Armata Romana a organizat mai multe centre de donare de produse pentru sinistrati, in toata tara. De asemenea, Primaria Capitalei a infiintat, duminica, 9 puncte de colectare a ajutoarelor, cu program non-stop, pentru persoanele sinistrate, o parte din imbracamintea care va fi donata urmand sa fie data celor fara adapost din centrele sociale din Bucuresti, potrivit Mediafax.

9 puncte de colectare a ajutoarelor pentru sinistrati in Bucuresti

"Avand in vedere situatia critica in care se afla o parte dintre cei care locuiesc in zone mai izolate din Romania, primarul general, Sorin Oprescu, a facut un apel catre bucuresteni, pe care ii roaga sa contribuie, pe masura posibilitatilor, cu paturi, imbracaminte, incaltaminte si alimente neperisabile pentru ajutorarea celor sinistrati. De asemenea, o parte din imbracamintea donata va fi distribuita persoanelor fara adapost cazate in centrele sociale din Bucuresti", potrivit unui comunicat transmis de municipalitate.

Primaria Capitalei a infiintat, duminica, 9 puncte de colectare a acestor ajutoare, cu program non-stop. Acestea sunt:

  • sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti din str.Foisorului, nr.56-58, sector 3
  • sediul Complexului integrat de servicii sociale pentru adulti Sf.Ioan, nr.64, sector 3
  • Policlinica sociala Regina Maria, nr.81-88, sector 3
  • Cantina sociala Grivita, Calea Grivitei nr.216, sector 1
  • Cantina sociala Dacia, bdul. Dacia, nr. 196, sector 1
  • Cantina sociala Ferentari, Calea Ferentari nr. 91, sector 5
  • Cantina sociala Bucur, str.Agricultori n.44, sector 2
  • Cantina sociala Sf. Constantin, str. Sf. Constantin nr. 8, sector 1,
  • Sediul Primariei Capitalei, parter, Splaiul Independentei, nr.291-293, sector 6.

In prezent, in adaposturile Municipalitatii sunt cazate 630 de persoane fara adapost - 158 la adapostul din Berceni si 472 la Complexul Integrat de Servicii Sociale din Pallady.

In cazul in care sunt bucuresteni care doresc sa faca donatii dar nu se pot deplasa, acestia pot suna la numerele de telefon 0.800.821.218 si 021.305.55.50 si o echipa a Directiei de Asistenta Sociala din Bucuresti se va deplasa la domiciliul acestora.

Centre de colectare deschise de MApN

Si Ministerul Apararii Nationale a continuat sa deschida sambata si duminica centre de colectare de ajutoare.

Potrivit unui comunicat al MApN, citat de Agerpres, noi centre de colectare au fost deschise la unitatile militare din Someseni si Floresti - Cluj Napoca, in localitatile Bistrita, Turda, Botosani, Piatra Neamt, Prundu Bargaului, Miercurea Ciuc, Vatra Dornei, Sfantu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Lunca de Sus, Arad, Lipova, Brad, Lugoj, Caransebes, Dej, Campeni, Simleu Silvaniei, Baia Mare, Zalau, Sighisoara, Deva, Targoviste, Pitesti, Satu Mare, Rasnov, Sebes si Targu Carbunesti.

In aceste localitati, ca si in centrele deschise initial in Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Brasov, Craiova, Braila si Bacau, cetatenii pot face donatii duminica pana la ora 20.00.

Aproximativ 5 tone de alimente si haine, trimise de la Timisoara spre Buzau cu un avion militar

Un avion militar a preluat, duminica, de pe Aeroportul International Timisoara, o incarcatura de aproximativ cinci tone de alimente, haine si paturi donate de timisoreni, pe care le va transporta in Buzau, pentru a fi distribuite oamenilor afectati de ninsori. Potrivit capitanului Adrian Jianu, ofiter de informare si relatii publice la Brigada 18 Infanterie "Banat", alimentele sunt neperisabile si au fost donate de timisoreni, in cursul zilei de sambata.

