Bucuresti, Capitala Romaniei. Luni, 16 ianuarie, primele ore ale diminetii. Zeci de angajati de la salubrizare incearca sa curete de zor ramasitele revoltelor de duminica noapte. Chiar si asa, centrul orasului arata ca dupa razboi. Confruntarile dintre huligani si fortele de ordine au facut pagube de la Universitate si pana in Tineretului: vitrine sparte, cioburi si pietre pe jos, tonete incendiate, pubele rupte si semafoare distruse. "Bine maica, au ce au cu ala (n.r. Traian Basescu), da' cu florile mele ce au avut?", spune oftand una dintre floraresele de la Uniri in timp ce matura cioburile cazute pe jos.

Tonete vandalizate in BucurestiFoto: Hotnews
  • Vezi mai jos un videoreportaj HotNews.ro realizat la primele ore ale diminetii

Ora 7:30 La Universitate, zeci de muncitori de la firmele de salubrizare curatau de zor trotuarele de pietre, sticle si pubele smulse. Una dintre pubele le dadea de cap muncitorilor.

"E prea grea s-o ridicam noi doi. E din metal masiv si e si cu piatra in jurul ei. O lasam aici si o sa vina cu o masina s-o ridice. Nu stiu cum au putut s-o scoata din ciment", povesteste unul dintre muncitorii de la salubrizare.

La Piata Sf. Gheorghe niciun adapost de autobuz nu a scapat de furia huliganilor. Oamenii asteapta autobuzele si tramvaiele si privesc lung la cioburile de pe jos. "Si-acuma cine o sa plateasca toata treaba asta? Nu noi?", vorbesc doua doamne intre ele.

Pe mijlocul bulevardului inca mai sta rasturnata o toneta vandalizata de ultrasi, in timp ce mai multi lucratori la salubritate curata squarurile unde pana ieri seara erau instalate garduri separatoare de sens.

In zona Pasajului Latin, caiva muncitori aduna in cuva unui excavator pavelele smulse de catre huligani de pe stradutele din centrul istoric. "Abia ca am terminat sa le punem in centrul istoric ca acum trebuie sa le montam iar", spune un muncitor.

La Unirii, traficul din intersectie este dat peste cap. Mai bine de jumatate de semafoare au fost distruse, iar masinile trec care cum pot prin intersectie.

Nervi, claxoane si tamponari. Putinii agenti rutieri din intersectie nu faceau fata situatiei. Chiar in fata reporterilor HotNews.ro, doua masini se tamponeaza. Din toate partile claxoanele incep sa sune. "Stai dom'le, nu vezi ca m-a lovit din spate", striga unul din soferii implicati in incident.

In jurul Magazinului Unirea, aproape nicio vitrina nu a scapat intreaga. La intrarea intr-un sediu de banca vandalizat sta atarnat semnul "Inchis", in timp ce in interior mai multe femei de serviciu strang cioburile. Alaturi, langa un magazin de telefonie mobila spart de catre huligani, stau un echipaj de politie si mai multe echipe de jurnalisti care relateaza pentru televiziunile de stiri.

Pe trotuarul din fata magazinului Unirea nicio masina dintre cele parcate acolo duminica noaptea nu a scapat de "o cheie" pe portiera. Altele, mai cu ghinion, au ramas fara oglinzi, fara stergatoare sau cu portierele si aripile indoite.

Vis-a-vis, langa o florarie cu geamurile sparte, una dintre florarese matura cioburile cazute pe jos. "Bine maica, au ce au cu ala (n.r. Traian Basescu), da' cu florile mele ce au avut?", spune oftand florareasa.

Lumea trece pe strada grabita spre serviciu, dar nimeni nu ezita sa analizeze indelung fiecare vitrina sparta sau pubela incendiata. Unii fac poze, unii glumesc, iar altii nu se pot abtine si injura printre dinti. "In p***a m***i! Halal tara!", tipa un barbat in varsta langa magazinul Cocor in timp ce culegea bucati de piatra cubica de pe trotuar.