Membrii organizatiilor judetene ale PSD si simpatizanti ai social-democratilor s-au alaturat, joi, protestatarilor care, de mai multe zile, manifesteaza in diferite orase din tara, cerand demisia guvernului si a presedintelui Traian Basescu, relateaza Agerpres, intr-un grupaj ce include 14 judete.

HARGHITA

Peste 200 de romani si maghiari au protestat, joi, in fata Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, la mitingul USL, fiind prima actiune de acest gen din Harghita, de cand s-au declansat miscarile de protest de la nivel national.

Printre sloganurile care s-au putut auzi la mitingul de protest sau care se puteau citi pe pancarte s-au numarat ''Romani, maghiari- traiasca! La multi ani!'', ''Romanii si maghiarii vrem sa traim pasnic aici'', ''Arafat in tara-Basescu afara'' sau ''Haideti cu noi! Guvernul la gunoi''.

Prezent la mitingul de protest, presedintele PSD Harghita, deputatul Mircea Dusa, a declarat ca este pentru prima data in ultimii 20 ani cand partidele care-i reprezinta pe romani organizeaza o manifestare publica de protest.

Liderul deputatilor social-democrati a subliniat ca romanii si maghiarii au aceleasi probleme, iar in judetul Harghita este nevoie de normalitate.

''Chiar daca mitingul este organizat de USL, aici sunt prezenti deopotriva romani si maghiari. Pentru ca si romanii, si maghiarii au aceleasi probleme, toti doresc sa aiba drepturi depline in Romania, toti doresc sa apere democratia si toti doresc salarii si pensii mai mari, sa traiasca mai bine in Romania. (...) In judetul Harghita este nevoie de normalitate si apelul nostru, impreuna, si al romanilor si al maghiarilor este sa fim lasati sa traim in pace, fara sa agite spiritele politicienii'', a afirmat Mircea Dusa.

La randul sau, liderul PNL Harghita, Stelu Platon, s-a declarat incantat de faptul ca romanii si maghiarii au protestat impreuna, pentru ca problemele lor sunt aceleasi.

Este primul miting care are loc in Harghita de la declansarea miscarilor de protest la nivel national.

SUCEAVA

Peste 500 de persoane - pensionari, salariati, bugetari, tineri, studenti - protesteaza in fata Palatului Administrativ din Suceava, cerand demisia presedintelui Basescu si a Guvernului.

Este a saptea zi cand oamenii ies in strada si scandeaza lozinci antiprezidentiale si antiguvernamentale, de aceasta data prezenta reprezentantilor partidelor politice din opozitie, in frunte cu liderul judetean al PSD Suceava, deputatul Ioan Catalin Nechifor, fiind semnificativa.

Pana in acest moment nu s-au inregistrat incidente. Protestul este supravegheat de trupe de jandarmi si de echipaje de politie.

MEHEDINTI

Aproximativ 500 de persoane protesteaza in Piata Palatului Administrativ al Prefecturii Mehedinti la mitingul organizat de Organizatia Judeteana PSD.

Majoritatea manifestantilor sunt veniti din orasele Drobeta Turnu Severin, Orsova, Vaju Mare, Baia de Arama si Strehaia, si sunt membri si simpatizanti PSD. Ei poarta steaguri tricolore, pancarte cu mesaje politice. Printre protestatari se afla si cativa dintre liderii social-democrati mehedinteni.

Conform unor surse, mai sunt asteptati sa soseasca la protest inca 500 de oameni din judet.

TIMIS

Si la Timisoara peste 500 de protestatari s-au adunat, joi dupa-amiaza, in Piata Operei.

Presedintele PSD Timis, Titu Bojin, a dat cuvantul multimii sa-si exprime doleantele.

Cei prezenti la manifestatie au vorbit despre traiul greu, despre saracia fara precedent in care se chinuie sa traiasca de 2-3 ani, dar si despre salariile mici si pensiile diminuate.

Ei au sustinut ca actualii guvernanti ''au uitat de popor'' si sunt raspunzatori pentru suferintele create romanilor.

Protestatarii le-au adus multumiri revolutionarilor timisoreni, care au avut autorizatia de a protesta in Piata Operei inca din luna decembrie si care au permis ca lor sa li se alature si ceilalti manifestanti nemultumiti de guvernanti.

