Pasajul Latin din centrul Capitalei, care face legatura intre Centrul Vechi si zona Sfantul Gheorghe, a fost redeschis duminica circulatiei pietonale, dupa un proces de reamenajare. "Dimineata mi-au spus binevoitorii: domnule primar nu e momentul. Nu e momentul sa ce, sa traim cateva clipe de normalitate, asa cum incercam sa traim de mult timp? Altii mi-au spus ca nu e o mare scofala ca inaugurati un pasaj. Nu inaugurez nimic. Nu este pasajul meu, este pasajul cetatenilor, este locul de normalitate, locul de trecere dintr-o parte in alta in ceea ce a insemnat si ceea ce va insemna Centrul Istoric al Capitalei", a declarat duminica primarul Sorin Oprescu, citat de Agerpres.

Sorin Oprescu a adaugat ca prin redeschiderea oficiala a Pasajului Latin s-a dorit a se arata ca se poate trai in normalitate, dar "sa ne lase unii sa traim": "Va promit ca, ceea ce tine de autoritatea Primariei Generale, alaturi de multi, foarte multi oameni, este dorinta de trai in normalitate si de a putea sa fim ceea ce credem noi si stim ca trebuie sa fim: niste oameni liberi, civilizati, cu mintile pe umeri, care n-au trait niciodata in genunchi".

Sorin Oprescu a tinut sa le multumeasca autoritatilor sectorului 3 si primarului Liviu Negoita pentru implicarea in proiectele de amenajare a Centrului Istoric. La deschiderea pasajului au mai participat, printre altii, fostul presedinte Emil Constantinescu si academicienii Constantin Balaceanu Stolnici si Razvan Theodorescu. Cei doi din urma au tinut si scurte discursuri in cadrul carora au marcat simbolistica Pasajului Latin in relatie cu istoria latinitatii poporului roman si reasezarea Pietei Roma si a statuii Lupoaicei acolo unde, in trecut, ea a fost initial amplasata.

Primarul general i-a invitat pe cei prezenti sa viziteze Pasajul Latin, obiectiv care vizeaza transformarea Pasajului Lipscani intr-o atractie turistica a Bucurestiului. In cadrul scurtei vizite, un sobor de preoti a tinut si o scurta slujba de sfintire a pasajului.

In pasaj sunt expuse basoreliefuri decorative reprezentand portretul imparatului Traian si al regelui Decebal, harta Imperiului Roman in timpul imparatului Traian, harta Daciei, harta Bucurestiului in vremea lui Constantin Brancoveanu si harta Tarilor Romane din aceeasi perioada, reproduceri ale basoreliefurilor sculptate pe Columna lui Traian, precum si un panou cu un scurt istoric al formarii poporului roman.