Administratia Penitenciarelor, la moartea unui fost tortionar comunist: "Cinstea si corectitudinea de care a dat dovada nu vor fi niciodata uitate". Vezi in text cine a fost Emil Panaite

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 9 ianuarie 2012, 20:36 Actualitate | Esenţial


Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) acuza Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) ca ar comemora "moartea unui tortionar". Acuzatia vine dupa ce ANP a publicat o informare de presa care anunta cu regret moartea generalului (r) Emil Panaite, fost director al Penitenciarelor intre '76 si '89, apreciind ca acesta ar fi fost "un adevarat profesionist" care a dat dovada de "cinste si corectitudine". De cealalta parte, FSANP sustine ca Panaite "a fost si ramane in istorie un personaj odios a carui disparitie nu poate fi regretata". Informatii din arhive arata ca Emil Panaite a fost seful Directiei Trupe Operative si de Paza, directie care a condus in anii '50 operatiunile de lichidare a partizanilor anticomunisti din zona Brasov.
 • "Nu am facut altceva decat sa transmitem un mesaj standard pentru astfel de situatii", au explicat reprezentantii ANP.
FSANP, intr-un comincat remis HotNews.ro, cere "decenta si respect pentru memoria celor schingiuiti de catre regimul comunist si dezavuarea publica a practicilor tortionarilor sistemului penitenciar comunist".

Potrivit FSANP, "cultivarea prezentei si memoriei unor fosti angajati ai sistemului penitenciar care au sprijint regimul comunist, dezavuat oficial in Parlamentul Romaniei, precum generalul de brigada (r) Panaite Emil, este un act de sfidare pentru miile de romani care au fost torturati in puscariile comuniste."

Comunicat ANP - deces gen (r) Emil Panaite
Foto: ANP
Reactia sindicatului vine dupa ce ANP a publicat vineri, 6 ianuarie, o informare de presa prin care anunta moartea generalului de brigada (r) Emil Panaite, fost director al Directiei Generale a Penitenciarelor intre anii 1976-1989. In informare s-a transmis condoleante familiei si s-au facut aprecieri fata de activitatea generalului (r) Panaite.

"In activitate sa, General de brigada (r) PANAITE EMIL a fost un adevarat profesionist, conducand destinele Directiei Generale a Penitenciarelor timp de 13 ani (1976-1989). Cinstea si corectitudinea de care a dat dovada nu vor fi niciodata uitate", mai scrie in informarea de presa publicata de ANP.

FSANP: "Emil Panaite a fost si ramane in istorie un personaj odios a carui disparitie nu poate fi regretata"

FSANP sustine ca "generalul de brigada (r) Panaite Emil fost educat in fosta URSS si a fost unul dintre cei care au vanat romani pentru vina de a fi fost impotriva regimului comunist".

Potrivit FSANP, Panaite "a fost si ramane in istorie un personaj odios a carui disparitie nu poate fi regretata. Este deja prea mult ca a primit pensie din partea Statului Roman si a fost tratat cu mai multa decenta decat si-a tratat acesta victimele."

Cine a fost generalul (r) Emil Panaite - de la studii militare in URSS, la prigoana anticomunistilor din munti si sef in Directia Generala de Militie

Emil Panaite, fost sef al Penitenciarelor intre anii '76 si '89, a fost intruit militar in fosta URSS, a condus operatiunile de lichidare a partizanilor anticomunisti din zona Brasov, a fost seful Directiei Trupe Operative si de Paza (DTOP) si a condus si Directia Paza si Ordine a Directiei Generale a Militiei (DGM), potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro de la expertii din cadrul cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Informatiile despre trecutul lui Emil Panaite apar in volumul "Dictionarul ofiterilor si angajatilor civili ai Directiei Generale Penitenciarelor. Aparatul central (1949-1989)", realizat de Mihai Burcea, Marius Stan si Mihail Bumbes, experti in cadrul IICCMER.

