​Bucuresti punkt Bonn. Emisiune HotNews.ro / Deutsche Welle

Bilant la Educatie. Daniel Funeriu a discutat online cu cititorii / UPDATE: Fostul ministru va raspunde zilele urmatoare tuturor cititorilor

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 9 februarie 2012, 11:03 Actualitate | Esenţial


Daniel Funeriu
Foto: HotNews.ro
La ceremonia de investire in functia de ministru al Educatiei, Daniel Funeriu afirma ca Guvernul Boc II va rezista dincolo de alegerile din 2012. Nu s-a implinit vointa ministrului, dar cei doi ani de mandat ai sai au consemnat destule schimbari. Noua Lege a Educatiei a fost asumata de Executiv anul trecut. Bacalaureatul a fost sustinut cu o supraveghere mult mai stricta. Angajamentele financiare fata de profesori nu au fost insa respectate, cercetarea pare a fi fost uitata si scolile profesionale desfiintate.
 • UPDATE: Daniel Funeriu va raspunde zilele urmatoare tuturor cititorilor si va reveni cu informatii pe larg la intrebarile ridicate
Daniel Funeriu a facut un bilant al mandatului sau intr-o discutie cu cititorii HotNews. Cele mai interesante intrebari se vor regasi in emisiunea Bucuresti Punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle. ​

 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 andimi

  stimate domnule Funeriu,

  vin din mediul universitar si tin sa va felicit pentru consecventa de care ati data dovada in aplicarea necesarei reforme a sistemului de educatie. La nivel universitar ati facut lucruri excelente, inclusiv la nivel de cercetare, se vor vedea roadele in curind. Speram ca cel ce va urmeaza sa dea dovada de aceeasi consecventa (desi ma indoiesc) si sa se reziste in fata presiunilor. Nu sunt la fel de sigur in privinta schimbarilor la nivel de pre-universitar. Clasa 0 e buna, nu si mutarea cl. IX la generala. Personal cred ca era bine sa fortam 12 clase obligatorii, asta da ar fi fost o schimbare majora, cu niveluri clare, gradinita/generala/liceu sau sc. profesionala/universitate. Peste tot trebuie facut pasul urmator, adica si o salarizare corespunzatoare, caci fara motivarea personalului nu se reuseste nimic. Sa se dea salarii, dar sa se si ceara rezultate.
  Intrebare: ce nerealizare majora aveti in acest mandat la nivel pre-univ. si ce nerealizare la universitar? succes!

  • Daniel Funeriu

   Va multumesc pentru felicitari. Primul rezultat al introducerii clasei pregatitoare este ca inca din aceasta toamna 20 000 de copii in plus vor merge intr-un cadru scolar perfect adaptat varstei. 20 000 de copii care altfel nu ar fi beneficiat de scoala.

 • Întrebarea nr. 2 ion

  ne-am mutat cu familia in belgia, nu pot sa spun ca scoala primara din belgia are dotari pe care nu le-a avut scoala din bucuresti, nu pot sa spun ca oameni mai multi,
  exista insa o disciplina, scoala incearca in afara de materiile predate sa explice si niste valori, exista o comunicare buna cu parintii si elevii, exista reguli, toata materia are exemple practice am observat ca multe erau si pe timpul meu in comunism

  cand in romania se va reveni la disciplina, si la un set de valori in scoala? am impresia ca in romania si-au pierdut busola

  cand in romania in afara de teorie seaca se va preda si ceva practic, se va atrage atentie ca copilul sa fie organizat, sa atraga atentia la detalii

  • Daniel Funeriu

   Disciplina si rigoarea sunt, intr-adevar, foarte importante. Pentru ca am dorit mai multa disciplina si rigoare am facut tot ceea ce am facut la bacalaureat, reducerea absenteismului si alte masuri care vor intra teptat in scolile din Romania.

   In ceea ce priveste pregatirea practica, noul mod de organizare a invatamantului profesional din septembrie 2012 prevede ca in primul an 60% din timp va fi pentru practica LA ANGAJATOR, iar in anul doi al invatamantului profesional 75% din timp va fi practica la angajator.

 • Întrebarea nr. 3 cici1800

  1. Felicitari;
  2. De ce nu a-ti rezolvat problema Univ. Spiru Haret 2009? Nu v-au ajuns 3 ani pentru aceasta?

  in rest numai bine si sper sa reveniti ca ministru al educatiei in viitor

  • Daniel Funeriu

   Mandatul meu a fost de 2 ani ;)

   Conform legii, pentru rezolvarea problemei la care va referiti este nevoie de un aviz al consiliului national al rectorilor, consiliu care este acum ultra politizat prin conducerea sa si care nu s-a reunit niciodata in ultimul an pentru a da acest aviz.

   Ceea ce este insa clar este ca legea educatiei natioale nu va mai permite astfel de probleme.

 • Întrebarea nr. 4 Anca

  Domnule Funeriu,

  Am 2 intrebari legate de organizarea clasei 0 in anul scolar 2012-2013:

  1. Ce se intampla cu copiii nascuti in ianuarie/februarie 2007 - vor putea incepe clasa 0 anul acesta? Daca da, care este calea pe care trebuie sa o urmeze parintii pentru a putea inscrie copiii la scoala - la fel ca pentru cei nascuti in perioada septembrie - decembrie 2006?
  Daca mai asteapta inca un an, clasa 1 o vor incepe la 7 ani sii 8-9 luni - nu este prea tarziu?

  2. Scolile vor putea organiza strict numarul de clase necesar pentru a cuprinde copiii din circumscriptie, sau, daca si pana acum ofereau mai multe clase, vor avea aceasta posibilitate?

  multumesc.

  • Daniel Funeriu

   Cred ca va referiti la Clasa Pregatitoare.

   Se pot inscrie in clasa pregatitoare elevii care au 6 ani pana in 31 august 2012 inclusiv sau, daca dezvoltarea lor o permite, cei care implinesc 6 ani intre 1 septembrie 2012 si 31 decembrie 2012.

   Orice parinte isi poate inscrie copilul la scoala pe care o alege. Nu exista obligatia inscrierii in scoala de arondare. In Bucuresti de exemplu, aproximativ 45% dintre elevii unei scoli provin din afara zonei de arondare. Astazi, niciunui copil dintr-o zona de arondare, care doreste sa intre in scoala de arondare, nu ii este refuzat acest drept.

 • Întrebarea nr. 5 Cornel

  Se va continua , cu noul ministru, linia de starpire a fraudelor din invatamant (desigur trebuie dublata si de masuri contra cauzelor) ? Dar cea de promovare a scolilor profesionale ? Aud ca mai sunt si altele care au progresat, cum ar fi cercetarea, dar nu stiu prea multe despre ele ?

  • Daniel Funeriu

   Da la toate intrebarile. Domnul ministru m-a asigurat ca va promova asa cum am inceput invatamantul profesional, unul dintre lucrurile cele mai importante pe care le-am facut in acest mandat.

 • Întrebarea nr. 6 Iorest

  Stimate domnule ministru,
  Speram că cel puţin în cazul dumneavoastră vom depăşi primitivismul acesta politic de a schimba miniştrii buni din motive politice (în ritmul acesta nicio reformă nu va fi completă şi niciodată sistemul nu va avea echilibru). Din păcate nu a fost aşa. Vă felicit pentru ce aţi făcut în Educaţie (de la BAC şi până la sindicate). Întrebările mele sunt despre cercetare şi învăţământ preuniversitar:
  A. Este firesc să fie impusă evaluarea cercetării pe baza ISI ş.a.m.d.? Şi mă gândesc la trei aspecte: 1. multe ţări nu au aşa ceva (auzisem că nici măcar Franţa); 2. reviste celebre, cu tradiţie de zeci de ani, nu sunt cotate (ex. "Studii şi cercetări lingvistice"); 3. nu avem în ţară pe filologie decât o singură revistă ISI, cea publicată de Academie.

  B. Un profesor ia vreo 600-700 lei pe lună şi plăteşte 200 lei pt. navetă (căci nu se decontează). Vi se pare firesc să-i rămână în mână cât unui şomer (în cazul fericit în care nu plăteşte şi chirie)?
  Vă mulţumesc!

  • Daniel Funeriu

   1) Criteriile de promovare in invatamantul superior si cercetare sunt defalcate pe domenii. Desigur ca in limba si literatura si un numar limitat de alte domeni trebuie acceptate si reviste de prestigiu din Romania. In schimb, in alte domenii tebuie sa ne obisnuim cu ideea ca intreaga noastra cultura (stiintfica si umanista) are datoria sa se internationalizeze. In afara de motivul mediocritatii, nu exista niciun motiv pentru care un studiu de sociologie, de stiinte ale educatiei, de istorie sau economie nu poate sa fie publicat in reviste internationale pe care le citeste o lume intreaga si nu doar in reviste care circula in cerc inchis in unele universitati din Romania. Consider ca noile criterii de promovare trebuie sa ramana la acelasi nivel de exigenta. Este surprinzator numarul mare de tineri care indeplinesc aceste criterii. Din statisticile de la minister, numarul lectorilor si al conferentiarilor care indeplinesc criteriile este mai mare decat cel al profesorilor. Aceste criteri exigente permit adevaratei elite sa promoveze pe posturile care urmeaza sa fie deschise in aprilie-mai. Este esential ca posturile deschise in acest an sa fie decise de senatele nou-alese ale universitatilor si nu de vechile sisteme de promovare tovaraseasca.
   2. Naveta trebuie platita de Primarie conform legii.

 • Întrebarea nr. 7 costel

  Domnule ex ministru, sunt profesor la un liceu din iasi. As dori sa va adresez mai multe intrebari , daca imi permiteti, si anume ...
  1.Credeti ca se poate face reforma in educatie cu profesori nemultumiti care au un venit foarte mic pe luna?
  2. De ce ati intrerupt dialogul cu sindicatele si de ce ati vrut sa le desfiintati?
  3. De ce nu se respecta in aceasta tara toate legile si se respecta numai cele care convin puterii actuale?
  4. Aveti cunostinta despre faptul ca hotararile judecatoresti in ceea ce priveste drepturile salariale ( Legea 221/2008) ale cadrelor didactice sunt DEFINITIVE, IREVOCABILE SI EXECUTORII, iar neexecutarea acestora se pedepseste conform legii?

  Asta astept si eu....sa raspundeti pentru tot ceea ce ati facut impotriva profesorilor din aceasta tara si sa nu mai avem in fruntea ministerului astfel de oameni...

  • Daniel Funeriu

   1. Nu.
   2. Sindicatele cu adevarat reprezentative sunt foarte importante pentru un ministru al educatiei. Dupa eliminarea retragerii automate a cotizatiei de sindicat de pe statul de plata, doar 7-8% dintre profesori mai cotizeaza la sindicat. Am fost intotdeauna deschis dialogului inclusiv cu liderii sindicali carora le multumesc pentru unele lucruri facute impreuna, insa acum ei trebuie sa demonstreze ca au o reprezentativitate mai mare de 7-8%. Altfel, e greu sa rezolvi probleme impreuna cu oameni care au credibilitate in sistem de 7-8%. E momentul adevarului si le doresc sindicatelor puterea de a se reforma.
   3. Guvernul din care am facut parte a respectat toate legile tarii. De aceea nici nu am pierdut procese intentate pe baza legilor pe care noi le-am promovat, de exemplu eliminarea retragerii cotizatiei de sindicat de 1% direct de pe statul e plata. Profesorii au castigat pocese pe acte normative bazate pe minciuni electorale. Eu si guvernul Boc nu am mintit cadrele didactice, chiar daca adevarul a fost dureros uneori.
   4. Da si de aceea respectam legea.

 • Întrebarea nr. 8 Ana

  O intrebare am domnule ministru:
  bursele doctorale le primim cu mare intarziere, cam la cateva luni, si doar o parte din bani. Practic, nici nu stim exact cati bani trebuie sa primim... In lege scrie ca ne sunt platite asigurarile de sanatate, dar, sincer, eu nu sunt foarte sigura de asta. Nici nu ni se spune nimic concret, probabil o sa aflu daca Doamne fereste o sa ajung la medic...
  Sunt doctoranda in anul I.
  Multumesc.

  • Daniel Funeriu

   Sunt doua tipuri de burse doctorale:
   1) bursele acordate de minister. Banii au fost intotdeauna virati la timp universitatilor. Daca aveti o astfel de bursa si nu ati primit-o la timp, inseamna ca universitatea nu si-a facut datoria.

   2) bursele doctorale POS-DRU: adevarul este ca acest sistem de burse a fost gresit conceput. Greseala de conceptie a dus la faptul ca universitatile nu au reusit sa-si asigure cash-flow-ul necesar platii la timp, inclusiv pentru ca rambursarile au venit tarziu. Problema va fi total rezolvata pana luna martie, OI-POS-DRU functioneaza acum foarte bine, in urma reorganizarilor pe care le-am facut in noiembrie 2011 si a corectarii erorilor de conceptie in programul doctoral POS-DRU. Ultima vizita a comisiei europene de saptamana trecuta a remarcat pozitiv rezultatele reorganizarii si absorbtiei fondurilor la Ministerul Educatiei.

 • Întrebarea nr. 9 Ion

  Cum putem fi siguri ca Legea educatiei va functiona si dupa ce USL-ul va fi la guvernare?

  • Daniel Funeriu

   Sa nu lasam USL sa ajunga la putere.

   Vreti BAC corect sau sa se intre la universtate fara bac? Vreti universitati curate sau fabrici de diplome?
   Vreti un sistem organizat sau un sistem haotic in care discretionarul este la el acasa?
   Vreti ca scolile sa fie conduse de directori de calitate sau de lideri de sindicat platiti din banii dumneavoastra?
   Vreti ca intrarea in clasa pregatitoare sa fie corecta sau cu pile si spaga?
   Vreti sa vedeti 20 000 de copii de 6 ani ai Romaniei in sala de clasa sau pe strada?
   Vreti ca banii de cercetare sa fie dati tinerilor de valoare sau impostorilor mediocri care s-au hranit ani de zile dintr-un sistem clientelar?

