Persoanele ranite in exploziile de la Sighetu Marmatiei internate la Spitalul de Arsi din Capitala vor fi operate incepand de marti, zece sunt in stare stabila, iar una este in stare foarte grava, intubata, avand arsuri pe 90 la suta din suprafata corpului, a spus managerul unitatii, Vitalie Stan, potrivit Mediafax.

Unul dintre cei 11 raniti adusi la Spitalul de Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri din Capitala este in stare foarte grava, pentru ca are arsuri pe 90 la suta din suprafata corpului si arsuri de cai respiratorii, precizand ca este vorba de reprezentantul firmei de gaze, nu de unul dintre pompieri, asa cum a spus initial.

La Spitalul de Arsi din Capitala sunt internate sase din cele sapte tinere ranite in urma primei explozii si alti cinci pacienti adusi dupa cea de-a doua explozie, respectiv doi pompieri, doi angajati ai societatii de gaze si notarul care avea biroul deasupra discotecii unde a avut loc explozia sambata noaptea.

Medicul Vitalie Stan a mai spus ca trei pacienti sunt in sectia de Terapie Intensiva, restul sunt in sectia de Arsuri.

El a precizat ca toti au arsuri de diferite grade si de cai respiratorii superioare, intrucat explozia s-a produs in spatiu inchis.

Managerul Spitalului de Arsi a precizat ca cei 11 au fost reevaluati luni dimineata, stabilindu-se un plan de interventii chirurgicale.

Potrivit acestuia, cele sase fete nu vor fi operate, intrucat sunt foarte tinere, iar pielea arsa se poate autoregenera mai usor.

In celelalte cazuri vor fi prelevate portiuni de piele, de regula de pe coapse, care vor fi transplantate in zonele arse.

Totodata, impreuna cu cei 11 raniti in explozia de la Sighetu Marmatiei, la Spitalul de Arsi a fost adus si un barbat din Abrud ranit in urma exploziei unei butelii. Starea acestuia este foarte grava, nu respira singur, iar un rinichi nu ii functioneaza, a precizat Vitalie Stan.

Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, i-a vizitat duminica seara la Spitalul de Arsi din Bucuresti pe politistii si pompierii care au suferit arsuri in urma exploziei de la Sighetul Marmatiei. El s-a interesat si de celelalte victime, civile, vizitandu-i la Spitalul de Arsi unde au fost internati pentru ingrijiri dupa deflagratia de la Sighet.

In cursul zilei de luni, Gabriel Berca intentioneaza sa viziteze si celelalte victime internate la Spitalul Floreasca din Capitala.

Parchetul Tribunalului Maramures face cercetari sub aspectul comiterii infractiunilor de vatamare corporala din culpa, distrugere si la legea protectiei muncii, intrucat a doua explozie s-a produs cand erau in local angajatii de la ISU, ai Politiei, de la Gaze, care vroiau sa investigheze modul cum s-a produs deflagratia de sambata spre duminica.

Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, care a fost director Distrigaz, a declarat pentru presa locala ca a doua deflagratie de la Sighetu Marmatiei putea fi evitata daca se respectau normele de lucru si ca procedurile de interventie dupa prima explozie nu au fost respectate.

Inspectorul general de stat de la Inspectia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a declarat pentru MEDIAFAX ca primele date in cazul celei de-a doua explozii de la Sighetu Marmatiei arata ca ar fi fost incalcata o regula elementara, si anume nu ar fi fost intrerupta furnizarea cu gaze si electricitate in cladire.

Prefectul de Maramures, Alexandru Pocol, a declarat ca cea de-a doua explozie s-a produs chiar in momentul in care seful companiei de gaze din Sighetu Marmatiei a semnalat cu detectorul prezenta gazului.