Procurorii au inregistrat patru plangeri penale impotriva jandarmilor care au asigurat ordinea si linistea publica in timpul desfasurarii manifestarilor de strada din perioada 15-19 ianuarie, potrivit unui comunicat transmis de vineri de Ministerul Public. In acelasi interval de timp, au fost intocmite 31 de dosare penale pe numele persoanelor care s-au manifestat violent in Bucuresti si un dosar penal pe numele minorului care a lovit un jandarm in Pitesti.

Potrivit informatiilor prezentate vineri de Parchetul General, pe rolul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti precum si pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 5 Bucuresti s-au inregistrat cate doua plangeri impotriva jandarmilor care au asigurat ordinea si linistea publica in timpul desfasurarii manifestarilor de strada.

UPDATE Simpla inregistrare a unei reclamatii de natura penala la Parchet nu incrimineaza modul de actiune sau de interventie al Jandarmeriei, in acest caz procurorii fiind cei care trebuie sa dispuna solutia legala, a declarat, vineri, purtatorul de cuvant al MAI, Marius Militaru, pentru Mediafax.

"Nu trebuie pus semnul egal intre inregistrarea la Parchet a unei reclamatii penale, care constituie un demers civic al oricarui cetatean ce se simte lezat, si vinovatia sau nevinovatia actiunii sau a modului de interventie a Jandarmeriei. Masurile in astfel de cazuri sunt dispuse de catre procuror, cel care da solutia legala. Deocamdata este doar inregistrarea unei plangeri penale si urmeaza cercetari", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

- Pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti au fost constituite un numar de 12 dosare in care se efectueaza cercetari sub aspectul infractiunilor de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea grava a ordinii si linistii publice, distrugere si ultraj.

Se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea grava a ordinii si linistii publice, respectiv, distrugere privind incidentele din seara zilei de 16 ianuarie, ora 21.30, in zona Calea Victoriei din Bucuresti fata de 6 persoane ce ar fi provocat scandal in zona Calea Victoriei din Bucuresti si, de asemenea, ar fi dat cu picioarele intr-un autoturism caruia i-ar fi distrus oglinda si aripa. O persoana a fost retinut de politie pentru 24 de ore, fiind prezentat la data de 17 ianuarie, procurorilor Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 1 Bucuresti care au dispus masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea si continuarea cercetarilor pentru stabilirea tuturor imprejurarilor cauzei, se arata in comunicat.

- Pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti au fost intocmite 7 dosare, in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de distrugere si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea grava a ordinii si linistii publice.

- Procurori ai Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti au solicitat, in 17 ianuarie, instantei de judecata arestarea preventiva a unui inculpat sub aspectul savarsirii infractiunii de furt calificat.

Magistratii Judecatoriei Sectorului 3 au admis cererea procurorilor si au dispus emiterea unui mandat de arestare preventiva pe numele inculpatului pentru 25 de zile. Din primele cercetari a rezultat faptul ca, in contextul creat de incidentele petrecute in data de 15 ianuarie, inculpatul a participat la sustragerea mai multor telefoane mobile expuse spre vanzare intr-un punct de lucru al unei societati de telefonie mobila, prin distrugerea geamurilor si altor bunuri din interior.

Pe data de 18 ianuarie, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti au solicitat instantei de judecata arestarea preventiva a altor doi inculpati, cererea procurorilor fiind respinsa de catre magistratii Judecatoriei Sector 3. Procurorii au atacat, prin recurs, decizia, termenul de judecare fiind stabilit pentru vineri, 20 ianuarie, la instanta de control judiciar, respectiv Tribunalul Bucuresti, care urmeaza sa pronunte asupra acestei cai de atac.

In sarcina acestor doi inculpati s-a retinut ca, in contextul creat de incidentele petrecute in data de 15 ianuarie, au participat la sustragerea mai multor telefoane mobile expuse spre vanzare intr-un punct de lucru al unei societati de telefonie mobila, prin distrugerea geamurilor si altor bunuri din interior.