"Initial, am estimat ca sunt doua tone de alimente, dar am cantarit incarcatura la aeroport, inainte de a urca intreaga cantitate in avion, si am constatat ca sunt cinci tone de alimente, haine si paturi pe care oamenii le-au donat in 24 de ore. O aeronava militara a preluat cantitatea de ajutoare si o transporta inspre Buzau, iar de acolo ajutoarele vor fi trimise in zonele afectate de zapada, acolo unde va fi nevoie", a declarat capitanul Adrian Jianu.

Acestea nu sunt, insa, singurele ajutoare trimise din judetul Timis inspre zonele afectate de zapada. Vineri, un prim transport a fost trimis de compania Smithfield in judetul Vrancea.

"Timisenii sunt solidari in aceste zile cu cei care se confrunta cu aceasta situatie a vremii. Un prim pas l-au facut cei de la o mare companie din Romania, Smithfield, care are ca si obiect de activitate presarea carnii. In cursul zilei de vineri au fost trimise la sinistratii din judetul Vrancea circa 10 tone de carne, conserve si mezeluri. Este un pas pe care trebuie sa-l luam ca si exemplu. Vom continua si in urmatoarea perioada sa ii ajutam pe cei nevoiasi. Astazi (duminica - n.r.) trimitem bunuri si alimente, adunate in nici 24 de ore. De la agentii economici nu am dat nimic. Asteptam in continuare sa reactioneze si ei. Va asigur ca actiunile de acest gen vor continua in Timis", a declarat Mircea Bacala, prefectul judetului Timis.

In continuare, timisorenii sunt asteptati sa doneze alimente neperisabile, haine si paturi pentru sinistratii din judetele afectate de zapada. Donatiile se pot face la Garnizoana Militara din Piata Libertatii, iar incepand de luni si la oficiile postale din Regionala de Vest.

Puncte de colectare de alimente pentru sinistratii din tara deschise si la Suceava

Sucevenii pot dona alimente pentru persoanele din localitatile inzapezite din sud-estul tarii, in municipiul Suceava si in judet, la sediile Inspectoratului pentru Situatii de Urgente si ale Inspectoratului Judetean de Jandarmi, precum si la filiala Crucii Rosii fiind deschise puncte de colectare.

Sub coordonarea Prefecturii Suceava in judet s-au deschis puncte de colectare de alimente la sediile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) si ale Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Suceava din municipiul Suceava si din toate subunitatile celor doua institutii din judet, precum si la sediul Societatii Nationale Crucea Rosie - filiala Suceava.

Data fiind situatia cu care se confrunta locuitorii din zonele afectate de fenomenele meteo periculoase, prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a fascut un apel pentru sensibilizarea sucevenilor, a agentilor comerciali si a ONG-urilor, pentru a participa la campania de solidaritate fata de persoanele aflate in dificultate.

Prefectura Suceava a trimis, sambata, sinistratilor din judetele Braila si Ialomita, ajutoare constand in peste 5.000 de conserve, 11.000 de paini, aproximativ 2.000 de sticle cu apa minerala, 1.000 de kilograme de preparate din carne - salam, parizer, costita afumata si slanina afumata, aproximativ 450 de kilograme de lactate - lapte praf, unt, cascaval, branza de burduf, 550 de kilograme de orez, peste 600 de litri de ulei, 150 de kilograme de faina, peste 800 de kilograme de sare, 350 de borcane de mustar si aproximativ 400 de kilograme de zahar, biscuiti si sucuri.

Un elicopter al Inspectoratului General de Aviatie transporta alimente in Valea Macrisului, judetul Ialomita

Un elicopter al Inspectoratului General de Aviatie va transporta alimente in localitatea Valea Macrisului, judetul Ialomita. Elicopterul a decolat din Bucuresti, duminica.

Judetul Ialomita este unul dintre cele mai afectate de ninsorile abundente din ultimele zile.