Gradul de umiditate a solului in cea mai mare parte a teritoriului agricol din Romania se va situa in limite satisfacatoare, in aceasta saptamana, releva prognoza agrometeorologica intocmita de catre specialistii Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), potrivit Agerpres.

Aprovizionarea cu apa a solului pe adancimea cuprinsa intre 0-50 cm, se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica) se vor mentine pe unele areale agricole din estul si sud-estul tarii.

In ceea ce priveste starea de vegetatie a culturilor agricole, in aceasta saptamana si in conditiile agrometeorologice prognozate, culturile de camp si pomi-viticole isi vor continua starea de repaus vegetativ in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Totodata, pe suprafetele agricole din jumatatea de sud a tarii, vor fi posibile reluari temporare ale proceselor de vegetatie ale plantelor, in special la inceputul intervalului.

Din punct de vedere meteorologic, la inceputul acestei saptamani vremea intra treptat intr-un proces de racire, devenind normala sub aspect termic, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -3 si 12 grade Celsius, la scara intregii tari, in timp ce minimele se vor incadra intre -9 si 7 grade Celsius. In aproape toata tara sunt conditii de producere a brumei si a inghetului superficial la sol.

Din punct de vedere al precipitatiilor, meteorologii prognozeaza ploaie, lapovita si ninsoare in majoritatea regiunilor agricole, mai insemnate cantitativ in primele zile ale intervalului. In acelasi timp, local, se vor semnala intensificari temporare ale vantului.