateasca taxe si impozite la stat cum e normal
 • 0 (0 voturi)    
  nu exista sindicat al preotilor (Vineri, 24 februarie 2012, 6:50)

  Dana [anonim]

  "Prin Decretul nr. 54, din 5 iunie 1948, s-a dizolvat Asociaţia Generală a Clerului Român Ortodox["

  si uite asa, preotii din parohii, in contact cu viata reala, au fost pusi cu botul pe labe in raport cu "stabii" din manastiri ai bisericii.

  BOR a avut mare grija ca dupa '90 sa nu mai reinfiinteze aceasta Asociatie si in general sa nu permita nici un fel de sindicat al preotilor. Si asa s-a ajuns in situatia de azi.
 • 0 (0 voturi)    
  despre b.o.r. (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 10:48)

  amurg [anonim]

  sunt unul din cei care au avut de suferit de pe urma patriarhului teoctist,demolatorul de biserici si subscriu la toate acuzatiile de trafic de influienta,evaziune fiscala si excluderea de carea au avut parte preoti deosebiti,acuzatii care umplu paginile media.despre nepasarea unui corp episcopal,cler si asa numitii credinciosi de elita nu sunt mirat deloc.ca nu au iesit public cei de la varful bor sa cheme oamenii sa sara in ajutorul celor inzapeziti,iar nu ma mira.dar de bataile pe care le iau calugarii care sunt stalpi ai ortodoxiei prin manastirile romanesti,de preotii de mir carora li se cer bani de catre episcopii avari cand se va vorbi?biserica este condusa de satane in sutane.ei cum puteti avea asteptari de la aceste brute ca sa iasa si sa ajute crestinii?de cand dracii dau ajutor bietilor oameni?ce asteptari aveti de la niste episcopi care i-au pupat poala lui ceausescu?institutia bisericii nu are nici-o legatura cu biserica ortodoxa vie.cand o sa aflam despre participarea la atrocitatilor pe care le-au comis unii ierarhi acceptand pactul cu nomenclatura comunisat?cand o sa aflam cum acesti ierarhi i-au tradat pe parintele boca,pe parintele papacioc,pe parintele sofian,pe zarea,pe parintele ioan iovan,pe maicuta veronica etc.?sunt scarbit de aceasta sleahta de infractori cu studii in teologie si chiar doctori in teologie.cand o sa aflam de umilintele la care au fost supuse manastirile care nu s-au ocupat cu afacerile,de suferintele maicilor si calugarilor acestora? cauza tacerii suspecte mai marilor bor are o logica.le e teama de lumina zilei..la lumina zilei se vad toate abuzurle pe care le-au savarsit inainte de 89 si dupa..
  • 0 (0 voturi)    
   BOR (Duminică, 26 februarie 2012, 0:13)

   george [anonim] i-a raspuns lui amurg

   Parerea mea este ca omenirea o sa faca un mare salt inainte cand isi va da seama ca acesta chestiune-religia -este ceva antic si asa trebuie sa ramana.
   • 0 (0 voturi)    
    Pentru Dl.George (Miercuri, 29 februarie 2012, 22:04)

    ION CHINDRIS [anonim] i-a raspuns lui george

    Daca la prima schisma din anul 325 in orasul Niceia din Asia mica la un conciliu ecumenic crestin,se pun pentru prima data bazele dogmatice a religiei ortodoxe (iventie greaca) vecini nostri: Ce religi au avut??Dupa mai multe schisme rezultate cu rascoale singeroase noroade si popoare,a avut loc marea schisma din anul 1054 care a adus o radicala schimbare in imperiul Roman de rasarit adica,inlaturarea limbi,alfabetului latin si ritului Roman si inlocuirea lor cu limba greaca,alfabetul slavon si vechiul rit pagin numit bizantin. Va intreb ce dracu religie am avut noi Romani pina la acest eveniment si dupa multa vreme.Cel mai ludat apostol in ritul nostru bizantin Sf. Pavel spune clar NU FITI RELIGIOSI pentru a evita cearta si ura dintre voi.Citici cu atentie Pavel la Roma si Pavel la Atena si veti descoperi multe.Nu este Biblie (carte sacra) sa pomeneasca de sf. munte Atos din Grecia.Biblia(cartea sacra ) ne invata de sfintul munte Sinai din tara Egiptului....Aceasta boierime orientala din Romania pe vreme frumoasa scoate draci din enoriasi dar pe vreme urita si grea cum a fost iarna aceasta,intra in birlog ca ursul devenind muta si aproape inexistenta.ISI MERITA DIN PLIN CRITICILE.......
 • 0 (0 voturi)    
  O mica nelamurire (Luni, 12 august 2013, 17:24)

  Anonim [anonim]

  Eu am crescut la sat, la fel ca oricare om, acolo se pune mai mult accentu pe credinta si poate ca de aceea am fost mai mult sau mai putin influientat...cert e ca acum cand ma intreaba cineva spun ca sunt ateu, nu pentru ca sunt...ci pentru ca imi este rusine , imi este rusine in primul rand de modul in care invatam si percepem religia.
  Ca sa se inteleaga mai bine o sa dau cateva exemple, am fost crescut cu frica, daca fac ceva rau sau imoral sfarseam prin a mi se spune ca o sa ajung in iad(de mic de la varsta de 5 ani), orice actiune pe care o faci este catalogata atat de cei din jur cat si de reprezentantii bisericii.
  Daca ma foiam in banca la ora de religie eram amenintat cu focul ghenei si cu necuratul iar aceste exemple pot continua
  La ora de religie in liceu dezbateam de exemplu romanul maitrey, nustiu cati dintre noi au avut sau nu aceste experiente sau ceva apropiat lor insa m-a ajutat sa trag concluzia ca nu e devina biserica ortodoxa sau mai stiu eu cine...ci toata lumea de la mic la mare in frunte cu cel ce reprezinta biserica.
  Orice ar trebui invatat cu exemple pozitive cu posibilitate de alegere cu putina psihologie la ora actuala cat si in trecut...din cate am citit si experimentat religia s-a invatat cu sabia si toporul in mana.
  Exista o vorba din batrani care spune ~fa ce zice popa, nu ce face popa~ acest lucru e inaceptabil si imoral pentru ca acest reprezentat al bisericii il reprezita direct pe D-zeu pe pamant ar trebui sa aibe niste norme morale si de conduita sau cel putin o constiinta
  Sa ma scuzati pentru acasta lunga interventie mai am o constatare, de ce la omul obisnuit vine un preot obisnuit sa sfinteasca, binecuvanteze, cunune , boteze etc un simplu preot iar la cei mai avuti sau cu functii mai inalte vin inalte fete bisericesti....?De ce se intampla aceste lucruri....oare?


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by