In ultimele 24 de ore, alte opt persoane si-au pierdut viata din cauza conditiilor meteorologice extreme, astfel incat bilantul victimelor a ajuns la 65 de decese cauzate de hipotermia severa, anunta Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat de presa.

Cele opt decese au fost inregistrate in judetele Cluj, Galati, Ialomita, Iasi, Suceava, Teleorman, Vaslui si Timis.

In ultimele 24 de ore, serviciile de ambulanta si echipajele SMURD au transportat 147 persoane fara adapost si cu hipotermie in unitatile medicale sau in locurile special amenajate pentru aceasta perioada cu temperature scazute, conform Centrului Operativ de Urgenta al Ministerului Sanatatii.

Dintre acestea, 105 oameni au avut nevoie de ingrijiri medicale in unitatile si compartimentele de primiri urgenta.

Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a precizat sambata, citat de Agerpres, ca ieri s-a inregistrat un numar record de victime, 13 persoane fiind ucise de temperaturile extrem de scazute.

"Doctorul Cepoi, care se afla in locul dr. Arafat, plecat in strainatate, a raportat ieri un numar record de victime, 13, in total fiind in jur de 30 persoane. Sper sa nu mai fie nici una. Trebuie sa analizam sa vedem daca sunt legate numai de frig, de neglijenta sau de altceva. Situatia dramatica din nord-estul tarii se mentine mai departe; stiu ca autoritatile Ministerului de interne, in colaborare cu noi, cu Sistemul de urgenta, sunt la datorie. Din pacate, nu putem reactiona uneori la timp", a spus, in conferinta de presa, dr. Ritli.

El a precizat ca autoritatile isi fac datoria dar este extrem de dificil sa se actioneze in situatiile extreme.

"Noi nici nu ne putem imagina pentru ca in zona noastra nu s-au mai intamplat astfel de fenomene meteorogice, case intregi acoperite de zapada. Se manifesta foarte multa solidaritare umana, nu numai din partea personalului medical sau care trebuie sa intervina in mod oficial, ci si din partea populatiei au venit multe manifestari pozitive", a afirmat ministrul.