Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, a declarat, luni seara, ca le-a cerut prefectilor sa analizeze contractele de deszapezire pe motiv ca "se simte, la nivelul administratiilor locale, o anumita disfunctionalitate". Ministrul a mai informat ca a pledat pentru colaborare intre autoritati precizand ca orgoliile si patimile politice nu isi au locul intr-o astfel de situatie.

"Ieri am cerut prefectilor sa colaboreze si sper ca in aceasta noapte sa nu mai avem conditii de a nu putea lucra eficient. Fara orgolii, fara patimi politice, nu discutam in acest moment de politica. E bine sa trecem cu bine de aceasta noapte. Dupa discutiile pe care le-am avut si la Guvern cu domnul Sandu de la ANM, se pare ca varful de sarcina in aceasta noapte se va materializa. De maine, situatia, din punct de vedere meteorologic, va fi mai buna si vom putea interveni cu si mai multe utilaje", a declarat Gabriel Berca.

Intrebat in legatura cu contractele de deszapezire incheiate de administratiile locale, ministrul Administratiei si Internelor a declarat: "se simte, la nivelul administratiilor locale, o anumita disfunctionalitate si am cerut prefectilor sa analizeze aceste contracte in cadrul comitetelor judetene, asa cum le permite legea in acest moment, pentru ca trebuie sa avem mijloacele de interventie, atat de la nivel central cat si de la nivel local. Sunt contracte in derulare, sunt utilaje care trebuie sa fie puse la dispozitie."

Ministrul Administratiei si Internelor a explicat ca, la nivelul tarii, situatia este mai dificila in zona de sud unde:

  • 24 de judete sunt afectate;
  • 110 drumuri judetene sunt blocate;
  • pe 5 drumuri judetene circulatia este ingreunata;
  • 117 localitati sunt izolate neavand acces la drumuri publice;
  • 10 mii de oameni ai MAI intervin pentru operatiunile de deszapezire.