Mitingul s-a desfasurat fara incidente.

IASI

Cateva sute de persoane protesteaza, de mai bine de o ora, in fata Palatului Culturii din Iasi, acestora alaturandu-li-se si primarul PSD Gheorghe Nichita, viceprimarul Romeo Olteanu si colegii acestora de partid, printre care deputatii Vasile Mocanu, Anghel Stanciu si Neculai Ratoi.

La mitingul organizat de filiala ieseana a PSD in Piata Palatului Culturii s-au adunat aproximativ 700 de persoane, potrivit estimarilor jandarmilor. In marea lor majoritate, protestatarii sunt pensionari, consilieri locali sau membri ai PSD.

''Romanii sunt la capatul puterii, nu mai este cale de intors. Ignoranta, aroganta, modul in care trateaza actualul Guvern i-a determinat pe oameni sa iasa in strada si nu mai au incredere in actuala Putere. Iasiul protesteaza in mod pasnic, uraste violenta. Nu avem dreptul moral sa stam deoparte, de asta suntem acum in strada. PDL a saracit Romania, a taiat salariile, pensiile, avem somaj in masa, taxele si TVA-ul sunt mai mari, PDL-ul a inchis spitalele. E timpul sa plateasca. Sa plece! In democratie, puterea este a poporului si avem nevoie de oameni curati, de profesionisti, iar pe actualii guvernanti sa-i dam jos. Sa ne batem pentru a face anticipate! Sa-i dam poporului inapoi puterea'', a spus primarul Gheorghe Nichita celor prezenti in Piata Palatului.

Potrivit autorizatiei, manifestatia din fata Palatului se va incheia la ora 20,00. Pana atunci, protestatarii si-au exprimat intentia de a manifesta si in fata Prefecturii, a sediului PDL, cat si in Piata Unirii, considerata a fi un simbol al Romaniei moderne.

BOTOSANI

Peste 100 de persoane participa, joi seara, la noi manifestatii de protest in centrul municipiului Botosani. Multimea adunata in fata Prefecturii a strigat lozinci impotriva Guvernului si a presedintelui Traian Basescu.

Printre protestatari s-a aflat si presedintele organizatiei judetene a Partidului Social Democrat, senatorul Gheorghe Marcu.

''Avem trei puncte pe care le consideram imperative. Unu: demisia premierului Emil Boc. Doi: alegeri anticipate. Trei: demisia presedintelui Traian Basescu. Actualii guvernanti au fost incompetenti, la care se adauga aroganta excesiva'', a declarat, pentru AGERPRES, Gheorghe Marcu.

Aceasta este a cincea zi consecutiva de proteste in Piata Revolutiei din municipiul Botosani.

BIHOR

Peste 100 de membri ai Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Bihor au protestat, joi, in fata Prefecturii, acestora alaturandu-li-se alti aproximativ 300 de membri ai USL.

Mitingul de protest al SLI Bihor, organizat in mod legal, a fost determinat de nemultumirile cadrelor didactice legate de lipsa dialogului social, nealocarea a 6% din PIB pentru educatie, demonstrantii cerand deblocarea posturilor din invatamant si revenirea la salariile anterioare taierilor de 25%.

Manifestantii au scandat lozinci antiprezidentiale si antiguvernamentale si au dat foc unui afis cu portretul lui Traian Basescu. Pe pancarte scria: 'Alegeri fara cei care ne-au condus in ultimii 20 de ani!', 'Ne-am saturat sa ne punem pofta-n cui!', 'Cand ne returnati banii furati?', 'Vrem anticipate, nu vrem comasate!'.

Social-democratii au fost condusi de liderul judetean, senatorul Ioan Mang, si cel municipal, Claudiu Pop.

Aproximativ 200 de liberali, in frunte cu senatorul Cornel Popa, presedintele PNL Bihor, si primarul Ilie Bolojan, presedintele organizatiei Oradea, sunt prezenti la mitingul de protest de la Bucuresti.

BUZAU

Peste 300 de membri si simpatizanti ai PSD Buzau au organizat joi, timp de doua ore, in fata Prefecturii, un miting de sustinere a actiunilor de protest din Capitala.

Protestatarii, in special tineri, au cerut demisia Guvernului si a presedintelui, precum si organizarea de alegeri anticipate.

