Actorul Emil Hossu, in varsta de 70 de ani, a murit miercuri in urma unui stop cardio-respirator. Acesta se afla la Teatrul Nottara, inaintea unui spectacol.

Emil HossuFoto: Agerpres

Coordonatorul SMURD Bucuresti, medicul Bogdan Oprita, a declarat ca solicitarea a fost primita in jurul orei 18.30.

Potrivit lui Oprita, medicii au fost chemati pentru ca actorul Emil Hossu a lesinat, nemaifiind constient.

Un echipaj SMURD a plecat spre Teatrul Nottara pentru a-i acorda actorului ingrijirile necesare.

Medicii l-au gasit pe actor in stop cardio-respirator si au inceput manevrele de resuscitare, care insa nu au reusit.

Potrivit site-ului Teatrului Nottara, Emil Hossu trebuia sa joace in aceasta seara rolul Helmuth von Sachs in piesa "Aniversarea", la sala "George Constantin" a teatrului, alaturi de Alexandru Repan, Catrinel Dumitrescu, Ion Grosu, Dan Bordeianu. Piesa ar fi trebuit sa inceapa la ora 19:30.

Actorul Emil Hossu s-a nascut la 24 noiembrie 1941, la Ocna Sibiului (judetul Sibiu), mutandu-se impreuna cu familia la Cluj-Napoca, cand Transilvania de Nord a fost cedata Ungariei, potrivit Agerpres.

Copilaria i-a fost marcata de framantarile politice din acea perioada. La 23 august 1945, deoarece tatal sau era diplomat, toata familia a fost deportata intr-un lagar din Germania, unde au ramas un an si trei luni. Dupa ce au scapat din lagar, s-au intors in Romania.

A fost membru in Asociatia fostilor detinuti politici.

A absolvit IATC in 1965, la clasa profesorilor George Dem Loghin, Dem Radulescu si Adriana Pitesteanu. Din 1992, profesor la Facultatea de Arte a Universitatii 'Hyperion', unde a predat actorie alaturi de sotia sa, actrita Catrinel Dumitrescu.

A debutat pe scena in 1965 la Teatrul de Stat din Galati, cu rolul lui Romeo din 'Romeo si Julieta' de William Shakespeare. Din 1966 joaca pe scena Teatrului 'C.I. Nottara', unde a interpretat numeroase roluri: 'Acesti nebuni fatarnici', 'Barbarii', 'Scenariul', 'Opt femei', 'De trei ori dragoste' (2005), 'Operele complete ale lui WLM SXPR' (2007), 'Batranul' (2007, in regia lui Catrinel Dumitrescu, 'Special, sange', (2007), 'Doi pe o banca' (2008), 'In Piata Vladimir' (2009), 'Aniversarea' (2009), 'Clipe de viata' (2010).

A jucat si in filme: 'Cerul incepe la etajul III' (1967), 'Simpaticul domn R' (1969), 'Decolarea' (1971), 'Aventurile lui Babusca' (1973), 'Toamna bobocilor' (1975), 'Pentru patrie', 'Regasire' (1977), 'Buna seara, Irina' (1980), 'Secretul lui Bachus' (1984), 'Noi cei din linia intai' (1985), 'Harababura' (1990), 'Punctul zero' (1996), 'Triunghiul mortii' (1999).

In 1991, a jucat alaturi de Maia Morgenstern si Razvan Vasilescu in filmul 'Balanta', in regia lui Lucian Pintilie, iar in 1992 in adaptarea romanului 'Cel mai iubit dintre pamanteni', al lui Marin Preda, alaturi de Gheorghe Dinica si de Victor Rebengiuc. Un rol deosebit l-a avut si in productia France 2, 'Une mere comme on n'en fait plus' (1997), in care rolurile principale au fost jucate de Medeea Marinescu si Mihai Bisericanu.

Actorul a recunoscut intr-un interviu ca printre rolurile preferate se numara: Octav din spectacolul de televiziune 'Ciuta' (r. Geo Saizescu), ziaristul Mirea din 'Secretul lui Bachus' si 'Secretul lui Nemesis' (r. Geo Saizescu), dar si Paul Bentu din 'Decolarea' in regia lui Timi Ursu. Emil Hossu a putut fi vazut in productia 'Chiquititas', difuzata pe postul de televiziune Kanal D si intr-un rol episodic (Juan) in telenovela 'Fetele marinarului' (2009).