Sesiunea extraordinara a Parlamentului, solicitata de parlamentarii PSD si PNL, se va desfasura timp de doua zile, lunea si martea viitoare, transmit televiziunile de stiri. Initial, parlamentarii Uniunii Social Liberale s-au declarat nemultumiti, dupa ce partidele de guvernamant insistasera ca sedinta sa aiba loc intr-o singura zi.

Birourile reunite ale Parlamentului au decis ca prima sedinta va avea loc luni, de la ora 13, iar cea de-a doua marti, de la ora 16.

USL a solicitat organizarea sesiunii pentru dezbaterea situatiei politice actuale si pentru a cere explicatii din partea premierului Emil Boc pe marginea interventiilor jandarmilor impotriva celor care au demonstrat pasnic.

PSD si PNL au depus luni la presedintii Camerei Deputatilor si Senatului o scrisoare prin care solicita convocarea in sesiune extraordinara a Parlamentului pe 23 si 24 ianuarie. Duminica, USL a anuntat ca va solicita convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare "care sa dezbata situatia politica actuala si tensiunile sociale fara precedent", si care sa genereze "o solutie politica care sa preintampine escaladarea acestor tensiuni", mentionand totodata ca "singura solutie rationala" este declansarea alegerilor anticipate.

Cum se convoaca sesiunea extraordinara

Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc in doua sesiuni ordinare pe an. Constitutia stabileste ca prima sesiune incepe in luna februarie si nu poate depasi sfarsitul lunii iunie. A doua sesiune incepe in luna septembrie si nu poate depasi sfarsitul lunii decembrie.

Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc si in sesiuni extraordinare, la cererea presedintelui Romaniei, a Biroului Permanent al fiecarei Camere ori a cel putin o treime din numarul deputatilor sau al senatorilor.

Convocarea Camerelor se face de presedintii acestora.

Cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare se face in scris si va cuprinde ordinea de zi propusa, precum si perioada de desfasurare a sesiunii. Neaprobarea de catre Camera a ordinii de zi solicitate impiedica tinerea sesiunii extraordinare.