'Am dorit sa ne afirmam sprijinul pentru actiunile de protest din Capitala, tinerii social-democrati sunt hotarati sa foloseasca toate parghiile democratice pentru o viata mai buna, locuri de munca si, mai ales, alegeri anticipate', a declarat presedintele organizatiei judetene a TSD, Romeo Lungu.

Acesta este cel de-al doilea miting de protest organizat joi in fata Prefecturii Buzau, dupa ce, in jurul pranzului, peste 180 de membri ai Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Buzau si-au cerut drepturile.

PRAHOVA

Si la Ploiesti peste 300 de persoane, printre care pensionari, revolutionari, dar si membri si simpatizanti ai PSD, protesteaza joi seara, cerand demisia presedintelui si organizarea de alegeri anticipate.

Seful Inspectoratului Judetean de Jandarmi Prahova, col. Liviu Coman, a declarat ca la manifestare sunt prezente peste 300 de persoane.

Conform secretarului executiv al PSD Prahova, Rares Enescu, mai multi membri si simpatizanti ai PSD sunt prezenti la manifestare in calitate de cetateni, printre acestia aflandu-se si primari si 2 senatori de Prahova, respectiv Daniel Savu si Iulian Badescu.

Protestatarii au fluiere, steaguri si pancarte cu mesaje antiprezidentiale si antiguvernamentale si scandeaza lozinci indreptate atat impotriva presedintelui Traian Basescu si impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, cat si a purtatorului de cuvant al PDL, deputatul de Ploiesti Sever Voinescu.

Jandarmii care asigura ordinea publica au amplasat garduri metalice atat pe trotuar pentru ca protestatarii sa nu iasa pe partea carosabila, cat si in fata Palatului Administrativ, cladire in care isi au sediul Prefectura Prahova, Consiliul Judetean Prahova, Primaria Ploiesti si mai multe cabinete parlamentare.

CALARASI

Peste 200 de persoane isi striga nemultumirile in fata Prefecturii Calarasi, manifestandu-si solidaritatea cu mitingul organizat in Capitala de USL.

Protestatarii scandeaza lozinci impotriva presedintelui Traian Basescu si a Guvernului. Printre manifestanti se numara parlamentari, primari, consilieri judeteni si locali ai Opozitiei.

Ei afiseaza mesaje de genul: ''Criza sunteti voi, Romania suntem noi'', ''Ne-am saturat de minciuni'', ''Ciumpalac de Romania'', ''Ieri granarii din Carpati, astazi doar oameni saraci'', ''Va rugam sa ne scuzati nu producem cat furati''.

Protestul de joi a fost autorizat. Joi dimineata, alte cateva sute de persoane au plecat din Calarasi spre Bucuresti cu autocarele si autoturismele personale pentru a se alatura protestului organizat de USL.

VALCEA

Si la Ramnicu Valcea aproximativ 2.000 de oameni participa joi dupa-amiaza la un miting organizat de organizatia judeteana a PSD.

Manifestatia a pornit din centrul municipiului Ramnicu Valcea, Piata Prefecturii, punctul final fiind Piata Hermes din cartierul Ostroveni.

Pe parcursul demonstratiei, manifestantii au scandat lozinci antiprezidentiale, antiguvernamentale, impotriva primariei si impotriva PDL.

Organizatorii manifestatiei au declarat ca sunt solidari 'cu toate miscarile civice care se petrec in acest moment in toata tara si ca nivelul de trai a ajuns la o cota foarte mica fata de cat era in urma cu 8 ani'.

La actiune au participat liderul PSD Valcea, Ion Calea, dar si consilieri locali si judeteni social-democrati.

ALBA

Aproape 500 de persoane au luat parte joi dupa-amiaza la Alba Iulia la o noua actiune de protest, cea de-a patra in ultimele zile, neautorizata, convocata prin retelele de socializare, dupa cum au sustinut lideri social-democrati prezenti la manifestatie.

"Am aflat de pe Facebook ca va fi astazi (n.red.: joi) un miting spontan, iar ca deputat de Alba trebuie sa fiu alaturi de oameni", si-a justificat astfel prezenta parlamentarul social-democrat Radu Coclici. La randul sau, presedintele PSD Alba Iulia, avocat Ovidiu Jidveian, fost subprefect de Alba, a sustinut ca a raspuns convocarii de pe Facebook, fiind prezent in primul rand in calitate de cetatean. "Vreau sa contribui la schimbarea Romaniei in bine", a adaugat acesta.

