Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat, vineri, cu ocazia "Zilei Dezrobirii Romilor din Romania", ca Guvernul si Ambasada SUA sunt pregatite sa ajute romii romani sa ajunga la egalitatea deplina cu ceilalti, scrie Mediafax. Ambasadorul SUA a mai precizat ca acestia trebuie sa se organizeze in formatiuni politice care sa le ceara drepturile.

"Nu exista egalitate deplina nici in prezent, atat in ceea ce ii priveste pe romii din Romania sau pe negrii din Statele Unite. Nu este suficienta eliminarea segregarii. Singura cale pentru a ajunge la egalitatea deplina este organizarea romilor in Romania si a negrilor in SUA in formatiuni politice care sa le ceara drepturile", a explicat Mark Gitenstein.

Ambasadorul SUA la Bucuresti a precizat ca el a fost numit in functie de primul presedinte afro-american al SUA, iar acest lucru, in cazul romilor, se poate intampla si in Romania, daca romii isi constituie organizatii politice, care sa le ceara drepturile, daca isi recunosc frumusetea si valoarea cultului lor.

"Romania a emancipat sclavii cu un deceniu mai devreme fata de SUA, dar emanciparea este doar primul pas, adevarata libertate vine cu recunoasterea egalitatii tuturor oamenilor si cu mandria fata de originea proprie. Si in SUA incercam sa continuam acest proces, nu am atins inca adevarata egalitate in societatea americana", a subliniat Gitenstein.

Ambasadorul Statelor Unite in Romania a fost invitat, vineri, alaturi de ambasadorii Austriei si Cehiei si reprezentanti ai Italiei, Marii Britanii, Norvegiei si Comisiei Europene la "Ziua Dezrobirii Romilor din Romania", eveniment organizat de Alianta Civica Democrata a Romilor din Romania (ACDR).

Data de 20 februarie 1856 are o semnificatie deosebita in istoria romilor din Romania, pentru ca acum 156 de ani era eliberata ultima categorie de robi, cea a romilor aflati in proprietatea particularilor, prin "Legiuirea pentru emanciparea tuturor tiganilor din Principatul Tarii Romanesti", act semnat de catre domnitorul Barbu Dimitrie Stirbei. Legea marcheaza ultimul pas al dezrobirii romilor din Romania.