​Noua lege a Sanatatii in dezbatere publica

​EXCLUSIV VIDEO Raed Arafat despre reforma in sanatate si acuzatiile lui Traian Basescu  

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Vineri, 6 ianuarie 2012, 18:13 Actualitate | Esenţial


Raed Arafat
Foto: Hotnews
​"Daca este un dusman mai mare al aparitiei inca unui sistem privat de sanatate, el se numeste Raed Arafat", afirma Traian Basescu in urma cu trei saptamani. Invitat in studioul HotNews.ro, Raed Arafat desluseste afirmatiile Presedintelui si explica de ce capitolul medicinei de urgenta din proiectul noii legi a sanatatii poate duce la desfiintarea SMURD.


CELE MAI IMPORTANTE DECLARATII
 • Eu ma limitez sa vorbesc despre domeniul de urgenta pentru ca aceasta este expertiza mea. Restul subiectelor sunt in dezbatere si vor veni altii sa vorbeasca.  Daca legea va fi asumata in forma actuala, eu cred ca plecarea mea este normala pentru ca nu mai am scopul de munca la nivelul Ministerului. Nu e un act de bravura sau asa ceva. In momentul in care partea urgentei din lege iese in aceasta forma, vor trebui gasite persoane care sa implementeze aceasta forma (citeste aici ce va face Raed Arafat daca proiectul legii sanatatii va fi asumat in forma actuala).
 • Vor aparea "n" servicii de ambulanta omologate care vor putea accesa fondurile bugetului de stat. Singura optiune va fi sa se ia bani de la sectorul public cu finantari deja limitate si sa se dea sectorului privat. De unde sa iei? De la Ambulanta si de la SMURD.
 • Stiu ca ma pun intr-o situatie delicata pentru ca spun ceva care nu e in conformitate cu ceea ce e pe site-ul Ministerului Sanatatii. Totusi, trebuie sa acceptam sa ne spunem deschis punctele de vedere pentru ca aici nu e vorba de cine e mai tare, ci de argumente. Dar cand stai si analizezi cu 9 persoane (membrii Comisiei de Urgenta a Ministerului Sanatatii), toti specialisti in domeniul urgentei, si toti vin cu aceleasi idei inseamna ca trebuie sa luam in considerare ca in loc sa imbunatatim ce avem, stricam si o facem intr-un mod ireparabil. Dar decizia finala ramane sa fie una politica. 
 • Propunerea legislativa actuala pune pe picior de egalitate comerciantul cu sectorul public. Noua baza legislativa va permite privatului sa ceara drepturi egale de accesare a bugetului de stat. Si atunci ni se va cere sa facem licitatii pe furnizare de servicii de urgenta. Asta a dus peste tot unde s-au facut la disparitia sectorului public. Si nu va mai exista viziune institutionala deloc: firmele sunt interesate exact pe perioada lor de licitatie. Nu exista o strategie de dezvoltare pe termen lung. In plus, ca sa-si asigure un anumit cost, firmele reduc orele de pregatire a personalului, scad numarul echipajelor si intind zonele de lucru. Astfel scade capacitatea de reactie in caz de catastrofe. E ca si cum am comercializa apararea Romaniei.
 • In niciun caz nu s-a pus problema sa fiu impotriva aparitiei unui sistem privat. Eu cred ca informatiile care se transmit sau anumite persoane care vorbesc trunchiaza ce spune doctorul Arafat si atunci ajung informatii incorecte si la Presedinte si in alte parti. In orice institutie aceste date si documente mai ajung la consilieri si s-ar putea sa nu mai ajunga si la nivelul de varf care sa le cunoasca. Am comunicat direct cu Presedintele la telefon: o discutie telefonica scurta acum o perioada, insa in acea discutie nu s-au abordat aceste aspecte in detaliu.
RAED ARAFAT DESPRE DECLARATIILE PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU
"Astfel de aspecte sunt foarte sensibile. Niciun moment nu am fost impotriva aparitiei unui sistem privat in competitie mai ales ca legislatia actuala din domeniul urgentei, pe care am coordonat-o in 2006, permite prezenta privatului si a sectorului privat in domeniul urgentei. Nu putem vorbi de un monopol de stat pe urgenta pentru ca asta ar insemna ca numai statul asigura urgenta. Astfel de monopoluri exista in tarile de vest." 

"In 2006, mai multi furnizori privati au dorit sa aiba o deschidere de piata libera in sistemul de urgenta. Au fost dezbateri, analize si am ajuns la urmatoarea solutie: partea nestrategica, partea de consultatii la domiciliu si de transport o deschidem integral, inclusiv cu accesul privatului catre fondurile publice si fondurile statului. Pe cand la partea de interventie de urgenta, inclusiv cea de interventie la calamitati si dezastre, permitem privatului sa existe in competitie pe fonduri private (asigurari private, plata directa sau contracte directe) insa pe fondurile publice pentru deservirea urgentelor majore si accesarea urgentelor prin 112, ramane un sector public bine construit. Si serviciile de ambulanta s-au imbunatatit mult, mai este mult de facut dar s-au imbunatatit, SMURD-ul si unitatile de primiri urgenta au total alta fata de ce a fost acum patru ani."

"N-as dori sa tratam problema din punctul de vedere al comentariilor care au fost facute. Pentru ca eu consider ca aceasta tema, tema urgentei, nu trebuie sa se axeze nici pe o persoana, nici pe doctorul Arafat, nici in jurul comentariului pe care l-a facut domnul Presedinte. Eu cred ca aceasta tema trebuie discutata pe baze pur tehnice. Nu pe baza faptului ca SMURD-ul a fost creat de doctorul Arafat si Ambulanta de altcineva. Nu asta este problema. Astfel de documente si date noi le trimitem. In orice institutie aceste date si documente mai ajung la consilieri si s-ar putea sa nu mai ajunga la nivelul de varf care sa le cunoasca. Aceste informatii se pot afla oricand pentru ca nu trebuie decat sa ni se solicite si putem sa dam toate aceste informatii." 

"In discutii cu consilierul prezidential si cu presedintele Comisiei Prezidentiale foarte multe dintre aceste aspecte au fost zise clar, inclusiv in prezenta ministrului Sanatatii. Deci aceste puncte de vedere erau cunoscute de domnii consilieri."

"Am comunicat direct cu Presedintele la telefon, o discutie telefonica scurta acum o perioada insa in aceasta discutie nu s-au abordat aceste aspecte in detaliu. S-a abordat doar in general aspectul ca ar exista probleme in noua propunere si a ramas ca urmeaza sa fie abordate amanuntit cu dansul. A fost o discutie telefonica cu dansul."

"Am fost surprins [de declaratia presedintelui Basescu] ca orice persoana care este in situatia asta. Normal ca am fost surprins deoarece consider ca n-am fost chiar impotriva intrarii sectorului privat sau asa ceva... Eu cred ca s-au transmis domnului Presedinte total alte informatii. Cei care au transmis fie n-au citit ce legislatie avem si nu stiu absolut deloc cum functioneaza sistemul de urgenta fie au stiut si au transmis informatiile dar fara sa zica total tot ce se intampla in sectorul de urgenta." 

POATE FI SMURD-ul DESFIINTAT DE NOUA LEGE A SANATATII?"Sunt multi dintre colegii mei care deduc ca noua propunere de lege acolo ne duce. Si am sa explic de ce. A mentiona echipe tip SMURD inseamna a deschide cuvantul SMURD pentru a fi folosit de orice forma de institutie care are o ambulanta. In contextul vechii legi exista alte articole care clarifica foarte bine ce inseamna SMURD. Exista un capitol care iti spune ca exista SMURD ca serviciu, cum este, cum e corelat intre Ministerul de Interne si Ministerul Sanatatii. Acolo nu exista nicio confuzie ca SMURD-ul este un serviciu care este folosit clar de catre 2 ministere in interesul pacientului. Acum, majoritatea acestei legi a disparut. Scotand din context foarte multe lucruri si ramanand doar cateva mentiuni, interpretarea devine alta. Cand spui "de tip SMURD" si ai anulat total capitolul care clarifica cum functioneaza SMURD-ul, "de tip SMURD" poate fi interpretat ca SMURD nu este un brand, un serviciu, ci un nume generic care poate fi aplicat oricarui serviciu de ambulanta public sau privat. Oricine poate sa scrie ca e "de tip SMURD" cum spui ca eu sunt un taxi." 


EFECTUL PROIECTULUI NOII LEGI ASUPRA MEDICINEI DE URGENTA
"Desfiintarea SMURD-ului nu este mentionata in capitolul din proiectul de lege. Clar. Insa exista un impact al legii analizat si de Comisia de Urgenta a Ministerului. Unitatile de primiri urgente (UPU) devin deschise total unei forme de competitie comerciala. Bucurestiul, care acum are acest sector bine conturat si finantat de Ministerul Sanatatii, maine poate avea inca alte patru unitati de primiri urgenta private care vor avea acces la finantarea actualelor unitati, la acelasi cos de bani din bugetul de stat care nu va creste. Astazi avem lipsa in UPU de 42% medici. De exemplu, daca Spitalul Floreasca va pierde cel mult 4-5 medici care vor pleca catre un UPU privat, spitalul Floreasca nu va mai putea asigura serviciile la acelasi nivel si va trebui sa se retraga. UPU privat va lua medici exact atat cat are nevoie pentru activitatea lui si cand Floreasca va ramane cu un numar mai mic de medici vor taia masinile de terapie intensiva. De la 4 masini de terapie intensiva in Bucuresti, prin plecarea unor medici de la Floreasca in afara Romaniei, au scazut acum la doua masini functionale. Astfel ca aceasta lege va destabiliza echilibrul creat in sistemul de urgenta. Si nu neaparat cu un impact foarte pozitiv."

"Vor aparea "n" servicii de ambulanta omologate care vor putea accesa fondurile bugetului de stat. Singura optiune va fi sa se ia bani de la sectorul public cu finantari deja limitate si sa se dea sectorului privat. De unde sa iei? De la Ambulanta si de la SMURD. Asta se va intampla automat. Care este riscul? Propunerea legislativa actuala pune pe picior de egalitate comerciantul cu sectorul public. Sectorul comercial se va intoarce la justitie si va cere drepturi egale cu sectorul public in accesarea fondurilor publice." 

"Noua baza legislativa va permite privatului sa ceara drepturi egale de accesare a bugetului de stat. Si atunci ni se va cere sa facem licitatii pe furnizare de servicii de urgenta. Asta a dus peste tot unde s-au facut la disparitia sectorului public. Nu e vorba numai de SMURD si Ambulanta, ci de tot sectorul." 

"De exemplu asta s-a intamplat in Slovacia, care nu mai are sector public de urgenta deloc. Acolo se fac din doi in doi ani licitatii pentru serviciile de elicoptere. Acolo nu mai exista viziune institutionala deloc: firmele sunt interesate exact pe perioada lor de licitatie. Nu exista o strategie de dezvoltare pe termen lung. Din trei in trei ani in Suedia de exemplu se schimba furnizorii prin licitatii. Personalul de la o firma care nu castiga licitatia este preluat de alta pentru ca personalul e fix. Nu putem zice ca vom imbunatati calitatea pentru ca avem acelasi personal. Si in Suedia din trei in trei ani personalul este preluat de alta firma si ii scade salariul. Si astfel urgenta a devenit o meserie neatractiva. In plus, ca sa-si asigure un anumit cost, firmele au redus orele de pregatire a personalului, a scazut numarul echipajelor si au intins zonele de lucru. Astfel le-a scazut capacitatea de reactie in caz de catastrofe. E ca si cum am comercializa apararea Romaniei. E exact acelasi concept."

