Presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, a declarat, vineri seara, ca a fost instituita situatie de urgenta in judet, in conditiile in care zeci de mii de persoane sunt izolate din cauza zapezii, Oprisan cerand in mai multe randuri instituirea starii de alerta pentru declararea situatiei de urgenta.Spre deosebire de starea de urgentacare presupune interventia Armatei, starea de alerta si situatia de urgentasunt evenimente cu caracter non-militar, in conditiile in care fenomenele naturale pun in pericol viata oamenilor.

Casa ingropata in zapadaFoto: Mediafax

Situatia de urgenta a fost constatata dupa videoconferinta pe care premierul Mihai Razvan Ungureanu a avut-o cu prefectii, transmite corespondentul Mediafax.

In cadrul videoconferintei, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vrancea, Marian Oprisan, a intervenit si a prezentat situatia in care se gasesc zeci de mii de oameni din judet in urma ninsorilor abundente.

"Dupa cinci zile de insistente extraordinare, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a constatat situatia de urgenta din Vrancea prin act administrativ. Acum suntem in situatie de urgenta. Este suficienta pentru ca, in baza Ordonantei 34, sa contractam toate resursele financiare, materiale si logistice pentru a readuce la normalitate viata cetatenilor din Vrancea", a afirmat Marian Oprisan.

El a precizat ca spre deosebire de starea de urgenta care presupune interventia Armatei, starea de alerta si situatia de urgenta sunt evenimente cu caracter non-militar, in conditiile in care fenomenele naturale pun in pericol viata oamenilor.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a solicitat vineri declararea starii de urgenta pentru localitatile afectate grav de zapezile abundente cazute in ultimele zile si a afirmat ca PSD este dispus sa renunte la protestul parlamentar pentru a vota o astfel de propunere.

Victor Ponta a explicat ca presedintele este cel care decreteaza starea de urgenta, dar are nevoie de contra-semnatura premierului, iar Parlamentul trebuie sa ratifice in cinci zile decizia.

Constitutia prevede, la articolul 93, ca presedintele Romaniei instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenta in intreaga tara ori in unele unitati administrativ-teritoriale si solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate, in cel mult 5 zile de la luarea acesteia, potrivit Mediafax.

Peste 60.000 de oameni, izolati in Buzau si Vrancea

Aproximativ 60.000 de oameni din judetele Buzau si Vrancea continua sa fie izolati, vineri seara, iar jandarmii si pompierii militari vor merge in aceste zone pentru a le duce oamenilor alimente, relateaza Mediafax.

Un numar de 12 persoane din localitati izolate din judetul Vrancea au murit in ultimele zile, insa unele dintre acestea nu au putut fi ingropate din cauza nametilor care ating cativa metri, iar in alte cazuri sicriele au fost trase cu funia pana la cimitir.

Miercuri, o femeie de 44 de ani a murit, cel mai probabil din cauza frigului, trupul neinsufletit al acesteia neputand fi dus la morga pentru necropsie, intrucat localitatea Tataranu este complet izolata din cauza zapezii.

"In ultimele zile au fost inregistrate sase decese. Doar doua persoane au fost inmormantate. Sicriele au fost trase cu funia spre biserica, pentru ca nametii sunt cat gardurile. Suntem complet izolati. Avem copii pe care trebuie sa-i scoatem sa-i aducem la scoala, au fost doi impiegati izolati pe camp si am trimis niste baieti tineri cu mancare la ei. Am de deszapezit 47 de kilometri. Am facut scris si la Comandamentul de iarna si la Sectia de Drumuri Nationale, dar degeaba. Toata lumea ne ocoleste", a spus primarul comunei Tataranu, Nicolae Pavel.

Situatia este asemanatoare si in localitatea Sihlea, unde sase morti nu pot fi ingropati. Trei dintre acestia sunt la morga si nu pot fi adusi acasa, iar ceilalti trei sunt vegheati de rude, de mai multe zile, in locuinte.

"Avem un caz mai deosebit la Bogza. Este vorba de o femeie care a decedat acum sapte zile si pe care fiul sau vrea sa o ingroape la Campineanca. A facut o improvizatie si a plecat cu mortul, pe jos, prin nameti", a spus primarul comunei Sihlea, Stoica Ene.

La morga Spitalului Judetean de Urgenta "Sfantul Pantelimon" din Focsani, se afla, de mai bine de o saptamana, trupurile a 14 persoane care au decedat, in mod normal capacitatea fiind de zece oameni.

"Din cauza conditiilor meteorologice si a drumurilor impracticabile, Serviciul de Anatomie Patologica al Spitalului se confrunta cu o situatie inedita. Familiile nu pot veni sa-si ridice decedatii. Daca zilele trecute erau sase decedati, acum sunt 14. Medicii de aici vorbesc telefonic cu unele familii ale decedatilor, care spun ca imediat ce vor putea, vor veni sa ridice trupurile neinsufletite", a declarat Alina Pelin, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean.

CJ Vrancea: Aproximativ 40.000 de oameni din peste 50 de localitati sunt izolati de o saptamana

Aproximativ 40.000 de oameni sunt izolati de o saptamana in peste 50 de localitati din judetul Vrancea, ramanand fara alimente, apa si medicamente, afirma conducerea Consiliul Judetean, in timp ce prefectul sustine ca mai sunt izolate doar noua localitati.

Satele Chiojdeni, Maracini, Seciu, Lojnita, Luncile, Poduri, Catauti, Tulburea sunt izolate.