- Procurori ai Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti efectueaza cercetari intr-o cauza penala fata de inculpatul Mihai Capatana, sub aspectul savarsirii infractiunii de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea grava a ordinii si linistii publice.

A fost dispusa arestarea preventiva a lui Mihai Capatana, sub acuzatia ca a participat alaturi de alte persoane, in data de 15 ianuarie, la incendierea unor bunuri apartinand domeniului public, din zona intersectiei strazilor Cantemir cu Marasesti din Municipiul Bucuresti.

Citeste si UPDATE Barbatul acuzat ca a incendiat, in timpul protestelor de duminica seara, mai multe bunuri la intersectia Cantemir cu Marasesti a fost arestat preventiv

- Pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti a fost inregistrata o cauza penala in care se efectueaza cercetari in legatura cu incidentul ce a avut loc in timpul manifestarilor de protest din data de 19 ianuarie, privind folosirea fara drept de arme albe. Cercetarile sunt in curs de desfasurare pentru stabilirea tuturor imprejurarilor cauzei.

Citeste si VIDEO FOTOGALERIE Piata Universitatii, ziua 7. Manifestantii de la mitingul USL au venit in Piata. Incidente violente cu ultrasi la miezul noptii. Circa 20-30 de manifestanti au fost retinuti

- Procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au preluat de la mai multe parchete de sector de pe raza Municipiului Bucuresti, 7 dosare penale privind infractiuni savarsite in noaptea de 15-16 ianuarie 2012, cu prilejul manifestatiilor desfasurate in zona Pietei Universitatii si in zone din imediata apropiere.

Cauzele vizeaza savarsirea unor infractiuni de port fara drept de arme albe, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea grava a ordinii si linistii publice, distrugere, constand in aceea ca grupuri de cateva zeci de persoane proferau cuvinte si expresii jignitoare la adresa fortelor de ordine, rupeau gardurile din metal ce separau benzile de circulatie, aruncau cu pietre, sticle, obiecte contondente asupra persoanelor aflate in zona (atat asupra celor care se aflau la manifestatie cat si asupra celor care faceau parte din randul fortelor de ordine).

De asemenea, intr-una din aceste cauze de la aceeasi unitate, respectiv, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, fata de o persoana se efectueaza cercetari sub aspectul infractiunii privind ofensa adusa unor insemne, deoarece a manifestat dispret prin actiunea ce a produs degradarea unui steag arborat pe o institutie publica din zona Spitalului Coltea.

Citeste siVIDEO FOTOGALERIE A treia zi de proteste in Bucuresti. Centrul Capitalei, devastat de protestatari violenti: incendii, magazine vandalizate, raniti in randul manifestantilor, jandarmilor si ziaristilor

- Procurori ai Parchetului de pe langa Judecatoria Pitesti efectueaza cercetari fata de un invinuit minor O.A. (in varsta de 17 ani), sub aspectul savarsirii infractiunilor de ultraj si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice. Tanarul a fost retinut de catre procurori pentru 24 ore si a fost prezentat instantei de judecata in cursul zilei de 17 ianuarie 2012, cu propunere de arestare preventiva.

Din probatoriul administrat in cauza rezulta faptul ca, in seara zilei de 16.01.2012, in jurul orelor 20.00, aflandu-se in zona centrala a Municipiului Pitesti, intr-un grup mai mare de protestatari, invinuitul a aruncat cu o piatra in aranjamentele ornamentale din zona si a spart geamul cladirii Casei Sindicatelor. Ulterior, in aceleasi imprejurari, in timp ce se afla in zona Oficiului Postal Central din aceeasi localitate, a lovit cu pumnul in zona fetei, un jandarm care se afla in indeplinirea atributiilor de serviciu, cauzandu-i acestuia leziuni corporale ce necesita 15 zile ingrijiri medicale (fractura de piramida nazala cu deplasare).

Citeste si Incidente violente la protestul din Pitesti: Un jandarm a fost lovit cu pumnii si picioarele de un protestatar *Cinci persoane au fost retinute

Articol modficat in data de 12.05.2023.