Sursa foto: Radu Aneculaesi / ProImage

​"Daca lasam zapada pe casa, cred ca venea casa in jos. Am pus scara pe casa. Si m-am urcat pana la jumatate si alunecam. Mi-am pus trei randuri de sosete pe picioare si m-am urcat asa, ce era sa fac?". Asa povesteste Ileana Signia, vaduva de 73 de ani din satul iesean Schitu Stavnic, momentul pe care fotograful Radu Aneculaesi l-a surprins in urma cu trei zile. In zilele cind toata Romania se lamenta in legatura cu oamenii prinsi sub nameti, o batrina isi rezolva in liniste problemele fara sa astepte ajutorul nimanui.

Are vecini saritori, dar si ei erau calare pe casele lor, dind jos tonele de zapada care le cocosa acoperisul.

"Mai am inca un pic pe coama casei, dar se va duce jos singura, nu are nimic. Nu am mai dat-o jos pentru ca nu am mai putut", povesteste Ileana Signia. Zimbeste, bucuroasa ca a iesit cu bine din cea mai grea iarna pe care si-o aminteste.

Sursa foto: Radu Aneculaesi / ProImage

Ileana Signia, in fata casei

Ileana Signia, in fata casei

"Am mai intampinat iarna grea, cand era zapada cat gardurile de nu stiai daca mergi pe drum sau alaturi. Dar era mai domolita. Nu era asa geroasa si puteau oamenii sa arunce zapada. Acum, insa, nu stiu ce va fi. Va lua oamenii la vale cand se va dezgheta totul”, isi aminteste batrina.

Dar nu a avut pe nimeni s-o ajute? Sotul si trei copii i-au murit. I-a mai ramas o singura fata, iar nepotii - oameni in putere - sint plecati la munca in Italia. Ei ii mai trimit bani, dar de ajuns la ea in Schitu Stavnic nu aveau cum sa ajunga. Asa ca s-a urcat singura pe casa.

La fel a facut toata iarna. Ajutata si de banii trimisi de nepoti, si-a chivernisit pensia mica, si-a cumparat singura lemne si le-a impartit sa-i ajunga pina-n primavara. Nu se plinge si nu asteapta pomana. "Nu imi cer osinda sau sa mi se aduca lemne. Daca am, am!".

Sursa foto: Radu Aneculaesi / ProImage

Intr-o odaie din casa vopsita frumos in albastru are coltul cu icoane. Acolo se inchina si-acolo isi pomeneste mortii. De-acolo spune ca-si trage taria cu care se lupta sa ramina om intreg.