"Stiu ca ma pun intr-o situatie delicata pentru ca spun ceva care nu e in conformitate cu ceea ce e pe site-ul Ministerului Sanatatii. Totusi, trebuie sa acceptam sa ne spunem deschis punctele de vedere pentru ca aici nu e vorba de cine e mai tare, ci de argumente. Noi trebuie sa analizam si analiza noastra pe sistemul de urgenta trebuie sa fie urmatoarea: am facut atat, am investit atat si am ajuns aici. Vine o propunere. Foarte bine. Ce face? Ne duce inapoi sau vine cu ceva mai bun? Dar cand stai si analizezi cu 9 persoane (membrii Comisiei de Urgenta a Ministerului Sanatatii), toti specialisti in domeniul urgentei, si toti vin cu aceleasi idei inseamna ca trebuie sa luam in considerare ca in loc sa imbunatatim ce avem, stricam si intr-un mod ireparabil.

Si in fata ministrului eu voi sustine punctul de vedere al Comisiei de Urgenta pentru ca asa e normal. Daca esti expert intr-un domeniu e normal sa-ti sustii punctul de vedere. Decizia finala ramane sa fie una politica. 
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30156 vizualizari

 • +7 (29 voturi)    
  era logic (Vineri, 6 ianuarie 2012, 18:34)

  nervu_stingher [anonim]

  Era logica atitudinea d-lui Arafat. Era normal ca pna la urma sa il scoata din sitem si au gasit si metoda. Felicitari PDL si felicitari Basescu.
  • +1 (19 voturi)    
   mister esti sui la minte? (Vineri, 6 ianuarie 2012, 22:40)

   evoque [utilizator] i-a raspuns lui nervu_stingher

   Daca omul a construit un serviciu functional pentru care nu platesti, ca de este serviciu de urgenta, trebuie daramat?
   Evolueaza neica pdl-ist si mai lasa povestea cu capra.
   Pentru naivitatea ta: Daca ai mai multe servicii private de urgenta si suni la 112 pe ce criteriu se selectioneaza salvarea care vine sa te salveze?
   In cazul tau pe cea care scrie pdl, nu?
   Felicitari pdl, felicitari base ca aveti asemenea materii cenusii care va sustin.
   • +11 (17 voturi)    
    ironie (Vineri, 6 ianuarie 2012, 23:16)

    Thheo [utilizator] i-a raspuns lui evoque

    Daca nu intelegi o simpla ironie, nu mai raspunde..
   • -3 (11 voturi)    
    Cum adica nu platesti? (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 17:59)

    Liviu Iordache [anonim] i-a raspuns lui evoque

    Cu adica pentru smurd nu platesti? Pai din ce traiesc aia, sunt alchimisti? Pai sunt platiti din darile tale catre sanatate! Asa ar fi platita si o alta organizatie de salvare, care ar veni sa faca serviciul respectiv! Arafat gindeste feudal, a facut el o chestie, e si sef la minister, gata, omoara pe oricine! Foarte bine ca va fi concurenta! Iar aia ca se iau banii de la Smurd e o aiureala! Inseamna ca se tripleaza instantaneu cazurile? Se dau bani pentru cazuri, nu pentru firma de salvare!!!
    • +3 (7 voturi)    
     Mai documenteazate (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 20:31)

     evoque [utilizator] i-a raspuns lui Liviu Iordache

     si sa vezi ca in spatele smurdu-lui sta o fundatie care culege bani din donatii (mai ales de afara) si din cei 2%.
     Este la fel de adevarat ca o mica parte de bani ii primeste si de la buget, dar proportia este f mica.
     Ce te faci in situatia in care avem un serviciu de urgenta 112 la care apelezi pentru o urgenta si sunt mai multi care ofera acest serviciu. Pe ce criterii se trimite ambulanta.
     De exemplu am inteles de la cineva ca pe la deva ginerele lui blaga ar avea deja doua ambulante active.
     Operatorul de la 112 pe cine trimite si pe ce criterii???
     • -1 (1 vot)    
      Proportia nu este foarte mica... (Marţi, 10 ianuarie 2012, 14:01)

      Sting [utilizator] i-a raspuns lui evoque

      ...ci majoritara.
    • +3 (5 voturi)    
     Nu stii sa apreciezi valoarea acestui om!! (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 21:23)

     Inna [anonim] i-a raspuns lui Liviu Iordache

     Stii care este tristetea?? ca de fapt tu gandesti feudal ( in caz ca chiar stii ceva despre feudalism) !!

     Iar doctorului Raed Arafat chiar ii pasa , si stii de ce?? ca nu este doar un pitifelnic cu diplome pompoase insa fara nici un fundament practic, ci este cineva care chiar a muncit!! Care a construit ceva minunat. Si doar cine face ceva ,STIE DESPRE CE VORBESTE!!
     Si este mai patriot decat multi dintre nativii pe plaiurile romanesti, egoisti si indolenti.
     Si sa te fereasca Dumnezeu sa ajungi in situatia in care tu, sau cineva pretios tie, va avea nevoie de ajutor medical urgent... si sa ajungi la mana ambulantei .. particulare. Pentru ca pe ei nu ii intereseaza sa salveze oameni, cum il intereseaza pe Arafat, ci cum sa faca profit din banii de la sanatate. Asa ca mai itai iti vor verifica cat ai in cont la asigurarile de sanatate.. si s-ar putea sa nu corespunzi.. si s-ar putea sa-ti frangi degetele de frustrare.. din cauza sitemului "ne-feudal" la care visezi..
    • +3 (5 voturi)    
     smurd (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 21:42)

     miss [anonim] i-a raspuns lui Liviu Iordache

     Raed Arafat a infiintat un serviciu care pana acum a salvat sute, poate chiar mii de vieti. A facut ceva ce nu a facut nimeni in tara asta care se pretinde civilizata. Mai mult, in faza de pionierat a SMURD, a tinut locul colegilor ortodocsi si catolici cand au fost Sf. Pasti, Craciun etc., din respect pentru religiile catolica si ortodoxa, care se intrepatrund si coexista la Targu Mures, locul de nastere al SMURD (Serviciul Medical de Urgenta, Resuscitare si Descarcerare). Domnule, care crezi ca acest Roman mai roman decat multi dintre noi gandeste feudal, ai inteles explicatia clara? Nu-ti doresc decat sa ai nevoie de acest minunat serviciu si sa ai parte de o echipa privata, slab pregatita, care ajunge la dumneata poate prea tarziu. Pentru ca asta se intampla inn serviciile private de salvare. Gandeste de doua ori inainte de a-ti posta elucubratia in public! Dace ceva merge bine in Romania, acesta este SMURD si TREBUIE SA MEARGA MAI DEPARTE, CHIAR DACA UNII NU VOR !!!
    • +2 (4 voturi)    
     Nu "se dau bani" de la stat pentru SRL-uri, clar? (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 22:57)

     Statul [anonim] i-a raspuns lui Liviu Iordache

     "Asa ar fi platita si o alta organizatie de salvare..."

     Ce inseamna "organizatie" in acceptiunea ta? Cosa Nostra? Ca sigur nu te referi la un ONG (organizatie NON-PROFIT, cum e SMURD), nu?

     Daca the referi la SRL-uri (Societati cu RASPUNDERE LIMITATA), acestea sunt binevenite pe piata, adica in mediul strict PRIVAT (sanatatea publica nu este "piata", pricepeti odata!) sa atraga bani PRIVATI prin oferte competitive de servicii PRIVATE pentru clienti PRIVATI.

     SMURD-ul are deja concurenta privata. La fel au si spitalele de stat. Sunt destui privati care ofera servicii medicale de toate felurile si le merge foarte bine, si e bine ca este asa. Cei care sunt cu adevarat competitivi fac profit in mod cinstit, fara sa capuseze statul.

     Exista si asigurari private pentru cine doreste si isi permite. Firmele de asigurari private sunt binevenite si pot sa concureze pe piata intre ele cat vor ca sa atraga bani privati, direct de la cei care doresc asigurari private (suplimentare), dar NU trebuie sa aiba access la fonduri publice.

     Spor la treaba si success in afaceri!
     • 0 (6 voturi)    
      Concurenta inseamna profesionalism! (Duminică, 8 ianuarie 2012, 13:25)

      Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui Statul

      Am trait in USA vreo 10 ani. Am copiii nascuti acolo si sistemul de sanatate e aproape in totalitate privat. Exista spitale municipale in care sunt tratati cei fara asigurare, medicii fiind angajati si platiti de statul american. In rest, totul e privat. Medicina americana e net superioara tuturor celorlalte state, marile descoperiri stiintifice,cele mai complexe operatii, cele mai bune medicamente fiind la ele acasa. Medicii nu i-au spaga, iti zambesc si te asculta cu rabdare si compasiune. Citesc mereu o carte de specialitate pentru a fi la curent cu ultimele descoperiri. Asistentele se misca ca niste furnici si bineinteles nu iau spaga. Atmosfera este destinsa, toata lumea dedicata si camerele de spital seamana, fiind mobilate, ca cele de acasa pentru a crea o atmosfera cat mai placuta.
      Am facut aceasta introducere ca sa pot justifica ceea ce vreau sa spun despre mafia din spitalele romanesti. Medici spagari, asistente asisderea, manageri corupti care fac privatizari cu dedicatie, pacienti netratati conform practicilor si a dotarilor medicale.
      Raed Arafat a revolutionat medicina romaneasca, serviciul oferit de el, SMURD, fiiind o copie aproape fidela a ceea ce au celelalte tari europene si USA. Toata stima mea pentru Raed Arafat.
      In USA, concurenta este insa singura modalitate de a pastra toate serviciile la cel mai inalt grad de profesionalism si singurul motor care impinge societatea inainte. Monopolul, cum sunt la noi GDF Suez sau Enel, creeaza costuri si birocratii de neconceput intr-o adevarata economie de piata.
      Raed Arafat este practic singurul jucator de pe piata serviciilor de urgenta iar monopolul pe care il are poate duce, in timp, la degradari ale acestor servicii, nemaiexistand si alte alternative.
      Daca SMURD in timp va deveni un mamut national fara concurenta si nu va mai avea aceeasi eficienta ca cea din priezent, ce vom face. Ne apucam sa schimbam de-abia atunci legea, cand damage-ul este deja creat. Mai multe servcii, mai bine pentru noi!!!
      • +1 (3 voturi)    
       Si iata ce spun specialistii (Duminică, 8 ianuarie 2012, 15:18)

       Atent [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

       Platesc bine simbria "baietii destepti"? Pentru ca specialistii au cu totul o alta parere decat ce incerci tu sa ne indoctrinezi:


       Iata ce scrie un profesor de Economie de la Harvard...sper ca nu ai nevoie de traducere..."American healthcare professionals know how to keep us healthy, but often they can not give patients the care they need because the medical system gets in their way. The American medical system is highly fragmented, with complicated rules (often set state-by-state and city-by-city) and a combination of private and public bureaucracies that decide which patient can get what treatment. An American doctor has to be a genius to know the rules for treating or taking care of each patient without getting questioned by the insurance companies or others.

       Most Americans are unhappy with our healthcare system. Even Americans who are covered think the U.S. medical system is broken. The majority of them want to tear it up and start over.