   Depinde doar de dumneavoastra sa votati in functie de raspunsul la aceste intrebari. Cred ca raspunsurile sunt clare si nu am auzit, nici macar cu ocazia demonstratiilor de strada recente, sa fi strigat cineva "Vrem BAC fraudat!"

 • Întrebarea nr. 10 Mircea

  Buna ziua,
  Cum apreciati criteriile foarte dure de promovare a personalului universitar? De ce este acceiasi aplicare in toate domeniile? Stiati ca in unele domenii nu exista atatea reviste cotate pentru a publica tot personalul din tara respectiva, ce sa vorbim de cei veniti din Romania, iar in alte domenii (cum ar fi cel al stiintelor exacte: fizica, chimie, biologie) articolele sunt respinse pentru ca toata cercetarea este facuta cu echipamente depasite iar cele mai apropiate “echipamente” performante se afla la Viena sau Berlin … e clar ca nu au cum sa ajunga acolo toti asistentii si lectorii din Romania din domeniile respective. Nu ar fi trebuit mai intai aplicata o retehnologizare puternica a Universitatilor si apoi aplicate aceste criterii?
  Multumesc

  • Daniel Funeriu

   Criteriile nu sunt dure. Sunt peste 600 de oameni in Romania care le indeplinesc si ca atare pot sa devina profesori universitari.
   Articolele sunt respinse pentru ca sunt slabe, nu pentru ca provin din Romania. Avem multi cercetatori care publica bine. Multe institute au echipamente foarte moderne, in urma investitiilor facute din 2005 incoace.

10218 vizualizari

 • felicitari (Joi, 9 februarie 2012, 11:24)

  andimi [utilizator]

  stimate domnule Funeriu,

  vin din mediul universitar si tin sa va felicit pentru consecventa de care ati data dovada in aplicarea necesarei reforme a sistemului de educatie. La nivel universitar ati facut lucruri excelente, inclusiv la nivel de cercetare, se vor vedea roadele in curind. Speram ca cel ce va urmeaza sa dea dovada de aceeasi consecventa (desi ma indoiesc) si sa se reziste in fata presiunilor. Nu sunt la fel de sigur in privinta schimbarilor la nivel de pre-universitar. Clasa 0 e buna, nu si mutarea cl. IX la generala. Personal cred ca era bine sa fortam 12 clase obligatorii, asta da ar fi fost o schimbare majora, cu niveluri clare, gradinita/generala/liceu sau sc. profesionala/universitate. Peste tot trebuie facut pasul urmator, adica si o salarizare corespunzatoare, caci fara motivarea personalului nu se reuseste nimic. Sa se dea salarii, dar sa se si ceara rezultate.
  Intrebare: ce nerealizare majora aveti in acest mandat la nivel pre-univ. si ce nerealizare la universitar? succes!
  • Re: (Vineri, 10 februarie 2012, 9:59)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui andimi

   Va multumesc pentru felicitari. Primul rezultat al introducerii clasei pregatitoare este ca inca din aceasta toamna 20 000 de copii in plus vor merge intr-un cadru scolar perfect adaptat varstei. 20 000 de copii care altfel nu ar fi beneficiat de scoala.
 • calendar olimpiade scolare (Joi, 9 februarie 2012, 11:43)

  Teodor Alexiu [anonim]

  De ce nu se poate face o programare coerenta a olimpiadelor scolare? Saptamana trecuta copiii au fost anuntati ca se amana olimpiada judeteana de fizica din cauza lipsei unor metodologii. Data reprogramarii nu a fost anuntata. Multi elevi se pregatesc suplimentar pt olimpiade, de 3-4 luni. E dorinta lor. Calendarul olimpiadelor nu e cunoscut. Au aparut suprapuneri ale datelor de desfasurare a olimpiadelor, astfel incat copiii sunt pusi in situatia dificila de a alege intre o materie sau alta, chiar daca s-au pregatit pt ambele concursuri. Consider ca este o lipsa de respect fata de munca copiilor si a profesorilor.
  Faza nationala a olimpiadelor scolare este programata, pt toate materiile, in sapt. 2-6 aprilie (rezultat al reformei, bineinteles). De ce rapiti sansele unor elevi de a participa la mai multe concursuri? Sunt cazuri, destul de multe, in care un elev este calificat la faza nationala la 2-3 materii.
  Oare este atat de greu ca la inceputul anului scolar sa se faca o planificare a concursurilor scolare?
  Anul trecut, de exemplu, faza nationala a olimpiadei de matematica s-a suprapus cu barajul la concursul de matematica "Cangurul" ; astfel elevii, contrar oricaror norme pedagogice, au participat la 2 concursuri in aceeasi zi. Oare putem reforma un sistem daca nu suntem capabili sa facem o astfel de programare?
  Va multumesc.
 • disciplina (Joi, 9 februarie 2012, 11:46)

  ion [anonim]

  ne-am mutat cu familia in belgia, nu pot sa spun ca scoala primara din belgia are dotari pe care nu le-a avut scoala din bucuresti, nu pot sa spun ca oameni mai multi,
  exista insa o disciplina, scoala incearca in afara de materiile predate sa explice si niste valori, exista o comunicare buna cu parintii si elevii, exista reguli, toata materia are exemple practice am observat ca multe erau si pe timpul meu in comunism

  cand in romania se va reveni la disciplina, si la un set de valori in scoala? am impresia ca in romania si-au pierdut busola

  cand in romania in afara de teorie seaca se va preda si ceva practic, se va atrage atentie ca copilul sa fie organizat, sa atraga atentia la detalii
  • Re: (Vineri, 10 februarie 2012, 10:02)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion

   Disciplina si rigoarea sunt, intr-adevar, foarte importante. Pentru ca am dorit mai multa disciplina si rigoare am facut tot ceea ce am facut la bacalaureat, reducerea absenteismului si alte masuri care vor intra teptat in scolile din Romania.

   In ceea ce priveste pregatirea practica, noul mod de organizare a invatamantului profesional din septembrie 2012 prevede ca in primul an 60% din timp va fi pentru practica LA ANGAJATOR, iar in anul doi al invatamantului profesional 75% din timp va fi practica la angajator.
 • Legea educatiei (Joi, 9 februarie 2012, 11:58)

  EMil Calinescu [anonim]

  Domnule ministru,

  Buna ziua. Ma numesc Emil Calinescu. As dori sa va intreb un singur lucru, in legatura cu legea educatiei pe care ati initiat-o si cu care v-ati laudat! Cand a fost votata, vorbind despre alegerile din universitati, ati spus ca nu veti valida alegeri CU UN SINGUR CANDIDAT! Cu toate acestea, la Universitatea din Bucuresti, una dintre cele mai importante(si mai bine cotate), rectorul Mircea Dumitru a fost ales rector in urma unor alegeri cu un singur candidat! Dumneavoastra l-ati validat totusi! Si ati si tinut un discurs la inscaunarea sa! Nu este totusi o contradictie? Mie asa mi se pare!

  Va multumesc!
  O zi buna!
 • univ spiru haret (Joi, 9 februarie 2012, 12:00)

  cici1800 [anonim]

  1. Felicitari;
  2. De ce nu a-ti rezolvat problema Univ. Spiru Haret 2009? Nu v-au ajuns 3 ani pentru aceasta?

  in rest numai bine si sper sa reveniti ca ministru al educatiei in viitor
  • Re: (Vineri, 10 februarie 2012, 10:05)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cici1800

   Mandatul meu a fost de 2 ani ;)

   Conform legii, pentru rezolvarea problemei la care va referiti este nevoie de un aviz al consiliului national al rectorilor, consiliu care este acum ultra politizat prin conducerea sa si care nu s-a reunit niciodata in ultimul an pentru a da acest aviz.

   Ceea ce este insa clar este ca legea educatiei natioale nu va mai permite astfel de probleme.
 • Clasa pregatitoare (Joi, 9 februarie 2012, 12:02)

  Stoica Nicolae [anonim]

  Buna ziua,

  Am fetita nascuta in ianuarie 2007 in grupa mare si pot sa va spun ca mai sunt parinti in aceasta situatie..
  Pot sa o inscriu la evaluare ?, as dori sa urmeze de anul acesta clasa pregatitoare sau este condamnata din start sa repete grupa mare doar pt. ca nu implineste 6 ani pana la sf acestui an asa cum scrie in lege.
  Mentionez ca la numerele de tel-verde infiintate nu au stiut sa-mi raspunda cred ca ar trebui transmise niste clarificari inspectoaratelor scolare in legatura cu acest aspect.

  Multumesc.
 • Clasa 0 (Joi, 9 februarie 2012, 12:05)

  Anca [anonim]

  Domnule Funeriu,

  Am 2 intrebari legate de organizarea clasei 0 in anul scolar 2012-2013:

  1. Ce se intampla cu copiii nascuti in ianuarie/februarie 2007 - vor putea incepe clasa 0 anul acesta? Daca da, care este calea pe care trebuie sa o urmeze parintii pentru a putea inscrie copiii la scoala - la fel ca pentru cei nascuti in perioada septembrie - decembrie 2006?
  Daca mai asteapta inca un an, clasa 1 o vor incepe la 7 ani sii 8-9 luni - nu este prea tarziu?

  2. Scolile vor putea organiza strict numarul de clase necesar pentru a cuprinde copiii din circumscriptie, sau, daca si pana acum ofereau mai multe clase, vor avea aceasta posibilitate?

  multumesc.
  • Re: (Vineri, 10 februarie 2012, 10:11)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anca

   Cred ca va referiti la Clasa Pregatitoare.

   Se pot inscrie in clasa pregatitoare elevii care au 6 ani pana in 31 august 2012 inclusiv sau, daca dezvoltarea lor o permite, cei care implinesc 6 ani intre 1 septembrie 2012 si 31 decembrie 2012.

   Orice parinte isi poate inscrie copilul la scoala pe care o alege. Nu exista obligatia inscrierii in scoala de arondare. In Bucuresti de exemplu, aproximativ 45% dintre elevii unei scoli provin din afara zonei de arondare. Astazi, niciunui copil dintr-o zona de arondare, care doreste sa intre in scoala de arondare, nu ii este refuzat acest drept.
 • Revenire (Joi, 9 februarie 2012, 12:06)

  Jeu [utilizator]

  Domnule Funeriu, in primul rand vreau sa va multumesc pentru ceea ce ati facut la ministerul educatiei, o munca extraordinara. Intrebarea mea ar fi: veti mai reveni la ministerul educatiei in Noiembrie daca actuala coalitie va castiga alegerile si bineinteles vi se va propune postul?
 • Continuare directie (Joi, 9 februarie 2012, 12:07)

  Cornel [anonim]

  Se va continua , cu noul ministru, linia de starpire a fraudelor din invatamant (desigur trebuie dublata si de masuri contra cauzelor) ? Dar cea de promovare a scolilor profesionale ? Aud ca mai sunt si altele care au progresat, cum ar fi cercetarea, dar nu stiu prea multe despre ele ?
  • Re: (Vineri, 10 februarie 2012, 10:14)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cornel

   Da la toate intrebarile. Domnul ministru m-a asigurat ca va promova asa cum am inceput invatamantul profesional, unul dintre lucrurile cele mai importante pe care le-am facut in acest mandat.
 • Evaluarea cercetării (Joi, 9 februarie 2012, 12:12)

  Iorest [utilizator]

  Stimate domnule ministru,
  Speram că cel puţin în cazul dumneavoastră vom depăşi primitivismul acesta politic de a schimba miniştrii buni din motive politice (în ritmul acesta nicio reformă nu va fi completă şi niciodată sistemul nu va avea echilibru). Din păcate nu a fost aşa. Vă felicit pentru ce aţi făcut în Educaţie (de la BAC şi până la sindicate). Întrebările mele sunt despre cercetare şi învăţământ preuniversitar:
  A. Este firesc să fie impusă evaluarea cercetării pe baza ISI ş.a.m.d.? Şi mă gândesc la trei aspecte: 1. multe ţări nu au aşa ceva (auzisem că nici măcar Franţa); 2. reviste celebre, cu tradiţie de zeci de ani, nu sunt cotate (ex. "Studii şi cercetări lingvistice"); 3. nu avem în ţară pe filologie decât o singură revistă ISI, cea publicată de Academie.

  B. Un profesor ia vreo 600-700 lei pe lună şi plăteşte 200 lei pt. navetă (căci nu se decontează). Vi se pare firesc să-i rămână în mână cât unui şomer (în cazul fericit în care nu plăteşte şi chirie)?
  Vă mulţumesc!
  • Re: (Vineri, 10 februarie 2012, 10:20)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iorest

   1) Criteriile de promovare in invatamantul superior si cercetare sunt defalcate pe domenii. Desigur ca in limba si literatura si un numar limitat de alte domeni trebuie acceptate si reviste de prestigiu din Romania. In schimb, in alte domenii tebuie sa ne obisnuim cu ideea ca intreaga noastra cultura (stiintfica si umanista) are datoria sa se internationalizeze. In afara de motivul mediocritatii, nu exista niciun motiv pentru care un studiu de sociologie, de stiinte ale educatiei, de istorie sau economie nu poate sa fie publicat in reviste internationale pe care le citeste o lume intreaga si nu doar in reviste care circula in cerc inchis in unele universitati din Romania. Consider ca noile criterii de promovare trebuie sa ramana la acelasi nivel de exigenta. Este surprinzator numarul mare de tineri care indeplinesc aceste criterii. Din statisticile de la minister, numarul lectorilor si al conferentiarilor care indeplinesc criteriile este mai mare decat cel al profesorilor. Aceste criteri exigente permit adevaratei elite sa promoveze pe posturile care urmeaza sa fie deschise in aprilie-mai. Este esential ca posturile deschise in acest an sa fie decise de senatele nou-alese ale universitatilor si nu de vechile sisteme de promovare tovaraseasca.
   2. Naveta trebuie platita de Primarie conform legii.
 • intrebari (Joi, 9 februarie 2012, 12:21)

  costel [anonim]

  Domnule ex ministru, sunt profesor la un liceu din iasi. As dori sa va adresez mai multe intrebari , daca imi permiteti, si anume ...
  1.Credeti ca se poate face reforma in educatie cu profesori nemultumiti care au un venit foarte mic pe luna?
  2. De ce ati intrerupt dialogul cu sindicatele si de ce ati vrut sa le desfiintati?
  3. De ce nu se respecta in aceasta tara toate legile si se respecta numai cele care convin puterii actuale?
  4. Aveti cunostinta despre faptul ca hotararile judecatoresti in ceea ce priveste drepturile salariale ( Legea 221/2008) ale cadrelor didactice sunt DEFINITIVE, IREVOCABILE SI EXECUTORII, iar neexecutarea acestora se pedepseste conform legii?

