Un numar de 28 de persoane au fost transportate vineri cu elicoptere, dintre care 14 trebuiau sa ajunga la sedinte de dializa, a declarat subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat, intr-o conferinta de presa, relateaza Agerpres.

'Restul persoanelor transportate au fost cele trei trei gravide care au nascut de fapt si au devenit lauze si cu copiii lor, au fost transportate cazuri grave, de exemplu un nou-nascut in stop cardiorespirator, resuscitat de la Arges si adus in regim de urgenta la Bucuresti, un caz de soc septic, un caz de hemoragie digestiva superioara si alte cazuri care au necesitat interventia acestor elicoptere', a precizat Raed Arafat.

El a aratat ca din totalul celor 28 de oameni, 23 au fost transportati din judetul Calarasi.

'La momentul in care s-a incheiat activitatea seara nu mai aveam niciun caz care era in asteptare. Mai erau doua cazuri la care era solicitat elicopterul, un caz in judetul Constanta si un caz intr-un alt judet, dar care s-au rezolvat sau cel putin unul dintre ele stiu sigur ca s-a rezolvat - cel din judetul Constanta, a ajuns ambulanta la el si cazul celalalt, in Braila, era in curs de rezolvare cu un mijloc al MApN', a afirmat subsecretarul de stat, adaugand ca situatia poate sa se schimbe oricand.

Arafat a mai spus ca exista informatii despre o gravida care a nascut la domiciliu in judetul Constanta, intr-o localitate unde accesul este ingreunat din cauza unei masini, dar cazul e in curs de rezolvare.

Potrivit acestuia, incepand de vineri, Serviciile judetene de ambulanta si, acolo unde este nevoie, inclusiv structurile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta vor pune la dispozitie intre orele 21 si 1 dimineata, in fiecare zi, pana la finalizarea perioadei cu ger - estimata pana pe 8 februarie, daca nu se schimba datele -, masini de transport care vor merge in zonele in care se stie ca sunt persoane fara adapost, cu risc.

De asemenea, aceste ambulante trebuie sa fie la dispozitie atunci cand sunt solicitate inclusiv de echipajele de politie si jandarmerie daca identifica persoane in drum care sunt fara adapost sau care sunt cu risc si necesita sa fie transportate catre adaposturi, a informat Raed Arafat.

Totodata, persoanele care stau in incaperi fara incalzire curenta vor fi identificate de autoritatile locale pentru a le fi oferit un adapost in perioada geroasa.