       Right now, it costs an average of US$12,000 to insure a family of four".
       • -1 (5 voturi)    
        Nu ai inteles nimic, e mai greu pentru tine! (Duminică, 8 ianuarie 2012, 16:11)

        Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui Atent

        Nimic nu e perfect, doar ca ei au cel mai bun si competitiv sistem din lume, ca vrei tu sau nu. Eu am trait acolo, tu doar citesti despre ce am trait eu iar parerile diferitilor, chiar de la Harvard, nu intotdeauna surprind realitatea din teren. Chiar francezii spuneau ca daca Lady Diana ar fi fost tratata in USA, ar fi scapat. De asta ce mai zici?
        Se pare insa ca esti comunist si nu intelegi ca privatul va fi intotdeauna motorul societatii, in timp ce tot bugetarul ne mana catre birocratie, neprofesionalism, coruptie si risipirea banilor publici. Esti USL-as, nu-i asa?
        Votezi dupa 22 de la Revolutie tot cu Iliescu si vrei sa discutam despre sisteme, prognoze, etc?
        Mi-e scarba!
      • +2 (4 voturi)    
       dOMNULE pdl (Duminică, 8 ianuarie 2012, 16:29)

       evoque [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

       Concurenta in sistemul medical de urgenta NU poate fi economica.
       Lui basescu ii trebuia un vinovat ca sa poata face loc firmelor lui COCOS si neamurilor lui Blaga, daca iti spun ceva aceste nume.
       Exemple imbecile dule la partid si la credulii pdl-ului.
       Pe noi ceilalti cetateni romani care nu ne pasa de potlogariile voastre politice lasatine cu alde Raed ca ne este mai bine.
       Vreti un sistem de urgenta privat, actuala lege va permite. Vreti un sistem de urgenta pentru pdl apelati la cocos , blaga si cei pe care vreti sa ii abonati la banul public.
       CLAR.
      • +2 (4 voturi)    
       SUA nu e un model de urmat (Duminică, 8 ianuarie 2012, 17:45)

       The American Patient [anonim] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

       NU dezinformati. Au trait si altii in SUA ani de zile, legal si cu asigurare de sanatate, si s-au lamurit. Sa dai acest sistem drept exemplu de urmat este o dovada de cinism cras. Dar la cat de des postati pe aici pe tema asta, precis aveti un interes direct ca proiectul de lege aflat in dezbatere sa treaca si vreti sa ne "desteptati" si pe noi.

       Sistemul SUA, pentru omul de rand (care are norocul sa fie asigurat) inseamna
       costuri lunare fantasmagorice (care cresc automat si dramatic cu varsta asiguratului, indiferent de starea de sanatate a acestuia), servicii de sanatate si acces submediocre (cam locul 40 in lume).

       Degeaba au cei mai buni medici, aparatura, medicamente,etc. daca foarte putina lume are acces la ele.
       Tratamentele de care beneficiaza un pacient nu sunt hotarate de medic, ci de casele de asigurari PRIVATE. Cine are asigurare buna este de multe ori supratratat (investigatii si chiar operatii inutile), cine nu, este subtratat (ca sa nu zic "maltratat"). Si pacientul trebuie sa se conformeze, ca altfel pierde pretioasa asiguarare.

       Americanii sunt exasperati de comportamentul abuziv, imoral al caselor de asigurari si tot mai multi cer eliminarea acestui intermediar fraudulos din sistem.

       Asa ca in Romania vrem un sistem public de sanatate eficient, informatizat, reformat dupa model european si bazat pe o lege facuta de alti specialisti decat cei din faimoasa comisie.
       • -2 (4 voturi)    
        Ai trait acolo? Ti-ai platit taxele? (Duminică, 8 ianuarie 2012, 23:00)

        Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui The American Patient

        Ai avut asigurare si asistenta medicala acolo?
        Daca raspunsul e nu, nu avem ce discuta. Ca sa spui despre cel mai performant sistem din lume ca este de fapt neaccesibil si neperformant, denota multa incultura si putine cunostinte. Cine lucreaza acolo, au asistenta medicala asa cum nu ai sa vezi tu in Romania niciodata, baiete!
        Imi pierd vremea cu tine, sincer! Nu ai cum sa intelegi, nu te lasa mentalitatea ta comunista si usor retrograda.
        • +3 (3 voturi)    
         Easy now... Da si Da. (Luni, 9 ianuarie 2012, 1:05)

         The American Patient [anonim] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

         Chiar asa, de ce iti mai pierzi vremea? Pe site-ul asta nu poti manipula lumea, care este mult mai "umblata" si mai educata decat poti tu sa-ti imaginezi.

         Dupa tine, eu care am trait acolo "nu am cum sa inteleg", profesorii de la Harvard "nu au cum sa inteleaga", americanii de rand "nu au cum sa inteleaga", bine ca le intelegi tu pe toate si ne "destepti" si pe noi.

         De ce nu te duci tu inapoi in SUA sa beneficiezi de servicii de sanatate premium, sau sa le furnizezi, ca banuiesc ca asta vrei de fapt, nu? Sau acolo nu mai este loc pentru "baietei" noi, asa ca esti nevoit sa incerci in tara asta plina cu prosti?

         Iar cu incultura, mai usor, ca te intreci: "Cine lucreaza acolo, au asistenta medicala..."
      • +3 (3 voturi)    
       La aşa analiză "profundă" (Duminică, 8 ianuarie 2012, 21:01)

       Doubting Thomas [anonim] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

       să scrii "Medicii nu i-au spaga" - accentuez pe "I-AU"-nu prea cadrează, nu crezi?
       • -3 (3 voturi)    
        Eu cand typez nu ma uit la taste, ca tine! (Duminică, 8 ianuarie 2012, 22:55)

        Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui Doubting Thomas

        Mai gresesc, dar sunt unii , ca tine, care se iau de lucruri minore, in prostia lor.
        Gates, Zuckerberg probabil ca nu stiu sa spell-uiasca foarte bine, ca majoritatea americanilor deeltfel, au lasat Harvardul balta dar au impins America cu vreo 70 de ani inaintea noastra, care defilam cu "eruditi" de doi lei ca tine. Te-a ajutat cu ceva in viata ca gramatical i-ai corectat pe altii ocolind fondul problemei? Bag mana in foc ca esti asistat, bugetar de lux, hot sau comunist, numai ei sunt de asemenea factura. Te-am facut praf!
        Mi-e sila de tine!
        • +3 (3 voturi)    
         Praf ne faci cu "momentele" tale vesele (Luni, 9 ianuarie 2012, 1:49)

         Seinfeld [anonim] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

         Chiar nu ai nicio jena, nu? Nu te dai in laturi de la nimic... Esti comic, da' vezi ca in SUA daca-ti bagi mana in foc ca prostu' nicio firma de asiguari private nu-ti va plati spitalizarea si va trebui sa mergi la clinica comunitara sa te dea cu aloe si sa-ti sufle pe rana.
        • +3 (3 voturi)    
         mai americane... (Luni, 9 ianuarie 2012, 4:10)

         cosmin [anonim] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

         "Medicii nu i-au spaga" nu e typo, iar tu ai fost norocos ca n-ai fost bolnav in SUA, iti frigeau aia un pret la asigurare de te racoreau.
         Asta iti spune unul care n-a lucrat niciodata la stat, n-a furat nimic, n-a fost comunist, a trait in SUA si a avut asigurare medicala.
         Faci doar praf pe-aici.
    • +2 (2 voturi)    
     ... (Luni, 9 ianuarie 2012, 10:59)

     anonim [anonim] i-a raspuns lui Liviu Iordache

     Ai ceva cunostinte de economie ca sa vorbesti de concurenta? Cand e e posibila, cand e benefica si cand nu? Pot sa-ti dau un exemplu de concurenta care a dus la cresterea preturilor si scaderea calitatii. Si nu intamplator domeniul este unul legat de medicina. Farmaciile.
     In zona in care locuiesc sunt 7 farmacii pe o distanta de un km. Marea majoritate au trei pitipoane pe post de vanzatoare si nici macar un farmacist pe tura (tine minte, farmacist inseama studii superioare, nu vanzator de medicamente). In "farmaciile" respective poti sa cumperi sampoane, creme, pastile de slabit, orice mai putin medicamentele de care ai nevoie. Mai ales daca sunt ieftine sau daca sunt pentru boli cronice.
     Acum vrei si explicatia economica? Costurile de operare au doua componente, costuri fixe (salarii, chirii, etc) si costuri variabile (aprovizionare, transport, etc). Cand un segment de piata se imparte la multi ofertanti, ponderea costurilor fixe in pretul de desfacere creste. In consecinta pretul nu va scadea ci va ramane constant, eventual va creste.
     In concluzie concurenta este reala si benefica in domenii in care raportul intre costurile fixe si cele variabile este net favorabil celor variabile. Punct.
     Acum poate vrei sa-mi explici de unde va finanta o firma privata ambulanta ultradotata, medici specialisti, in deea ca poate va avea o interventi odata la doua zile? Nu-ti dai seama ca acea interventie va trebui sa acopere costurile (deloc neglijabile) si pentru celelalte zile in care nu a avut nimic de facut?
   • -1 (1 vot)    
    Dar cine ti-a spus tie ca nu platesti?!? (Marţi, 10 ianuarie 2012, 13:58)

    Sting [utilizator] i-a raspuns lui evoque

    Actualul Smurd este in buna parte finantat de la buget. Aparitia unui alt serviciu de urgenta inseamna impartirea acestei sume.

    Acum fa calculul in context politic si economic.

    Personal sunt pentru concurenta.
  • -6 (12 voturi)    
   SMURD (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 10:15)

   cosmin [anonim] i-a raspuns lui nervu_stingher

   SMURD-ul trebuie descarcerat! De cine?
  • +8 (12 voturi)    
   A venit un strain (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 11:02)

   nea caisa [anonim] i-a raspuns lui nervu_stingher

   si a organizat un serviciu care salveaza vieti de romani. Acum ce s-au gandit unii baieti destepti. Nu prea mai avem ce fura asa ca hai sa privatizam si munca altuia.

   Tatalui meu i s-a facut rau pe strada. O doamna a avut decenta sa piarda din timpul ei pentru a anunta la 112. Cand am ajuns la locul faptei ambulanta deja era sosita. Mi s-a spus ca l-au gasit cu tata cu tensiunea practic 0. Multumesc pe aceasta cale celor care isi fac datoria la acest serviciu si profit de ocazie sa fac un apel la cei carora le mai pasa.

   Daca tot se doreste modificarea Constitutiei sa se introduca o prevedere potrivit careia daca esti platit din bani de la buget (inclusiv presedintele) sa poti fi tratat medical numai in sistemul national (exclus privatii). La fel si copiii alesilor sa poata studia numai in sistemul public. Poate asa "alesii" vor fi interesati ca sa functioneze si spitalele si scolile.

   In caz contrar, daca nu pot sau nu vor, sa fie demisi si sa ajunga si un control financiar ca sa vedem din ce bani isi permit sa se trateze in strainatate iar copiii sa studieze tot acolo. Confiscarea averilor daca nu pot fi justificate.

   Si sa fim sanatosi!
  • +4 (10 voturi)    
   niste hoti ordinari toti politicienii (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 12:25)

   dan [anonim] i-a raspuns lui nervu_stingher

   Trebuie facut un sistem simplu si echitabil de asigurari de sanatate.:
   - servicii de urgenta pentru cei ce nu platesc nimic
   - asistenta Basic: de ex 100lei/luna
   - asistenta Completa 200 lei/luna
   - asistenta speciala 300 lei pe luna

   Si sa poti alege oricare varianta vrei. Nu e normal sa fii obligat sa platesti pentru un serviciu pe care NU il vrei. Asta e FURT calificat. Si in mod sigur incalca constitutia (paragraful ala cu proprietatea privata).

   La fel, NU e normal sa platesti un serviciu in functie de salariu (mai ales un serviciu asigurat de privati) Cum vine asta? Pai atunci ma duc si la frizer si platesc doar 1 leu ca is somer sa 1000 lei ca is patron.

   Dar adevarul e ca pe ei nu-i intereseaza nimic. Totul e sa faca un sistem prin care sa ne fure cat mai multi bani din buzunar, si daca se poate sa nu dea nimic in schimb.
   • -3 (9 voturi)    
    fura de mult (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 17:49)

    toma [anonim] i-a raspuns lui dan

    pdl si mafia atinationala ne fura de cand au ajuns la putere, asa ca ce te mai miri ?
   • -1 (3 voturi)    
    E normal sa platesti proportional cu leafa ... (Duminică, 8 ianuarie 2012, 10:19)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui dan

    ... din cauza unui principiu numit solidaritate sociala.

    Un grup social (sat, comuna, stat national etc.) functioneaza mai bine si mai eficient daca toata lumea are grija de toata lumea. Chestia asta la tara, in sate inca mai izolate, chiar mai functioneaza si in afara institutiilor de stat.

