Ministrul desemnat al Dezvoltarii, Cristian Petrescu, este presedintele Asociatiei Profesionistilor de Turism care are in portofoliu zece proiecte in valoare de 10 milioane de lei din fonduri europene. Potrivit propriei declaratii de avere, din cele zece proiecte, trei au primit deja finantare de la Ministerul Dezvoltarii pe care Cristian Petrescu a fost desemnat sa il conduca. Alte patru proiecte astepta semnarea contractelor de finantare iar alte trei sunt in faza de evaluare. Ministrul desemnat al Dezvoltarii, Cristian Petrescu, a declarat ca, in opinia sa, nu se afla in conflict de interese deoarece isi va da demisia din functia de presedinte al asociatiei dupa ce va fi oficial investit ministru al Dezvoltarii. “Contractele vor continua. Intamplator, nu o sa dau eu personal banii”, a mai declarat Cristian Petrescu.

  • In subordinea ministerului pe care il va conduce Cristian Petrescu se afla Autoritatea de Management care are rolul de a supraveghea contractele pe care le deruleaza asociatia prezidata de parlamentarul democrat liberal.

Citeste siCine este deputatul Cristian Petrescu, cel care ar putea sa o inlocuiasca pe Elena Udrea

Asociaţia Profesioniştilor de Turism din România, al carei presedinte este Cristian Petrescu, a raportat in 2011 ca are in derulare 10 proiecte pe bani europeni in valoare totala de aproximativ 10 milioane lei . Din cele 10 proiecte deputatul a mentionat doar trei proiecte pentru care asociatia a semnat contractele de finantare.

Sursa: raportul Asociatiei, vezi mai jos

Proiecte_APTR Cristian Petrescu-Ministerul Dezvoltarii

Potrivit unui raport de activitate Asociaţia Profesioniştilor de Turism din România a semnat contractele de finantare pentru trei contracte in valoare de 2,9 milioane lei. Alte patru proiecte, in valoare de 3,9 milioane lei, erau aprobate de autoritati, dar in septembrie 2011 inca nu erau semnate contractele de finantare. Pentru alte trei proiecte asociatia mentioneaza ca sunt in faza de eligibilitate.

La finalul audierilor din comisiile de specialitate, din cadrul Parlamentului, Cristian Petrescu a declarat ca, in opinia sa, nu vede nici un conflict de interese in faptul ca va conduce ministerul cu care asociatia pe care o conduce are contracte. Vezi mai jos explicatiile lui Cristian Petrescu:

  • “Contractele nu sunt facute de mine ca persoana fizica. Asocia Profesionistilor de Turism al carei presedinte sunt pana  astazi sau maine, cand se va investi guvernul, are aceste contracte pe Programul Operational Regional.
  • Contractele pe fonduri europene, stim cat de transparente si cum se fac acele licitatii. Vorbim de niste contracte ale unei asociatii profesionale care are activitate in turism si desfasoara acele programe.
  • Asociatia respectiva are si o contributie proprie. Se vine si cu bani de acasa pentru acele contracte.
  • Nu sunt in conflict de interes. Nu am de ce sa fiu in conflict de interese pentru ca vorbim de o asociatie profesionala cu zeci de profesionisti. Eu sunt doar presedintele acelei asociatii. Eu nu derulez vreo procedura de achiztie. Nu vad care ar fi problema.
  • Imi voi da demisia din calitatea de presedinte si chiar si din cea de membru, chiar daca nu ar fi nevoie.
  • Contractele vor continua. Sunt niste contracte semnate in derulare. Nu au de ce sa nu continue. Intamplator, nu o sa dau eu personal banii.”

In declaratia de interese, Cristian Petrescu mentioneaza ca in 2011 a obtinut trei contracte finantate din fonduri europene de la Ministerul Dezvoltarii pe care urmeaza sa-l conduca. Valoarea totala a contractelor este de 2,9 milioane lei. Contractele au fost acordate prin intermediul Programului Operational Regional. In dreptul beneficiarului, deputatul Cristian Petrescu mentioneaza Asociatia Profesionistilor de Turism din Romania.

NOTA: Autoritatea de Management a Programului Operational este in subordinea Ministerului Dezvoltarii. Autoritatea de management este cea care verifica desfasurarea proiectelor finantate din bani europenei. In cazul nostru, AM POR va verifica modul in care este implementat proiectul Asociatia Profesionistilor de Turism din Romania al carui presedinte este Cristian Petrescu.