  Asta astept si eu....sa raspundeti pentru tot ceea ce ati facut impotriva profesorilor din aceasta tara si sa nu mai avem in fruntea ministerului astfel de oameni...
  • Re: (Vineri, 10 februarie 2012, 10:24)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui costel

   1. Nu.
   2. Sindicatele cu adevarat reprezentative sunt foarte importante pentru un ministru al educatiei. Dupa eliminarea retragerii automate a cotizatiei de sindicat de pe statul de plata, doar 7-8% dintre profesori mai cotizeaza la sindicat. Am fost intotdeauna deschis dialogului inclusiv cu liderii sindicali carora le multumesc pentru unele lucruri facute impreuna, insa acum ei trebuie sa demonstreze ca au o reprezentativitate mai mare de 7-8%. Altfel, e greu sa rezolvi probleme impreuna cu oameni care au credibilitate in sistem de 7-8%. E momentul adevarului si le doresc sindicatelor puterea de a se reforma.
   3. Guvernul din care am facut parte a respectat toate legile tarii. De aceea nici nu am pierdut procese intentate pe baza legilor pe care noi le-am promovat, de exemplu eliminarea retragerii cotizatiei de sindicat de 1% direct de pe statul e plata. Profesorii au castigat pocese pe acte normative bazate pe minciuni electorale. Eu si guvernul Boc nu am mintit cadrele didactice, chiar daca adevarul a fost dureros uneori.
   4. Da si de aceea respectam legea.
 • burse doctorale (Joi, 9 februarie 2012, 12:37)

  Ana [anonim]

  O intrebare am domnule ministru:
  bursele doctorale le primim cu mare intarziere, cam la cateva luni, si doar o parte din bani. Practic, nici nu stim exact cati bani trebuie sa primim... In lege scrie ca ne sunt platite asigurarile de sanatate, dar, sincer, eu nu sunt foarte sigura de asta. Nici nu ni se spune nimic concret, probabil o sa aflu daca Doamne fereste o sa ajung la medic...
  Sunt doctoranda in anul I.
  Multumesc.
  • Re: (Vineri, 10 februarie 2012, 10:32)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana

   Sunt doua tipuri de burse doctorale:
   1) bursele acordate de minister. Banii au fost intotdeauna virati la timp universitatilor. Daca aveti o astfel de bursa si nu ati primit-o la timp, inseamna ca universitatea nu si-a facut datoria.

   2) bursele doctorale POS-DRU: adevarul este ca acest sistem de burse a fost gresit conceput. Greseala de conceptie a dus la faptul ca universitatile nu au reusit sa-si asigure cash-flow-ul necesar platii la timp, inclusiv pentru ca rambursarile au venit tarziu. Problema va fi total rezolvata pana luna martie, OI-POS-DRU functioneaza acum foarte bine, in urma reorganizarilor pe care le-am facut in noiembrie 2011 si a corectarii erorilor de conceptie in programul doctoral POS-DRU. Ultima vizita a comisiei europene de saptamana trecuta a remarcat pozitiv rezultatele reorganizarii si absorbtiei fondurilor la Ministerul Educatiei.
 • reforma (Joi, 9 februarie 2012, 12:37)

  costel [anonim]

  Va continua si garanta noul ministru reforma inceputa de domnia voastra? ce se va intampla cu membrii CNATDCU ce nu indeplinesc criteriile de abilitare? cum poate fi aplicata metodologia de abilitare în conditiile în care in unele paneluri sunt cel mult 2-3 abilitabili? cand se vor debloca posturile de conferentiar si profesor universitar?
 • conducere (Joi, 9 februarie 2012, 12:44)

  Clip [anonim]

  Buna ziua,

  1. As vrea sa va rog sa clarificati interpretarea articolelor 215 si 289, care aparent se bat cap in cap. Concret, cu o persoana care este decan, in momentul in care implineste varsta de pensionare, ce se intampla? Isi pastreaza functia? Isi pastreaza pozitia? Mai are drept de vot in Universitate?
  In plus, legal ce se intampla cu un rector daca implineste varsta de pensionare in mijlocul mandatului, isi continua mandatul?

  2. Vi se pare normal/legal/moral ca un rector care este in incompatibilitate fiindca sotia este directorul resurselor umane rezolva situatia trecand resursele umane in subordinea altui departament si spunand ca nu mai este in subordine directa?

  3. Este normal ca rectorul unei Universitati sa fie director de proiect POSDRU pentru doctorat de pe care sa incaseze sume considerabile impreuna cu sotia sa?

  4. Vedeti vreo modalitate de control a "pomenilor" electorale in Universitati? Concret, un rector in functie scoate miraculos din joben sume pentru a acorda premii sau majorari in departamente unde solicita voturi pentru un nou mandat.

  Va multumesc pentru efortul depus ca ministru si sper ca ceea ce ati inceput dvs sa continue!
 • Doctori (Joi, 9 februarie 2012, 12:55)

  Clip [anonim]

  Domnule Funeriu,

  Va rog, pe viitor in masura in care veti avea putere de influenta sa considerati urmatoarea sugestie.

  In ultimii ani au fost cateva proiecte de doctorat cu finantare europeana care au obligat studentii doctoranzi ca la finalul celor 3 ani de doctorat daca nu indeplinesc conditile de promovare sa returneze banii. Efectul acestei constrabgeri a fost DEZASTROS: indrumatorii si comisiile nu s-au indurat sa nu le dea diploma de doctor, ca sa nu-i puna in situatia de a ta toti banii inapoi. Astfel au iesit doctori pe banda fara nici o lucrare ISI, ci doar cu cateva participari la niste conferinte obscure.
  Va rog ca la viitoare astfel de programe sa aveti in invedere asa ceva sa nu se mai intample, fiindca efectul este foarte negativ! Fie sa se dea banii dupa evaluari la 6 luni, fie sa se impuna criterii nationale clare pt acordarea diplomei de doctor (similar conditiilor minimale la depunerea de proiecte), chiar daca de indeplinirea lor raspunde comisia sau indrumatorul de doctorat.
 • continuitate (Joi, 9 februarie 2012, 12:55)

  Ion [anonim]

  Cum putem fi siguri ca Legea educatiei va functiona si dupa ce USL-ul va fi la guvernare?
  • Re: (Vineri, 10 februarie 2012, 10:38)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ion

   Sa nu lasam USL sa ajunga la putere.

   Vreti BAC corect sau sa se intre la universtate fara bac? Vreti universitati curate sau fabrici de diplome?
   Vreti un sistem organizat sau un sistem haotic in care discretionarul este la el acasa?
   Vreti ca scolile sa fie conduse de directori de calitate sau de lideri de sindicat platiti din banii dumneavoastra?
   Vreti ca intrarea in clasa pregatitoare sa fie corecta sau cu pile si spaga?
   Vreti sa vedeti 20 000 de copii de 6 ani ai Romaniei in sala de clasa sau pe strada?
   Vreti ca banii de cercetare sa fie dati tinerilor de valoare sau impostorilor mediocri care s-au hranit ani de zile dintr-un sistem clientelar?

   Depinde doar de dumneavoastra sa votati in functie de raspunsul la aceste intrebari. Cred ca raspunsurile sunt clare si nu am auzit, nici macar cu ocazia demonstratiilor de strada recente, sa fi strigat cineva "Vrem BAC fraudat!"
 • Despre studenti (Joi, 9 februarie 2012, 12:59)

  Mihai [anonim]

  Buna ziua!
  In prezent urmez a doua facultate (inginerie electrica). Pe prima (Management) am absolvit-o acum 16 ani. Sunt de parere ca barierele nu trebuie sa fie foarte ridicate la intrarea intr-o institutie de invatamant superior (ca acum 16 ani). Dar gasesc inadmisibil ca acestea sa fie atat de coborate la terminarea facultatii. Nu pot sa nu ma revolt cand vad pe multi dintre actualii colegi chinuindu-se cu notiuni elementare de matematica ori fizica, ori dand dovada de o nemarginita lipsa de respect fata de profesori. Ma revolt domnule ministru pentru ca acesti colegi ai mei vor fi peste 2 ani ingineri, absolventi ai unei facultati de categoria B din Romania, fara sa fi inteles ceva in cei 4 ani de 'studiu'. Si singurul lor merit este acela ca isi achita taxele de studiu. Sotia mea preda intr-o alta facultate. Parghia este aceeasi: cat timp isi achita taxele, studentul nu va fi exmatriculat pentru ca astfel cifra de afaceri a institutiei se va reduce cu x mii lei.
 • Promovare invatamant universitar (Joi, 9 februarie 2012, 13:05)

  Mircea [anonim]

  Buna ziua,
  Cum apreciati criteriile foarte dure de promovare a personalului universitar? De ce este acceiasi aplicare in toate domeniile? Stiati ca in unele domenii nu exista atatea reviste cotate pentru a publica tot personalul din tara respectiva, ce sa vorbim de cei veniti din Romania, iar in alte domenii (cum ar fi cel al stiintelor exacte: fizica, chimie, biologie) articolele sunt respinse pentru ca toata cercetarea este facuta cu echipamente depasite iar cele mai apropiate “echipamente” performante se afla la Viena sau Berlin … e clar ca nu au cum sa ajunga acolo toti asistentii si lectorii din Romania din domeniile respective. Nu ar fi trebuit mai intai aplicata o retehnologizare puternica a Universitatilor si apoi aplicate aceste criterii?
  Multumesc
  • Re: (Vineri, 10 februarie 2012, 10:39)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea

   Criteriile nu sunt dure. Sunt peste 600 de oameni in Romania care le indeplinesc si ca atare pot sa devina profesori universitari.
   Articolele sunt respinse pentru ca sunt slabe, nu pentru ca provin din Romania. Avem multi cercetatori care publica bine. Multe institute au echipamente foarte moderne, in urma investitiilor facute din 2005 incoace.
 • discriminare? (Joi, 9 februarie 2012, 13:08)

  catalina [anonim]

  Va supun atentiei unul dintre criteriile de departajare a copiilor ce vor fi inscrisi anul acesta in clasa pregatitoare, respectiv clasa I, care provin din alte circumscriptii scolare si doresc inscrierea intr-o anumita unitate de invatamant:
  "existenta unui document care dovedeste ca unul dintre parinti este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/angajat in invatamant"

  De ce sunt avantajati copiii ai caror parinti sunt cadre didactice, avand prioritate fata de alti copii? De ce li se acorda o sansa in plus sa fie inscrisi la o scoala "buna" si sa ocupe un loc dorit si de alti copii care nu au norocul sa aiba ca parinti "cadre didactice" ? Care este scopul introducerii unui asemenea criteriu ?
  Nu considerati ca este o discriminare?
 • Copiii supradotati (Joi, 9 februarie 2012, 13:08)

  Dana [anonim]

  Stimate Domnule Ex-Ministru,
  Sunt un parinte al unui copil supradotat (cum sunt multi in tara asta) si va intreb: de ce ma obligati prin noua lege sa il dau la cea mai proasta scoala din sector (de care am ghinionul sa apartin). Daca pana acum (inclusiv anul trecut) cu spaga de rigoare si un test al aptitudinilor (ambele considerate inafara legii de dvs. dar extrem de raspandite la scolile care chiar CONTEAZA din Bucuresti) as fi reusit sa il inscriu la o scoala buna unde sa faca performanta, acum sunt nevoita sa ii tai aripile din clasa I.

  Credeti ca o lege prin care sa se organizeze niste clase de "performanta" inca din clasa I la una, doua scoli din fiecare sector si unde sa se intre pe baza de testare a cunostintelor ar fi inutila? Inca mergem pe uniformizarea mostenita de la comunisti? Cum sa avem valori daca nu le incurajam sau macar sa le lasam sa se dezvolte?