    La nivelul reglementarilor de stat insa principiul asta se aplica tocmai in cazul asigurarilor de sanatate. Daca tu esti avocat, esti solidar doar cu ceilalti avocati, si va faceti propria asigurare de sanatate care plateste tratamente doar pt. avocati, ci esti solidar si cu gunoierii, si cu arhitectii, chiar si cu politicienii. Evident, un gunoier sau un portar n-o sa poata niciodata plati aceeasi suma in valoare absoluta ca un arhitect sau un profesor universitar. Asa ca plata se face proportional, astfel incat fiecare sa si-o permita. In felul asta, toata lumea beneficiaza de un sistem de asigurari de sanatate accesibil oricui, care asigura servicii corespunzatoare nivelului mediu de venit. Gunoierii si portarii beneficiaza si ei de asistenta medicala decenta, pe care altfel nu si-ar permite-o, la fel beneficiaza medicii sau avocatii, dar acestia, avand venituri peste medie, isi pot permite si tratamente mai scumpe, in cazul in care au nevoie.

    Prin comparatie, frizerul nu ofera un serviciu de aceeasi importanta sociala precum sistemul de sanatate. In consecinta, nu e sfarsitul lumii, dpv social, daca o femeie de serviciu n-are
    bani sa-si faca acelasi permanent ca o doctorita. In schimb, lipsa unui serviciu medical decent pt. gunoieri ar creste exagerat de mult mortalitatea si morbiditatea in randul acestora, chestie de pe urma careia ar suferi si cei cu venituri peste medie.
  • +2 (10 voturi)    
   Privatii fac afaceri (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 13:05)

   val [anonim] i-a raspuns lui nervu_stingher

   Stii cit costa salvarea particulara sa te duca la 2 strazi? 200 roni, (adica 2 milioane de lei vechi)am platit pentru cineva acum o saptamana. Stii cit costa o banala clisma? 50 roni (500 de mii lei vechi!). Dar o operatie? De la 500 de euro in sus si intai te opereaza, apoi intreaba.Am internat-o pe BUnica mea la particula. 2 zile au costat 10.000 roni ( o suta de milioane lei vechi), fara vreo operatie .Analize si stat in pat. Erau sa o si opereze pentru ca a mancat cirese si a varsat, iar medicii au spus ca e sange. In spitalele private nu fac medicina, fac afaceri. Medicii sunt OBLIGATI sa prescrie analize multe, scumpe si inutile pentru care primesc un comision. Asta vrei??!
   • +4 (6 voturi)    
    Ai pus punctul pe "i" folosind un exemplu.. (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 21:43)

    Inna [anonim] i-a raspuns lui val

    .. concret!!
    Din pacate la noi, un sistem de sanatate privat , in paralel cu cel public de sanatate , nu va insemna imbunatatirea serviciilor de sanatate ale romanilor, ci doar inca un mod de a face afaceri cu banii statului. Doar ca nu sunt banii statului ci sunt banii nostri, si cred ca ar trebui sa ne pese. Pentru ca intradevar , va fi rau de tot, in cazul in care pentru o nenorocita de zgaraietura te va taxa ca si pentru o operatie, dupa care te vor anunta ca ti-au mai ramas bani in asigurarea de sanatate pentru .. aspirine
    Da, daca sistemul privat , ar trai exclusiv din bani privati, si ar trata doar pe cei care nu platesc ( nu vor, sau nu au chef) asigurarea de sanatate la stat, nu as avea nimic impotriva. Insa asa, privati care sa traiasca tot din bugetul de la sanatate, care si asa este vai de capul lui, ma impotrivesc. Este prea previzibil totul incat sa pot fi de acord.
    Cei bogati oricum se trateaza la .. Viena, insa cei ca noi au nevoie de un sistem de sanatate normal.
   • -3 (5 voturi)    
    Ce zici matale ... (Duminică, 8 ianuarie 2012, 10:31)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui val

    ... e generat de lipsa de concurenta in sistem - cel putin io asa cred.

    In momentul in care casa de asigurari de sanatate plateste doar tratamentele justificate, si mai si rupe contractul cu un spital in caz de malpraxis (casa nefiind de stat, si avand tot interesul sa nu dea faliment), iar pe piata functioneaza sute de spitale private, plata fiind facuta in limita unor preturi maximale stabilite in continuare de minister, eu cred ca spitalele nu vor mai avea incotro decat sa devina profesionale. Altfel pierd contractele cu casele de asigurari, pierd clientii, si dau faliment.

    Mai mult, in cazuri ca cel descris de matale, daca legislatia va fi precisa si spitalele nu vor mai fi de stat, vei da spitalul in judecata si vei putea sa-l bagi in faliment doar din despagubiri, daca spitalul face multe asemenea greseli.

    Ca sa functioneze ineficient un sistem privat de sanatate, trebuie ca preturile maximale pt. servicii sa fie prea mari, cererea de servicii sa fie mai mare decat oferta, serviciile pe care legea le prevede ca fiind decontabile sa fie prea multe pt. cat se platesc asigurari de sanatate etc. - in fapt, orice discrepanta intre ceea ce e nevoie si ceea ce se poate face. Piata e insa un mecanism excelent de reglare a unor astfel de distorsiuni. Daca statul da bani prea multi, chestia va fi vizibila prin faptul ca oferta va exploda. Daca statul da bani prea putini, asta va duce la reducerea ofertei sub necesitati, vizibila prin faptul ca nu o sa ai unde te trata. Daca serviciile decontabile sunt prea multe, casele de asigurari de sanatate incep sa dea faliment, ca au de platit mai mult decat pot. Dupa semnele astea poti sa iei masuri de corectie.

    Cu un sistem de stat monolitic insa ce poti sa faci? Nimeni n-are nici o raspundere, banii nu se duc dupa servicii ci dupa costuri, "baietii destepti" fac afaceri de milioane de pe sanatate si banii adunati din contributia la asigurarile de sanatate trebuiesc constant suplimentati cu bani de la buget.
    • +2 (4 voturi)    
     Domnu' manipulator (Duminică, 8 ianuarie 2012, 13:28)

     Atent [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

     Iar ati aparut sa va "dati cu parerea" zilnic? Inseamna ca aveti simbrie buna de la "baietii destepti". Ce nu intelegeti este ca noi suntem ceva mai destepti decat considerati dumneavoastra si simtim cand "pute" a manipulare. Cand pana si FNI-ul critica dur acest proiect de lege "Printre observatiile cele mai dure la adresa proiectului se numara absenta regulilor prin care controlul financiar in sistemul medical va creste, precum si existenta unor paragrafe interpretabile care lasa loc interferentei politicului si deschid poarta unei privatizari salbatice.", cred ca manipularea dumneavoastra este inutila.
   • -2 (4 voturi)    
    Exemplul meu personal ... (Duminică, 8 ianuarie 2012, 10:42)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui val

    ... de acu' ceva mai bine de-un an a fost putin diferit.

    Mi-am rupt patru coaste. Am fost trimis din spital la tomografie cu salvare privata si tomografia a fost gratuita in clinica privata. Serviciile au fost absolut la nivel de privat.

    Si salvarea si cabinetul care detinea si opera tomograful si-au recuperat banii de la stat - in limita unei sume fixe pe care CNAS o da oricui ofera astfel de servicii, indiferent ca e de stat sau privat - brancardieri mult mai priceputi la mutat un om cu coaste rupte decat cei din spitalul de stat.

    Un an intreg inainte de asta l-am tot plimbat pe tatal meu (Alzheimer, semipareza, AVC repetate, dementa etc.) la si de la spital. Inclusiv tratament la domiciliu mi-a putut fi asigurat printr-o firma privata, fara ca eu sa platesc.

    Probabil insa diferenta fata de cazul matale e ca io nu m-am dus direct cu ideea sa ma tratez la privat, nefacand de loc uz de asigurarea de sanatate de care trebuie sa beneficiez, in calitate de angajat platitor de contributii la asigurarile de sanatate. Odata intrat in sistem pe unde e normal sa intri, daca mai te si tii de toate hartiile pe care tre' sa le faci, si asculti de ceea ce ti se zice, serviciile private si cele de stat iti sunt oferite la fel.

    De-aia mie nu mi-e frica de un sistem de sanatate bazat in cea mai mare masura pe organizatii private. Sunt de acord ca proiectul de lege propus de guvern mai are nevoie de multe imbunatatiri, insa ideea spargerii monopolului CNAS si a accesului mai usor al firmelor private in sistemul de sanatate mi se par idei la care nu trebuie renuntat.
    • +2 (4 voturi)    
     Logica.... (Duminică, 8 ianuarie 2012, 13:35)

     Atent [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

     .. Pana acum ati avut numai experiente internationale: SUA, Germania...cum de ati binevoit sa "coborati" in umilul sistem romanesc? Vorba unui alt comentator: "mai creativ" cu manipularea, mai "baieti"! Si pana acum firmele private au avut portile mai mult decat deschise la fondurile CNAS...numai logica ta e bolnava: sustii ca ai fost tratat in privat cu fonduri CNAS si atunci unde a fost ingradit accesul firmelor private?
 • -10 (20 voturi)    
  FMI (Vineri, 6 ianuarie 2012, 18:35)

  adip [anonim]

  Nenorociti astia de la FMI ne privatizeaza si 112-ul!!!
  • +15 (19 voturi)    
   nu chiar (Vineri, 6 ianuarie 2012, 19:53)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui adip

   Sistemul de urgenta a fost singurul la care FMI-ul a insistat sa nu se schimbe nimic, l-au caracterizat ca fiind printre cele mai eficiente. Sunt alte jocuri politico-financiare.
   • +16 (22 voturi)    
    Si noi suntem in "joc" (dar jucam altfel) (Vineri, 6 ianuarie 2012, 21:07)

    uniunea pacientilor [anonim] i-a raspuns lui Florin

    SMURD-ul are deja concurenta privata. La fel au si spitalele de stat. Sunt destui privati care ofera servicii medicale de toate felurile si le merge foarte bine, si e bine ca este asa.

    Exista si asigurari private pentru cine doreste si isi permite. Firmele de asigurari private sunt binevenite si pot sa concureze pe piata intre ele cat vor ca sa atraga bani privati, direct de la cei care doresc asigurari private (suplimentare), dar NU trebuie sa aiba access la fonduri publice.

    Sistemul de sanatate public trebuie reformat, toata lumea e de acord cu asta, dar trebuie sa ramana PUBLIC. Vrem schimbare, dar nu cea pe care o vreti voi (case private de asigurari care sa gestioneze toti banii, asigurarile tuturor -si pachetele de baza si suplimentare).

    Vrem un sistem public de sanatate eficient, informatizat, reformat dupa model european si bazat pe o lege facuta de alti specialisti decat cei din faimoasa comisie.

