Procurorul general Laura Codruta Kovesi a prelungit cu sase luni mandatul procurorului-sef al DNA, Daniel Morar. "Delegarea a fost dispusa incepand cu data de 13 februarie 2012, pentru o perioada de 6 luni, ca urmare a incetarii actualului mandat detinut de domnul procuror DANIEL MARIUS MORAR", se arata intr-un comunicat al Parchetului General. Daniel Morar este la al doilea mandat ca sef al DNA.

Daniel MorarFoto: AGERPRES

UPDATE Ministrul interimar al Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, marti, ca intentioneaza sa-l mentina pe Daniel Morar in functia de sef al Directiei Nationale Anticoruptie intreaga perioada de sase luni de delegare a procurorului, inainte de a desemna un candidat pentru conducerea DNA, potrivit Agerpres. El a precizat ca nu a ajuns la o concluzie pentru nominalizarea unui candidat la functia de procuror-sef al DNA.

"Delegarea este pentru 6 luni. Intentionez sa utilizez tot acest interval pentru a lua cea mai buna masura", a declarat premierul interimar, intr-un briefing la Guvern.

'Am discutat, zilele si saptamanile anterioare, cu procurorul general aceasta chestiune. Pot sa va spun ca nu am ajuns la o concluzie privind nominalizarea acum a unei persoane care sa fie potrivita pentru aceasta functie si de aceea am convenit ca cea mai buna solutie ar fi sa beneficiem de mai mult timp pentru a cantari aceasta propunere pe care ministrul Justitiei trebuie sa o faca. Sunt convins ca in perioada imediat urmatoare ne vom putea concentra si pe acest subiect, astfel incat persoana nominalizata sa continue o activitate in care sa fie incadrata in criteriile de performanta si legalitate la DNA", a declarat Predoiu.

"Prin ordin al doamnei Laura Codruta Kovesi, Procuror General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, s-a dispus delegarea domnului procuror DANIEL MARIUS MORAR in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie", se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

Comisia Europeana va prezenta miercuri 8 februarie raportul pe Justitie care potrivit unor informatii neoficiale contine aprecieri pozitive la adresa DNA. Referitor la coruptie, documentul consultat de RFI Romania arata ca DNA si-a continuat activitatea imbucuratoare.

Context

Activitatea DNA a fost tinta crititicilor publice la finalul anului trecut in special din partea presedintelui Traian Basescu. Cu toate acestea in noiembrie presedintele si-a exprimat optiunea pentru ca Daniel Morar sa primeasca o delegare de sase luni la conducerea DNA. Citeste mai jos cateva din luarile de pozitie ale sefului statului:

  • 9 ianuarie 2012. Traian Basescu: ¬DNA-ul tot aresteaza primari. Nu reuseste cu inalta coruptie, cu Nastase, Mitrea, cu Pacuraru... nu reusesc dosarele.¬
  • 21 decembrie 2011. Presedintele Traian Basescu a lansat un atac fara precedent la adresa procurorilor DNA. Presedintele a criticat metodele de ancheta, sentintele obtinute in instanta, a acuzat procurorii ca distrug cariere, a amenintat cu extinderea raspunderii magistratilor si a incurajat Parlamentul sa ceara dovezi.
  • 14 noiembrie 2011. Presedintele a vorbit despre mandatul sefului DNA, Daniel Morar. Intr-un interviu pentru TVR, Traian Basescu a declarat ca mandatul lui Morar se incheie in februarie 2012 si ca optiunea sa este ¬sa cer procurorului general sa-i dea o prelungire pana in iunie, un interimat¬. Presedintele insa nu a facut un agajament ferm mentionand ca in februarie va lua o decizie clara. 
  • ¬Conform legii, seful DNA, ca de altfel si procurorul general, nu pot avea decat doua mandate de trei ani. In februarie 2012 isi incheie mandatul. Nu numim la tv procurorul general. Institutiile nu sunt institutii pe care scrie "proprietatea Traian Basescu" sau Daniel Morar. Daca discutam tehnic, optiunea mea este sa cer procurorului general sa-i dea o prelungire pana in iunie, un interimat, pentru ca Daniel Morar a mai avut interimate intre primul si al doilea mandat. As vrea sa ramana in functie si pana la raportul MCV, din vara. El fiind unul dintre principalii pioni ai raportului. Cred ca se va putea acest lucru, din punct de vedere legal. Cand ajunge la capatul mandatului, vom vedea", a declarat Traian Basescu.

Citeste si Va supravietui DNA in anul alegerilor? Transformarile lui Traian Basescu si Victor Ponta

In 2008 dupa ce primul mandat al sefului DNA Daniel Morar a expirat ministrul Catalin Predoiu a nominalizat-o pe Monica Serbanescu la conducerea DNA. Traian Basescu a respins in acel moment nominalizarea. Dupa cateva luni ministrul Predoiu il sustinea pe Daniel Morara pentru al doilea mandat ca sef al DNA. Citesteaici detalii despre pozitia lui Catalin Predoiu fata de nominalizarea lui Daniel Morar la sefia DNA.