Peste 300 de persoane din Bucuresti, dar si din zona Rosia Montana, Cluj, Brasov si Timisoara, protesteaza sambata in fata Ministerului Mediului din Piata Constitutiei, impotriva Proiectului "Rosia Montana", transmite Agerpres. Intre timp, cateva sute de persoane care sustin proiectul minier de la Rosia Montana s-au adunat sambata in Piata Centrala din localitate, la un miting autorizat, organizat de catre Sindicatul 'Viitorul Mineritului'.

"Rosia Montana se salveaza la Rosia Montana" - este unul dintre mesajele afisate pe bannerele arborate pe cladirile din zona de catre participantii la adunarea publica.

"Sindicatul 'Viitorul Mineritului' organizeaza o adunare publica in Piata din Rosia Montana, pentru a arata tarii intregi ca ne-am saturat sa vorbeasca altii in numele nostru, ca nu mai putem accepta ca altii sa ceara masuri 'pentru salvarea noastra', prin piete pe la Bucuresti, sub pretextul ca ne vor binele!", a spus presedintele Cristian Albu.

Printre oamenii prezenti la adunarea de la Rosia Montana se numara nu numai localnici, ci si persoane venite, cu autobuzele, din alte localitati din Muntii Apuseni. Participantii la miting poarta pancarte cu lozincile 'Jos somajul', 'Vrem minerit', 'Vrem sa muncim, nu sa murim', 'Vrem locuri de munca, nu locuri de veci', 'Stam pe aur si murim de foame' etc.

Purtand parcarte pe care se poate citi "Rosia Montana este Romania, Rosia Montana este si a mea" sau "Rosia Montana nu va disparea, oamenii de aici nu vor pleca", protestatarii din Piata Constitutiei scandeaza lozinci precum "Avem toti o rana, Rosia Montana!", "Salvati Rosia Montana!" sau "Tradarea de tara, in aur se masoara!".

"La miting au venit peste 300 de persoane, atat din Capitala, cat si din alte orase din tara. Prin aceasta actiune vrem sa tragem un semnal de alarma cu privire la atitudinea Ministerului Mediului fata de Proiectul Rosia Montana, deoarece ministrul de resort, Laszlo Borbely, a dat deja de inteles ca proiectul va fi aprobat la un moment dat", a declarat pentru Stefania Simion, reprezentant al Asociatiei Alburnus Maior Rosia Montana - unul dintre organizatorii mitingului, alaturi de CNS Cartel Alfa.

Circulatia rutiera din Piata Constitutiei nu este perturbata, iar accesul in Ministerul Mediului nu a fost blocat de protestatari.

Compania Gabriel Resources a investit pana in prezent in proiectul Rosia Montana peste 400 de milioane de dolari, in conditiile in care nu a demarat inca exploatarea propriu-zisa a zacamantului auroargintifer, estimat la aproximativ 320 de tone de aur si peste 1.600 de tone de argint.

Proiectul minier are nu doar sustinatori, ci si opozanti - organizatii neguvernamentale, localnici, oameni de cultura, oameni politici.