Astfel, din volum, aflam ca Panaite a absolvit ca sef de promotie Scoala Militara de Ofiteri de Jandarmi din Bucuresti si ca apoi a mai "urmat un curs pregatitor la Academia Militara din Bucuresti, in vederea plecarii la studii in URSS (iun.-oct. 1949)."

Emil Panaite (imagine de arhiva)
Foto: IICCMER
Panaite a facut si "Scoala Superioara Tactico - Infanteristica de Perfectionare a Ofiterilor de Infanterie a Armatei Sovietice din orasul Solnecinogorsk, specialitatea comandant de batalion (oct. 1949-6 febr. 1951)."

Emil Panaite, seful Directiei Trupe Operative si de Paza, a condus in 1953 operatiunea de lichidare a anticomunistilor din zona Brasov

"La 4 noiembrie 1953, conducerea MAI trimitea Directiei regionale MAI Brasov un ordin prin care i se cerea constituirea unui detasament MAI in vederea prinderii sau lichidarii grupului de partizani anticomunisti condusi de Ion Gavrila Ogoranu.

Efectivele erau constituite din mai multe batalioane de Securitate (din Brasov, Dragasani, Orastie, Floresti, Tecuci si Oradea), care urmau sa fie puse sub comanda capitanului Panaite Emil si a sefului Directiei regionale MAI Brasov, colonelul Ambrus Coloman (responsabil cu partea operativa). in ordin era precizat clar:

<<Responsabilitatea pentru organizarea si conducerea actiunii in vederea lichidarii bandei Gavrila revine in intregime capitanului Panaite Emil, seful de stat major al DTOP (n.r. - Directia Trupe Operative si de Paza) si sefului Directiei Regionalei MAI, colonel Ambrus>>", se mai arata in volumul consultat de HotNews.ro.

"Dupa desfiintarea DTOP (februarie 1956), a fost numit in functia de loctiitor al sefului de Stat-Major al Comandamentului Trupelor MAI (febr.-iun. 1956). In iunie 1956 a fost numit in functia de sef al Directiei Paza si Ordine din DGM (n.r. - Directia Generala a Militiei) (functie luata in primire in noiembrie 1956, dupa terminarea cursului academic de la Academia Militara "I.V. Stalin"), iar din 1963 a preluat-o pe cea de loctiitor al directorului general al DGM (1963-apr. 1968)", mai scrie in volumul "Dictionarul ofiterilor si angajatilor civili ai Directiei Generale Penitenciarelor. Aparatul central (1949-1989)",

Emil Panaite, descris de un superior in '73: "In munca cu oamenii a dat dovada de rigiditate. A avut manifestari de ingamfare"

"Intr-o caracterizare referitoare la colonelul Panaite Emil facuta de adjunctul ministrului de Interne si seful Militiei, generalul-locotenent Staicu Stelian, se spunea: <<S-a distins in actiunile trupelor MAI pentru lichidarea unor bande, iar in organele de militie a adus o contributie substantiala in imbunatatirea muncii pe linie de paza si ordine. In intreaga sa activitate a aratat cat este de devotat partidului nostru, reusind prin pregatirea sa politica, prin aplicarea in practica a liniei partidului sa obtina rezultate foarte bune - 1 iulie 1964>>", precizeaza in volum expertii IICCMER.

"Intr-un referat de cadre intocmit in 1973 de generalul-maior Iulian Vlad, seful Directiei Personal si invatamant din MI, se mentiona: <<in munca cu oamenii a dat dovada de rigiditate. A avut manifestari de ingamfare, supraestimandu-si unele merite, in timp ce subaprecia pe alti tovarasi, de ale caror pareri nu tinea seama. Pentru aceste lipsuri, la 31 mai 1969 a fost scos din functie si pus la dispozitia MI>>", se arata in volum.

