Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca din informatiile primite de la dispeceratele de politie pana la ora 08:45, circulatia rutiera este intrerupta din cauza zapezii si a viscolului pe 34 de drumuri nationale si 84 de drumuri judetene.

17:55 Circulatia pe DN 2 Urziceni-Buzău-Râmnicu Sărat a fost deschis vineri, începând cu ora 17.30

17:50 Circulatia pe A1 a fost redeschisa pe ambele sensuri.

17:05 Circulatia a fost redeschisa pe DN 2 si DN5.

Traficul rutier a fost redeschis vineri la ora 16.45 pe DN 2 intre Buzau si limita cu judetul Vrancea.

"Se circula controlat, in grupuri supravegheate de echipaje de politie", a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al IPJ Buzau, comisar Florina Crucianu.

Traficul pe acest tronson de drum a mai fost redeschis vineri in jurul orei 13.00, dar ulterior a fost inchis din nou deoarece exista riscul ca autovehiculele sa ramana inzapezite.

Drumul national 5 Giurgiu - Bucuresti a fost deschis vineri dupa-amiaza circulatiei rutiere pe ambele sensuri de mers, dar se circula in conditii de iarna si se pastreaza inca precautia ca TIR-urile sa nu porneasca inca la drum pentru a nu derapa si a produce blocaje in trafic.

"Circulatia pe DN 5 a fost reluata, dar se circula in conditii de iarna, circulatia TIR-urilor nefiind inca permisa si raman in continuare blocate cateva drumuri judetene, respectiv DJ 603, 506, 503, 504 A, 412 B, 412 si 411', a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Giurgiu, Cristian Suta.

El spune ca mai sunt blocate inca drumurile nationale 5 A si DN 41, iar pe DJ 401 intre Varasti si Heresti se circula pe un singur sens de mers.

Totodata, nici circulatia rutiera la granita bulgara intre Giurgiu si Ruse nu a fost inca reluata, autoritatile bulgare mentinand codul rosu din cauza zapezii.

17:00 Circulatia pe A1 pe sensul spre Pitesti, redeschisa pentru toate categoriile de autovehicule; celalalt sens ramane inchise

14:25 Circulatia pe A1 sensul Bucuresti-Pitesti a fost redeschisa controlat; celalalt sens ramane inchis

39 de drumuri nationale si cele doua autostrazi sunt in prezent inchise din cauza zapezii, insa nu s-au mai inregistrat cazuri de oameni blocati in zapada, a declarat vineri, Cristian Andrei, director de intretinere si siguranta circulatiei din CNADNR.

Potrivit acestuia in cazul autostrazii A1 a fost deschis controlat sensul de mers Bucuresti-Pitesti.

In schimb sensul Pitesti-Bucuresti ramane deocamdata inchis circulatiei publice, iar in masura in care conditiile meteo vor evolua favorabil va fi deschis partial si acest sector de drum.

"O mentiune speciala va fi pentru Autostrada 2, intrucat noi deja degajasem trei sferturi din lungimea acesteia cand a fost emis codul portocaliu pentru judetele Constanta si Tulcea. Acum partea carosabila este din nou acoperita de zapada cu grosimi intre 1 - 1,5 metrii iar noi vom fi nevoiti sa demaram din nou operatiunile de curatare", a precizat Cristian Andrei.

Centura Bucurestiului a fost degajata, se poate circula pe intreaga circumferinta a sa, iar in cursul zilei de vineri ori cel tarziu sambata dimineata aceasta va fi deschisa traficului public.

"Acest lucru este conditionat si de deschiderea vamilor de la frontiera de sud a Romaniei intrucat si in Bulgaria este acum cod rosu iar vamile sunt inchise. Daca noi vom deschide aceste drumuri, toate drumurile din partea de sud vor fi blocate de coloanele de tiruri care deja sunt stocate pe reteaua de drumuri nationale din sudul Romaniei, deci in consecinta vom incerca sa mentinem aceste restrictii pana se rezolva si problemele din Bulgaria", a spus reprezentantul CNADNR.

El a precizat ca in continuare sunt blocate (ora 14.00)

  • A1 - Bucuresti-Pitesti, Calea 2 sensul Pitesti-Bucuresti,
  • A2 - Bucuresti - Cernavoda,
  • DN2 - Bucuresti-Focsani
  • DN2A - Slobozia-Urziceni,
  • DN2B - Buzau-Faurei,
  • DN2C Costesti-Pogoanele,
  • DN2L - Tisa-Satu Nou,
  • DN2M - Focsani-Odobesti,
  • DN2 N - Dumbraveni-Jitia,
  • DN3 - Bucuresti-Calarasi,
  • DN3 A - Lehliu-Fetesti,
  • DN3 B - Calarasi-Fetesti,
  • DN4 Bucuresti-Oltenita,
  • DN5 Bucuresti-Giurgiu,
  • DN5B - Giurgiu-Ghimpati,
  • DN1D - Albesti Paleologul - Urziceni,
  • DN21 - Dreajna - Calarasi,
  • DN22 Ramnicu Sarat - Braila,
  • DN23 Maicanesti-Codresti,
  • DN24B - Barlad-Galati,
  • DN31 Calarasi - Manastirea si
  • DN 41 Daia - Oltenita+
  • toate drumurile nationale din judetele Tulcea si Constanta care au fost inchise in mod preventiv dupa emiterea codului portocoliu de ninsori si viscol.