    Sa consideram actualul proiect de lege, aflat in dezbatere, ca pe un mic "experiment" de sondare a opiniei publice. Si apoi sa-l uitam. Bine?
    • +5 (9 voturi)    
     Florin, mesajul era pt. "baieti" (Vineri, 6 ianuarie 2012, 21:18)

     uniunea pacientilor [anonim] i-a raspuns lui uniunea pacientilor

     Este adevarat ce ai scris, sunt absolut de acord cu tine. Suntem de acceasi parte a baricadei.
    • +5 (7 voturi)    
     Mitul Mesterului Manole (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 13:14)

     Vasile [anonim] i-a raspuns lui uniunea pacientilor

     Daca citesti CV-urile celor care au facut legea asta, ai surpriza sa constati ca niciunul nu a practicat medina, nu a pus diagnostic si nu a facut tratament, niciunul nu are o stfel de criera in spate, doar povesti scrise cu copy-paste pe post de articole! Toti au fost contopisti, au facut tot felul de scoli de management sanitar, stiu medicina din birou lucrand cu tastatura si manecute! . Adevaratii profesionisti care stiu cu ce se mananca si care e specificul acestui sistem, nici nu sunt bagati in seama sau sunt dati la o parte. Legea care este in functie NU e REA in totalitate. In loc sa fie corectata in partile deficitare, se arunca si se face alta, un alt experiment! Care va avea acelasi parcurs, cu aceleasi rezultate sau mai proaste. Mitul Mesterului Manole e viu! Ce merge bine trebuie daramat, e ordin!
  • +7 (9 voturi)    
   Legea pe intelesul tuturor I (Vineri, 6 ianuarie 2012, 22:52)

   marea deregularizare [anonim] i-a raspuns lui adip

   PROIECTUL in forma actuala si explicatiile oficiale in sprijinul acestuia suna cam asa (dupa ce le traduci din limbajul de lemn, balmajit la TV cu jumatate de gura si cu ochii in pamant):

   Vrem sa DEREGLEMENTAM tot acum, pentru orice eventualitate din viitorul mai mult sau mai putin indepartat…:

   …. “just in case” ca ar veni vreun investitor care sa ceara finantare pentru servicii private de urgenta inclusiv in caz de catastrofa, dar noi speram ca nu vor veni sau ca nu vor veni foarte multi sau ca nu vor veni foarte curand (nu e o prioritate sa discutam ACUM);

   …”just in case” ca ar vrea cineva sa cumpere vreunul din spitalele astea paguboase, nerentabile si pline de paduchi (deja “baietii” au inceput sa posteze masiv cum ca cladirile si dotarile spitalelor romanesti nu valoreaza nimic sau nu vor valora nimic in max.5 ani si ca e mai rentabil ca multe sa fie demolate), dar noi speram ca nu va fi interesat nici un SRL, sau nu foarte multe si/sau nu foarte curand si mai speram ca vor ramane 1-2-3 spitale de stat si mai speram ca vor fii si fundatii interesate (vedeti recenta declaratie a BOR ca vor sa infiinteze spitale pentru “pelerini”), dar cu lucrurile astea nu trebuie sa ne batem “capsorul” ACUM, va hotari guvernul, administratiile locale sau cine o mai vrea ceva mai incolo, in orice caz DUPA ce trece legea;

   … “just in case” ca (99%-100% sigur) vor aparea casele de asigurari private de sanatate, care vor administra marea majoritate a banilor publici din sistem, inclusiv contributiile populatiei pentru pachetul de baza (+ alte finantari masive de la stat), dar evitam sa punem accentul sau chiar sa pronuntam cuvantul “PRIVAT” ca sa nu speriem prea tare populatia care oricum nu pricepe nimic si ca sa-l convingem pe contribuabil ca pentru el nu se schimba nimic decat prin partile esentiale, dar asta nu este important ACUM, despre asta vom discuta poate la anul cand va fi descris in detaliu ce cuprinde (si mai ales ce NU cuprinde) pachetul de baza.
   • +6 (10 voturi)    
    Legea pe intelesul tuturor II (Vineri, 6 ianuarie 2012, 23:26)

    marea deregularizare [anonim] i-a raspuns lui marea deregularizare

    Expunere de motive si concluzii:

    Important ACUM este sa intelegem cu totii ca acest proiect reformist si vizionar, are un scop nobil, dezinteresat, nepartizan si va duce la cresterea competitivitatii, la cresterea calitatii, la cresterea salariilor medicilor, la cresterea sperantei de viata si a ce vreti voi [ca gura nu doare]… Cum se vor realiza toate acestea… Nu stim sigur, dar dorim, speram… si mai vorbim mai incolo, NU ACUM.

    Cine nu sustine aceasta lege este conservator, este speriat de avioane, este antireformist, este rosu, este verde, este portocaliu deschis, este… este… … si daca nu-i convine sa emigreze in CUBA!
    • +2 (4 voturi)    
     Fii atent mestere! (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 13:04)

     sase sase [anonim] i-a raspuns lui marea deregularizare

     Cum sa intelegi asa ceva cand in Romania de 22 de ani nu a vazut nimeni un proiect care sa fie nepartizan? Iar cresterea sperantei de viata la cine?La amaratii care nu au bani de o coaja de paine,necum bani de coplata si asigurare suplimentara?Iar cu emigrarea in cuba,sa stii ca ai dat-o im bara.Desi sistemul politic cubanez are hibele lui,sistemul sanitar este mai bine pus la punct ca la noi.Altfel multi "capitalisti" din America de Sud nu l-ar cauta asa de des!
     • +4 (4 voturi)    
      La vorbit prostii... (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 14:20)

      johnny [anonim] i-a raspuns lui sase sase

      ne pricepem toti. Auzi, sistemul cubanez...Prietene, da, in Cuba exista un numar imens de medici si spitale. Perfect adevarat. Partea pe care n-o stii e ca spitalele alea nu au NICI UN FEL de medicamente. Si nici farmaciile nu au. Medicul de la spital iti spune ce-ti trebuiue si tu cumperi (daca gasesti, daca ai mijloace si daca esti in stare sa te misti) de pe piata neagra.
      Si cu "capitalistii" care merg in Cuba, no problem, pt ei se gasesc medicamente...
      Si crede-ma, ce am scris stiu direct de la sursa.
     • +4 (6 voturi)    
      Ironie la adresa legii si a creatorilor ei (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 16:00)

      marea deregularizare [anonim] i-a raspuns lui sase sase

      Posturile de mai sus au ironizat lipsa de argumente serioase si balbaielile creatorilor/ sustinatorilor acestui proiect de lege.

      Cei care se vor sa privatizeze absolut tot, fara sa tina cont de interesele cetatenilor, si sa reduca statul la citiva politisti, cand raman fara argumente... "te trimit" in Cuba (sau Coreea de Nord, dupa caz).

      Asta am vrut sa spun, ne-am inteles?
 • +3 (13 voturi)    
  public vs. privat (Vineri, 6 ianuarie 2012, 18:57)

  Unu' [anonim]

  Discutia despre serviciu de urgenta public vs. privat este una sensibila cu argumente de o parte si de alta. In tari ca Suedia si Slovacia date ca exemplu (sau altele) acele licitatii pot avea un rol foarte important sa tina preturile serviciilor medicale de urgenta sub control. Altfel daca este un serviciu public poti vedea usor cheltuieli exagerate pt. ca nu exista un mecanism de resetare a preturilor la citiva ani. Daca costurile devin prea mari se gasesc altii care sa le reduca.
  Sigur ca pt. cei care lucreaza acolo poate insemna o reduce de salariu sau lucrat mai mult, insa pt. cetatean poate insemna un control ca personalul de la urgente nu se intind prea mult sau lenevesc, cum de multe ori se intimpla (banii vin, serviciul e garantat).
  Pe deasupra poate fi o sansa pt. spitale private sa asigure un serviciu suplimentar la alte cote de calitate pt. care unii poate sint dispusi sa plateasca in plus.
  Va rog doar sa nu simplificam prea mult discutia ci sa ne uitam in detaliu la propunerile noi legi si ceea ce sustine dl. Arafat. Eu personal nu as crede ca un singur serviciu de urgente unic, public, poate fi solutia, ci deschisa o portita catre competitie.
  • +1 (9 voturi)    
   corect pana la un punct (Vineri, 6 ianuarie 2012, 22:47)

   adi [anonim] i-a raspuns lui Unu'

   Ideea e corecta pana la un punct, coruptia. Chiar daca sunt unele semne firave de lupta impotriva coruptiei ea va mai fi prezenta masiv in societatea romaneasca inca multi ani de acum incolo iar disparitia serviciului public de urgenta, in aceste conditii, este garantata.
   La ora actuala sunt situatii in care esti consultat la privat, contra cost bineinteles si esti trimis la stat sa te tratezi. Sa nu se intample asa si cu sistemul de urgenta.
   La acestea se mai adauga totala lipsa de competenta a celor care elaboreaza caietele de sarcini si incheie contractele (ma refer la sistemul bugetar). Uitati-va numai la sirul de articole avand ca subiect controalele Curtii de Conturi, sau la costurile si calitatea soselelor si autostrazilor noastre. Mai in gluma mai in serios te vei putea trezi ca salvarea care te transporta are numai bancute pe laterala si geamuri deschise pentru a te ventila :).
   O alta problema este cea a amortizarii investitiilor. La noi totdeauna s-a mers pe principiul "in primul an trebuie sa amortizez tot si sa am si profit".
   Luand in considerare toate acestea tare mi-e ca Arafat stie ce vorbeste si doamne fereste dar in cazul unui dezastru ca in '77 nu va mai avea cine sa asigure asistenta de urgenta.
   • +3 (7 voturi)    
    Sau invers! (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 13:20)

    sase sase [anonim] i-a raspuns lui adi

    Sa te duci in ambulatoriu la stat si de acolo sa fii trimis de acelasi specialist la cabinetul sau privat.Ar trebui reglamentat acest lucru,ca medicul care lucreaza in sistemul ded stat sa nu aiba voie sa lucreze si in privat in eceeasi specialitate.Sa se dea drumul la asigurari private,iar acesti asiguratori privati sa nu aiba relatii decat cu partea privata a sistemului sanitar.Apoi atentie la evaziunea fiscala.Nu am vazut inca medic specialist sau stomatolog sa dea chitanta sau bon fiscal pentru banii pe care ii platesti cand apelezi la cabinetul sau privat.
  • +2 (4 voturi)    
   Urgenta! (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 13:12)

   sase sase [anonim] i-a raspuns lui Unu'

   Nimeni nu se refera la spitale de urgenta care pot fi si private impreuna cu sistemul propriu de interventie.Dar finantarea trebuie sa fie privata din asigurari private,din plata directa la interventie sau alte modalitati.In nici un caz din bani publici.Banii publici nu trebuie sa subventioneze activitatin private decat in situatii speciale.Adica in investitii publice si nu in alta parte.Si in nici un caz nu trebuie ca un serviciu privat sa fie incadrat in sistemul 112.Fiecare sistem privat sa aiba numarul sau de apelare,in care la raspuns sa se precizeze ca serviciile acestuia trebuie platite ori direct ori prin asigurare suplimentara.Iar in caz de asigurare suplimentara ,sa pot opta pentru orice sistem de urgenta,nu pentru unul impus de asigurator.
   • -3 (5 voturi)    
    de ce 112 sa nu acopere serviciul privat? (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 16:06)

    afm [anonim] i-a raspuns lui sase sase

    Unde traiesc sunt 2 sisteme de urgenta (privat si public) care coexista armonios. In general asigurarea la care subscrii iti da numarul de chemat in caz de urgente. Dar poti sa dai telefon si la salvare (intamplator e tot 112 la mobil) sau chiar la politie si te intreaba: ai asigurare sau nu? Nu - treci la dispecer de stat. Da - treci la dispecerul serviciului cu care e contractata asigurarea ta. Simplu. Dupa aceea te intreaba daca persoana e constienta, ce varsta are, daca are respiratie dificila, daca are dureri de piept, etc, ca sa stie ce grad de urgenta si ce echipament e nevoie.

    Poate ar fi bine ca Dl Arafat sa studieze si alte sisteme performante, nu numai pe cele care consolideaza medicina socialista.
   • -2 (6 voturi)    
    de ce 112 sa nu acopere serviciul privat? (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 16:23)

    afm [anonim] i-a raspuns lui sase sase

    Unde traiesc sunt 2 sisteme de urgenta (privat si public) care coexista armonios. In general asigurarea la care subscrii iti da numarul de chemat in caz de urgente. Dar poti sa dai telefon si la salvare (intamplator e tot 112 la mobil) sau chiar la politie si te intreaba: ai asigurare sau nu? Nu - treci la dispecer de stat. Da - treci la dispecerul serviciului cu care e contractata asigurarea ta. Simplu. Dupa aceea te intreaba daca persoana e constienta, ce varsta are, daca are respiratie dificila, daca are dureri de piept, etc, ca sa stie ce grad de urgenta si ce echipament e nevoie.