  V-as ruga sa nu ignorati aceasta intrebare.
  Dvs. ce ati face in locul meu?
  • Re: (Vineri, 10 februarie 2012, 10:43)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dana

   Ma bucur ca aveti un copil supradotat. Cine v-a spus ca trebuie sa dati copilul la scoala de arondare v-a mintit. PUTETI SA VA INSCRIETI COPILUL LA ORICE SCOALA DORITI. Este esenta filozofiei legii.
 • calitate studenti (Joi, 9 februarie 2012, 13:23)

  gicu [anonim]

  Este cunoscut faptul ca in ultimii ani Universitatile nu mai au de unde selecta studenti pregatiti. Prin urmare, fara niste standarde nationle minimale general valabile, spre stupoarea mea am constat ca multe facultati prefera sa coboare stacheta jos jos tot mai jos pentru a-si ocupa locurile la admitere si pentru a nu pierde din finantare. Nu stiu ce se poate face, insa este o realitate trista care nu este in regula. Aveti vreo ideea in acest sens?
 • Universitati, doctori (Joi, 9 februarie 2012, 13:30)

  Razvan Anistoroaei [anonim]

  Domnule ministru,
  v-am vazut "citat" intr-un cotidian online. Aproximativ: Am proiecte mult mai mari pentru Romania. Nu mi-am dat seama exact la ce anume va refereati. Puteti elabora?
  In cazul in care inca veti fi ancorat intr-un fel sau in altul in reformele educationale, ce predictie, in timp, aveti pentru epurarea sitemului uniersitar? Care sunt urmatorii pasi si cum vor fi ei implementati? Cum ne vom asigura (daca) ca innoirea in sistem se va face cu indivizi de calitate si nu "vasali" ai "relicvelor" din universitati? Pentru ca selectia de acolo incepe, din pacate.
  O alta intrebare este daca ati considera, printr-o norma legala o reevaluare a doctorilor produsi pe banda rulanta in ultimul deceniu (cel putin). Cred ca ar fi extraordinar daca s-ar face intr-o zi dreptate unor adevarati doctori vis a vis de acestia. Multumesc.
 • incotro? (Joi, 9 februarie 2012, 13:55)

  sorin [anonim]

  Felicitari pentru inceputul promitator al reformei invatamintului.
  Credeti ca noul guvern va merge mai departe?
  • Re: (Vineri, 10 februarie 2012, 10:43)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui sorin

   Da
 • Mandatul... (Joi, 9 februarie 2012, 13:59)

  George [anonim]

  ...dumneavoastra a avut si decizii utile pentru performanta in invatamantul romanesc (inasprirea supravegherii la examene, reintroducerea SAM, interzicerea colectarii cotizatiilor sindicale prin retineri salariale efectuate direct din statele de plata etc.), dar si inutile!
  1. Care este rostul recensamantului copiilor de clasa 0 si clasa 1 in conditiile in care se pot inscrie la orice scoala din tara asta (si sa nu-mi spuneti ca e de evidenta a acestora)?
  2. Clasa 0 da multa bataie de cap din punct de vedere organizatoric! Am inteles ca va functiona tot in cadrul gradinitelor! Dar daca nu e suficient spatiu? Daca scolile nu pot asigura spatii suplimentare? Nu era mai bine intai sa asigurati logistic acest proiect si apoi sa-i dati drumul?
  • Re: (Vineri, 10 februarie 2012, 10:45)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   1) Pentru a fundamenta cifra de scolarizare.
   2) Am lasat in urma clasa pregatitoare foarte bine... pregatita iar domnul ministru sunt convins ca nu va avea nicio problema sa o organizeze. Clasa pregatitoare va functiona in scoli. Este zvonistica faptul ca ar fi probleme.
 • intrebare... (Joi, 9 februarie 2012, 14:18)

  Luke [anonim]

  Buna ziua,
  Ce va doriti in viitor de la cariera dumneavoastra politica? Veti candida la alegeri, aspirati spre alte posturi?
  Multumesc
 • /// (Joi, 9 februarie 2012, 14:21)

  Adrian C. [utilizator]  Buna ziua domnule Funeriu,

  Reforma a adus o multime de documente care trebuie scrise de catre pesonalul didactic, documente care sunt inutile si care ocupa timpul respectivului personal.
  Ati discutat cu personalul didactic, cu cei care chiar predau elevilor, despre noile cerinte care sunt impuse? Sunt luate in seama parerile celor care au ceva concret de reprosat anumitor parti din noua reforma?

  La BAC, unele camere video au functionat doar o perioada sau acopereau doar un rand de banci.
  Unde se pot trimite sesizarile in legatura cu neregulile din invatamant (de ex. exemplele de neregului la supravegherea video)? Ar fi util un fel de hotline anti-coruptie in invatamant.

  Multumesc.(editat de HotNews.ro)
 • CLASA PREGATITOARE (Joi, 9 februarie 2012, 14:51)

  Anca [anonim]

  Din cite am inteles eu fiecare scoala va face cam atitea clase de pregatitoare/cls I cam citi copii are in circumscriptie. 1 max 3 clase pregatitoare.
  Aproape toti cei care sint arondati la o scoala buna in proportie de 95% isi vor inscrie copii acolo.
  Astfel vor ramine foarte putine locuri pentru copii veniti din exterior.

  In acest mod ( avind in vedere si inscrierea in 4 etape ) cam sintem obligati sa ne dam copii la scoala de circumscriptie, chiar daca este una extrem de proasta.

  Nu se contrazice cu “finantarea urmeaza elevul”?
 • Felicitari (Joi, 9 februarie 2012, 15:02)

  Istvan [anonim]

  D-le Funeriu!
  Va felicit pentru tot ce ati reusit sa faceti ca Ministru.
  Ati fost cel mai eficient Ministru al Educatiei din '90.
  Succes!
  • Re: (Vineri, 10 februarie 2012, 10:46)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Istvan

   A fost o munca inceputa de comisia prezidentiala (comisia Miclea), pusa pe sine de echipa mea si continuata de echipa care vine.
 • // (Joi, 9 februarie 2012, 15:19)

  petru [anonim]

  Doresc să ştiu de ce nu beneficiază de prevederile art.253 din Legea1/2011 şi cei care au obţinut note peste 7 la concursul de titularizare din13 iulie 2011, fiind ultimul an în care sa susţinut C.N.U. Ar trebui să beneficieze şi aceştia din urmă de acelaşi tratament ca şi cei care au susţinut concursul în anii:2008, 2009, 2010.
 • promisiuni (Joi, 9 februarie 2012, 15:24)

  Paul [anonim]

  Acum ca nu mai sunteti ministru puteti sa spuneti de ce nu v-ati respectat promisiunea din campania electorala de a finanta invatamantul superior in functie de numarul studentilor din anul I, ci nu in functie de numarul studentilor ca in forma actuala?

  Nu inteleg de ce v-ati razgandit. Pareati destul de convins de importanta masurii pentru a asigura calitate in invatamantul superior. Si cred ca aveati dreptate.
 • sistematizare,logica,eficienta (Joi, 9 februarie 2012, 15:57)

  buzas georgeta [anonim]

  Va rog ca in elaborarea manualelor, programelor pentru ciclul primar sa fie solicitati oameni cu experienta la catedra,sa fie vizat mai mult caracterul practic aplicativ pentru scolarii mici,sa fie eliminate textele care de peste 100 de ani sunt in manuale...Copiii nu mai inteleg aceste texte greoaie.Sa se introduca o programa transdisciplinara macar la ciclul primar...Si va rog ca in elaborarea metodologiilar sa se mai sintetizeze textele,sunt metodologii cu 100 de pagini care sunt greu de citit,de inteles ,de aplicat.Sa fie mai scurte,mai clare,mai concise...
  Mltumesc!
 • raportari birocratice - obligatii profesori - furt (Joi, 9 februarie 2012, 17:23)

  ionela miran [anonim]

  in momentul asta, in urma reformei, un profesor are obligatia sa faca saptamanal o suma din ce in ce mai mare de raportari birocratice care sufoca activitatea pedagogica.

  pe langa cele 3 tipuri de cataloage in care introduce informatii regulat (electronic, print si carnet) profesorul trebuie sa intocmeasca rapoarte, sa raspunda la chestionare, sa completeze statistici si sa inventeze teste pe care sa le raporteze ME.

  profesorul trebuie, pe langa activitatea pedagocica, sa fie si operator de date, si statistician si creator de teste. asta pentru 9 milioane de lei pe luna.

  in plus, toata birocratia asta este folosita de personalul din conducerea ministerului educatiei la publicarea de manuale, carti, studii etc. persoanele acestea nu numai ca nu au nici o contributie la datele pe care le folosesc, sau la introducerea datelor intr-un sistem centralizat dar nici nu au gasit un sistem sa imparta drepturile de autor (morale si banesti) cu pleiada de profesori-autori.

  intrebari:
  1. vi se pare ok sistemul?
  2. vi se pare normal salariul unui profesor versus volumul de munca?
  3. cine poate schimba ceva? (de ex angajarea operatori baze date / statisticieni care sa preia birocratia asta, daca ea chiar e necesara)
 • Multumiri! (Joi, 9 februarie 2012, 17:27)

  Corjuc Loredana [anonim]

  Domnule Ministru,
  Va felicit pentru toata munca depusa! Va apreciez pentru seriozitatea si perseverenta dovedita! Intr-adevar ati dorit schimbarea sistemului de invatamant! Dupa parerea mea, Legea educatiei este foarte buna! Imi pare rau ca nu puteti continua deocamdata reforma inceputa! Multumim! (prof. inv. primar)
 • Tot mai e loc de reduceri (Joi, 9 februarie 2012, 18:24)

  Ioana [anonim]

  A-ti realizat lucruri bune dar tot sunt prea multe universitati in Romania ! De ce nu se mai da admitere la universitate cum se dadea inainte de 1989 sa fie selectati studentii sa nu se mai duca toti cu dosarul si sa intre la facultate. Felicitari pt. organizarea BAC cu camerele de supraveghere. De ce a-ti angajat pentru fiecare 2 scoli cate un contabil ? Nu erau mai bune centrele de executie bugetara ? A-ti permis angajarea in sistem a unui numar de 5000 de contabili , cand se putea face un program soft care se utiliza pentru 1000 de scoli? De ce nu reduceti numarul de inspectorate scolare la maxim 8 pe regiuni , sunt din ce in ce mai multi birocrati in inspectoratele scolare ! Sper sa va mai vad din nou ministru , respectele mele pentru tot ceea ce a-ti facut !
 • Reforma educatiei (Joi, 9 februarie 2012, 19:12)

  Alexandru Jecu [anonim]

  Dle Funeriu, puteti sa expuneti in doua , trei fraze axiomele reformei din educatie? Incercati, va rog, sa ma convingeti. Multumesc
  • Re: (Vineri, 10 februarie 2012, 10:49)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru Jecu

   O schimbare de anvergura celei din educatie nu trebuie sa se bazeze pe axiome ci pe teoreme.
   Asadar:
   1) promovarea valorilor
   2) alocarea de resurse celor performanti
   3) sprijinirea cu o legislatie de calitate a celor performanti
   4) exigenta
   5) exigenta
   6) exigenta
 • Felicitations (Joi, 9 februarie 2012, 19:16)

  Stefan RADOVEANU [anonim]

  buna ziua,

  domnule ministru va felicit pentru noul intodus in invatamantul romanesc.

  doua intrebari

  1. cazul cu rectorul de la umf - iasi vasile astarastoie a ramas en suspens, cum se va rezolva ?,

  1.1 incompatibilitatea altor rectori printre care cea a ecaterina andronescu sau popa

  2. ucenicia rezolva cca 100'000 de locuri de munca active prin systemul dual, 1 zi de scoala si 4 zile in firma sau administratia locala si centrala.

  am transmis documentatia cu modelul geneve doamnei inspector general a invatamantului din iasi.

  - cand se va introduce in romania ?

  pentru a avea castig de cauza cu acest sistem trebuie schimbata legislatia de achizitie de mandate publice ajutand cu articolul de obligativitate de a avea ucenicii,

  merci,

  admirablement,

  stefan radoveanu
  geneve
  • Re: (Vineri, 10 februarie 2012, 10:52)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan RADOVEANU

   1. Cand vor fi primite toate documentele se va lua o decizie.
   1.1. Rectorii incompatibili risca sanctiuni foarte mari. Procesele sunt pe rol.

   2. Invatamantul profesional (inspirat si din sistemul dual) este legiferat, el va incepe din septembrie 2012. Gasiti toate detaliile pe www.alegetidrumul.edu.ro
   3. Raspunsul la scrisoarea dumneavoastra pe care am primit-o la minister era in pregatire zilele trecute. Am citit cu interes materialele pe care le-ati trimis.
 • Ordinul 4478/2011 (Joi, 9 februarie 2012, 20:11)

  Justin Puscasu [anonim]

  Stimate Domnule Funeriu,

  Avand in vedere faptul ca mandatul Dumneavoastra de ministru a expirat, sper ca aveti de aceasta data timpul necesar sa raspundeti intrebarilor noastre.
  La precedenta intalnire cu cititorii Hotnews, erati "pe fuga" si foarte multe din intrebarile de substanta au ramas fara raspuns.
  1. Am publicat in ultimii 3 ani, 15 lucrari la conferinte internationale cu proceedings ISI, majoritatea continentale sau regionale (European Control Conference, Mediteranean Control Conference, Chinese Control Conference etc.). Cu toate acestea, punctajul cumulat conform OMECTS 4478/2011 este Zero! Vi se pare normal ca o tara europeana sa foloseasca in mod obligatoriu o clasificare a conferintelor elaborata de o institutie australiana? Puteti nominaliza alte tari europene care folosesc aceeasi clasificare?
  2. Cunosc multe exemple de profesori universitari care nu au publicat in ultimii 5 ani nimic sau aproape nimic. Vi se pare normal ca acestia sa faca parte din comisiile care imi evalueaza mie activitatea? Si sa faca asta pe un salariu de 5-6 ori mai mare decat al meu?
  3. Cand ati conditionat participarea la concursurile pentru finantarea cercetarii de criteriile din OMECTS 4478/2011, ati crezut vreo clipa cu sinceritate ca cineva poate face cercetare de rasunet fara finantare?
 • scoli profesionale (Joi, 9 februarie 2012, 20:56)

  vulpe [anonim]

  Atata timp cat la o facultate intra oricine (si cand spun asta vreau sa intelegeti ca numai cine nu vrea nu este student; poate sa fie aproape analfabet), nu se va intampla nimic nici in preuniversitar.
  Profesorii din universitar ii acuza pe cei de liceu ca le dau studenti de slaba calitate. Dar nu-si pun problema ca ei sunt cei care-i fac ingineri, juristi, economisti si chiar medici. Aproape oricine a putut face un doctorat (mai ales in drept sau economie; vezi cati doctoranzi sunt la facultatea Valahia din Targoviste !!! ).
  Nu stiu cum s-a ajuns aici!

