De zile intregi, sute de persoane se strang in centrul Bucurestiului, dar si in alte orase ale tarii pentru a-si exprima nemultumiri de mai multe facturi. In jurul acestor manifestatii circula probabil la fel de multe teorii, comentarii si opinii precum numarul celor care indura frigul la demonstratii.

Mirel BanicaFoto: Hotnews

Ce ii anima pe protestatari? Au avut nevoie de scanteia-Arafat ca sa gaseasca un pretext de exprimare a unor frustrari adunate de mult mai multa vreme? De ce sunt grupurile atat de eterogene cel putin ca varsta? Care e scopul demonstratiilor? Este austeritatea numitorul comun al doleantelor? De unde au pornit violentele? Care sunt canalele de comunicare cele mai eficiente pentru coordonarea unui protest? Sociologul Mirel Banica a discutat online cu cititorii HotNews despre protestele din Piata Universitatii.

Scurta cronologie:

  • Intre Craciun si Revelion, Ministerul Sanatatii publica pe site-ul institutiei un proiect de lege pentru reforma in sistemul sanitar.  
  • Anul incepe in forta cu dezbaterea documentului, criticat in multe aspecte de societatea civila.
  • Doctorul Raed Arafat isi expune criticile la adresa proiectului (pe capitolul asistenta medicala de urgenta) si este atacat de presedintele Traian Basescu.
  • Arafat demisioneaza la scurt timp intrucat nu poate purta un dialog pe argumente tehnice cu autorii proiectului.
  • Dupa demisie, incep manifestatiile pasnice de sustinere a doctorului Arafat si a sistemului SMURD. Prima demonstratie are loc la Targu Mures. Manifestatiile se extind in zeci de orase ale tarii.
  • Duminica, Bucurestiul este scena unor violente de strada in care sunt implicati huligani si efectivele de jandarmi ale MAI.
  • De luni, demonstratiile sunt din nou pasnice.

Cele mai interesante intrebari se vor regasi in emisiunea Bucuresti Punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Radio Deutsche Welle. ​

Stirile zilei la Deutsche Welle Romania pot fi citite aici.

Nota redactiei:

  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.