Debirocratizarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, accelerarea procesului de atragere a fondurilor UE si reducerea suprafetelor de teren nelucrat din Romania se numara printre principalele obiective ale noului ministru de resort, Stelian Fuia, potrivit Mediafax.

Stelian FuiaFoto: Agerpres

Fuia a declarat vineri, la preluarea mandatului, ca nu se poate vorbi de dezvoltare rurala in lipsa unei economii rurale, iar unul dintre obiective este accelerarea absorbtiei fondurilor europene. Ministerul Agriculturii poate accesa in acest an intre 2,4 miliarde euro si 2,6 miliarde euro, potrivit sursei citate.

"Este o provocare pentru intreg ministerul. Daca facem fata, mergem mai departe, daca nu, mergem acasa", a spus noul ministru.

El a afirmat ca institutia pe care a preluat-o are multi angajati si o structura teritoriala extinsa, iar in urma unei analize si a unei reorganizari, aceasta va fi pusa pe o noua baza, "eficienta si regionala".

"Vom lua masuri pentru a-i sanctiona pe cei care nu-si lucreaza terenurile agricole", a mai spus el.

Fuia a preluat vineri portofoliul Agriculturii, de la Valeriu Tabara, la ceremonie fiind prezent si premierul Mihai Razvan Ungureanu.

Tabara a declarat ca va fi "continuitate la conducerea Ministerului Agriculturii" si ca Fuia este un profesionist.

"Fuia este capabil sa rezolve probleme pe care eu nu le-am putut rezolva", a spus Tabara.

La randul sau, Ungureanu a afirmat ca Ministerul Agriculturii a fost de multe ori impiedicat pe motive politice in solutionarea unor probleme, dar poate derula un proces de reforma profunda in domeniu daca este condus mai sever, cu "mana de fier".