  Am vazut pe edu metodologia prin care elevii pot opta la sfarsitul clasei a IX-a catre o scoala profesionala.
  Cine credeti ca va face asta, atata timp cat liceul este poarta sigura spre o facultate ?
 • "am o reforma de facut" (Joi, 9 februarie 2012, 21:17)

  jeff [anonim]

  ati cedat prea usor
  de ce?
 • educatia antreprenoriala (Joi, 9 februarie 2012, 21:24)

  Liviu Birza [anonim]

  Domnule Funeriu,

  Felicitari pentru initiativa de a intari scolile profesionale.

  Studii numeroase arata ca educatia antreprenoriala in scoli si licee este unul din cei mai significanti predictori ai lansarii noilor firme (start-ups). Educatia antreprenoriala formala lipseste cu desavirsire in Romania.

  Sint doctorand in economie la HEC Lausanne, specializat pe antreprenoriat si management de tehnologii si doresc sa predau antreprenoriat in Romania.

  Avind in vedere ca antreprenoriatul este "sub radar-ul" ministerului deocomdata, cum as putea sa ma implic in proiectul dumneavoastra si, eventual, sa pun o piatra la temelia educatiei antreprenoriale la noi in tara?

  Cu stima,

  Liviu Birza
 • Doar atat (Joi, 9 februarie 2012, 21:45)

  mi3rla [anonim]

  Felicitari dl Funeriu, in scurtul dvs mandat am simtit ca se misca ceva in atat de inflexibilul, retrogradul si birocraticul nostru sistem de invatamant.
  In ce masura credeti ca cel ce a preluat ministerul va continua linia de insanatosire a sistemului initiata de dvs sau altfel spus cat de "definitive" -daca ma pot exprima asa - sunt hotararile M.E.C. din timpul mandatului dvs. ?
 • Finantarea educatiei si nu numai. (Joi, 9 februarie 2012, 21:48)

  Tudor [anonim]

  Domnule Funeriu,
  1.Unul dintre articolele Legii educatiei nationale dispune ca in cazul in care intre dispozitiile ei si dispozitiile altor legi intervin contradictii, vor prevala dispozitiile legii educatiei asupra dispozitiilor celorlalte legi; un alt art. dispune ca intrarea in vigoare a dispozitiei privitoare la nivelul finantarii educatiei este 01.01.2012. Intrebare: a) in acest context, cum de s-a reusit amanarea(si inca printr-o lege neorganica) punerii in executie a dispozitiilor articolului care impune ca finantarea educatiei se face in limita a min. 6% din P.I.B.?
  b) acesta este motivul pentru care se amana si plata catre copiii ce trebuie sa beneficieze de educatia timpurie a ajutorului financiar dispus special pt. ei de L.E.N.?
  2. L.E.N. dispune reinfiintarea inv. profesional. Intrebare: in bugetul educatiei/2012 sunt prevazute sume pt. aceasta? Daca DA, unde pot fi identificate?
  3. Credeti cu adevarat ca o reforma, in orice domeniu, este posibila fara o finantare corespunzatoare?
  4.Schimbarea mentalitatilor este, in general, o chestiune complicata. Intrebare: credeti ca nivelul actual al salarizarii din educatie este o frana in cadrul acestui proces?
 • Absolventi Spiru Haret 2009 (Joi, 9 februarie 2012, 21:53)

  Bogdan [anonim]

  De ce nu ati solutionat situatia absolventilor Spiru Haret, forma Id 2009 ? Suntem foarte multi care asteptam sa ne dati diplomele si sa-i sanctionati pe cei care au gresit, nu pe absolventi !
 • Criterii inv.universitar (Joi, 9 februarie 2012, 22:19)

  Profesor universitar [anonim]

  Stimate domnule ministru, sunteti primul ministru ca a avut curajul sa infrunte nulitatile, obedienta si delasarea din invatamantul universitar si sa propuna un sistem de promovare bazat pe valoare. Cred ca aceste criterii trebuie completate cu o activitate didactica, pentru cei care doresc sa promoveze pe sef de lucrari, conferentiar si profesor (din pacate, legea prevede doar cercetare, aceasta nefiind totusi suficienta pentru a accede la un post in invatamant). Ar fi minunat daca noul ministru nu ar ceda presiunilor si nu ar cobori stacheta impusa. Cred ca o deblocare a posturilor, pentru asistenti si sefi de lucrari ar fi benefica, cadrele existente fiind in multe cazuri insuficiente pentru sustinerea orelor. Limitarea platii doar in limita unei norme didactice minime constituie o ingradire inutila si conduce la nemultumiri. Numai bine!
 • viorstanescu@gmail.com (Joi, 9 februarie 2012, 22:22)

  Stanescu [anonim]

  Felicitari pentru examenul de bacalaureat si pentru rezolvarea problemelor cu sindicate (retinerea procentului de 1% direct pe statul de plata obligatoriu pentru toti era un abuz ca si faptul ca liderii primeau salariu integral de la unitatile de invatamant unde erau titulari fara a "calca in scoala").
  Renuntarea la concursul national este o greseala, toti candidatii erau evaluati in aceleasi conditii si tineri de valoare dar fara sistemul "pile, cunostinte si relatii" aveau oportunitatea de a ocupa un post. Timpul va arata ca a fost o miscare gresita. De ce francezii au examen national serios de titularizare si noi am renuntat?
  Planificarea olimpiadelor scolare, precizarile privind competitiile scolare, programa pentru olimpiade trebuie sa apara in septembrie, nu in ianuarie.
  Nu au aparut toate metodologiile in timp util si legal (la 8 luni de la aparitia Legii 1) si analiza atenta a acestora demonstreaza o serie de neclaritati si neconcordante. Unele inca nu au aparut pana la acest moment. Unele planificari calendaristice au fost intocmite in "tren". Teste initiale erau date intotdeauna dar fara atatea costuri si complicatii. Profesorii cu experienta cunosteau importanta acestora la inceput de ciclu sau la schimbarea claselor. Absenta totala a mobilitatii cadrelor didactice titulare va conduce la pierderea unor dascali buni. Daca un profesor bun, titular intr-o localitate, isi muta domiciliul in alta nu are prea multe sanse sa isi gaseasca alt post in invatamant si probabil va fi obligat sa plece din sistem. Poate pentru el va fi bine dar nu si pentru sistem.
  Ar fi fost indicat sa avem si noi aceleasi standarde la nivel national.
  Sunt multe de spus.
  Poate ar fi fost bine sa aveti mai mult timp la dispozitie (sa fi ramas inca pe post) si sa fi avut un site pe care oamenii sa scrie despre problemele reale.
 • .... (Joi, 9 februarie 2012, 22:25)

  emma [anonim]

  Imi pare rau ca ati facut multe lucruri bune dar cu pregatitoarea ati dat-o in bara. Eu voiam sa-mi dau copilul la 6 ani in clasa 1-a, cum a mers si fratele mai mare dar va trebui sa mearga in clasa zero desi deja face adunari si scaderi (din cauza/datorita fratelui mai sus mentionat). Are 4 ani acum copilul. Asta e, va trebui sa ne consolam cu ideea probabil.
  E vreo sansa sa mearga in clasa zero chiar daca nu va avea 6 ani impliniti la 31 decembrie?
 • Absolventi Univ. "Spiru Haret" (Joi, 9 februarie 2012, 22:35)

  Veresezan Simina [anonim]

  Va rog sa il intrebati pe d-nul ex-ministru de ce a lasat nerezolvata situatia absolventilor Universitatii "Spiru Haret", patandu-le imaginea si facandu-i sa aiba probleme majore cu angajatorii sau fiind in situatia de a nu putea sa fie angajati. E o situatie care dureaza de trei ani si nici un post de televiziune nu ii pune aceste intrebari (probabil din considerente de interese diverse). Mii de procese au fost castigate in instanta si nici asa ministerul nu a reanalizat motivele pentru care nu recunopaste studiile respective si nu elibereaza diplomele.Vor avea de platit despagubiri importante, daca situatia mai continua.
  VA ROG SA IL INTREBATI, DOVEDIND INCA O DATA CA SUNTETI SINGURII IMPARTIALI.
 • inscriere clasa 1 2012-2013 (Joi, 9 februarie 2012, 23:02)

  Cosmina [anonim]

  Buna seara domnule Funeriu,

  Vroiam sa va intreb daca noile criterii de inscriere a copiilor in clasa 1 vi se par juste? Mie personal mi se par discriminatorii.
  Legea specifica clar faptul ca in cazul in care sunt mai multe cereri decat locuri in cadrul unei unitati de invatamant, departajarea se va face in baza urmatoarelor criterii:
  - prezinti cerificat de handicapat
  - esti orfan sau provii din familii monoparentale
  - unul din parinti e cadru didactic
  - exista un frate care invata deja in unitatea respectiva
  Scoala poate stabili niste criterii ce NU includ testele si examenele.
  Eu am o fetita de 7 ani care merge de 3 ani la o gradinita germana particulara. Anul acesta urma sa sustina examenul pentru admiterea in cadrul Liceului German.
  Din punctul meu de vedere si a tuturor parintilor pe care ii cunosc, noua lege a anulat munca acestor copii si tot efortul financiar din acesti ani.
  Vroiam sa va intreb daca vi se pare normal ca departajarea sa nu fie stabilita gradul de cunoastere al limbii germane ci de un certificat de handicapat/certificat divort sau de o dovada a faptului ca unul dintre parinti este cadru didactic?
  Ce sanse sunt sa se revina asupra acestei nedreptati? Nu considerati ca nivelul de pregatire al copiilor va scadea dramatic daca nu se intervine asupra acestor criterii? Nu considerati oportuna reintroducerea testului?

  Va multumesc si astept cu interes raspunsul dvs.
 • legea educatiei (Joi, 9 februarie 2012, 23:20)

  Anonim [anonim]

  Dle Funeriu, va felicit pentru realizarile d-voastra, in special pentru noua lege a educatiei, ce consider ca a adus un suflu nou invatamantului romanesc. Credeti ca legea va fi in continuare sustinuta si aplicata, chiar dupa plecarea dumneavoastra de la conducerera Ministerului Educatiei? In special in invatamantul superior circula un curent de opinie ce crede in anularea multor reglementari aduse de noua lege: cadre didactice ce spera ca dupa plecarea dumneavoastra conditiile dure de promovare impuse prin ordinul 4478/2011 vor fi relaxate, sau universitati ce tergiverseaza alegerile cu gandul la anularea masurilor de incompatibilitate a multor cadre didactice. Cum comentati aceste aspecte? Pentru un cadru didactic e destul de frustrant sa constati ca ti se impune un nivel de calitate, si cand ajungi la performanta toate masurile se pot schimba. Puteti garanta ca in viitorul apropiat (vorbim aici de 1-3 ani pana la urma, un interval de timp absolut necesar alinierii la noile reglementari - pana ajungi sa publici un articol ai nevoie de pregatire, experimente, review-uri stiintifice...), considerand ca un cadru didactic se pregateste cu articole publicate in cele mai bune reviste ISI cotate, nu va ajunge ca atunci cand intruneste conditiile de promovare sa vina un alt guvern cu noi norme care sa spuna, de exemplu, ca de maine nu mai conteaza articolele in reviste ci, de exemplu, brevetele de inventii (dau un exemplu oarecare aici). Intreb asta pentru ca probabil chiar in comisiile pentru alcatuirea normativelor in cadrul ministerului exista persoane ce vor implini sau au implinit varsta de pensioare, probabil ca ele vor fi inlocuite de alte persoane (nu stiu daca e asa sau nu, depinde daca se considera o functie publica apartenenta la o astfel de comisie) care probabil vor avea noi idei de reglementari. Cum comentati lipsa aparenta de stabilitate data de incertitudinea unor reglementari ce, din exterior, par un pic dictate si de ratiuni politice pana la urma?
 • ERA (Joi, 9 februarie 2012, 23:46)

  anonym [anonim]

  Sunt un mare admirator al realizarilor d-voastra. In scurta perioada petrecuta la conducerea Ministerului Educatiei ati reusit sa corectati multe din relele pe guvernele anterioare au reusit sa le produca invatamantului romanesc.
  Referitor la Ordinul 4478/2011, cum comentati declaratia pe care ERA a facut-o conform careia anul acesta, cel mai probabil in cursul lunii Aprilie, va disparea clasamentul australian al conferintelor, acesta fiind inlocuit cu o clasificare a conferintelor similara clasificarii jurnalelor dupa factorii de impact. Considerati ca noua metodologie ce va trebui sa se adapteze acestui clasament (ma refer aici la metodologia pentru promovarea cadrelor didactice in special in invatamantul superior) va fi similara clasificarii jurnalelor (unde s-a decis promovarea acelui scor relativ de influenta, reglementat de un consiliu din Romania)?
 • tineri cercetatori (Joi, 9 februarie 2012, 23:52)

  vlllad [anonim]

  Domnule ministru,
  Am tot respectul pentru traseul dvs educational si regret profund plecarea dvs. din fruntea ministerului.
  Singura mea nemultumire este ca nu v-ati inconjurat cu oameni ca dvs., tineri cercetatori sau profesori din mediul academic din strainatate, care nu au avut timp sa guste din coruptia de la noi, ci cu oameni de calitate indoielnica.


  Sper ca va dati seama ca singurul mod in care poate continua reforma inceputa de dvs. este sa ramana suficienti tineri valorosi si necorupti in conducerea ministerului indiferent de cine va fi ministru. Cum altfel sa scapam de mandarinii universitari cum chiar dvs. i-ati numit?

