SUA cer manifestantilor si autoritatilor romane sa se abtina de la violente

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 19 ianuarie 2012, 22:34 Actualitate | Esenţial


Statele Unite au cerut joi manifestantilor si autoritatilor romane sa se "abtina" de la orice "violenta", relateaza AFP.

"Avem tari in Europa si in lume care se confrunta cu reactii populare provocate de anumite masuri de austeritate pe care guvernele au trebuit sa le ia, in fata crizei", a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, Victoria Nuland.

"Ce le transmitem Romaniei si romanilor este acelasi lucru pe care il transmitem tuturor din intreaga lume si pe care l-am cerut si grecilor la momentul respectiv", a spus Nuland.

Acest mesaj este ca "sustinem dreptul persoanelor din intreaga lume sa protesteze si sa-si exprime punctul de vedere de o maniera pasnica, dar cerem atat manifestantilor cat si autoritatilor sa se abtina de la orice folosire a violentei", a adaugat ea, in conferinta cotidiana de presa.

Aproximativ 7.000 de persoane, potrivit jandarmeriei, au defilat joi la Bucuresti pentru a cere demisia presedintelui Traian Basescu, acuzat ca a aruncat tara in saracie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















6171 vizualizari

 • +24 (24 voturi)    
  Traducere (Joi, 19 ianuarie 2012, 22:51)

  ionescu [anonim]

  Sunt convins ca nu au "cerut" oamenilor sa se abtina de la violente ci au "rugat" manifestantii si autoritatile sa fie retinuti.
  E o deficienta de traducere evidenta a sintagmei "to ask"....
  Nu avea SUA cum sa ceara ceva de la romani in cazul asta - ar fi absurd!
  • +6 (6 voturi)    
   cam asa "ne roaga" (Vineri, 20 ianuarie 2012, 1:16)

   Gion Shmirc [anonim] i-a raspuns lui ionescu

   US urges Romanians to avoid violence
   (AFP) – 3 hours ago  
   WASHINGTON — The United States on Thursday urged the Romanian authorities and people to avoid violence amid mass protests fueled by anger over austerity measures and alleged corruption among the ruling class.
   "We have countries around Europe, we have countries around the world that are dealing with popular reaction to some of the austerity measures that the financial crisis has led governments to take," US State Department spokeswoman Victoria Nuland said.
   "What we would say to Romania and Romanians is the same thing that we say to others around the world and we said to Greece and Greeks at the time," Nuland said.
   That message is "we support the right of people around the world to protest and express their views peacefully but we call on both protesters and authorities to refrain from any violence," Nuland said.
   [...]

   http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5h3q3v43tyD3mgpDl1CZ_Ttz6k6-w?docId=CNG.e512c9655ef117039aaa546f4ab88143.1c1
   • 0 (0 voturi)    
    cam asa s-ar ,,traduce''... (Vineri, 20 ianuarie 2012, 10:56)

    jhon/Ion [anonim] i-a raspuns lui Gion Shmirc

    Nici pe departe nu am pretentia ca as cunoaste limba engleza, si/dar folosind un serviciu de traducere de la google am constatat ca mesajul este chiar mai dur incepand de la prima fraza in care ordinea ,,rugamintilor'' a fost catre autoritati si apoi catre cetateni. Asta spune mult de felul cume este preluata stirea si mai ales cum este ,,prelucrata''...
    Asa ca, eu un aiurit de cetatean, asa percep acest mesaj si nu cum imi este furnizat. Oare chiar nu s-a ajuns la concluzia ca informatia circula si ca poate fi preluata din diverse surse!?!?!
    Oricum, ma astept sa nu fie publicat acest mesaj deoarece ...nu place...