12:40 Calarasi: 18 persoane ramase blocate intr-un microbuz, recuperate de pompieri

Un numar de 18 persoane, intre care si un copil, ramase blocate intr-un microbuz in localitatea calaraseana Calareti au fost preluate, vineri, de o masina a pompierilor militari si transportate in localitatea Lehliu Gara, unde vor fi cazate pana la deszapezirea drumului.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Calarasi, in microbuz mai sunt alte sapte persoane, insa acestea si-au exprimat dorinta de a ramane in masina pana la deblocarea drumului.

"Un autocamion de interventie din cadrul sectiei de pompieri Lehliu Gara, cu un echipaj compus din comandantul sectiei de pompieri Lehliu si trei subofiteri, a plecat inca de ieri dupa-amiaza catre localitatea Calareti pentru a debloca si transporta in spatii amenajate 25 de persoane, calatori intr-un microbuz. S-a ajuns la acestia, au fost preluati, iar acum se afla in drum spre Lehliu Gara, camionul inaintand cu dificultate printre nameti", a declarat purtatorul de cuvant al ISU Calarasi, Ovidiu Tataranu.

Potrivit acestuia, un alt autocamion de interventie al Detasamentului de pompieri Calarasi se deplaseaza cu greutate pe ruta Calarasi-Dragos Voda pentru a prelua 12 persoane care au nevoie de dializa la Spitalul Judetean de Urgenta din Calarasi.

12:22 Incepand cu ora 12.00, pe A2, traficul rutier pe sectorul Cernavoda - Fetesti a fost reluat.

12:15 O suta de persoane sunt blocate in 88 de autoturisme, iar alte 576 sunt cazate in adaposturi.

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al judetului Arges distribuie apa si alimente din rezerva de stat persoanelor blocate in masini pe autostrada A1, a precizat IGSU.

"Avand in vedere ca majoritatea soferilor de tiruri sunt cetateni turci, iar acestia au refuzat conservele din considerente religioase, cadrele militare au decis sa cumpere, din bani proprii, paine. Din aceeasi sursa financiara, pentru toti cei aflati in dificultate, au cumparat ceai si cafea", a precizat IGSU.

De asemenea, angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al judetului Giurgiu distribuie apa, conserve si combustibil persoanelor blocate la Adunatii Copaceni si celor din adaposturile de pe raza judetului.

Raed Arafat: 4 morti din cauza ambulantelor care nu au putut sa ajunga sa le ofere asistenta; 25 de cazuri unde serviciile de urgenta trebuie sa ajunga.

In cursul zilei de vineri, elicoptere SMURD merg in localitatile Cotofanca si Galbinas din judetul Calarasi pentru a prelua doua femei care au nascut joi, cu ajutorul moaselor, acestea fiind asistate telefonic de doctorul Raed Arafat si, respectiv, de o asistenta medicala.

Un elicopter al Inspectoratului General de Aviatie din cadrul MAI a adus la Bucuresti o femeie insarcinata, aflata in localitatea Budesti din judetul Calarasi, blocata de nameti. De asemenea, un alt elicopter a preluat din localitatea Galbinasi, judetul Calarasi, doi adulti si un copil, care aveau nevoie de ingrijire medicala. La solicitarea autoritatilor locale, elicopterul va prelua din Cotofanca alte persoane care au nevoie de ajutor medical.

UPDATE11:15 IGSU: 1.500 de kilograme de conserve, 4.500 de litri de apa, 11 tone de motorina se distribuie celor inzapeziti.

Se distribuie alimente, apa si combustibil celor ramasi in troiene pe autostrada A2, la kilometrul 84 si in zona judetului Arges si in zona Adunatii Copaceni - Calugareni, judetul Giurgiu.

Purtatorul de cuvant a spus ca e planificat un zbor al Inspectoratului General de Aviatie in zona Lehliu pentru a transporta apa, alimente si carburanti celor ramasi inzapeziti in zona A2 si pe caile de acces catre aceasta autostrada.

Cele mai importante drumuri nationale cu traficul intrerupt sunt:

-A1 Bucuresti - Pitesti;

-A2 Bucuresti - Lehliu;

-DN1D Urziceni - Albesti-Paleologu;

-DN22 Ramnicu Sarat - Braila;

-DN5B Giurgiu - Ghimpati;

-DN3 Calarasi - Bucuresti;

-DN3A Lehliu Gara - Fetesti;

-DN21 Calarasi - Slobozia;

-DN3B Calarasi - Fetesti;

-DN31 Calarasi - Manastirea

-DN2C Costesti - Slobozia.

Vezi aici situatia actualizata a drumurilor cu circulatia inchisa sau ingreunata din cauza conditiilor meteorologice.