Consiliul de judecata al ofiterilor din Flotila 71 Aeriana din Campia Turzii a propus, cu unanimitate, trecerea in rezerva a locotenentului Gheorghe Alexandru, care a protestat la Piata Universitatii, dupa ce a constatat ca acesta a incalcat Legea 80/1995, relateaza Mediafax.

Lt. Gheorghe Alexandru Foto: Hotnews

Consiliul de judecata al ofiterilor din Flotila 71 Aeriana din Campia Turzii, intrunit in sedinta, luni, pentru a analiza abaterile de la ordinea si disciplina militara comise de locotenentul Gheorghe Alexandru, a constatat ca ofiterul este vinovat de incalcarea prevederilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare si a altor prevederi ale regulamentelor militare si a propus trecerea in rezerva a acestuia, se arata intr-un comunicat MApN.

Masura a fost adoptata in conformitate cu dispozitiile articolului 85 din Legea nr. 80/1995.

Locotenentul Gheorghe Alexandru a fost gasit vinovat de catre Consiliul de judecata al ofiterilor din Flotila 71 Aeriana de mai multe fapte. Astfel, s-a stabilit ca participarea sa, in data de 23 ianuarie, la mitingul din Piata Universitatii, este fapta interzisa de regulile militare.

De asemenea, el a fost gasit vinovat de purtarea uniformei militare pe timpul participarii, in data de 23 ianuarie, la mitingul din Piata Universitatii din Bucuresti, cu nerespectarea prevederilor Regulamentului de ordine interioara in unitate si Dispozitia sefului Statului Major General privind unele reguli pentru portul uniformelor militare.

Totodata, el a fost gasit vinovat pentru neinstiintarea comandantului despre deplasarea si in alte localitati pe timpul parasirii garnizoanei in 23 ianuarie, respectiv in Bucuresti.

Consiliul de judecata al ofiterilor din Flotila 71 Aeriana l-a mai gasit vinovat si de "acordarea de interviuri si declaratii reprezentantilor mass-media civila, fara a pastra echidistanta politica a armatei si fara aprobarea comandantului unitatii, si, totodata, furnizarea unor informatii exceptate de la liberul acces, respectiv denumirea functiei si a structurii unde se gaseste aceasta".

"Consiliul de judecata a fost format din cinci ofiteri, cu grade de la locotenent la comandor, colegi de unitate ai locotenentului Gheorghe Alexandru, iar hotararea a fost luata in unanimitate. La sedinta Consiliului, au fost prezenti locotenentul Alexandru si aparatorul ales de acesta. Pronuntarea hotararii s-a facut in prezenta ofiterului judecat, acesta refuzand sa ia la cunostinta, prin semnatura, de continutul hotararii, fapt care a fost consemnat intr-un proces-verbal", a mai precizat MApN.

Ministerul mai precizeaza ca ofiterul judecat poate formula o cerere de apel impotriva hotararii adoptate de Consiliul de judecata, in termen de doua zile lucratoare de la data luarii la cunostinta a continutului acesteia.

Consiliul de judecata, format din cinci ofiteri, cu grade de la locotenent la comandor, colegi de unitate ai locotenentului Gheorghe Alexandru, a propus trecerea in rezerva a acestuia, hotararea fiind luata in unanimitate.

Procedural, aceasta decizie se inainteaza spre aprobare comandantului unitatii militare careia ii apartine locotenentul si apoi, pe cale ierarhica, la conducerea Statului Major al Fortelor Aeriene.

Avocatul locotenentului Alexandru Gheorghe, Ion Panaitescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca soldatul a fost gasit vinovat la toate capetele de acuzare.

"A fost gasit vinovat si Consiliul de Judecata a facut propunere de excludere din armata. Vom ataca aceasta decizie la Statul Major al Fortelor Aeriene, care va functiona, ca si Consiliul de Judecata, ilegal. Armata a vrut sa arate ca ￯Daca vrem sa facem ceva, vom face￯. Tara noastra este toata mafiota, mai putin MApN, care este stalinist. Acum inteleg de ce toata intelectualitatea a ajuns la canal pentru ca sunt multe cozi de topor in armata. Noi ne-am facut cel mai mare rau posibil, suntem ticalosi pana in maduva oaselor. Armata are o problema si nu vrea sa o rezolve", a spus Panaitescu.

Potrivit sursei citate, decizia finala in acest caz o va lua ministrul Apararii Nationale.

Panaitescu a adaugat ca decizia Consiliului de Judecata este ilegala deoarece nu s-a discutat pe fondul acuzatiilor.

Locotenentul Alexandru Gheorghe a refuzat sa faca declaratii.

Conducerea SMG a luat la cunostinta "cu consternare" de activitatile si propunerile locotenentului Gheorghe Alexandru, informa MApN, mentionand ca acesta sustinea dizolvarea sau desfiintarea Parlamentului, invocarea starii de urgenta si preluarea administrarii statului de catre Armata, informa MApN.

Potrivit MApN, dupa participarea locotenentului la manifestatiile de la Piata Universitatii, comandantul Flotilei 71 Aeriena din Campia Turzii a ordonat, la data de 25 ianuarie, constituirea Consiliului de judecata al ofiterilor si judecarea locotenentului Gheorghe Alexandru.

La aceeasi data, ofiterul a refuzat sa ia la cunostinta, prin semnatura, despre continutul ordinului comandantului unitatii prin care este trimis in fata Consiliului de judecata, desi acesta i-a fost citit si prezentat spre semnare.

Locotenentul Gheorghe Alexandru si-a facut aparitia, imbracat in uniforma militara, in Piata Universitatii, cu declaratii de sustinere la adresa protestatarilor, afirmand ca "s-a saturat de batjocura din aceasta tara".

El le-a reamintit protestatarilor din piata ca 24 Ianuarie este Ziua Unirii, i-a indemnat sa nu aiba incredere in clasa politica si sa continue manifestatiile, precizand ca nu a venit sa scandeze impotriva presedintelui Traian Basescu, pentru ca acesta este comandantul suprem, insa "deasupra lui este poporul".

Militarul s-a recomandat Alexandru Gheorghe, locotenent, in varsta de 27 de ani, incadrat la Flotila 71 Aeriana Campia Turzii. El declara ca stie exact la ce se expune venind in Piata Universitatii. El preciza ca avea voie de la superiori sa mearga doar pana la Sibiu, insa a decis sa ia trenul pana la Bucuresti, asumandu-si toate consecintele, si ca nu a mai comunicat cu superiorii sai, ba chiar si-a dezactivat telefoanele si le-a scos bateria, de teama de a nu fi ascultat. El spunea ca exprima solidaritatea Armatei cu protestatarii si ca vorbeste in numele unui grup de colegi, carora le-a si incredintat "un document de 12 pagini pe un stick" in cazul in care el va fi arestat.

Locotenentul a declarat, intr-un interviu la un post de televiziune, ca a fost inspirat sa vina la protest de "gestul pe care l-a facut Raed Arafat", care a fost catalizatorul actiunii lui, si de faptul ca Armata este institutia in care populatia are cea mai mare incredere.

Ulterior, Alexandru Gheorghe declara ca se simte amenintat si ca nu mai doarme acasa deoarece este urmarit de o masina neagra.