Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, considera ca dublarea numarului de lucratori ai MAI arestati in 2011 reprezinta mai degraba o imbunatatire a activitatii Directiei Generale Anticoruptie (DGA) si scaderea tolerantei la coruptie decat o crestere a acestui fenomen in minister.

"Nu vreau sa se interpreteze ca a crescut coruptia in MAI, ci vreau sa vedem cealalta parte a situatiei, aceea ca institutiile statului aplica legea. Sunt foarte multe probleme legate de comportamentul unor functionari, dar si din partea celor care s-au obisnuit, in 20 de ani de democratie, sa negocieze legea. In momentul de fata, fermitatea celor din DGA trebuie sa-si faca simtita prezenta", a declarat Traian Igas, marti, la bilantul DGA pe anul 2011, potrivit Agerpres.

Acesta a apreciat ca pozitiv bilantul si le-a cerut lucratorilor DGA sa continue ceea ce au facut anul trecut si chiar sa se implice si mai mult in activitatea institutiei.

La randul sau, directorul general al DGA, chestorul Janica Arion-Tiganasu, a spus ca in 2011 institutia pe care o conduce s-a maturizat si a precizat ca doreste combaterea cu si mai multa fermitate a coruptiei.

"Ne focalizam efortul pe prevenirea faptelor de coruptie. Incercam sa atragem, in acest sens, managerii din MAI cat si celelalte structuri de aplicare a legii. De la inceputul anului avem 10 persoane de la Politia de Frontiera si de la Rutiera care au refuzat sa primeasca mita", a afirmat Janica Arion-Tiganasu.

Potrivit bilantului DGA, in 2011 au fost efectuate cercetari cu privire la 5.222 de persoane, dintre care 2.314 lucratori ai MAI, ceea ce reprezinta o crestere cu 40%.

'In anul 2011, din cele 1.947 persoane invinuite, 533 provin din cadrul ministerului, 50 avand functii de conducere si 483 functii de executie. In perioada de referinta, au fost inculpate 1.128 de persoane, dintre care 399 de lucratori ai MAI, 33 cu functii de conducere si 366 cu functii de executie. Totodata, se consemneaza o dublare a numarului de persoane arestate preventiv si o crestere cu 265% a personalului MAI arestat', se arata in bilant.