Printre social-democratii prezenti la protest s-a numarat si liderul organizatiei judetene Alba, Ioan Dirzu, care s-a alaturat pe parcurs participantilor la manifestatie, dar si consilieri judeteni si consilieri locali, fosti primari si fosti sefi ai unor servicii deconcentrate.

Printre participantii la actiune s-au aflat si taranisti si revolutionari, dar si foarte multi oameni simpli.

Actiunea de protest a debutat in Piata Consiliul Europei, unde numarul celor prezenti a fost de doar cateva zeci. Pe parcursul marsului care a urmat, numarul acestora a crescut insa, astfel incat ajunsi in fata Palatului Administrativ, unde au scandat lozinci antiprezidentiale si antiguvernamentale, timp de aproape o ora, la manifestatie erau prezenti aproximativ 450 de oameni. 'Criza vine de la voi, dar o simtim numai noi. Jos cu voi!', 'Vrem locuri de munca' si 'Anticipate, fara comasate' sunt alte cateva din lozincile scandate de manifestanti.

Protestatarii au marsaluit apoi prin oras, cu o oprire in fata Primariei Alba Iulia, unde au scandat lozinci si impotriva autoritatilor locale.

Ca si la precedentele actiuni de protest desfasurate in Alba, nu au fost semnalate incidente, protestatarii neocupand partea carosabila si deplasandu-se doar pe trotuar, sub supravegherea Jandarmeriei.

ARGES

Protestul autorizat organizat la Pitesti de Uniunea Social Liberala, joi, actiune la care au luat parte peste o mie de persoane, a durat aproape doua ore si s-a incheiat fara incidente.

Protestatarii s-au reunit in fata Primariei Pitesti, dupa care au pornit in mars catre Piata Vasile Milea, scandand lozinci impotriva presedintelui Traian Basescu si a Guvernului. Mitingul a continuat in fata sediului Institutiei Prefectului, printre manifestanti numarandu-se parlamentari, primari si consilieri judeteni ai partidelor de opozitie.

Manifestantii au marsaluit apoi din nou pana in Piata Primariei, unde organizatorii au anuntat incheierea actiunii de protest.

'S-a acumulat multa nemultumire, iar la incercarea USL de a avea o discutie civilizata pentru a gasi o solutie politica la nemultumirile oamenilor care stau de vineri in strada s-a raspuns negativ. Ca atare, ne simtim obligati sa fim alaturi de cei care au decis sa iasa in strada', a declarat liderul social-democratilor argeseni, presedintele Consiliului Judetean Constantin Nicolescu.

Alte cateva sute de persoane au plecat joi la Bucuresti, cu autoturismele personale, pentru a se alatura protestului din Capitala.

DAMBOVITA

Peste 1.500 de persoane au participat, joi, la mitingul organizat de PSD la Targoviste, in fata Prefecturii Dambovita, protestatarii fiind nemultumiti de actuala guvernare si cerand demisia presedintelui Traian Basescu.

''La miting participa membri de partid, studenti, reprezentanti ai sindicatelor, oameni care nu au apartenenta politica dar care impartasesc ideile pentru care am iesit noi in strada. Am iesit pentru democratie, pentru libertate, pentru demnitate, pentru o viata mai buna si speram ca Puterea sa auda ce spune strada'', a declarat presedintele executiv al PSD Dambovita, senatorul Adrian Tutuianu.

Pe pancartele demonstrantilor scria ''Jos Basescu, jos Boc'', ''Vrem anticipate nu comasate'', ''Nu va fie frica Boc-Basescu pica'', ''Boc ne vrei pe toti someri''.

A fost emisa si o declaratie-apel pentru suspendarea si demiterea presedintelui Romaniei, demisia Guvernului si organizarea imediata de alegeri anticipate.

Senatorul Adrian Tutuianu a acuzat presiuni facute asupra transportatorilor, astfel ca nicio firma din Dambovita nu a inchiriat masini pentru deplasarea participantilor din judet la mitingul de la Targoviste.

Mitingul a inceput la ora 16.00 si a durat trei ore.