  De ce nu ati adus mai multi tineri stralucitori inapoi in invatamantul romanesc? Nu au vrut sa vina sau nu ati fost dvs. destul de convingator?
 • cantite vs calitate (Vineri, 10 februarie 2012, 0:04)

  legea educatiei [anonim]

  Dle Funeriu, sunt un mare admirator al reformelor initiate de dvoastra. Totusi, consider ca ati facut si cateva greseli cand v-ati inspirat dupa modelele de legi din alte parti. In primul rand conform noii legi a educatiei se impun criterii mai dure pentru avansarea in invatamantul superior (aspect pozitiv). Aspectul negativ consta in aportul cantitativ formulat prin reglementarile ulterioare in detrimentul aportului calitativ (ex, ordinul 4478/2011). Pentru avansare acum trebuie sa ai un numar de X articole (in continuare cantitate). Mi s-ar fi parut mai firesc imprumutarea modelul calitativ din Franta (tara in care de altfel cunoasteti destul de bine sistemul). Unde pentru avansare un candidat depune un dosar ce e analizat intr-o comisie formata din specialisti chiar din domeniul de competenta al abilitarii - si ma refer aici la arii restranse, daca cineva depune un dosar de abilitare pe fizica cuantica nu vine un specialist in mecanica sa analizeze dosarul respectiv. Si rezultatul e bine-cunoscut: chiar la 30-35 de ani se poate obtine abilitarea, cateodata chiar cu un singur articol important, daca articolul respectiv a fost acceptat poate in cea mai puternica conferinta/competitie stiintifica din lume in domeniul vizat. Consider ca o comisie avizata din domeniul de abilitare poate spune cu certitudine (chiar mai bine decat o echipa din Australia) care sunt acele competitii care merita acordarea titului. Credeti ca se va ajunge si in Romania sa trecem peste cantitate si sa ajungem sa urmarim si aspectele calitative ale formarii noastre profesionale? Sunt unul dintre aceia care nu doreste sa trimita multe articole in speranta ca poate cateva dintre ele vor avea "sansa" sa treaca si sa fie acceptate in reviste ISI clasificate, ci mai degraba sa urmareasca calitatea rezultatelor publicate (prefer sa fac o singura poza perfecta, decat o mie sperand ca una va fi iesit si bine).
 • invatamant dupa scoala (Vineri, 10 februarie 2012, 0:12)

  mim [anonim]

  Sunt unii parinti (in special mame) care au decis sa renunte la munca intr-o firma pentru a ramane acasa si sa se ocupe de cresterea si educatia copiilor. Parerea mea este ca ar putea sa se ocupe si de copii altor cupluri in acest timp, bineinteles in schimbul unei renumeratii. Credeti ca statul i-ar putea ajuta printr-un program de pregatire, promovare si evidenta a rezultatelor + o scutire de impozit pentru activitatea prestata?
 • nelamurire (Vineri, 10 februarie 2012, 0:23)

  NewLevel [anonim]

  Domnule Funeriu, eu am urmatoarea intrebare: nu exista posibilitatea ca aceste reforme pe care le-ati facut dvs. sa fie anulate de guvernarile viitoare? Ii impiedica ceva pe cei de la USL ca, in cazul in care cistiga alegerile, sa nu implementeze masura aceea pe care a propus-o Ecaterina Andronescu, cu intrarea la facultate fara BAC luat?
  Si, legata de asta: nu s-ar putea face o conventie intre partide care sa puna la punct o strategie nationala privind domeniile strategice, cum e si educatia? Adica sa se stringa toti, la un loc, impreuna cu societatea civila, sa stea o jumatate de an ca sa puna la punct un plan si apoi, indiferent de cine vine la putere, sa se tina de planul ala. Schimbarile astea continue care au loc in educatie de 20 de ani mi se par extrem de neplacute si generatoare de confuzie si stres.
 • articolul 253 din noua lege a educatiei (Vineri, 10 februarie 2012, 1:10)

  Ion Chis [anonim]

  Domnule ministru,
  Am sustinut in anul 2011 examenul de titularizre pe care l-am promovat peste 7. Articolul 253 din lege imi da dreptul sa ma titularizez chiar daca nu am reusit acest lucru in sedinta publica.
  Totusi printr-un document emis de dumneavoastra candidatii care au participat la titularizare in 2011 nu se pot titulariza pentru ca examenul a fost dupa intrarea in vigoare a legii educatiei. Consider ca este o nedreptate atata timp cat am sustinut un examen la fel de exigent si valabil, poate mai mult ca cele din 2010,2009, 2008...Cred ca ar fi bine sa aveti in vedere acest aspect pentru munca noastra care am depus-o cu toata sinceritatea. M-as bucura sa primesc un raspuns favorabil.
  Cu stima, Prof. Ion Chis
 • Alegeri in universitati (Vineri, 10 februarie 2012, 6:49)

  Raducu [anonim]

  Domnule ministru, este normal ca unele universitati sa nu aiba inca un calendar al alegerilor pentru functia de Rector, desi mandatul conducerii actuale este expirat, iar rectorul actual a depasit de mult varsta de pensionare ? Exemplu concret, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.
 • Viziunea educatiei in Romania (Vineri, 10 februarie 2012, 7:39)

  Abigail Voicu [anonim]

  Stimate Domnule Funeriu

  In primul rand as vrea sa va felicit pentru ceea ce ati reusit sa faceti pentru invatamantul romanesc si sa va multumesc pentru oportunitatea acestui dialog online. 
  Legea educatiei este fara indoiala un succes, mai ales prin faptul ca in sfarsit, pune copilul (elevul) ) in centrul procesului educational. Am totusi urmatoarele nedumeriri:
  1. Care este filozofia care a stat la baza elaborarii legii educatiei? S-a dorit ca prin lege sa se implementeze un sistem de invatamant care sa pregateasca intrega populatie de varsta scolara la un nivel cat mai inalt posibil sau un sistem care sa selecteze si sa promoveze numai elevii care au un nivel de cunostinte considerate ca nivel de referinta. Cu alte cuvinte, vrem sa cream o societate in care fiecare cetatean sa aiba un nivel inalt de pregatire, or dorim sa mergem pe promovarea celor supradotati si sa mentinem majoritatea la un nivel mediu sau submediu.Mai concret: se stie ca prezentul si mai ales viitorul este deschis acelor popoare care sunt capabile sa-si educe populatia la un nivel cat mai inalt datorita rapiditatii schimbarilor economice si mai ales a boom- ului tehnologic. Cetatenii viitorului vor trebui sa aiba mai mult deprinderi de invatare si adaptare decat cunostinte deoarece volumul si structura informatiei creste exponential si ca atare, cunostintele se invechesc si devin nerelevante. Mai mult, cu cat nivelul general de educatie al unui popor va fi mai ridicat, cu atat acel popor va avea sanse mai mari sa-si pastreze identitatea intr-o lume digitala atat de avansata si care se schimba rapid? Se stie ca "knowledge is power" asa ca ma intreb daca viziunea celor care au redactat si acum implementeaza legea se bazeaza pe acest principiu.

  2. De fiecare data cand educatiea apare in discutie, se produce o confiscare a subiectului de catre cei din domeniul universitar. Fara sa incerc sa minimalizez importanta invatamantului universitar, consider totusi ca este mult mai important pentru Romani
 • Clasa 1 la scoala alta decit cea de circumscriptie (Vineri, 10 februarie 2012, 8:03)

  Ruxandra Ilascu [anonim]

  Buna dimineata,
  Am o fetita nascuta in februarie 2006,care termina grupa mare anul acesta la gradinita.(va avea 6,7 ani in septembrie).
  O pot inscrie la clasa 1 fara evaluare?
  In situatia in care bona ei locuieste linga o scoala,pot face domiciliu flotant fetitei la domiciliul bonei si sa o inscriu la scoala arondata acelei adrese?
  Cu domiciliu flotant intram in etapa 1 de inscriere?
  Si acum fetita locuieste la bona de luni pina vineri in intervalul 13-19 la domiciliul bonei si nu vom schimba asta,noi parintii fiind la serviciu.
  Va multumesc.

  Ruxandra Ilascu
 • Sincere felicitari! (Vineri, 10 februarie 2012, 8:18)

  Straistaru Eugen [utilizator]

  Doua intrebari:

  1. De ce nu este regula ca invatamantul sa se opreasca atunci cand se emite cod portocaliu?

  2. Poate suna absurd, dar de ce nu se infiinteaza o facultate pentru bucatari? Avem j`pe mii de ASE-isti si ingineri mai nou care ar fi putut foarte bine face o facultate foarte practica

  Succese depline in continuare!
  Eugen S.
 • Felicitari (Vineri, 10 februarie 2012, 8:27)

  unacare [utilizator]

  pentru activitatea de ministru. Ati devenit cunoscut cu pixelul albastru dar ati continuat incredibil de bine.
  Sunt ingrozita ca va veni Abramburica de anul viitor.
  Ramaneti in tara?
 • Concursurile scolare (Vineri, 10 februarie 2012, 8:48)

  Dana [anonim]

  Domnule Funeriu,
  Felicitari pentru ceea ce ati reusit sa faceti in educatie.
  Eu am un copil care participa cu succes la concursurile scolare. Care sunt din ce in ce mai multe, majoritatea pe bani, si e greu sa te sustragi cand esti foarte bun pentru ca se fac presiuni asupra ta. E ingrozitor de obositor pentru un copil de 7-8-9 ani sa mearga sambata de sambata la concurs, sa concureze cinstit si apoi sa vada niste rezultate extrem de dubioase in anumite centre.
  Sunt scoli in Bucuresti(unele deja celebre) si in tara unde la aceste concursuri concureaza de fapt cadrele didactice iresponsabile prin soptit/scris pe tabla etc. Sunt scoli unde parintii cadre didactice organizeaza concursul. Sau centre legate de autorii subiectelor unde se iau pe banda punctaje maxime. Vorbim de concursuri de genul Euclid, Evaluare in educatie , Comper si altele. Cand le aduci la cunostinta anomaliile. organizatorii se fac ca ploua si merg mai departe in acelasi mod.
  Asa-zisa faza nationala este iarasi o mare facatura, daca va uitati la subiecte si rezultate veti vedea de ce spun asta.
  Credeti ca exista vreo sansa ca aceste concursuri sa fie reglementate , sa fie mai putine si organizatorii sa fie trasi la raspundere daca se petrec nereguli/matrapazlacuri? In plus, eu nu am vazut pana acum nicio chitanta.
  Multumesc pentru raspuns
 • Numire director scoala de consiliu de administrati (Vineri, 10 februarie 2012, 8:50)

  Cristea Gheorghe [anonim]

  Cind se vor aplica acele prevederi din legea educatiei prin care directorul de scoala se va numi de consiliul de administratie? Este vreo sansa sa apara normele de aplicare privitoare la aceasta NUMIRE anul acesta?
 • PDL (Vineri, 10 februarie 2012, 8:58)

  Miclea [utilizator]

  Buna ziua,

  Felicitari pentru rezultatele obtinute la Ministerul Educatiei! Imi pare rau ca ati fost schimbat.

  Am o intrebare: regretati ca v-ati inscris in partidul PDL? Daca imi aduc bine aminte, ati ajuns ministru fara a fi membrul vreunui partid si v-ati inscris in PDL dupa. Daca ati fi ramas independent probabil ca ati fi ramas ministrul educatiei si in noul guvern si astfel ati fi continuat reforma inceputa, nu credeti? Ce v-a determinat sa va inscrieti in PDL? Care sunt planurile dvs de viitor?

  Multumim pentru efortul depus si numai bine pe viitor!
 • intrebari ...retorice (Vineri, 10 februarie 2012, 9:11)

  Profion [anonim]

  de ce ati distrus din nou liceele pedagogice? (ati comparat vreodata o invatatoare cu liceul ped. la baza cu o "invatatoare universitara"?); de ce ati perpetuat existenta liceelor industriale - scoli catastrofale?; de ce ati redus la jumatate nr. de ore acordat istoriei si geografiei univ. prin planul de inv.?; credeti ca eliminarea furtului si a minciunii din Scoala se poate face numai sub amenintarea camerelor web?; de ce trebuie sa fie directorii de scoli propusi, avansati, avizati de catre Putere?(ce "scoli" are Puterea asta de se baga in problemele Scolii?...); nu ati putut sa ne salvati nici unul din sporurile pierdute, pe care le-am obtinut prin lupta sindicala dreapta, legal si pe drept?; de ce ati prevazut o majoritate non-scolara in CA-urile scolilor? ha?
 • inscrierea la scoala (Vineri, 10 februarie 2012, 9:14)

  Calin [anonim]

  Sitimate domnule ministru, tin sa va felicit pentru excelentele realizari si sa va multumesc pentru speranta pe care ne-ati dat-o noua, celor din domeniul universitar. In Timisoara aveti multi sustinatori!

  Intrebarea mea se refera insa la preuniversitar, in particular la o problema care cred ca putea fi rezolvata mai bine: inscrierea copilor in clasa "zero" si intai. Va rog sa o liati ca pe o critica de natura constructiva si vreau sa va asigur ca, in continuare, apreciez activitatea dvs.

  Asadar, de ce s-a adoptat acel criteriu absolut arbitrar de arondare pe scoli (domiciliul parintilor), cand exista, de exemplu, cel putin inca unul poate chiar mai important: adresa locului de munca al parintilor (nimeni nu mai sta in jurul casei in timpul zilei, iar oamenii activi vor fi total dezavantajati de "legarea de domiciliu" a copiilor lor)

  Mai mult, criteriul arbitrar de impartire este de sorginte stangista si descurajeaza competitia intre scoli (daca s-au nimerit intr-un cartier populat, acestea n-au de ce sa-si doreasca sa evolueze)

  De ce nu ati facut, de exemplu, asa: o preinscriere (sau chiar inscriere in avans) cu 6 luni/un an inainte prin care sa colectati cerintele reale ale pietii (direct, fara "recensaminte" intermediate) si sa alocati locurile in scoli in consecinta. Departajarea in caz de depasirea capacitatii scolii sa se faca pe criterii mai diversificate (incluzand domiciliul, adresa serviciului unui parinte etc, cu ponderi diferite in functie de importanta criteriului)

  In felul acesta, piata ar fi cea care ar decide care scoli primesc mai multi elevi si ar descuraja tentatia naturala spre "comoditate" a unora din invatamant.


