Programul de guvernare: majorarea salariilor si pensiilor, amnistierea functionarilor cu sporuri ilegale, dar fara vot prin corespondenta - Laszlo Borbely
El a subliniat ca Guvernul va da prioritate majorarii pensiilor si salariilor in fata scaderii contributiilor la asigurarile sociale.
"Am gasit o formula pe care putem sa o avem in momentul actual - preocuparea pentru majorarea salariilor si pensiilor in functie de rezultatele economice. Vom vedea la sfarsitul lunii martie rezultatele economice. Scaderea CAS este in protocolul incheiat anul trecut in coalitia de guvernare, nu e o noutate. Trebuie analizat, pentru ca noi am insistat ca nu putem sa punem pe acelasi palier scaderea CAS sau marirea de salarii. Noi am insistat foarte mult ca salariile si pensiile trebuie marite urgent cand facem analiza", a declarat ministrul interimar al Mediului, care este propus si in viitorul Cabinet Ungureanu pentru acelasi portofoliu.
De asemenea, va fi adoptat un act normativ pentru amnistierea fiscala a functionarilor care au beneficiat de sporuri pe care acum Curtea de Conturi le-a depistat a fi ilegale.
"Vom veni cu un proiect in acest sens. Este vorba de functionarii care, nu din vina lor, ci din cauza ca au un contract colectiv, au primit unele sporuri, iar acum, dupa doi ani, Curtea de Conturi a descoperit treaba aceasta", a precizat Borbely.
El a aratat ca sunt peste 300.000 de bugetari in aceasta situatie.
Presedintele UDMR, ministrul Culturii Kelemen Hunor, solicitase Guvernului, in a doua jumatate a lunii ianuarie, sa declare amnistie fiscala pentru functionarii publici si anularea deciziei Curtii de Conturi prin care se cerea ca acestia sa dea inapoi sporurile salariale primite.
Primariile sint campioane la acordarea de sporuri ilegale pentru angajati, precizase, pentru HotNews.ro, Nicolae Vacaroiu, presedintele Curtii de Conturi. "Daca domnul (Kelemen Hunor) vine cu o astfel de amnistie, nu am nimic impotriva, dar trebuie sa o faca prin lege. Face lege, merge la Parlament si poate sa faca o lege in care sa spuna: nu domnule, sporurile acordate sunt legale, treaba lor... Dar mi-e greu sa cred ca da cineva asa ceva", isi exprimase indoiala Nicolae Vacaroiu.
Potrivit lui Laszlo Borbely, programul de guvernare are o componenta sociala puternica, cu facilitati la angajarea mamelor cu copii de varste sub sase ani, in conditiile in care recensamantul din anul 2011 a relevat o scadere demografica.
"E o componenta sociala puternica si acolo sunt mai multe prevederi care tin de sprijinul angajatorului care angajeaza mame cu copii sub sase ani. Aici trebuie sa fim foarte atenti, pentru ca cifrele demografice sunt ingrijoratoare. Aici am propus unele masuri foarte clare in ceea ce priveste componenta sociala, conturarea unei politici publice pentru stimularea natalitatii, imbunatatirea legislatiei prin pensia de urmas pentru copii", a explicat Borbely.
In privinta votului prin corespondenta, liderul UDMR a precizat ca acesta nu apare in programul de guvernare.

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
"Cred ca insistati pe un lucru pe care nu presedintele vi-l poate spune. Cei care faceau declaratii sa spuna de unde. Eu nu am identificat in buget un loc din care sa taiem bani", a raspuns Basescu unei intrebari.
El i-a criticat pe politicienii care au anuntat mariri, transmitandu-le ca, daca au impresia ca s-au sacrificat, probabil ca au dreptate, dar altii "si-au sacrificat viata pentru tara si nu s-au mai agitat atat".
"Nu ma puneti sa comentez declaratiile pe care le fac politicienii din partide. Eu sunt unul din cei care si-au calcat cel mai greu pe inima cand a trebuit sa anunte romanilor masurile care s-au luat. Fac un apel la realism al politicienilor. Stiu ca foarte multi din cei aflati la guvernare au sentimentul ca si-au sacrificat voturile. Le confirm ca da, n-au explicat suficient, dar le-au sacrificat pentru tara.
Romania e intr-un echilibru fragil. Ieri la Consiliu, s-a concluzionat ca va fi o scadere a productiei in UE. Situatia Romaniei s-a consolidat, dar fragilitatea ne vine din semnele care apar in economica Uniunii Europene - marile noastre piete, legate de Uniunea Europeana.
As face o paranteza - in 1990, exporturile Romaniei au fost de 10 miliarde de euro. In 2011, au fost de 45 de milarde de euro. Daca previziunile se vor confirma, exporturile noastre vor scadea daca nu gasim alte piete.
Cuvantul responsabil e prudenta. Stiu ca sunt partide care si-au sacrificat voturile, dar nu si-au sacrificat viata, au facut-o pentru altii. Altii si-au sacrificat viata pentru tara si nu s-au mai agitat atat. Daca salvezi tara, ne salvam si noi", a mai afirmat Traian Basescu."
Oare ce va spune acum, dupa 8 zile, acelasi Traian Basesu??!! Ghici ?!
Aceeasi ramane numai ipocrizia portocalie!!!!