Mai multe manifestatii de solidaritate cu Guvernul Ungariei au avut loc sambata in localitati din Harghita, Mures si Covasna, informeaza Agerpres. Sute de persoane au participat la demonstratiile organizate de Partidul Civic Maghiar (PCM), in cursul carora au fost fluturate steaguri ale Ungariei. Manifestantii au declarat ca atacurile indreptate impotriva premierului ungur Viktor Orban de organismele internationale sunt nedrepte si din acest motiv secuii au simtit nevoia sa-l sustina. La Budapesta, 100.000 de oameni au marsaluit in favoarea lui Orban.

In judetul Harghita, peste 500 de persoane au participat la manifestatiile de la Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc si Gheorgheni.

La Miercurea Ciuc, aproximativ 150 de etnici maghiari s-au adunat in fata Consulatului General al Ungariei si au purtat lumanari aprinse in maini, pentru a-si exprima sprijinul pentru Guvernul Ungariei si premierul Viktor Orban. Evenimentul, in cadrul caruia unii demonstranti fluturau steagul Ungariei, a inceput cu intonarea imnului Ungariei.

Organizatorii au dat citire unui mesaj care a fost transmis si la manifestarea de solidaritate organizata, in acelasi timp, la Budapesta.

''Suntem aici pentru a sprijini Guvernul Ungariei si in special pe Orban Viktor. El este un bun cunoscator al Secuimii, in fiecare an ne viziteaza, ne-a ajutat si cu dubla cetatenie si de aceea am venit la aceasta manifestare de solidaritate'', a spus primarul statiunii Baile Tusnad, Albert Tibor.

La Odorheiu Secuiesc, in fata a circa 200 de persoane, presedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, a spus ca premierul Ungariei a luat masurile pentru care este criticat pentru a-si ajuta propriul popor: ''Ungaria este printre putinele tari care a reusit sa indeplineasca criteriile de convergenta privind deficitul bugetar si criticile nu au un suport real. (...) Dar a facut acest lucru prin masuri de protejare a propriului popor, cum ar fi impozitarea bancilor, a lanturilor de hipermaketuri sau inghetarea cursului forint - valuta, cu precadere francul elvetian, in special pentru cei care au luat credite ipotecare. (...) A facut pasi ofensivi la adresa institutiilor de globalizare si consider ca aceste critici nu au un suport real''.

O manifestatie de solidaritate cu Viktor Orban a avut loc si la Gheorgheni, unde s-au adunat aproximativ 150 de persoane.

In judetul Mures, circa 100 de etnici maghiari au iesit in strada la Targu Mures pentru a-si manifesta solidaritatea cu Guvernul de la Budapesta, presedintele filialei locale a PCM, Laszlo Gyorgy, afirmand ca tarile din Vest trebuie sa retina faptul ca nici Ungaria, nici Transilvania si nici Tinutul Secuiesc nu sunt de vanzare.

Oficialul a spus ca toti cei care se solidarizeaza cu Guvernul ungar cred in democratia morala civica si in renasterea natiunii maghiare si ca pentru fiecare om care se considera maghiar ''este importanta independenta si ascensiunea natiunii maghiare''.

Liderul PCM Mures a invocat faptul ca maghiarii trebuie sa fie alaturi de actualul Guvern ungar intrucat acestuia i se datoreaza faptul ca astazi se vorbeste de o adevarata unitate nationala, prin extinderea cetateniei, iar noua Constitutie invoca traditiile crestine si se bazeaza pe Coroana Sacra, fiind totodata ''actul unitatii natiunii''.

Laszlo Gyorgy considera ca mass-media internationala prezinta Ungaria ''intr-o maniera nedemna si nedreapta''.

Participantii au aprins lumanari si au purtat pancarte pe care era inscris ''Suntem solidari'', ''Hai Ungaria'', ''Hai Maghiarii'', ''Si eu sunt Orban (premierul Viktor Orban -n.r.)'', ''Doamne ocroteste-i pe maghiari!'', ''Fereste-ne de cel rau - dictatura monetara globala''. Agerpres scrie ca unii dintre demonstranti au purtat fulare in culorile Ungariei.

In judetul Covasna, la mitingurile de la Sfantu Gheorghe si Baraolt au participat cate 200 de persoane, la Targu Secuiesc aproximativ 150, iar la Covasna in jur de 100. Manifestatiile au durat o ora si s-au desfasurat simultan cu mitingul de sustinere a Guvernului Ungariei organizat la Budapesta.

Manifestatiile de sambata au avut loc la cateva zile dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca va lansa procedura de incalcare a prevederilor tratatelor UE (infringement) contra Ungariei pe considerentul ca noua Constitutie a acestei tari contine aspecte privind statutul bancii centrale si procesul de selectie a judecatorilor ce contravin dreptului comunitar.