​In prezent, pericolul cel mai mare este transformarea precipitatiilor in ploaie si poleiul, a declarat pentru HotNews.ro directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. "Deci daca se transforma in ploaie, pericolul cel mai mare este poleiul. Despre cantitati, deocamdata, pana duminica, este cod galben. Daca il transformam in cod portocaliu inseamna ca se amplifica fenomenul si este mai greu. Deocamdata, ANM nu isi permite sa dea informatii mai mult de duminica", a explicat Ion Sandu.

Ion SanduFoto: Agerpres

Potrivit directorului general al ANM, "este viscol, chiar daca nu la fel de intens, dar trebuie mare atentie in cazul in care Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Ministerul Transporturilor anunta ca un drum este inchis sau se circula cu dificultate. Oamenii sa nu mai plece pe drumul ala, e clar, ca altfel ajungem iar sa moara oameni inzapeziti. Altfel nu se poate evita".

"In al doilea rand, mare atentie daca vom veni cu precizari suplimentare, precum ce am scris in atentionarea de astazi (2 februarie - n.red.), adica transformarea in ploaie sambata si duminica. Atunci trebuie mare atentie, la modul in care nu ne mai putem misca din cauza poleiului. Cam astea ar fi pana duminica seara informatiile", a declarat pentru HotNews.ro directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, precizand ca "responsabilitatea ANM este sa informeze populatia corect si asta o putem face pe intervale de 2-3 zile".

Amintim ca meteorologii au emis astazi, 2 februarie, o avertizare cod galben de ninsori, viscol si polei care vizeaza intreaga tara, incepand de vineri ora 10.00 pana duminica ora 20.00. In Oltenia, Muntenia si in sudul Banatului ninsori si intensificari ale vantului vor fi inca din cursul zilei de astazi. Din dimineata zilei de sambata, local in regiunile sudice si centrale, precipitatiile vor fi si sub forma de ploaie sau lapovita si frecvent se va depune polei. La ora actuala, se afla in vigoare atentionarea Cod Portocaliu de ger, emisa de ANM in data de 30 ianuarie, si care va expira vineri, 3 februarie, cel mai probabil in prima parte a zilei. Atentionarea vizeaza intreaga tara, cu exceptia zonelor vestice, unde avertizarea de temperaturi scazute este incadrata la Cod Galben.

Citeste si: