​Ministrul de externe propus, dar si demisionar pana la validarea noului guvern, Cristian Diaconescu, a recunoscut in audierea sa din Parlament ca exista o reticenta a Romaniei in ce priveste reactia fata de situatia din Siria, dar asta din cauza ca e o problema delicata pozitionarea fata de romanii care sunt acolo.

Problema a fost ridicata de Sever Voinescu, care a spus ca are impresia ca "exista o reticenta in reactia diplomatica" fata de Siria si ca "Romania ar trebui sa fie mai vocala", in conditiile in care alte tari isi retrag ambasadorii.

"Cred ca Romania ar trebui sa aiba o pozitie mult mai clara. Tine de aderarea la anumite valori pe care ni le-am asumat. Aderarea la valori presupune sa faci si lucruri pe care, din alte considerente, nu ai vrea sa le faci", a mai spus Voinescu.

Cristian Diaconescu a admis aceasta reticenta in reactie a Romaniei, dar a justificat-o prin faptul ca este o problema pozitionarea fata de romanii care sunt acolo, multi dintre ei in Homs, care au si cerut ajutor. De altfel, a spus ministrul in cadrul audierii in comisiile de specialitate din Parlament, preocuparea actuala este fata de cetatenii romani din zona care ar dori sa plece spre tara.