Tatal lui Emil Panaite, recrutat in '43 ca informator la granita cu Ungaria

Tot in volumul mentionat se mai mentioneaza si faptul ca tatal sau, Ioan Panaite, a desfasurat "activitati dusmanoase", fiind recrutat de SSI (Serviciul Special de Informatii), in 1943, ca informator de frontiera la granita cu Ungaria.

Emil Panaite, mustrat verbal de ministrul de interne pentru ca a furat mancare si un calorifer din unitate

Dictionarul ofiterilor si angajatilor civili, 2009
Foto: IICCMER
Potrivit expertilor IICCMER, "in decembrie 1981 a fost pedepsit cu <<mustrare verbala>> de catre ministrul de Interne, Homostean George, care fusese sesizat de un raport al Corpului de control referitor la unele aspecte si nereguli din activitatea sefului DGP. Conducerea ministerului a fost sesizata de colonelul Musescu Archil Ion, ofiter specialist principal II in cadrul Serviciului Economic al DGP.

In notarea de serviciu pe anul 1982 a generalului Panaite se mentionau neregulile si abuzurile pentru care primise pedeapsa: <<pentru neaplicarea riguroasa a unor dispozitii in unitatile subordonate, personal si-a procurat unele produse alimentare prin bufetul unitatii, a schimbat un calorifer defect de la locuinta sa cu altul de la Penitenciarul de tineri Bucuresti si a copiat unele cursuri pentru fiica sa la xeroxul unitatii>>.

Pe 1 iulie 1988, ministrul de Interne Tudor Postelnicu i-a suspendat pe trei luni indemnizatia de comanda pentru un accident colectiv de munca la Fabrica de Mobila "I.L. Caragiale" a Ministerului de Interne."

ANP: Am trimis un mesaj standard in astfel de situatii

"Nu am facut altceva decat sa transmitem un mesaj standard, care se transmite in astfel de situatii. S-au trasmis condoleante familiei respective", au precizat reprezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor pentru HotNews.ro, insa au evitat sa precizeze daca vor publica vreo rectificare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9927 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  ce trist! (Luni, 9 ianuarie 2012, 20:44)

  Nicky [anonim]

  Ce adunatura de tembeli! Nu mi-a placut niciodata de ANP..... FSANP, alta traba, baieti buni, de-ai nostrii, din popor!
 • +10 (10 voturi)    
  ANP sa retraga comunicatul ! (Luni, 9 ianuarie 2012, 20:58)

  Mariana [anonim]

  Asta mai lipsea.

  Sa laudam cinstea si corectitudinea unui tortionar comunist!

  Sa nu fie.
 • +9 (9 voturi)    
  A mai crăpat un torționar bolșevic (Luni, 9 ianuarie 2012, 21:00)

  Snake [anonim]

  Atâta pagubă! Un torționar boșevic care a dat dovadă de profesionalism..........care a vînat oameni dornici de libertate.....Probabil că este cel mai bun lucru pe care l-a făcut în toată viața sa mizerabilă de comunist abject!
 • +9 (9 voturi)    
  Adica nu-si cunosc oamenii? (Luni, 9 ianuarie 2012, 21:08)

  mircea [anonim]

  Atunci nu-i de mirare ca excrocii huzuresc in penitenciare,criminalii procreaza,hotii primesc liber pentru a mai da cate o "lovitura",dupa care se intorc cuminti si cu acoperire.Cata incredere sa avem in modul cm acorda eliberari anticipate?Cine se face vinovat de eliberarea lui Haissam,sau Gorbunov,nu vom afla niciodata.Si cati ca cei enumerati nu vor fi in libertate si noi credem ca isi ispasesc pedeapsa.Cei care au formulat mesajul ar trebui demisi.
 • +11 (11 voturi)    
  firesc! (Luni, 9 ianuarie 2012, 21:15)

  corvus_coraX [utilizator]

  atâta timp cât foștii securiști și comuniști sunt la putere, la ce v-ați fi așteptat?!!!!
 • +9 (9 voturi)    
  Dumnezeu sa il ierte.. ca noi nu putem (Luni, 9 ianuarie 2012, 21:42)

