Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ninsori, viscol si polei care vizeaza intreaga tara, incepand de vineri ora 10.00 pana duminica ora 20.00. In Oltenia, Muntenia si in sudul Banatului ninsori si intensificari ale vantului vor fi inca din cursul zilei de astazi, 2 februarie.

cod galben de ninsoriFoto: ANM

In intervalul mentionat, aria ninsorilor va cuprinde treptat, incepand din sud-vestul tarii, toate regiunile. Local ninsorile vor fi mai abundente, iar stratul de zapada nou depus va depasi 20 cm, in special in zonele de deal si de munte.

Vantul va avea intensificari temporare, cu viteze mai mari in sud si in sud-est, unde rafalele vor depasi 50...60 km/h, iar la munte va sufla tare, cu peste 90 km/h, viscolind sau spulberand zapada.

Din dimineata zilei de sambata, local in regiunile sudice si centrale precipitatiile vor fi si sub forma de ploaie sau lapovita si frecvent se va depune polei.

La ora actuala, se afla in vigoare atentionarea Cod Portocaliu de ger, emisa de ANM in data de 30 ianuarie, si care va expira vineri, 3 februarie, cel mai probabil in prima parte a zilei. Atentionarea vizeaza intreaga tara, cu exceptia zonelor vestice, unde avertizarea de temperaturi scazute este incadrata la Cod Galben.

Codul Portocaliu de ger persistent acopera 37 de judete din Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramures, Dobrogea si municipiul Bucuresti. In aceste regiuni, vremea se va mentine geroasa, mai ales in cursul noptilor si al diminetilor.

Temperaturile minime se vor incadra, in general, intre -27 si -17 grade Celsius, iar cele maxime diurne vor fi negative. Totodata, in Dobrogea, Baragan si sudul Moldovei vantul va avea viteze ce vor atinge la rafala 40-50 km/h, accentuand senzatia de frig.

ANM a instaurat, de asemenea, Cod Galben de ger in Crisana si Banat, unde vremea va fi geroasa in cursul noptilor, cand valorile termice vor cobori sub -10 grade Celsius.

In functie de evolutia si intensitatea fenomenelor prognozate, ANM va actualiza prognoza prin atentionari sau avertizari meteorologice ulterioare.