Studiul IMAS a fost prezentat la Romanian Business Leaders Summit, care a debutat joi, la Howard Johnson. În ultimii cinci ani, 80% dintre români nu şi-au dorit să pornească o afacere, arată o cercetare IMAS realizată în decembrie 2011, la comanda Fundaţiei Romanian Business Leaders (FRBL). Potrivit aceluiaşi studiu, primele probleme de care s-au lovit cei care deţin deja o afacere sunt: „birocraţia din administraţia locală” (49%) şi „cererile de şpagă” (30%). O altă concluzie, edificatoare pentru situaţia start-up-urilor româneşti, este aceea că „lipsa capitalului de pornire” este principalul motiv pentru care românii nu au o afacere proprie (55%). Criza pare să fie un motiv pentru numai 23% dintre respondenţi.

rbls3Foto: Hotnews

Rezultatele cercetării IMAS au fost dezbătute astăzi la Romanian Business Leaders Summit (RBLS), prima iniţiativă comună a mediului de business autohton, care a atras peste 150 de participanţi din domenii variate (antreprenori, manageri de multinaționale și firme românești, bancheri, avocați, oameni de publicitate, investitori, profesioniști de resurse umane, analiști, oameni de business din software, telecom, branding, petrol & gaze, farma, servicii financiare).

În cele două zile ale summit-ului (2-3 febr.), care a debutat astăzi, participanții lucrează în echipe pentru identificarea a 12 proiecte concrete pentru șase direcții de acțiune: Educația; Buna guvernare și statul modern; Cultura antreprenorială; Capitalul autohton; Coagularea comunității; Strategia de țară.

rbls2

rbls2

Foto: Hotnews

Aceste șase teme au rezultat în urma unei Mese Rotunde organizată de FRBL în luna decembrie, la care au participat aproximativ 80 de lideri de business.

„RBLS își propune să revitalizeze spiritul de lider pe care comunitatea de afaceri trebuie să-l demonstreze în contextul actual. Summit-ul, ca focalizare a unor energii pozitive remarcabile din comunitatea românească de business, va fi un pas concret și substanțial într-un proiect de lungă durată pentru România”, a declarat Mihai Marcu, preşedintele FRBL, în deschiderea summitul-ui.

RBLS este o inițiativă a Fundației Romanian Business Leaders (FRBL), organizație care își propune să coaguleze oamenii de business într-o comunitate puternică, dornică și capabilă să facă din România un stat modern și o economie competitivă.

RBLS se desfăşoară între 2 și 3 februarie la Hotel Howard Johnson din București și este un eveniment susținut de TVR Info. Partenerul media al evenimentului este Hotnews.ro.