  DanG [anonim]

  comunicatul ar trebui retras, atata timp cat se tine cat de cat la credibilitatea institutiei.
 • +5 (7 voturi)    
  Mulțumiri... (Luni, 9 ianuarie 2012, 22:49)

  Sorin Dumitrașcu [anonim]

  Mulțumiri HotNews pentru reacție și modul în care ne-ați completat.
  • +2 (2 voturi)    
   sugestie (Marţi, 10 ianuarie 2012, 11:43)

   ANDRAS [anonim] i-a raspuns lui Sorin Dumitrașcu

   Domnule Dumitrascu, in loc sa judecati vii si mortii, nu credeti ca cel mai potrivit ar fi sa faceti dovada neprihanirii totale pe care o afisati atat dumneavoastra cat si St Teoroc si toata ,,armata" de binefacatori ce colcaie sub stindardele sindicatului? Eu va recomand sa fiti decenti cand apare ocazia sa emiteti pareri sau judecati despre unii sau altii! Sau cei din conducerea sindicatelor cred ca noi, palmasii chiar nu stim ca principala motivatie a ,,pionierilor" FSANP sau/si in special SNLP este strict cea financiara?! Va inselati! Mai uitati-va dv si dl Teoroc peste declaratiile de avere si apoi uitati-va in oglinda! Ce vedeti?
   • 0 (0 voturi)    
    Dacă e ceva de spus... (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 9:16)

    Sorin Dumitrașcu [anonim] i-a raspuns lui ANDRAS

    de ce nu spuneți dumneavoastră?

    Înțeleg și eu ca și alții cum funcționează tehnica delațiunii, dar niște afirmații nu înseamnă argumente.

    Nu vorbesc în numele altora, dar personal am un Logan din 2008 și stau în chirie. Ce ar trebui să văd altceva?!
 • +5 (5 voturi)    
  Ce manjeli se practicau (Marţi, 10 ianuarie 2012, 2:06)

  Nea Gogu [anonim]

  pe vremea lui Panaite, un calorifer si o ciorba neplatita.
 • +8 (8 voturi)    
  ar fi de investigat (Marţi, 10 ianuarie 2012, 2:50)

  mucenic [utilizator]

  Sant curios cat a fost pensia acestui tortionar, si cate persoane din familie profita si acuma de pe urma lui.
 • +3 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 10 ianuarie 2012, 9:38)

  Erasm [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Fostii caini de paza ai "sistemului" (Marţi, 10 ianuarie 2012, 11:45)

  Munch [utilizator]

  Cei de la Administratia Penitenciarelor au perfecta dreptate, a torturat ca "un adevarat profesionist". Comunistii (majoritatea inca cu functii in Stat) au grija de fostii lor caini de paza. Si in Germania fostii nazisti mai putin cunoscuti dar importanti au primit functii dupa razboi. Inclusiv onoruri si medalii.
 • 0 (0 voturi)    
  Emil Panaite (Joi, 12 ianuarie 2012, 5:44)

  valer [anonim]

  -sa i fie tarina usoara domnului Emil Panaite
  -daca a facut pacate pe acest pamit dumnezeu sa l pedepseasca pe lumea cealalta
  -domnule Emil Panaite i ti multumesc acolo in ceruri ca nu ai dat telefoane mobile la puscariasi ca sa conduca hotii de pretutindeni [aici intra si guvernantii-PCR format din PDL+PSD+PNL+UDMR +PNT+PNG+UNPR+DAN DIACONESCU]
  -domnule E P i ti multumesc ca nu ai infintat in puscarie camere de sex pentru a mari nulitatea ,,oamenilor,,in ROMANIA


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by