    Poate ar fi bine ca Dl Arafat sa studieze si alte sisteme performante, nu numai pe cele care consolideaza medicina socialista.
    • +3 (5 voturi)    
     dualitatea stat privat pe fondul publicde sanatate (Duminică, 8 ianuarie 2012, 12:13)

     triscu [anonim] i-a raspuns lui afm

     Experientele de la noi au aratat ca intotdeauna privatul are capacitatea si rapacitatea de a capusa sistemul de stat, inclusiv prin corupere. Exemplu dat de tine are urmatorul scenariu posibil: operaorul poate fi determinat sa faca selectia cazurilor, cele cu bani, cu afectiun usoare si care nu solicita cheltuieli mari, la privat, cele grave,neasigurate,care necesita costuri mari prin fortele mobilizate si tratament, la stat! Statul cu cheltuieli mari, privatul cu profit mare. Luati in calcul ca sunt in joc 5 miliarde euro si privatul va uza de toate parghile pentru a-i lua, in competitie cu sistemul de stat si nu va indoiti ca va si reusi! Desfiintarea sistemului de stat, pentru Romania actuala ,este genocid sadea, prin inaccesibilitatea a jumatate din cetateni la privat!
  • +2 (6 voturi)    
   nu competitiei! (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 21:07)

   elefantulroz [utilizator] i-a raspuns lui Unu'

   Eu nu vreau competitie si profit pe spinarea mea! Si nici pe a altora! Sanatatea este un domeniu in care ar trebui ca interesul pentru profit sa fie inexistent sau foarte scazut! Eficienta si performanta pot fi asigurate si de sistemul public!
 • +6 (18 voturi)    
  nu desfiintati SMURD! (Vineri, 6 ianuarie 2012, 19:00)

  taranistu [utilizator]

  luati-va spagile portocalii sau rosii sau de orice altya culoare din alte parti! nu va ajunge cat sugeti de la drumuri? Sa-ti fie rusine ...Dinu Patriciu?!?!
 • +3 (13 voturi)    
  Basescu si Raed sa gaseasca o solutie impreuna (Vineri, 6 ianuarie 2012, 19:04)

  dan [anonim]

  In principiu sunt de acord cu mediul privat dar cred ca in domeniul de urgenta, ar putea fi un partenariat ceva si as vrea ca Basescu si Raed sa gaseasca o solutie impreuna pentru ca-i respect pe amandoi.
  • 0 (12 voturi)    
   ar mai fi o solutie (Vineri, 6 ianuarie 2012, 22:42)

   evoque [utilizator] i-a raspuns lui dan

   sa faca base un atac cerebral si sa astepte sa il salvez eu.
   • 0 (8 voturi)    
    Foarte crestineste! (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 9:31)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui evoque

    Nu uita ca cine sapa groapa altuia, are ... loc asigurat!
  • +1 (7 voturi)    
   Este practic imposibil (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 11:06)

   strubex [anonim] i-a raspuns lui dan

   Domnul Raed Arafat nu stie sa bea whisky. Cred ca e mai simplu sa fie clonat domnul Arafat si sa avem un Parlament de Arafati, un guvern de Arafati, un presedinte Arafat. Poate atunci si in Romania vor putea trai catava romani.
   • +1 (7 voturi)    
    parerea mea (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 13:24)

    uimita [anonim] i-a raspuns lui strubex

    Raed Arafat e singurul roman adevarat ,singurul care a facut ceva cu adevarat bun ptr romani si care a luptat ptr ca in Romania sa avem un serviciu de urgenta functional .Dar, mi se pare normal ca munca si activitatea dumnealui sa nu placa unora ,e prea bun si face nota discordanta
    • +3 (5 voturi)    
     Adevarat! (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 14:47)

     Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui uimita

     Raed Arafat este singurul Roman adevarat. Desi este palestinian prin nastere. Ce tara, ce oameni, ce parlament...
    • -2 (4 voturi)    
     araf (Duminică, 8 ianuarie 2012, 2:23)

     anonim [anonim] i-a raspuns lui uimita

     Sa nu exageram! Deveniti penibili!
    • -2 (4 voturi)    
     roman adevarat???? (Duminică, 8 ianuarie 2012, 13:47)

     ana [anonim] i-a raspuns lui uimita

     din care zona a tarii a iesit acest "roman adevarat"????Daca el e "roman adevrat" adevarat noi ailalti cam ce am fi???????Ai luat-o pe aratura rau!!!
  • +2 (4 voturi)    
   pai Basescu nu e specialist in domeniul sanitar (Duminică, 8 ianuarie 2012, 1:33)

   dan [anonim] i-a raspuns lui dan

   sau dupa d-voastra Basescu e ca si Ceausesacu sau leana ceausescu, adica se pricepe la toate, inclusiv la medicina de urgenta. Pai dupa d-voastra nu mai avem nevoie de specialisti ca Basescu tine locul la toti. Cred ca inca nu ati scapat de cultul personalitatii sau sunteti din generatie veche cu creierul spalat...Basescu e om politic, dar nu medic. Ca om politic poate media o problema de interes public, dar nu are dreptul sa intervina grosolan sau sa jigneasca pe cei care nu sunt acord cu el...Raed Arafat e un bun specialist pe domeniul lui, pe cand basescu e doar un animal politic si atata tot..
 • +10 (14 voturi)    
  Sistemul de asigurari de sanatate din Germania (Vineri, 6 ianuarie 2012, 19:04)

  Pacient [anonim]

  1. In Germania, toti salariatii sunt obligati sa aiba asigurari de sanatate de stat. Numai persoanele care castiga mai mult de 50.000 Euro pe an pot opta pentru asigurari private. O persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat. 85% din populatia Germaniei au asigurarea de baza (de stat).

  2. Fondurile pentru asigurarea de stat sunt gestionate de organizatii NON-PROFIT. Ele sunt supuse unor reglemantari guvernamentale stricte si sunt constituite din contributia lunara a angajatilor si angajatorilor. O parte a acestor fonduri e finantata de stat (asistenta financiara) pentru a acoperi asigurarea persoanelor care nu au fost niciodata angajate sau nu platesc pentru sistem.

  3. Exista un sistem de preturi uniform in toata Germania numit DRG (un sistem de spitale clasificate). Acesta include plata medicilor, serviciile medicale, mancarea si cazarea din spital.

  4. Exista reglementari guvernamentale stricte care stabilesc calitatea actelor medicale iar serviciile medicale sunt supravegheate in mod continuu. Sunt colectate date prin diverse proceduri, fiind analizate sistematic (o rutina) de agentii guvernamentale.

  5. Sistemul de spitale din Germania este foarte vast avand aproximativ 2000 de spitale care sunt grupate in functie de apartenenta:
  a. 55% dintre spitalele din Germania apartin statului.
  b. 38% dintre spitale apartin unor organizatii non-profit.
  c. 7% dintre spitale apartin unor societati comerciale.

  6. Spitalele din Germania sunt faimoase pentru criteriile inalte de performanta pe care le impun. Ele au cei mai bine calificati medici care sunt acceptati sa practice ca specialisti numai dupa o pregatire lunga si intensiva.

  7. Spitalele din Germania au de regula camere cu doua paturi, pentru doi pacienti. In aceste spitale se poate plati o taxa suplimentara pentru cei care doresc o camera doar pentru ei.

  8. Nu exista liste de asteptare pentru operatiile importante si pentru tratamente.
  • +4 (8 voturi)    
   Link-uri pentru datele de mai sus (Vineri, 6 ianuarie 2012, 19:20)

   Pacient [anonim] i-a raspuns lui Pacient

   http://heart-consult.com/articles/german-healthcare-system

   http://www.english.german-hospital-service.com/html/background.html

   http://www.amiexpat.com/2009/08/18/health-care-in-germany/

   http://en.wikipedia.org/wiki/Health_in_Germany

   http://www.theexpatdirectory.com/articles.php?c=expat_german_health_care
  • 0 (8 voturi)    
   Confuzie (Vineri, 6 ianuarie 2012, 23:59)

   strainul [anonim] i-a raspuns lui Pacient

   Sa nu comparam Germania cu Romania,
   Sistem german este cel mai scump dar nu cel mai bun, Germania are interes sa-si protejeze industria farmaceutica, Romania nu o mai are.

   Sa studiem alte sisteme dar sa nu copiem.
   Se epoate inova si adapta la conditiile noastre.
   • +3 (5 voturi)    
    Incerci sa ne manipulezi (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 14:50)

    Pacient [anonim] i-a raspuns lui strainul

    Ai citit de curiozitate link-urile pe care le-am atasat sa vezi cum lauda americanii sistemul german de sanatate?

    "Sistemul german de sanatate are reputatia de a fi cel mai bun din lume".

    http://www.theexpatdirectory.com/articles.php?c=expat_german_health_care

    "Spitalele din Germania sunt faimoase pentru standardele inalte pe care le impun in domeniul ingrijirii medicale".

    http://heart-consult.com/articles/german-healthcare-system
    • 0 (6 voturi)    
     socialismul stiintific in medicina? (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 15:34)

     afm [anonim] i-a raspuns lui Pacient

     De unde pana unde un sistem privat nu poate exista in paralel cu un sistem public de sanatate?

     Tot respectul pt dr Arafat, dar modelul monopolului de stat in sanatate a esuat lamentabil - inclusiv in Germania. Medicii germani s-au saturat pana in gat de sistemul lor, ca sa nu mai vorbim de pacienti. Muncesc pe puncte, daca depasesc punctele pe care care au voie sa le castige lunar n-au incotro, au de ales, ori fac "munca patriotica" si trateaza pacientii gratis, ori refera pacientii la alt doctor. Stiu asta "de la gura calului" nu din "link"-uri de propaganda americana de stanga, sponsorizate de Obama ca sa le bage pe gat si americanilor ceva similar in "Obamacare".

     Medicii germani s-au saturat sa munceasca pe alune, se duc pe capete in SUA, Anglia, pana si in Africa de Sud au ajuns.

     Comepetitia e benefica pt toata lumea, chiar daca unora ajunsi la putere absoluta, ca Dr Arafat , le e frica de concurenti.

     Cat despre ce bun e SMURD, ok, o fi bun, dar nu e extraordinar, pe tatal meu l-au tratat cu antibiotice o saptamana pentru "pneumonie" pana a ajuns in sfarsit la terapie intensiva, pe moarte, unde a fost diagnosticat hemotorax (avand cataracta, cazuse si isi fracturase 7 coaste!). Noroc ca nu a murit, dar recuperarea a durat luni de zile.

     Lasati competitia libera intre diverse servicii, sa vedeti cum se vor selecta profesionistii competenti de cei incapabili si periculosi!
     • +3 (5 voturi)    
      Prostii (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 16:43)

      DL. Lup [anonim] i-a raspuns lui afm

      SMURD'ulnu trateaza cu antibiotice o saptamana. SMURD'u este serviciu de interventie rapida, descarcerare, etc. Adica pentru cazurile cele mai grave care sunt aduse in UPU si de acolo internate daca e cazul. Exemplul dat are 0.7% sanse de existenta.
      • +1 (5 voturi)    
       Delireaza si ei ce si cum pot, ca-s disperati (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 23:11)

       bardi [utilizator] i-a raspuns lui DL. Lup

       Auzi, cica l-a tratat SMURD-ul pe taica-su cu antibiotice o saptamana... Sunt penibili de n-au aer....

       Vor sa ne convinga sa sistemul de sanatate american e bun (pentru ca exista clinici comunitare pentru saraci, sic) si sistemul german e de toata groaza, de a pus toti medicii pe fuga, saracii...

