Executivul a aprobat in sedinta de miercuri un proiect de lege pentru punerea in aplicare a Codului de procedura civila. Potrivit ministrului justitiei, Catalin Predoiu, principala prevedere din proiect este stabilirea datei de 1 iunie 2012 pentru punerea in aplicare a codului. Proiectul urmeaza sa fie discutat in Parlament. "Potrivit deciziei de astazi a Guvernului, noi vom propune Parlamentului, prin proiect, data de 1 iunie 2012 pentru punerea in aplicare a noului Cod de procedura civila", a spus Catalin Predoiu.

Predoiu a mai spus ca cererile si procedurile de executare silita initiate inainte de data aplicarii noului Cod vor fi solutionate conform legislatiei valabile la momentul inceperii acestora.

Predoiu a mai spus ca o serie de prevederi din noul Cod de procedura civila privind competenta, solicitarea partilor, au fost deja puse in aplicare prin legea micii reforme.

Raportul Comisiei Europene din iulie 2011 remarca faptul ca Romania a facut demersuri pentru imbunatatirea procedurilor judiciare si ca autoritatile romane au intreprins demersuri pentru a eficientiza procedurile judiciare si a continuat pregatirile pentru intrarea in vigoare a patru Coduri noi.

Pentru cresterea ritmului reformei judiciare in urmatoarea perioada, CE spunea ca Romania ar trebui sa adopte un plan de implementare a Codului civil si pentru celelalte trei noi coduri (Cod penal, Cod de procedura civila si de procedura penala-n.r.) care urmeaza a fi introduse in 2012 si sa creeze un cadru de cooperare impreuna cu magistratii si cu societatea civila pentru a facilita ajustarile structurale necesare ale sistemului judiciar.

Comisia sustinea ca este important sa se evite practicile divergente si ca o buna pregatire a magistratilor va fi esentiala pentru o implementare omogena a Codurilor.