    ,,SUA îndeamnă pe români să evite violenţa
    (AFP) - 3 ore în urmă
    WASHINGTON - Statele Unite ale Americii, joi, a cerut autorităţilor şi poporului român de a evita violenţa, pe fondul protestelor de masă alimentate de furie faţă de măsurile de austeritate şi a corupţiei în rândul presupusa clasa conducătoare.
    "Avem tari din intreaga Europa, avem ţări din întreaga lume care se confruntă cu reacţie populară la unele dintre măsurile de austeritate pe care criza financiară a determinat guvernele să ia," Departamentul de Stat american a declarat purtatorul de cuvant al Victoria Nuland.
    "Ceea ce ne-ar spune în România şi de români este acelaşi lucru care ne spune la alţii din toată lumea şi am spus în Grecia şi greci la momentul", a spus Nuland.
    Acest mesaj este "ne sprijine dreptul de oameni din întreaga lume să protesteze şi exprime opiniile în mod paşnic, dar facem apel pe ambele protestatarilor şi autorităţile să se abţină de la orice violenţă", a spus Nuland.''
    • 0 (0 voturi)    
     Si pt. tine si pt altii : (Vineri, 20 ianuarie 2012, 16:48)

     zit [anonim] i-a raspuns lui jhon/Ion

     to urge=a indemna (cu sens de a ruga) si nicidecum a cera (to ask) ; to deal= a trata (cu sens de a se descurca ) si nicidecum a se confrunta (confront with...) ; "What we would say to Romania and Romanians is the same thing that we say to others around the world and we said to Greece and Greeks" = ceea ce LE-AM SPUNE (nu ne-ar spune; cu sens de indemn ) Romaniei si romanilor este acelasi lucru pe care IL SPUNEM si altora din lumea intreaga si L_AM SPUS si Greciei si grecilor atunci"; etc. Iar "we support the right of people around the world to protest and express their views peacefully but we call on both protesters and authorities to refrain from any violence,"= "noi sprijinim dreptul oamenilor de pretutindeni de a protesta si exprima parerea in mod PASNIC dar chemam ambii (ambele parti adica), protestatari si autoritati sa reprime orice violenta ".
     DECI : cind mai vrei sa faci pe desteptul du-te intii la baie ! Asa ca tine au facut multi ( presa, piata, partide, etc.), de au indobitocit atita lume ! Si, o recomandare : macar in llimba romana (ca tot traduci ca o cizma din alte limbi) fa niste acorduri intre subiect, predicat, adjectiv, etc.( "ne spune la altii", "dreptul de oameni", "apel pe ambele", etc ) ! Si sa stii ca nu exista "jhon" ci John !
     • 0 (0 voturi)    
      ha (Sâmbătă, 21 ianuarie 2012, 11:28)

      jhon/Ion [anonim] i-a raspuns lui zit

      Profesore, dupa cum probabil ar fi trebuit sa observi (chestiune de perceptie) si dincolo de lectia de engleza, pe care, sincer, o apreciez, vreau sa-ti spun ca te-ai ,,aplecat'' prea mult in fatza problemei pentru un ,,aiurit''. Puteai sa postezi in replica pentru altii.....
      Am spus foarte clar ce fel de traducere este si am pus si ghilimele textului. Imi pare rau ca te-ai aplecat prea mult si nu era cazul si mai ales cu privire la acorduri.
      Desigur, trebuia sa observi ci faptul ca jhon este scris cu litera mica si nu are pretentia unui nume. Asta e! Profunzi, pe toate drumurile!
     • 0 (0 voturi)    
      om la apa (Duminică, 22 ianuarie 2012, 2:44)

      gion shmirc [anonim] i-a raspuns lui zit

      v-a cam luat valu'
  • +2 (2 voturi)    
   Si totusi... (Vineri, 20 ianuarie 2012, 10:48)

   ionescu [anonim] i-a raspuns lui ionescu

   ....e clar - expresia folosita este "urge", ceea ce inseamna "indeamna". E adevarat ca spre final se foloseste si "call", ceea ce poate insemna "cere", dar sigur e folosit cu sensul de "face apel" in acest context.
   Nu comentez actiunea SUA ci semnalez doar o traducere eronata - e important sa fim atenti la cuvinte mai ales in astfel de cazuri.
   • 0 (0 voturi)    
    mda ... sa-si vada de borsu lor (Vineri, 20 ianuarie 2012, 14:43)

    Gion Shmirc [anonim] i-a raspuns lui ionescu

    call este citat din purtatoarea de cuvant iar urge este parte din titlul dat de AFP si preluat de presa internationala ...