       Toate ca toate, dar campania asta securistoida de denigrare lansata imoptriva dr.-lui Arafat se va intoarce ca un bumerang impotriva lor.
     • +2 (6 voturi)    
      Realitatea ii deranjeaza pe unii ... (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 16:53)

      Pacient [anonim] i-a raspuns lui afm

      Eu am mai multi prieteni in Germania si stiu tot "de la gura calului" ca germanii sunt foarte multumiti cu sistemul lor de asigurari de sanatate, asa ca nu mai incerca sa ne manipulezi.
      Daca tot sustii ca "medicii germani s-au saturat sa munceasca pe alune, se duc pe capete in SUA, Anglia, pana si in Africa de Sud", da-ne si tu niste link-uri sponsorizate de Partidul Republican din SUA ca sa vedem ca nu vorbesti "din burta".
     • +2 (4 voturi)    
      Rezumezi gresit! (Duminică, 8 ianuarie 2012, 9:10)

      Inna [anonim] i-a raspuns lui afm

      Adica mai simplu , bati campii rau de tot!!
      SMURD nu trateaza pacientii..saptamani!!
      Nu este sarcina SMURDU-lui sa trateze ..saptamani pacientii. Cine stie pe mainile cui a ajuns tatal dumitale.. si la indicatiile cui..
      Si nu mai lauda sistemul de sanatate american, pentru ca este la pamant. Adica este minunat , daca esti ori bogat, ori sanatos si nu ai de a face cu el. Chiar daca sunt medici extraordinari acolo, nu prea ajungi la ei, decat daca ai o asigurare doxa. Si nu toti isi pot permite asta.
      Si sa iti dau un exemplu de sistem de asigurare in SUA. Stii cat costa o zi de spitalizare in unul din spitalele americane, alea ce le vezi la tv? Vreo 800-900 de $. Daca doamne fereste esti batran si trebuie sa stai mai mult de cateva saptamani in spital, si asigurarea ta nu mai poate acoperi costurile, crezi cate tin din motive de umanitate?? Nu! Va trebui sa-ti vinzi casa sa-ti acoperi costurile de spitalizare. Daca nu, valea!! Stiu asta din cazuri concrete, reale, si nu din povestioare din astea de adormit copiii.
      Or fi acolo personalul medical plin de zambet, si iti acorda atentie, insa fiecare zambet nu este pe gratis, ci costa de nu te vezi! Asa ca nu-i mai critica pe germani. Si nici nu generaliza atitudinea intregului personal medical din sistemul public de sanatate romanesc.
  • 0 (4 voturi)    
   Comparatie inadecvata. (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 13:28)

   sase sase [anonim] i-a raspuns lui Pacient

   Cred ca daca vrei sa ne comparam cu Germania , gresesti.Noi ne putem compara ,cel mult cu o tara foarte subdezvoltata din Africa, din toate punctele de vedere.Atat cultural cat si din punct de vedere al clasei politice,si cu atat mai mult din punct de vedere al sistemelor sociale.Asta ca sa iesim cat de cat pozitiv din comparatie.Si asta nu cu multe tari din Africa deoarece si acestea progreseaza rapid si sunt inaintea noastra.
   • +3 (5 voturi)    
    Lectia "adecvata" a Germaniei (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 15:56)

    Pacient [anonim] i-a raspuns lui sase sase

    Daca veniturile romanilor sunt mai mici decat ale germanilor inseamna ca si contributia romanlor este mai mica decat cea a germanilor. Cu atat mai mult nu ar trebui ca o parte a acestei contributii sa devina profitul societatilor de asigurari.

    Lectia Germaniei:
    - 85% din populatia Germaniei au asigurarea de baza (de stat).
    - Fondurile pentru asigurarea de stat sunt gestionate de organizatii NON-PROFIT.
    - Numai persoanele care castiga mai mult de 50.000 Euro pe an pot opta pentru asigurari private, neputand opta simultan si pentru asigurari de stat.

    Oare cum de germanii, care au un standard de viata ridicat, prefera asigurarile de stat? Intrebarea este, evident, retorica.
   • -1 (5 voturi)    
    Comparatie (probabil) adecvata (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 16:18)

    Vlad Tepes [anonim] i-a raspuns lui sase sase

    Si tu sase sase oi fi vreun bantu din ala cu cercei si inel in nas foarte negru si 99% fara imbracaminte ... Nu ?
 • -4 (14 voturi)    
  Adevarata fata a interventiei de urgenta (Vineri, 6 ianuarie 2012, 19:05)

  nicu [anonim]

  SMURD si ambulanta doua structuri care se suprapun platite din banii publici suportati de noi contribuabilii. Exista o finantare "ascunsa" a SMURD-ului, astfel ca sunt folosite fondurile si resursele MAI pentru asigurarea actului medical, astfel bugetul sanatatii este mult mai mare decat stim cu totii.
 • +1 (15 voturi)    
  Nu sunt de acrod... (Vineri, 6 ianuarie 2012, 19:05)

  Unul [anonim]

  Poate ma insel si nu imi dau eu bine seama dar conform la ceea ce zice acest domn aici:
  "Si nu va mai exista viziune institutionala deloc: firmele sunt interesate exact pe perioada lor de licitatie. Nu exista o strategie de dezvoltare pe termen lung. In plus, ca sa-si asigure un anumit cost, firmele reduc orele de pregatire a personalului, scad numarul echipajelor si intind zonele de lucru."
  reiese ca in institutiile publice de urgente de azi ar exista strategrie de dezvoltare pe termen lung si ca orele de pregatire de personal sunt eficiente si suficiente???
  Ha-ha-ha!!!!!!! Inca nu am inatnit in Romania o asemen entitate publica care sa aiba asemenea strategii. To ce ofera sunt courptie, incompetenta si prostie.
 • +8 (18 voturi)    
  ce clar vorbeste (Vineri, 6 ianuarie 2012, 19:08)

  mircea [anonim]

  Nu stiu despre cei din comisia respectiva dar domnul Raed Arafat vorbeste foarte frumos, clar si e foarte simtit.
  Ma asteptam sa transmita usoare insulte dar s-a mentinut foarte bine pe subiect.
  Multi ar putea sa ia exemplu!
  • +2 (20 voturi)    
   asta il diferentiaza de Basescu (Vineri, 6 ianuarie 2012, 19:19)

   logicus [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Arafat vorbeste numai despre ceea ce stie, nu face glumitze., nu arunca injurii, nu face atacuri la persoana! Nu foloseste argumentul "x e comunist/securist/platit de rusi/moguli etc"
   Ei, cum ar putea unul ca Base sa lucreze cu Arafat?

   Mai bine cu Igas, Oprea, Anastase, Udrea, astia sunt genul de oameni agreati de Base.
 • +2 (12 voturi)    
  La Deva SMURD-ul are probleme dar salvarile firmei (Vineri, 6 ianuarie 2012, 19:45)

  cornel [anonim]

  AXIS (firma privata a ginerelui lui Blaga) merg snur cu personal de la SMURD aflat in timpul liber. La fel si paza la Finante si naiba mai stie unde...Asta in timp ce firma are un an vechime... Nu cred ca toate nu au legatura...
  • 0 (6 voturi)    
   daa (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 12:54)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui cornel

   si la Cluj au probleme, mai ales cand trebuie sa aleaga intre viata unor pacienti de mana a doua si VERESTÓY ATTILA.
 • +4 (14 voturi)    
  deviza..... (Vineri, 6 ianuarie 2012, 19:53)

  Flo [anonim]

  Deviza politicienilor: daca gasesti un om competent in sistem da-l la o parte! Punem unul de-al nostru! Stie Raed ce zice; e unul din putinii oameni care chiar a facut ceva pentru Romania.
 • +4 (10 voturi)    
  talpa si talpi (Vineri, 6 ianuarie 2012, 20:12)

  raducu [anonim]

  Eu, talpa tarii, am contributi cu un micron, un picometru la infiintarea si dezvoltarea SMURD cand i se puneau talpi din toate partile si a fost luat sub umbrela pompierilor din Targu Mures. NU face concurenta ambulantei, este complementar, avand echipament de descarcerare si alte dotari care sunt atipice pentru ambulante, nu se deplaseaza la lipotimii, betivi cazuti in strada, crize de fiere sau afectiuni care nu necesita interventie speciala. Daca vor sistem privat, minunat! Doctorul Raed Arafat putea si i s-a oferit sa lucreze in sistem privat de acum peste 15 ani. Problema este finantarea de la stat a unui sistem privat. in plus, o firma sau un serviciu privat de ambulanta poate da faliment sau intra in reorganizare cand ti-e lumea mai draga... ce pui in loc pana organizezi o noua licitatie? Cine vrea sistem privat sa OPTEZE pentru asta, fara ca statul sa plateasca -eu am abonament la o clinica privata insa contez pe stat in ceea ce priveste urgentele.
 • +7 (13 voturi)    
  ZAU (Vineri, 6 ianuarie 2012, 20:13)

  puiu [anonim]

  Eu cred ca statul trebuie sa-si pastreze servicii startegice si nu sa le cedeze catre privati care in curand vor presta mult mai scump. In al doilea rand cred ca Arafat a dovedit ca stie ce face la acest capitol, a facut un serviciu pe care toti desteptii care-l ataca acum nu au fost in stare sa-l faca dar acum au devenit brusc foarte capabili. Si in al treilea rand Nea Base ar face bine sa-si mai tina fleanca ca a cam inceput sa se priceapa la totate, inlusiv la Smurd (unul dintre putinele lucruri bune petrecute in sistemul sanitar).
 • 0 (12 voturi)    
  PDL/SMURD (Vineri, 6 ianuarie 2012, 20:23)

  trica [anonim]

  dupa ce o sa ne bage in spital PDL, apoi o sa intre in spital PDL, cred ca nici SMURD-ul nu il va salva

  dar, sa vezi, atunci servicii de urgenta PDL-iste
 • -6 (16 voturi)    
  Arafat isi strica singur lucrarea. (Vineri, 6 ianuarie 2012, 22:06)

  mircea [anonim]

  Raed Arafat a facut lucruri bune cu SMURD,dar incepe sa nu-mi mai placa.A inceput sa puna sefi pe la judete numai palestinieni,care nu au un comportament tocmai civilizat fata de romanii pacienti si colegi.Cred ca lui Raed Arafat a inceput sa i se urce sefia la cap.
  • +3 (11 voturi)    
   com (Vineri, 6 ianuarie 2012, 23:06)

   boss [anonim] i-a raspuns lui mircea

   mircea esti prost rau de tot.cind ai sa muncesti tu in acest domeniu si cind ai sa vezi cit de greu este atunci sa vb de sefie
   • +2 (10 voturi)    
    Munca si munca... (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 0:01)

    mx [utilizator] i-a raspuns lui boss

    boss, nu te-ai prins, mircea e la lucru chiar si acum, cand posteaza pe aici; el nu munceste la SMURD ci intr-un domeniu conex, face "lobby" impotriva SMURD si "PRO" genialul proiect de lege in discutie.

    Mai este unul "dan" si mai era unul de baza, "eu the first" (specializat pe politic, dar sanatatea si politica merg mana in mana, nu?) care a inceput sa-si schimbe nick-ul pentru ca a fost dibuit. Dar le recunosti stilul (si lipsa de argumente serioase, pertinente, sau macar de bun simt) de la o posta...

    Deh, miza e mare si scopul scuza mijloacele.