  Va multumesc,
  Calin
 • senat-minister (Vineri, 10 februarie 2012, 9:36)

  Ion [anonim]

  Ce parghii are Ministerul in situatia in care Ministerul recomanda unei Universitati reluarea alegerilor pentru rector si alte masuri, iar Senatul respectivei Universitati (format/manipulat din batranii sustinatori ai vechiului si in acelasi timp noului rector) resping recomandarea Ministerului cu argumente puerile si cel putin imorale!?
 • Fumatul in scoli (Vineri, 10 februarie 2012, 9:45)

  Un cititor [utilizator]

  Cred d-le Funeriu ca s-ar fi impus o masura aparent minora dar cu un impact foarte mare asupra imaginii ministerului: interzicerea stricta a fumatului in scoli. Fara " spatii special amenajate" , fara exceptii.Ar fi fost greu?
 • privire inainte (Vineri, 10 februarie 2012, 9:48)

  filip [anonim]

  Felicitari pentru ce ati facut in educatie. Ati fost un ministru exceptional.
  Planuri de viitor?Cu ce va putem sprijini, noi cei care avem aceleasi valori?
  Invit pe cai care va apreciaza sa infiinteze un forum dedicat reformei in educatie si in politica!
 • Programele scolare (Vineri, 10 februarie 2012, 9:54)

  maria [anonim]

  Felicitari si succes mai departe !
  Cum se schimba programele scolare pentru a intari legatura intre teorie si practica ?
 • transparenta veniturilor (Vineri, 10 februarie 2012, 10:05)

  rita [anonim]

  D-le ministru,va felicit pentru reforma in invatamant,insa,va intreb daca se va putea vedea vreodata veniturile din statele de plata ale educatorilor,profesorilor,invatatorilor... este bine stiut ca,una este salariul de incadrare si alta venitul realizat pe statul de plata ,platit de la buget...
 • Inscrierea in cls I, Colegiul Goethe din Bucur (Vineri, 10 februarie 2012, 10:06)

  Simina Muresanu [anonim]

  Stimate Domnule Ministru,

  Va rugam sa ne explicati cum pot fi puse in practica prevederile Ordinului 3064/2012 referitoare la admiterea in clasa I, in cazul Colegiul Goethe din Bucuresti? Subliniem faptul ca in cazul nostru, limba germana, urmeaza sa devina limba de predare, si nu o limba straina pe care copilul ar trebui sa o invete, incepand cu clasa I. Lipsa unei modalitati de testare si departajare, functie de gradul de cunoastre a limbii straine va provoca existenta unor diferente de nivel de limba foarte mari, in cadrul aceleiasi clase, fapt ce va impiedica desfasurarea fireasca a orelor de curs. Va rugam sa ne explicati care este viziunea dvs legata de impunerea si mai ales, de punerea in practica a unei asemnea reguli, pentru copii care s-au pregatit timp de 3 ani la gradinite cu predare in limba germana, special pentru a putea atinge un anumit nivel de limba ce urma a fi probat printr-un test de evaluare.
 • CNADTCU (Vineri, 10 februarie 2012, 10:06)

  Alexandru [anonim]

  Pensionarea profesorilor universitari la varsta de 65 de ani mi s-a parut un lucru normal si dorit de majoritatea universitarilor.
  Acest lucru era firesc sa se regaseasca si in numirile membrilor CNADTCU, unde era nevoie de schimbarea vechilor comisii.
  Cum se face atunci ca in noile comisii ale CNADTCU au aparut profesori ce depasesc varsta de 65 de ani (deci pensionati in universitatile lor) sau altii in prag de pensionare .
  Persoanele in aceasta situatie nici macar nu sunt atat de relevante profesional pentru a se putea justifica aceste exceptii- exemplu comisia de Inginerie Industriala.
 • Reforma in sistemul de predare (Vineri, 10 februarie 2012, 10:15)

  Dana [anonim]

  Buna ziua si felicitari pentru ceea ce ati inceput in invatamantul romanesc.Totusi nu am vazut o reforma a materiilor predate, a manualelor, a informatiilor utile,a sistemului de predare! Au ramas aceleasi metode invechite de predare , nimic nou care sa tina pasul cu tinerii din ziua de azi. Credeti ca va mai avea loc o refoma in aceasta privinta sau copiii vor scrie dupa dictare multi ani de aici inainte?
 • Spiru (Vineri, 10 februarie 2012, 10:24)

  Adela [anonim]

  Felicitari pentru mandat dar totusi de ce nu a-ti rezolavat problema Spiru in tot acest timp?sa nu uitam ca acesti studenti au fost taxati iar acesti bani au fost impozitati,de ce statul a impozitat o afacere ilegala iar acum cei care platim suntem tot noi...
 • Clasa pregatitoare (Vineri, 10 februarie 2012, 10:24)

  Stoica Nicolae [anonim]

  Domnule Funeriu,

  Vad ca ati evitat intrebarea mea referitoare la clasa pregattitoare.De ce ?Rog admin-ul sa-i atraga atentia ca nu a raspuns la o intrebare, sunt in primele 10 intrebari si va urmaresc si live.
  Sa va ajut un pic eu, d-na Oana Badea invitata la emisiunea Sub semnul intrebarii, vinerea trecuta a spus ca exista un articol in normele metodologice, si ca un copil care nu are 6 ani impliniti sieste in grupa mare poate participa la aceasta evaluare.acesta este articolul la care se face referire :
  (4) ISJ/ISMB vor solutiona orice situatie legata de înscrierea la clasa pregatitoare sau la clasa I în interesul educational al elevului si în limitele legii.

  Rog raspuns.
 • cadre didactice buni pedagogi? (Vineri, 10 februarie 2012, 10:32)

  adi [anonim]

  Buna ziua,

  As dori sa platesc recompense pedagogilor, celor carora le pasa daca elevul ramine cu ceva invatatura dupa ce s-a sunat. Celor care cres interesul elevului in ora de clasa.
  Pe cind veti ajunge din nou ministru, va rog frumos sa va ginditi la un sistem de recompensare a celor care pun umarul la educatia generatiei viitoare.
  Multumesc
 • viitorul (Vineri, 10 februarie 2012, 10:38)

  Alin [anonim]

  1.Ce planuri de viitor aveti?
  2.Veti ramane in sfera politica din Romania sau veti lucra afara si ce in domeniu?
  3.Am un copil de 2 ani, credeti ca in 4-5 ani ,invatamantul romanesc se va redresa, incat viitoarea educatie a copilului sa se faca aici? sau ar trebui sa va urmez modelul si sa imi dau copilul la scoala in UE
 • ELI (Vineri, 10 februarie 2012, 10:46)

  George Paun [anonim]

  Domnule ministru,

  ieri citeam aici pe hotnews despre faptul ca a fost depus proiectul ELI la Comisia Europeana. Nu e ironic sa aflam aceasta veste dupa ce, de facto, nu mai erati ministru?
  • Re: (Vineri, 10 februarie 2012, 10:55)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui George Paun

   Proiectul ELI pentru care eu si guvernul Boc am luptat foarte mult a fost depus oficial la Comisia Europeana in 8 februarie. Am discutat de multe ori cu dl. comisar Hahn despre el, are tot sprijinul la Bruxelles si sunt convins ca va fi aprobat pana in aprilie-mai, astfel incat sa putem incepe cat mai repede. Este cel mai important proiect stiintific al Romaniei.
 • Scrisoare catre un fost ministru!(2) (Vineri, 10 februarie 2012, 10:49)

  "Father Nicky" [anonim]

  URMAREA:
  "- cum o sa reactionati si cat de afectat o sa fiti cand o sa constatati ca pana si domeniului atat de drag Dvs., "cercetarea", va fi "fentata" in/de bugetul pe 2010, asa cum a fost "fentata" in toti cei 20 de ani trecuti din epoca - istoric vorbind - post-comunista?!
  CAND:
  - cand credeti Dvs. - apropo de ultima intrebare - ca departamentul "cercetare" din ministerul in fruntea caruia va aflati, va putea scoate "pe piata" primul grant de 2 milioane de euro?
  DACA:
  - daca tot sunteti "fanul" declarat al programului de "reformare a statului", va sugerez(nu-mi permit sa va dau sfaturi!), cedandu-va aprioric si beneficiile copy-right-ului, sa deveniti un alter ego al predecesorului Dvs. istoric, Spiru Haret, propunand Parlamentului o lege de desfintare a MECTS-ului si ISJ-urilor, dand astfel un exemplu concret de punere in aplicare a principiilor de descentralizare, autonomie locala si transferare a raspunderilor si deciziilor, in domenile economic, social, EDUCATIONAL, catre comunitatile locale legal constituite si responsabile! Ce parere aveti?! Faceti asta pentru popor?!
  Stiti, domnule ministru, cand "te bagi" in politica nu exista "cale de mijloc": ori esti un "Simon Bolivar", ori esti un "Nae Catavencu"!
  VA UREZ UN AN NOU CU MULTE BUCURII SI REALIZARI PERSONALE!
  Va doresc numai bine si s-auzim numai de bine,

  „Father Nicky”
 • olimpiade si concursuri scolare (Vineri, 10 februarie 2012, 10:52)

  parinte [anonim]

  Care este planificarea olimpiadelor si a concursurilor scolare de anul acesta?
  De ce nu exista inca o asemenea planificare cand suntem deja in februarie?
  De ce se anunta in ultima clipa datele lor si nu sunt stabilite in asa fel incat sa nu se suprapuna?
  De ce olimpiadele nationale trebuie sa se desfasoare toate in saptamana din aprilie? Cumva face economie ministerul educatiei in acest fel? Copiii nemaiputand participa in acest caz decat la o singura olimpiada se fac economii la buget?
  Astept un raspuns de la dumneavoastra la toate aceste intrebari.
  Ati sustinut tot timpul ca incurajati performanta in scoala. Cum stau lucrurile de fapt?
 • Multumiri (Vineri, 10 februarie 2012, 10:57)

  Daniel Funeriu [hotnews.ro]

  Va multumesc pentru intrebari. De acum voi avea posibilitatea sa explic mai mult lucrurile facute si cele care urmeaza. Trebuie sa merg acum la minister sa predau mandatul ;)
 • Întrebare (Vineri, 10 februarie 2012, 11:01)

  Vasile [anonim]

  Domnule ministru,

  Dumneavoastră credeți că un ordin de ministru (și mă refer aici la OMECTS 5553 din 2011 - Metodologie privind echivalarea studiilor de scurta durata) poate anula o diplomă obținută în mod legal la o universitate de prestigiu din România?

  Mulțumesc
 • criterii promovare invatamant universitar (Vineri, 10 februarie 2012, 11:07)

  Alina Ion [anonim]

  Criteriile de promovare in invatamantul universitar nu sunt dure (sunt peste 600 de oameni in Romania care le indeplinesc si ca atare pot sa devina profesori universitari).
  Aveti perfecta dreptate. Ei trebuie incurajati sa continue, aratandu-le ca este nevoie de munca lor si de onestitatea lor profesionala, aici in Romania si nu in alta tara.
  Cum ii incurajam real si eficient?
 • burse doctorale - din nou (Vineri, 10 februarie 2012, 11:08)

  Ana [anonim]

  Multumesc foarte mult pentru raspuns, dar indraznesc sa mai cer o lamurire:


  In contractul meu scrie:
  " STATUTUL STUDENTULUI - DOCTORAND PE DURATA STUDIILIOR DOCTORALE

  (1) Pe parcursul desfăşurării studiilor universitare de doctorat, persoana înscrisă în programul de studii are calitatea de student-doctorand. Studenţii-doctoranzi sunt încadraţi de către IOSUD sau oricare dintre membrii IOSUD, ca asistenţi de cercetare, pe perioadă determinată.
  (2) Pe toată durata activităţii, studentul-doctorand beneficiază de recunoaşterea vechimii în muncă şi specialitate şi de asistenţă medicală gratuită.
  (3) Studentul-doctorand poate desfăşura activităţi didactice, potrivit prezentului contract de studii de doctorat, în limita a 4—6 ore convenţionale didactice pe săptămână."

  Deci, inteleg ca este bursa acordata de Minister. Desi am citit in legea invatamantului ca practic acesta este "un contract de munca" si este neceasar a se specifica clar si CAT este suma pe care o vom primi lunar, fireste, acest lucru a fost, elegant si subtil, omis din contract. In fine, noi primim 700 Ron/ luna, fara a ni se da si alte explicatii. ( a venit dupa 3 luni, dar asta-i alt amanunt....) Intrebarile mele sunt: aceasta este suma finala pe care o vom primi? Ne sunt platite "darile la stat", ca sa avem asigurata asistenta medicala, vechimea, etc.?
  Mutumesc foarte mult, si, mult succes si dumneavoastra!
 • Curaj (Vineri, 10 februarie 2012, 11:47)

  IR [anonim]

  Felicitari! Primul ministru ce a facut reforma invatamantului de dupa comunism: Daniel Petru Funeriu.
 • Legea 1/2011 - o lege proasta (Vineri, 10 februarie 2012, 11:53)

  teng [anonim]

  Sunt profesor de peste 20 de ani. Am vazut mai multe legi ale invatamantului. Toate au fost mai bune decat L 1/2001. Nici nu-i de mirare. Nu a fost discutata, a fost impusa. Nu rezolva niciuna din problemele existente ale scolii. Din contra, agraveaza problemele vechi si adauga altele noi.
  Principalele 5 elemente nocive ale legii:
  1. Scoala este asezata in paradigma comerciala, desi nu desfasoara activitati economice. Aceasta viziune interesata deformeaza insasi esenta scolii si este izvorul majoritatii aberatiilor din lege.
  2. Scolile private urmeaza a fi finantate de la bugetul public, ceea ce va agrava subfinantarea cronica a sistemului public de invatamant. Acest sistem (voucherele) a dus la scaderea generala a calitatii invatamantului oriunde a fost aplicat.
  3. Finantarea per capita (după numarul de elevi) este introdusa si in preuniversitar, desi acest sistem de finantare este groparul calitatii in invatamantul superior.
  4. Profesorul urmează a fi angajat direct de scoala, ceea ce deschide larg poarta abuzurilor si aranjamentelor. Vor patrunde in sistem multi profesori mediocri.
  5. Clasa a IX-a este trecuta de la liceu la gimnaziu. Masura aduce tot atata reforma cat mutatul mobilei prin casa. Se ignora interesul elevilor si conditiile existente (infrastructura si personal).
  Care sunt principalele ei consecinte?
  1. Scaderea calitatii invatamantului. Asimilarea educatiei cu o marfa conduce la scaderea nivelului absolventilor.
  2. Politicul, socialul si economicul patrund in scoala si ajung sa prevaleze asupra invatamantului.
  3. Creste cantitatea de munca ceruta profesorilor, dar munca suplimentara nu are legatura nici cu invatamantul, nici cu cercetarea.
  4. Stresul generat de insecuritate genereaza apatie si demoralizare. Presiunile manageriale nu au efecte in planul calitatii.
  5. Legea este in folosul managerilor si nu al invatamantului. Managerii tind sa neglijeze misiunea principala a scolii si sa-si asume ca obiectiv principal eficienta financiara.
 • CLASA PREGATITOARE (Vineri, 10 februarie 2012, 12:24)

  Anca [anonim]

  Dn Funeriu a zis: " Cine v-a spus ca trebuie sa dati copilul la scoala de arondare v-a mintit. PUTETI SA VA INSCRIETI COPILUL LA ORICE SCOALA DORITI. Este esenta filozofiei legii."