    urge are origini latine ... si fara habar de engleza se poate intui ce fel de indemn este

    traducerea este acceptabila dupa mine

    urge  (ûrj)v. urged, urg·ing, urg·es


    1. To force or drive forward or onward; impel.2. To entreat earnestly and often repeatedly; exhort.3. To advocate earnestly the doing, consideration, or approval of; press for: urge passage of the bill; a speech urging moderation.4. To stimulate; excite: "It urged him to an intensity like madness" (D.H. Lawrence).5. To move or impel to action, effort, or speed; spur.v.intr.1. To exert an impelling force; push vigorously.2. To present a forceful argument, claim, or case.n.1. The act of urging.2.a. An impulse that prompts action or effort: suppressed an urge to laugh.b. An involuntary tendency to perform a given activity; an instinct: "There is a human urge to clarify, rationalize, justify"(Leonard Bernstein)._________________________________________[Latin urgre.]
   • 0 (0 voturi)    
    Eternul Melinescu (Sâmbătă, 21 ianuarie 2012, 10:39)

    Americanu [anonim] i-a raspuns lui ionescu

    Cucoana de la Dpt de Stat a reactionat la intrebarea lui Melinescu care a intrerbat-o despre proteste, am vazut la TVRInfo. Nu s-a apucat ea sa comenteze situatia din ROmania si s-a referit si la problemele din SUA si din intreaga Europa. A spus ca e acelasi mesaj al Departamentului ca si la intrebarile referitoare la Grecia sau alta tara in care sunt proteste.
 • -13 (25 voturi)    
  Intrebare (Joi, 19 ianuarie 2012, 22:52)

  danielush [anonim]

  Buunnn si care e problema lor?
 • -10 (26 voturi)    
  vedeti-va de borshu vostru (Joi, 19 ianuarie 2012, 22:57)

  Gion Shmirc [anonim]

  ati belit ochii la tembelizor si ciulit urechile la vorbele politrucilor si dati indicatii pretzioase?

  vedeti-va de violentzele voastre
 • +3 (15 voturi)    
  stirea este neclara (Joi, 19 ianuarie 2012, 23:04)

  abc [anonim]

  din titlu reiese ca acesta a fost un mesaj destinat situatiei in Romania, ceea ce ar fi foarte deplasat din partea administratiei SUA. Suna ca si cum diriginta a ridicat indicatorul.
  In text se vorbeste de manifestarile de nemultumire din multe locuri si 'indemnul' la retinere poate fi alfel citt. (Ironia este ca protestele recente din SUA,nu au fost scutite de violenta fortelor de ordine.)
 • +2 (8 voturi)    
  bun... (Joi, 19 ianuarie 2012, 23:14)

  mahabaratan [anonim]

  ...acuma ca ne am luminat cu privire la rezultatul acestor proteste....ce o sa urmeze? pana la alegeri e multa vreme si cred ca o sa ne plictisim rau de tot
 • -7 (15 voturi)    
  ... (Joi, 19 ianuarie 2012, 23:22)

  Dani [anonim]

  Diplomatia americana sa taca. Ea insasi mizeaza pe violenta verbala si nu numai. Prin violenta si-au dobindit independenta, prin violenta au dat drepturi negrilor iar acum au probleme cu ei. Bunicii lor i-au asteptat o viata pe americani, iar acum , cind au venit, nepotii lor ii trimit inapoi. Pentru ca nu mai sint americani, ci mai mult evrei. Si nu sint jamdarmii lumii, ci mai degraba agresori. Libertatea se obtine cu violenta, nu exista nastere fara dureri. Nu sint adeptul violentei, ba dimpotriva, dar este ultima solutie cind nu ai cu cine dialoga
 • -6 (16 voturi)    
  Simplu (Joi, 19 ianuarie 2012, 23:24)

  Ik [anonim]

  Sua e garantul democratiei in lume. Daca nu le urmezi sfatul e posibil sa te trezesti cu niste soldati americani care dupa ce te ucid te chisa si-n freza pina intelegi ca nu e de gluma cu democratia
 • -11 (19 voturi)    
  haha (Joi, 19 ianuarie 2012, 23:27)

  Marius [anonim]

  Astia sa se ocupe de tara lor, le-a vandut Basescu tara noastra destul, e timpul pentru o schimbare.
 • -9 (15 voturi)    
  lasati-ne (Joi, 19 ianuarie 2012, 23:28)

  yo7 [anonim]

