Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, luni, cu o parte dintre candidatii la posturile de consilier de stat la Presedintie, pe care i-a anuntat ca unul dintre criteriile de selectie va fi realizarea unui eseu cu tema "Cum va fi Romania in 2030", relateaza Mediafax.

Presa nu a avut acces la discutiile presedintelui cu candidatii, si, dupa intalnire, majoritatea concurentilor, in majoritate tineri, s-au ferit sa dea detalii cu privire la subiectele abordate.

"Pana martea viitoare va fi primul stadiu de departajare a candidatilor, iar, cei care vor trece la etapa a doua, vor fi informati prin e-mail si li se va da un termen limita de depunere a unui eseu, pana pe 15 februarie, cu tema «Cum va fi Romania in 2030»", a explicat unul dintre candidati, absolvent de studii juridice in materie de drepturile omului, pentru agentia de presa mentionata. Acesta a mai precizat ca nu conteaza domeniul de specializare, criteriul de eligibilitate fiind finalizarea studiilor in strainatate.

O alta candidata a declarat ca Traian Basescu a fost foarte multumit de numarul mare de candidati, catalogand discutia ca fiind una relaxata.

"A fost o intalnire cu domnul presedinte si cu mai multi consilieri in timpul careia ne-a spus ca doreste sa angajeze trei consilieri de stat. A spus ca oricine, indiferent de domeniu, poate depune aplicatia si ca dansul va alege trei consilieri in functie de CV-uri si de scrisorile de intentie. Nu s-a pus nicio intrebare, erau 180 de persoane inauntru. Selectia este, initial, pe baza de CV, dupa care fiecare va trebui sa trimita un eseu pe o anumita tema, dupa care va urma un interviu cu mai multi consilieri si la final un mic interviu cu domnul presedinte", a explicat un alt aspirant la unul dintre posturile de consilier de stat la Presedintie, absolvent de studii politice. Acesta a mai precizat ca, potrivit sefului statului, este vorba despre posturi de inalt demnitar si un salariu de secretar de stat, care ar fi de 4.000 lei net.

"A fost interesant. Am terminat studiile in Marea Britanie si acum lucrez in Belgia pe fonduri europene. Sunt multe sfaturi de dat. Cred ca ar trebui sa ne axam pe valoarea noastra in UE. (...) Sincer, daca maine mi se face oferta sa vin fara bani, as veni in Romania, dar depinde de post", a afirmat unul dintre candidati.

Intalnirea cu presedintele Traian Basescu a durat aproximativ doua ore, la aceasta fiind invitati 180 de absolventi de studii superioare in strainatate, candidati la unul dintre cele trei posturi de consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale.

Valeriu Turcan, purtator de cuvant al presedintelui, a declarat vineri ca in jur de 290 de absolventi de studii superioare, in majoritate din strainatate, si-au manifestat dorinta de a deveni consilieri ai sefului statului. "Avand in vedere numarul mare de solicitanti, cel mai probabil va fi stabilita o procedura de selectie", a precizat Valeriu Turcan.

Traian Basescu i-a invitat vineri, 6 ianuarie, pe studentii romani care studiaza in strainatate sa aplice pentru cele trei posturi vacante de consilier de stat la Administratia Prezidentiala. Presedintele le-a spus studentilor ca-i va angaja "fara concurs, doar in baza diplomei". "Programul e lejer: vii la 9 si nu stii cind pleci, si presedintele te poate chema oricind sa-ti spui ideile", a adaugat Basescu.

Presedintele a precizat ca oferta este "serioasa", spunind ca salariul este la nivelul unui secretar de stat, alaturi de masina si secretara.