Patriarhia Romana isi exprima speranta ca statul roman va contesta cu fermitate hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) privind asocierea clerului in sindicate si convingerea ca Marea Camera a Curtii Europene a Drepturilor Omului va corecta "o hotarare pripita".

"Ne exprimam speranta ca Statul roman va contesta cu fermitate aceasta hotarare inadecvata si avem convingerea ca Marea Camera a Curtii Europene a Drepturilor Omului va corecta o hotarare pripita in cauza autointitulatului sindicat al preotilor din Mitropolia Olteniei 'Pastorul cel bun contra Romaniei', care nu tine cont de autonomia si de specificul organizarii si functionarii activitatii cultelor religioase, recunoscute si garantate ca atare in toate statele democratice", se arata intr-un comunicat de presa al Patriarhiei Romane transmis miercuri si citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, Patriarhia Romana a luat cunostinta "cu uimire" de hotararea in prima instanta a completului de judecatori din cadrul sectiei a III-a a CEDO si "constata cunoasterea trunchiata (insuficienta)" de catre CEDO a relatiilor dintre stat si culte in Romania si "ignorarea" prevederilor Constitutiei Romaniei, Legii Cultelor nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si a Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) care enunta cu "claritate" autonomia si libertatea Bisericii fata de stat.

De asemenea, Patriarhia Romana "constata confuzia intre specificul vocational al preotiei, care este chemare la misiune sfanta prin actul hirotoniei sau slujire liber asumata a comunitatilor de credinciosi", prevazuta in statut, pe de o parte, si raporturile de munca specifice angajatilor civili, pe de alta parte.

Potrivit Patriarhia, hotararea CEDO retine "total eronat" ca statutul "asa-numitului sindicat nu ar contraveni prin nimic Statutului BOR, Legii cultelor si canoanelor, insa, in realitate, sindicatul are obiective total incompatibile cu slujirea sacramentala si pastorala a preotilor".

Patriarhia reaminteste ca, "potrivit Sfintelor Canoane universale si Statutului pentru organizarea si functionarea BOR, preotii - asemenea magistratilor si militarilor - nu au dreptul sa se angajeze in politica partinica, sa desfasoare activitati economice, direct sau prin interpusi, si sa participe la alte forme de asociere, inclusiv de tip sindical pentru a fi impartiali si total angajati in slujirea binelui comun al populatiei".

"O eventuala adoptare finala a acestei hotarari de catre CEDO ar constitui un atac direct la organizarea constitutionala si legala a cultelor din Romania si din statele membre ale Consiliului Europei, asimiland vocatia sacerdotala misionara cu actiunea sindicala protestatara. De altfel, aceasta decizie a CEDO a trezit nedumerire in randurile unor reprezentanti ai altor Biserici europene care si-au exprimat intentia de a se solidariza cu Statul roman si BOR deoarece considera aceasta hotarare un precedent inacceptabil care submineaza autonomia tuturor cultelor religioase din Europa", se afirma comunicatul citat.

Potrivit Patriarhiei Romane, hotararea contravine si deciziilor anterioare, unele chiar recente (de pilda, in cauzele Muller, Reuter si Baudler contra Germaniei din 6 decembrie 2011), ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, precum si opiniei separate a doi dintre judecatorii din aceasta cauza, care au confirmat ca statutul, drepturile si obligatiile slujitorilor unui cult religios fata de acest cult tin de competenta exclusiva a cultului respectiv.

Romania a incalcat dreptul la libera asociere a clerului din Biserica Ortodoxa Romana, care a dorit sa infiinteze un sindicat, a decis Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care a publicat marti pe site-ul sau hotararea, care nu este definitiva, in cauza "Sindicatul 'Pastorul cel Bun' impotriva Romaniei".