  Sa-si vada de problemele lor. Nu i-a intrebat nimeni nimic.
 • -3 (15 voturi)    
  Eba presedinte :) (Joi, 19 ianuarie 2012, 23:47)

  eu [anonim]

  pentru incetarea manifestatiilor , trebuie sa o punem pe Eba presedinte ! sau inca un mandat de presedinte pt Base ;)
 • -6 (14 voturi)    
  Buahaha (Joi, 19 ianuarie 2012, 23:48)

  sentenced [utilizator]

  Lady, last time I checked, Romania was a country in Eastern Europe, not a State in the US.
  • +7 (9 voturi)    
   cam asa e (Vineri, 20 ianuarie 2012, 0:26)

   zaboo [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   din pacate...
   • -3 (3 voturi)    
    Ooo (Vineri, 20 ianuarie 2012, 10:51)

    sentenced [utilizator] i-a raspuns lui zaboo

    Pana nu demult, invitai oamenii carora nu le convine in Romania sa plece.
    Sa inteleg ca te-a ajuns si pe tine lehamitea din urma?
    • +5 (5 voturi)    
     :)) (Vineri, 20 ianuarie 2012, 11:37)

     Marcel, ciolacul de padure [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

     Nu te-ai prins, se pare c-a fost un mesaj prea subtil pentru tine. Zaboo +1 ;)
 • -4 (10 voturi)    
  Ce zice Gitenstein... (Joi, 19 ianuarie 2012, 23:53)

  costicamaibine [anonim]

  ...ambasdorul SUA care-l sustine neconditionat pe Base si regimul lui de borfashi?
  Se stie ca Basescu a pus Romania la dispozitia SUA si pentru asta americanii il tin in brate pe acest neipravit de marinar. Asa cum au sustinut pe toti dictatorii care le-au facut pe plac, tot asa il sustin si pe Basescu. L-au sustzinut si pe Ceausescu aproape 15 ani cu "clauza natiunii celei mai favorizate" netinand cont ca romanii traiau intr-o dictatura de un primitivism greu de imaginat. La fel fac si acum. Pana cand Gintestein nu-l va trage de urechi pe scandalagiul de la Cotroceni, nimic nu se va intampla si gasac de borfasi va ramane la putere atata timp cat Licuriciul cel Mare va avea nevoie. Mi-e teama ca rezultatele "alegerilor democratice" din Romania ultimilor 22 de ani a fost in functie de nevoile SUA.
 • -3 (3 voturi)    
  pai daca guvernul si politicienii nostri dragi (Vineri, 20 ianuarie 2012, 0:11)

  qwe [anonim]

  nu v-au ascultat asta vara cand "i-ati rugat" sa termine cu coruptia si cu hotia... nu prea e ascultator, basescu asta. acum, ce sa intelegem, ca i-a intrat frica in oase? poate va indurati si le dati azil politic tuturor spagarilor din partide si din guvern, plus miliardarilor de carton, in frunte cu basescu. nu de alta, da' la cat au furat va ajuta sa va reveniti din criza. si capitalizeaza si FMI-ul, ca sa nu mai vina la pomana la noi si la altii.
 • +2 (2 voturi)    
  adica, tradus: (Vineri, 20 ianuarie 2012, 0:49)

  bango [anonim]

  cerem populatiei sa nu mai loveasca jandarmii.
 • -3 (5 voturi)    
  ce pana mea treaba au astia? (Vineri, 20 ianuarie 2012, 0:50)

  anonim [anonim]

  sa-si vada de tara lor, si americanii la fel.
  ca acolo numa libertate nu mai ii
  • -2 (2 voturi)    
   Nici o treaba... (Vineri, 20 ianuarie 2012, 5:34)

   MarianX [anonim] i-a raspuns lui anonim

   N-au de fapt nici o treaba, dar si-au facut un obicei din a da sfaturi intelepte pe care eu nu le urmeaza niciodata.
   Nu fac decat sa isi arate muschii de cate ori au ocazia, chiar daca n-are nici un sens.
   In plus, daca cumva se supara pe vreo tara de pe pamantul asta cum ca n-ar fi destul de democratica (dupa definitia lor), atunci se duce fuga si imparte niste democratie pe tot teritoriul tarii resprective, pentru care de obicei avioanele.
   Ma intreb mereu oare cine i-ar fi certat daca in loc sa arunce bombe prin Libia, ar fi mai zburat cateva sute de km in interiorul Africii si ar fi aruncat alimente....
 • +2 (4 voturi)    
  pai situatia e clara (Vineri, 20 ianuarie 2012, 0:56)

  jos violescu! [anonim]

  ne roaga doar sa nu ne batem ca prostii in strada pentru nimic....
 • +1 (5 voturi)    
  romania cere statelor unite (Vineri, 20 ianuarie 2012, 1:36)

  radu [anonim]

