Programul de guvernare al cabinetului Ungureanu prevede la capitolul Justitie in esenta aceleasi linii directoare trasate in Mecanismul de Cooperare si Verificare. "Lupta impotriva coruptiei, prevenirea criminalitatii si cooperarea cu oficiile de recuperare a creantelor din statele membre ale UE", se mentioneaza in capitolul Justitie al programului de guvernare. Programul de guvernare mai prevede ca obiective si scurtarea duratei proceselor judiciare, simplificarea procedurii de judecata, diminuarea costurilor actului de justitie, imbunatatirea actului de justitie prin cresterea gradului de responsabilizare si specializare a judecatorilor. Pentru Ministerul Justitiei a fost propus actualul ministru Catalin Predoiu.

  • Citeste in text prevederile din programul de guvernare ce privesc Justitia.

CAPITOLUL 20. Justitia si politici anticoruptie

Stadiul actual

Au fost adoptate patru noi coduri: Codul Civil, Codul Penal, Codul de Procedura Civila si cel de Procedura Penala, pentru a reafirma credibilitatea sistemului judiciar, prin cresterea transparentei, simplificarea cadrului legislativ si imbunatatirea gradului de accesibilitate. Codul Civil este deja in vigoare. A fost initiat si finalizat procesul de elaborare a noii Strategii Nationale Anticoruptie 2011-2014.

Comisia Europeana a dat publicitatii doua rapoarte de monitorizare in anul 2011, preponderent pozitive, aratand progresele importante realizate de autoritatile implicate in Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV). In anul 2011 a continuat implementarea Proiectul finantat de BIRD - "Reforma Sistemului Judiciar".

La nivelul Ministerului Justitiei a fost operationalizat Biroul pentru prevenirea criminalitatii si de cooperare cu oficiile de recuperare a creantelor din statele membre ale UE. Noua structura a reusit sa se impuna pe plan international prin modul prompt de solutionare a cererilor de date si informatii, castigand increderea structurilor similare de la nivelul UE, dar si al agentiilor nationale precum DNA si DIICOT.

Romania a ratificat Acordul de infiintare a Academiei Internationale Anticoruptie (IACA), acord semnat de ministrul Justitiei in 2010.

Directii de actiune:

  • Continuarea procesului de pregatire a sistemului judiciar pentru implementarea etapizata a celor 3 coduri, urmarindu-se urmatoarele rezultate: scurtarea duratei proceselor judiciare, simplificarea procedurii de judecata, diminuarea costurilor actului de justitie, imbunatatirea actului de justitie prin cresterea gradului de responsabilizare si specializare a judecatorilor si a procurorilor, impartirea mai judicioasa a competentei materiale, unificarea practicii judiciare si cresterea gradului de previzibilitate a actului de justitie.
  • Lupta impotriva coruptiei, prevenirea criminalitatii si cooperarea cu oficiile de recuperare a creantelor din statele membre ale UE, inclusiv consolidarea Biroului pentru prevenirea criminalitatii si de cooperare cu oficiile de recuperare a creantelor din statele membre ale UE.
  • Aplicarea Strategiei Nationale Anticoruptie 2011-2014, bazata pe 3 tipuri de interventii: prevenire, educatie si combatere. In materie de prevenire, ne referim in special la: inventarul masurilor obligatorii pentru toate institutiile publice, consolidarea integritatii in sistemul judiciar si Parlament, transparenta finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale, derularea procedurilor de achizitii publice, calitatea mediului de afaceri si a administratiei publice.
  • Pe partea de educatie, sunt vizate formarea profesionala a propriilor angajati si campaniile de informare publica. Masurile de combatere urmaresc DNA si ANI ca piloni principali ai luptei anticoruptie, care au nevoie de stabilitate legislativa si institutionala, protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene, consolidarea mecanismelor administrative de control si audit intern, confiscarea si valorificarea produselor infractiunilor de coruptie.
  • Continuarea implementarii recomandarilor cuprinse in cadrul MCV.
  • Dezvoltarea infrastructurii, imbunatatirea bazei materiale si a conditiilor de lucru in cadrul instantelor si a celorlalte institutii din sistemul judiciar.
  • Continuarea implementarii Proiectul finantat de BIRD - "Reforma Sistemului Judiciar".
  • Dezvoltarea sistemului de probatiune, prin promovarea legilor relevante pentru sistemul de probatiune din perspectiva pregatirii implementarii noului Cod penal.
  • Implementarea proiectelor cu finantare europeana aflate in derulare. (sursa: program de Guvernare)