  Total eronat!!!
  Cine sta linga o scoala buna zice slava Domnului ca sta in zona. Cine nu, se muta in zona.
  Pt ca aproape toti parinti dintr-o zona cu o scoala buna isi vor da copilul acolo.
  Astfel ca ramin foarte putine locuri pt copii din afara.
  In acest fel multi parinti se orienteaza spre scoala arondata, pt a nu fi siguri ca macar nu ramin pe dinafara.

  Deci tot la scoala arondata cam trebuie sa inscriem copii, chiar daca e o scoala proasta.
 • Colegiul Goethe din Bucuresti (Vineri, 10 februarie 2012, 14:09)

  Ioana [anonim]

  Cum se aplica legea la Inscrierea in grupa 0 si cls I, Colegiul Goethe din Bucuresti?
  Copilul meu merge la o gradinita germana de la virsta de 2 ani, dupa noua lege nu am nici o sansa sa intram la aceasta scola.
  Va rugam sa ne explicati care este viziunea dvs legata de impunerea si mai ales, de punerea in practica a unei asemnea reguli, pentru copii care s-au pregatit timp de 5 ani la gradinite cu predare in limba germana, special pentru a putea atinge un anumit nivel de limba ce urma a fi probat printr-un test de evaluare.
 • Testul Funeriu - reusita reformei in educatie (Vineri, 10 februarie 2012, 17:39)

  Alexandru Jecu [anonim]

  Dezamagire, numele tau este Funeriu! D-le, mi-ati enumerat dezideratele, valabile in toate timpurile si in toate locurile.Eu incercam sa aflu CUM veti promova valorile, DE UNDE veti aloca resursele si CUM veti face sa fie bine gestionate, CUM veti face sa functioneze legislatia care impune calitatea in educatie si CUM va opera exigenta? Eu propun testul Funeriu, la indemana d-tale, de verificare a reusitei reformei. Sa verifici nivelul de educatie al colegilor de partid care isi vor fi obtinut diplomele dupa implementarea reformei in educatie.Succesuri!
 • diplome 2009 (Vineri, 10 februarie 2012, 17:45)

  rusu [anonim]

  ati avut posibilitatea sa indreptati nedreptatea facuta absolventilor 2009 de Ecaterina Andronescu si nu ati facut-o. Dupa ce din niste salarii amarate am facut o facultate acum platim avocati sa ne castigam drepturile. Cum se face ca in tara unora le sunt recunoscute studiile si sunt salarizati corespunzator, iar in Dolj nu? cunoasteti aceste situatii? nu cumva este exces de zel?Ce credeti ca va face noul ministru pentru a ni se face dreptate?
 • sindicat (Vineri, 10 februarie 2012, 20:20)

  Maria [anonim]

  1.Din pacate inca incercati sa duceti lumea in eroare. Va spun foarte deschis ca oamenii platesc cotizatia de sindicat fara a fi retinuta pe statul de plata. Stiti de ce? Asta e o intrebarea !
  2. Sunt cadru didactic si am un venit de 1500 lei dupa aproape 30 ani de munca la clasa.Am un copil care studiaza la o universitate in Bucuresti. E un copil exceptional.Cum credeti ca se simte printre cei plini de bani imbracata cu haine de la second hand?
  3. Cum credeti ca mai pot fi eu respectata de parinti daca ei vin la mine de multe ori ca la o croitoreasa si asta pentru ca altfel nu as supravietui?
  4. De ce credeti ca o invatatoare cu liceu pedagogic si cu gradele didactice luate cu note maxime si-a continuat studiile la Universitatea "Spiru Haret"? Credeti ca asa fi fost incapabila sa studiez la o alta universitate? Culme culmilor e ca fac parte dintre licentiatii 2009. Am asteptat sa dati dovada de putina compasiune fata de noi,dar nu ati fost capabil. Iata ca diplomele le castigam in instante supreme. Orgoliul dumneavostra bolnavicios nu v-a lasat sa puneti putin suflet in a rezolva aceasta problema.V-ati lasat manipulat de Andronescu Ecaterina, asa cum ne-am lasam si noi manipulati de oameni ca dumneavostra! Cu siguranta nici nu ati avut rabdarea sa studiati problema noastra! Nu uitati ca multi dintre noi nu gandesc bine asupra dumneavostra! Sunteti consilierul presedintelui. Inca e timp sa ajutati la rezolvarea aceastei probleme discriminatorii!Ganditi-va ca veti pierde alegerile asa cum s-a intamplat in 2009 cu PSD-ul. Cateva sute de mii( noi si rudele nostre) am votat cu PDL-ul pentru ca ni s-a promis rezolvarea acestei probleme! E randul dumneavostra....
 • lege (Vineri, 10 februarie 2012, 20:39)

  vera [anonim]

  Sa nu credeti nimic din ce au spus laudatorii portocalii! Legea invatamantului e 90% varza! Credeti-ma ! Stiu ce spun!
 • discriminare (Vineri, 10 februarie 2012, 23:24)

  angel08 [utilizator]

  Multe cadre didactice, absolvente a unor facultati in anul 2011, se afla in situatia de a nu putea fi incadrate pe functia didactica de profesor pentru invatamant primar sau prescolar, doar pentru ca, textul de lege nu permite acest lucru.Nemultumirea noastra consta odata in nedreptatea care s-a produs pentru aceasta promotie comparativ cu cei care au terminat orice specializare inainte de intrarea legii in vigoare (a se vedea absolvent de agronomie- profesor pt. inv. primar, absolvent de psihologie, pedagogie- invatator, sau cel mult institutor) Intrebarea mea este: legea este pentru toata lumea? Se aplica preferential pentru anumite judete? Asta se intampla in momentul de fata! Unii sunt incadrati pe functia de profesor, altii nu , altii au fost- acum li se opresc banii din urma! Si de ce aseasta situatie? Se incalca articolul din Constitutie in care se subliniaza faptul ca oamenii sunt egali in fata legii. Ce se mai poate face pentru a elimina aceasta discriminare? Nu este drep ceea ce ni se intampla! va rugam , inca mai puteti face ceva si in favoarea noastra!
 • Plus si minus (Sâmbătă, 11 februarie 2012, 0:44)

  Polder C. [anonim]

  1. felicitari pentru ca ati avut curajul sa spuneti NU copiatului la BAC. Regret ca nu ati avut timp sa repetati aceasta si elevilor din gimnaziu care au in fata Evaluarea Nationala.
  2. cu regret pot spune ca in invatamantul superior ati facut loc cantitatii in detrimentul calitatii. De curiozitate, rasfoiti va rog reviste cotate B+, ISI... gasiti muuuulta maculatura, note de seminar (nici macar de curs), fraze fara sens....
  3.Ati fi facut un prim pas spre un plus de calitate daca ati fi ingradit accesul la studiile doctorale celor care au media de licenta sub 8.50 (sa nu zic 9). La catedra, in fata studentilor, sunt fosti studenti de 6... e inadmisibil!
 • CE (Sâmbătă, 11 februarie 2012, 12:18)

  Alexandru [anonim]

  Buna ziua,

  Felicitari pentru rezultatele privind eliminarea copiatului la bac.

  Ce parere aveti despre Consiliul (National) al Elevilor ? Cum il priviti in viitor ?

  O zi buna
 • legea educatie 1/2011 art 4 (Duminică, 12 februarie 2012, 12:57)

  APOSTOL ELIZA [anonim]

  Sunt educatoare titulara, in 2004 am terminat Colegiul de Institutori specializarea institutor-desen, in 2011 am absolvit Facultatea de Psihologie din motive medicale am sustinut licenta in 2012 februarie, dupa noua lege a educatiei nu ma incadrez sa devin profesor prescolar. Chiar am facut facultatea de stat si la zi degaba, am facut sacrificii enorme mergeam 120 km pana la facultate dupa serviciu
  Va multumesc pentru raspunsul acordat!!
 • prea multi profesori universitari (Duminică, 12 februarie 2012, 15:45)

  Georgeta Pop [anonim]

  Stimate domnule Funeriu,

  Am apreciat eforturile pe care le-ati facut pentru intrarea in normalitate a invatamantului superior din Romania si regret ca nu mai sunteti ministru. Din pacate, majoritatea cadrelor didactice universitare considera ca noile reglementari sunt o etapa trecatoare, o "toana" si asteapta venirea USL la putere pentru abrogarea legii. As dori sa stiu ce se va intampla cu profesorii universitari care nu indeplinesc in prezent nici macar conditiile necesare pentru a fi conferentiari, care nu fac mai nimic din ceea ce se asteapta de la ei (cercetare, performanta, vizibilitate internationala), dar au salarii indecent de mari pentru bugetari. Vor fi reevaluati? Cum se poate lupta cu impostura?! Erati singura speranta in aceasta lupta...
 • OMCTS 5484/2011 (Duminică, 12 februarie 2012, 20:11)

  Viorel [anonim]

  Sunt titular pe postul de maistruinstructor in domeniul electrotehnica-electromecanica la un grup scolar. In 2007 am absolvit Facultatea de Inginerie, profil Inginerie Industriala, si incepand cu anul scolar 2007-2008 am fost incadrat ca institutor 1, situatie care s-a pastrat si dupa 1 septembrie 2011. Dupa aparitia OMCTS 5484/2011 privind recunoasterea si echivalarea competentelor mi s-a solicitat de catre conducerea scolii si inspectoratul scolar sa depun documentele in conformitate cu art.10.1 litera B din OMCTS 5484/2011 care se refera la maistri instructori cu studii medii. Este corect sau ma incadrez direct in art 248.3 din legea 1/2011?
 • Legea Educației (Joi, 1 martie 2012, 0:16)

  Maria Marinescu [anonim]

  Stimate domnule ministru,
  Am calificarea de învățător, școala postliceală, modul înv. special, îndeplinesc condițiile pentru titularizare conf.art.253, dar în Centralizatorul pt. școli speciale nu există postul de învățător. Am activat 16 ani în Școala Specială, am concurs pe T.E.C.I. Mă pot titulariza pe învățător, pt că acest post este viabil 4 ani?
 • supraveghere online gradinite de stat (Marţi, 20 martie 2012, 18:22)

  maria [anonim]

  Buna ziua!

  Am un baietel care este in grupa mica la o gradinita cu program prelungit. La prima sedinta, printre altele, am fost anuntati ca a fost emis/emisa un decret/o lege (recunosc ca nu mai tin minte si nici nu ma pricep) prin care gradinitele de stat ar fi obligate sa instaleze sisteme de supraveghere online, astfel incat parintele sa poata urmari copilul de acasa sau de la servici. Am cateva intrebari pe marginea acestui subiect:
  1. Exista intr-adevar un asemenea decret? daca da, de cand intra in vigoare?
  2. Daca exista, de unde poate fi descarcat? Am cautat recent pe internet si nu am mai gasit nimic referitor la acest subiect, de aceea am inceput sa ma indoiesc ca as fi retinut cum trebuie informatia.
  3. In cazul in care nu exista, poate deveni pe viitor macar propunere in cadrul Ministerului? Sunt multe abuzuri asupra copiilor prescolari din gradinitele de stat si nu pot fi demonstrate; de multe ori plangerile depuse de parinti raman fara rezolvari si abuzurile asupra copiilor se intetesc.

  Multumesc anticipat.
 • inscrierea la clasa pregatitoare 2012 (Luni, 2 aprilie 2012, 20:37)

  tatiana [anonim]

  buna ziua,as avea si eu o nelamurire,fetita mea e nascuta pe 31 martie 2007,si acum e in grupa mare,ce trebuie sa fac? . As vrea s-o inscriu de acum,altfel la anu in septembrie2013 sa intre in clasa 1 1 multumesc,astept raspunsul dumneavoastra
 • FURIA si NEBUNIA actualei puteri (Luni, 9 iulie 2012, 12:13)

  SRA [utilizator]

  Buna ziua,

  Doamna Andronescu a semant vant si Natiunea a recoltat FURTUNA

  Domnul FUNERIU constient de catastrofa gasita a introdus ORDINEA si DISCIPLINA, FELICITARII

  Intrebare.

  Cum veti OPRI FURIA actualilor a modifica actuala lege a invatamantului ???

  Si daca imi permiteti la ce adresa d'email va pot gasi.

  Merci,

  Cordialement


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by