  Romania ar trebui sa ceara statelor unite sa o lase mai usor cu manifestantii de pe wall street. Au si ei dreptul la un singur baston...doua sunt cam multe... Semnat Romania
  • -2 (2 voturi)    
   cu flori (Vineri, 20 ianuarie 2012, 5:19)

   hicler [anonim] i-a raspuns lui radu

   Chiar credeti ca Basescu pleaca in urma unor demonstratii pasnice?
 • -2 (2 voturi)    
  manifestati in masini de lux in traducere (Vineri, 20 ianuarie 2012, 2:48)

  muncitorlaboier [anonim]

  iar plebea sa se abtina ca le vin idei alora in america si atunci sa vezi joaca. cum ar fi lumea fara imperii mamut?
 • -2 (2 voturi)    
  Sigur ca da... (Vineri, 20 ianuarie 2012, 5:21)

  MarianX [anonim]

  SUA vorbeste de incetarea violentelor precum vorbeste Iliescu de "cultura dialogului".
  Nici SUA si nici Iliescu nu sunt in cea mai buna pozitie pentru a da indicatii pretioase.
  Sigur ca n-ar trebui sa existe violente, dar pentru asta toate partile sa fie dispuse si capabile sa poarte un dialog.
  Numai ca in Romania de azi, dialogul n-ar aduce ceea ce si-ar dori actuala opozitie. Si asta pentru ca opozitia din Romania nu stie sa respecte regulile simple democratice dupa care a fost aleasa actuala putere. PSD si PNL si-ar dori sa vina la putere, indiferent daca poporul ii trimite acolo sau nu.
  In ceea ce priveste violenta, SUA ar trebui sa-i fie rusine cand da sfaturi de genul asta.
  Spre deosebire de ceea ce se intampla in Romania acum, unde cei care incita sau pornesc violenta sunt protestatarii, in SUA sunt tocmai autoritatile cele care incita si pornesc violentele.
  Si acum dau sfaturi...
  N-ar fi prima data cand dau sfaturi pe care nici ei (SUA) nu le pot urma ...
 • 0 (0 voturi)    
  ce mai tura-vura (Vineri, 20 ianuarie 2012, 14:47)

  original [anonim]

  Asta este răspunsul purtătoarei de cuvînt la întrebarea unui ziarist „de-acolo din spate” („please, in the back”), un oarecare (nu dintre cei pe care îi știe pe nume). Din citat se deduce și tonul, care nu e nici condescendent, nici agresiv:
  MS. NULAND: (Laughter.) Please, in the back.

  QUESTION: For the past six days, people have been in the streets of Bucharest and other major cities in Romania. What is the view of the organization about this popular protest, and what do you think is the way out for the authorities to get over these social tensions? Thank you.

  MS. NULAND: Well, as we have seen, we have countries around Europe, we have countries around the world that are dealing with popular reaction to some of the austerity measures that the financial crisis has led governments to take. What we would say to Romania and Romanians is the same thing that we say to others around the world and what we said to Greece and Greeks at the time, which is that we support the right of people around the world to protest and express their views peacefully, but we call on both protestors and authorities to refrain from any violence.

  QUESTION: How could the authorities react over this glitch?

  MS. NULAND: Well, we’re obviously not going to dictate how Romania deals with its internal issues. These are decisions for the Government of Romania to take in consultations with the parliament and with their people. My comment was simply in response to the fact that we do have folks protesting the austerity. All of us have to make individual national decisions, and we’re all trying to do that, what our policy is to help deal with the financial crisis that we face.

  Please.

  QUESTION: Toria, going back to Syria.

  MS. NULAND: Yeah.

  îl gasiți aici. Ce atîta tura-vura?!

  http://www.state.gov/r/pa/prs/dpb/2012/01/182215.htm#ROMANIA
 • 0 (0 voturi)    
  i'auzi !!! (Vineri, 20 ianuarie 2012, 18:30)

  kalu [anonim]

  si cum au cerut, au trimis o telegrama cu porumbeii?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by