Sunt izolati si locuitorii satelor Jitia, Jitia de Jos, Cerbu, Magura, Dealu Sarii, Vintileasca, Tanasari, Dupa Magura, Neculele, Bahnele, Poiana Stoichii. In zona DN 23-Focsani-Galati sunt blocate si izolate localitatile Botirlau, Vulturu, Hingulesti, Maluri, Vadu Rosca, Nanesti, Calienii Noi, Calienii Vechi, Maicanesti, Belciugatele, Tataru, Ramniceni, Slobozia, Botesti, Stupina, in timp ce pe DN 23 B Maicanesti-Ciorasti sunt izolate localitatile Ciorasti, Spatareasca, Codresti, Mihalceni, Satul Nou, Balesti, Ciauru, Cornesti, Gavanesti, Risova, Stolojani, Talpasesti, Tamasesti, Voingesti. Pe DN 23 A Focsani-Ciorasti sunt blocate localitatile Tataranu, Bordeasac Veche, Bordeasca Noua, Martinesti si Vijiitoarea.

De asemenea, mai sunt izolate localitatile Voetin, Bogza, Caiata si 12 sate din comuna Dumitresti, precum si localitatile Faraoanele si Ciuslea.

Conform presedintelui CJ Vrancea, Marian Oprisan, pana la orele pranzului primarii din 70 de localitati au raportat ca au nevoie urgenta de 174.070 de paini, de 72.000 de kilograme de faina, de 39.570 kilograme de zahar, de 48.620 kilograme orez, de 43.520 litri ulei, 87.500 kilograme de malai, 31.300 kilograme de lapte praf, 84.100 litri de apa, 18.650 litri benzina, 231.300 litri motorina. Totodata, 36 de localitati au solicitat medicamente, respectiv antigripale, antibiotice, medicamente pentru afectiuni cardio-vasculare si medicamente pentru afectiuni renale.

Peste 23.000 de locuitori din judetul Buzau, izolati

Peste 23.200 de locuitori din 20 de comune ale judetului Buzau continua sa fie izolati, vineri, iar jandarmii si pompierii militari vor merge in aceste zone pentru a le duce oamenilor alimente, in timp ce 11 persoane au probleme medicale, fiind solicitat un elicopter pentru a le prelua.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau, vineri dimineata, in judetul Buzau continua sa fie izolate 38 de sate din 20 de comune.

Prefectul judetului Buzau, Paul Beganu, a declarat ca pompierii militari si jandarmii vor merge, vineri, in localitatile Glodeanu Silistea, Scutelnici, pentru a le duce alimente oamenilor.

Tot la Glodeanu Silistea, un preot care a murit la inceputul saptamanii trecute nu poate fi inmormantat pana cand nu i se face necropsia pentru stabilirea cauzei decesului. Masina de la Medicina Legala insa nu a ajuns in zona si niciun alt utilaj nu a putut patrunde pentru a transporta cadavrul pana la Buzau. In aceste conditii, oamenii nu-l pot inmormanta pe barbat, aceasta fiind doar una dintre situatiile de criza cu care se confrunta buzoienii din localitatile izolate de nameti.

Conform reprezentantilor ISU, in localitatile izolate exista 11 cazuri medicale, fiind solicitat un elicopter al MAI pentru a prelua aceste persoane si a le transporta la spital.

In noaptea de joi spre vineri, un elicopter MAI a intervenit in localitatea Cochirleanca, de unde a preluat o tanara de 22 de ani care urma sa nasca si un barbat cu fracturi la picioare, care acuza dureri foarte mari. Cei doi pacienti au fost transportati la Spitalul Judetean din Buzau.

Potrivit ultimelor date furnizate de ISU Buzau, vineri dimineata, in acest judet sunt 27 de comune cu satele arondate nealimentate cu energie electrica, in unele cazuri oamenii fiind in aceasta situatie de sambata dupa-amiaza. De asemenea, vineri dimineata sunt inchise 20 de drumuri judetene, dar si DN 22 Ramnicu Sarat-Braila si DN 2 C Costesti-Padina. Pe celelalte drumuri nationale se circula fara restrictii, cu exceptia DN 10, unde nu au acces masinile mai grele de 7,5 tone.

Ministrul Berca a dispus trimitere de trupe de jandarmi si pompieri in Buzau si Vrancea

Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, a dispus, vineri, trimiterea de trupe de jandarmi si de pompieri de la Bacau in judetul Vrancea, iar din Prahova catre localitati din judetul Buzau, pentru a ajuta la salvarea de vieti omenesti, au declarat surse oficiale.

"Trupe de jandarmi si de pompieri sunt detasate de la Bacau catre Vrancea, pentru a participa la misiuni de salvare de vieti. La fel, s-a dispus trimiterea de trupe din judetul Prahova catre Buzau", au spus sursele citate.

Totodata, trupe de aviatie au fost dislocate de la Bacau catre Vrancea, pentru misiuni umanitare.

Ministrul Berca a trimis in judetul Buzau pe Dascalu si sefi ai ISU si Jandarmeriei

Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, i-a trimis, vineri, in regim de urgenta in judetul Buzau pe chestorul de politie Ioan Dascalu si pe adjunctii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane.

"Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, a dispus vineri, 10 februarie, ca secretarul de stat, seful Departamentului Ordine si Siguranta Publica, chestor de politie Ioan Dascalu, precum si adjunctii inspectorilor generali ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane sa se deplaseze, in regim de urgenta, in judetul Buzau, pentru a coordona, din teren, actiunile de limitare a efectelor fenomenelor meteo nefavorabile din aceasta zona", se arata intr-un comunicat al MAI.