    Spor la treaba, baieti! Mai cu creativitate!
  • +2 (8 voturi)    
   sulfanisme portocalii (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 10:31)

   mica [anonim] i-a raspuns lui mircea

   hmmm
   doar atat poti?
  • +3 (7 voturi)    
   Arafat isi strica singur lucrarea (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 11:44)

   ice [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Mircea. poti da cateva exemple?
   Adica nume si judet. Altfel ce afirmi e o calomnie gratuita si pute de la o posta a propaganda PDL-ista...
   Promit sa verific fiecare nume dat de tine.
  • +2 (4 voturi)    
   super! (Duminică, 8 ianuarie 2012, 1:50)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   Foarte BINE ca pune palestinieni! Astia nu au atatea "sarvatori religioase" in care sa stea cu ochii pe pereti; in plus, n-au nici voie sa consume alcool! :P
 • +2 (10 voturi)    
  interventii (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 9:23)

  Mache [anonim]

  Daca exista mai multe servicii de urgenta dupa ce criterii vor veni la interventii atunci cand cineva suna la 112? Operatoarea va alege pe cine sa alerteze in caz de accident ? Daca este chemat la o urgenta un serviciu privat este posibil sa intrebe mai intai daca solicitantul are asigurare medicala si ce fel de asigurare ? Basescu i-a amintit lui Arafat ca SMURD a pornit de la o societate non- guvernamentala (care era o socitate non-profit) pe cand o societate comerciala trebuie sa realizeze profit, ceea ce este cu totul altceva!
  Este evident ca, deoarece in domeniul energiei au inceput sa iasa la iveala tot felul de nereguli si afacerile cu statul se fac tot mai greu, era nevoie ca "baietii destepti" sa gaseasca un nou domeniu de activitate!
  Si inca ceva : pentru asigurarile private de sanatate vor trebui facute niste vizite medicale. Va dati seama ce chilipir va fi pe policlinicile private sa aiba cateva milioane de consultatii!
  • +2 (6 voturi)    
   esti tare (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 10:36)

   pica [anonim] i-a raspuns lui Mache

   imi place comentariul tau

   asa va fi

   baselu s-a legat de arafat de parca era ion nicolae de la interagro(mare miliardar in euro)

   arafat a creat in sistemul public (adica...pentru
   de alte noi, votantii)
   ion nicolae a creat in sistemul privat( adica ...pentru buzunarul personal )

   hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
   cred ca este o mica,mare diferenta
  • +2 (8 voturi)    
   Cred ca este foarte clar care vor fi criteriile (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 11:15)

   nea caisa [anonim] i-a raspuns lui Mache

   In prima faza din 10 interventii 5 vor fi directionati la SMURD/SALVARE, 3 firmei lui Danutz SRL si 2 firmei lui Costica Ltd.

   Dupa care se va face o analiza, va fi platita o firma de consultanta cu 1 miliard de euro, de exemplu, iar concluziile vor fi ceva de genul ca a scazut numarul de interventii pe SMURD/SALVARE. Ca urmare acestea vor primi mai putine fonduri. In lipsa fondurilor nu vor mai putea asigura functionalitatea tuturor masinilor. Avand un parc mai mic vor primi mai putine interventii de la 112.

   Clar, nu?
 • -4 (6 voturi)    
  SMURD (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 10:38)

  Radu [anonim]

  VOTATI P.D.L., coruptia maximizata!

  Oferiti-le sansa sa distruga si ce a mai ramas bun in tara asta.

  DESTEPTATI-VA ROMANI !!!!!!!
 • +3 (9 voturi)    
  mizerie (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 10:42)

  Lacra [anonim]

  Basescu a facut o mizerie. Raed Arafat si-a sacrificat si viata personala ca sa puna pe picioare SMURD-ul, e unul din putinii competenti care au avut si tenacitatea sa duca ceva pana la capat. Omul asta stie ce vorbeste, la competenta lui nu se teme ca ramane fara obiectul muncii. Da, cand ceva merge bine trebuie daramat. Bravo Base!
 • +2 (8 voturi)    
  succes d-le Arafat (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 10:44)

  ricanustiasazica [anonim]

  poate , totusi, asa cum e basica al nostru , va asculta

  de fapt, sper sa asculte
  cred ca ar trebui sa nu se grabeasca cu acuzatii, asa cum a facut-o, (deee o meteahna a lui baselu scorpionu)

  mi-as dori sa-l asculte pe arafat
  aici nu discutam de pretul la energie....
  sa nu creeze "baieti destepti din urgenta"

  hot news, te rog frumos sa pastrezi comentariile noastre
 • +2 (8 voturi)    
  ne da Base reforma sa nu putem sa ducem... (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 10:56)

  radu [anonim]

  Ne trage Base o reforma... de o sa il tinem minte!

  Succesuri!
 • -2 (8 voturi)    
  Pentru că (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 11:38)

  Alf [anonim]

  Banii alocaţi pentru asigurarea urgenţelor sunt aceiaşi, nu se dau bani în plus nimănui, indiferent cine asigură urgenţele. Se decontează serviciile medicale prestate. Atât. Dl. Arafat s-a bazat şi se bizuie în continuare pe sprijinul şi colaborarea Ministerului de interne în susţinerea financiară şi logistică a SMURD, or acest minister nu are elasticitatea în dotare şi perspectivă de dezvoltare medicală ca o firmă privată, depinzând numai de bugetul naţional şi de structura de personal aprobate anual. Aici e competiţia care îl enervează pe Arafat: calitatea serviciilor!
  Spune Arafat: Propunerea legislativa actuala pune pe picior de egalitate comerciantul cu sectorul public. Noua baza legislativa va permite privatului sa ceara drepturi egale de accesare a bugetului de stat. Şi mă rog, care e hiba, după capul lui? Bugetul nu este de stat ci bani de la contribuabili privaţi, în marea majoritate şi tot ei au dreptul să decidă cine să-i utilizeze, nu Arafat. Acum apare durerea: Arafat se teme de licitaţii, unde riscă să nu poată fi competitiv. Deficienţele de la SMURD sunt ascunse de sistem şi nimeni nu poate să le controleze.
  În concluzie, a frâna apariţia şi dezvoltarea unui sistem privat competitiv este o crimă cu premeditare la adresa solicitanţilor în sistemul medical de urgenţă. Niciodată sistemul de stat închistat şi încorsetat nu va avea elasticitatea şi calitatea unuia privat.
  Dezvoltarea SMURD-ului lui Arafat e la mila statului. Dacă acesta nu alocă în bugetul anual (din cauze obiective) banii necesar întreţinerii lui, acesta moare. Numai din asigurări nu se poate întreţine. De aceea Arafat vrea toţi banii de la asigurări (cu această destinaţie) numai pentru serviciul lui de urgenţă.
 • +3 (7 voturi)    
  despre SMURD si jocurile politice (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 12:19)

  Adrian [anonim]

  SMURD este un serviciu respectabil in Romania si ironia sortii este ca nu a fost creat de un roman, care de fapt este mai roman ca unii dintre noi. Eu am donat 2% de 2 ani incoace SMURD-ului. De ce ? pentru ca merita si are nevoie de fonduri in permanenta.
  Parerea mea este ca noi, romanii ar trebui sa fim solidari si sa facem o petitie prin care sa ne exprimam sustinerea si intarirea SMURD-ului in detrimentul jocurilor murdare ale clasei politice putred de corupte si bogate din Romania.
 • +1 (7 voturi)    
  ? (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 12:42)

  gogu [anonim]

  e greu sa fii maare sef la SMURD, cu cei mai prost platiti angajati din tara, cand apare concurenta.
  • +2 (6 voturi)    
   pe scurt (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 14:54)

   clujean [anonim] i-a raspuns lui gogu

   privatii tai (sau sa le zic veceuri?) imi vor asigura aceleasi servicii ca si SMURD fara sa platesc suplimentar? ca daca-mi cereti bani in plus va fac clienti de SMURD, pe tine si pe toti cei care debiteaza asemenea porcarii pedeliste! e limpede?
  • +1 (5 voturi)    
   Va cam tremura genunchii... (Duminică, 8 ianuarie 2012, 13:56)

   Atent [utilizator] i-a raspuns lui gogu

   "Baieti" va cam tremura genunchii ca lumea s-a prins ce mare "reforma" vreti sa faceti voi pe banii nostri si cu sanatatea nostra... Din banii care astazi se folosesc doar pentru servicii medicale, voi vreti sa va trageti si profit si amortizarea investitiilor...Asa ca despre ce concurenta vorbim? Despre aia in care o sa ma tratati cu resturile ramase dupa ce va trageti voi grosul banilor?
 • -1 (5 voturi)    
  luptalupta2012@//.com (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 13:37)

  ion [anonim]

  Asta e basescu: Nimic functional in Romania NU trebuie sa supravietuiasca. Romani treziti-va! Inca nu e tarziu sa va primiti patria inapoi.(editat de HotNews.ro)
 • -2 (4 voturi)    
  despre SMURD si jocurile politice (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 14:09)

  anonim [anonim]

  inainte PDL distuge tot. UE are nevoie de pamantul nostru nu de oameni . De ce sa mai aiba grija lor! Inaine PDL
 • -2 (6 voturi)    
  Treziti-va d-lor postaci (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 14:12)

  maria [anonim]

  Am trait s-o vad si pe-asta.Serviciul de urgenta este perfect ,numai mor oameni pe strada,nu mai sint ambuilantele neechipate ,numai este lipsa de personal,toate sint bune si frumoase ,le lasam asa.Dragilor ,daca pe aceeasi bani de la buget se bat mai multi sa ne salveze viata care-i problema?Dispare incompetenta?Decind sectorul public este mai performant decit cel privat?Pe Arafat il intereseaza copilul lui SMURDUL ,bun rau sa nu i se ia banii?Dar pe noi beneficiarii ce ne intereseaza?Sa fim tratati cu respect si cu profesionalism.L-a prins grija pe Arafat ca o firma da faliment.Ei ,si?Ramine concurenta.Tocmai vor fi mai multe firme .Am inteles de la d-l Arafat ca la noi e mai bine c-an Suedia.Ne crede prosti.
  • +2 (6 voturi)    
   postac esti doar tu, Maria mama (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 16:17)

   ambulanta [anonim] i-a raspuns lui maria

   Draga Maria, ai umplut toate forumurile cu postarile tale inepte si agramate. Am inteles, ai un interes direct ca "ambuilantele" private sa capuseze statul. Bun.

   Dar acum linisteste-ne, te rog, si spune-ne ca nu esti unul dintre autorii legii sau patron de "ambuilanta" privata, ci esti doar o sarmana femeie de serviciu careia i s-a promis o marire de salariu daca sprijina cauza. Multumim!
 • +2 (6 voturi)    
  despre hotie si mafie (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 14:35)

  apopei constantin [anonim]

  Propun ca cei ce-si scolarizeaza odraslele in strainatate si cei ce se trateaza in strainatate ,inseamna ca le pute de statul roman pe care-l fura si acestia nu sint buni romani desi veniturile si le trag de aici din Romania ACUM VOR SA PUNA MINA SI PE SERVICIUL DE SALVARE-SMURD/CREAT DE DR. RAED ARAFAT ,CARE IN COMPARATIE CU DETRACTORII TARII ESTE UN ADEVARAT PATRIOT .DIN NOU SE VREA A SE DA "BAIETILOR" DESTEPTI !DR.RAED ARAFAT SIE CE VREA DE LA SMURD SA FIE LASAT IN PACE . AM CONSTATAT CA ACOLO UNDE S-A AMESTECAT "politicul" s-a ales praful ,ex .DISTRUGEREA ECONOMIEI NATIONALE ,CA SI CAZUL ROMGAZ SI I.NICOLAE .
 • +1 (3 voturi)    
  sabinmot@yahoo.com (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 14:40)

  sabin [anonim]

  sa discutam o chestiune ;sau doua ;
  - multi oameni datoreaza viata SMURDULUI ;
  - STIU CAZURI IN CARE DACA AR FI FOST SMURD AR FI FOST SALVATI ZECI DE OAMENI
  -scuze domn Basescu se da cu parerea peste tot ( a jignit oamenii ; oponentii afacerii Petrom ; a jignit oamenii oponenti Rosiei Montane mai precis vanzarii aurului de 10 miliarde euro cu pret de 2 la suta valoare pt stat roman + cateva sute de salarii in cativa ani ) apoi Otrava Cianurii va cuprinde Romania si Ungaria ca si accidentul din Ungaria ( noroc ca era Cupru )
  - Stiti un exemplu de afacere pe care Basescu sa fi semnat sa fie castigatoare pt tara ;
  - eu va dau exemple
  - Ceausescu a platit pagauba provocata de el ca si capitan de nava
  - a parafat vanzare Petrom ; Rompetrol ;
  - a semnat vanzare Romtelecom
  - asemnat imprumuturiile care se vor platii de zeci de generatii de sacrificiu de acum inainte ;
  - a semnata contracte pt Udrea si sleahta de la PDL
  ce va mai urma

  TIMPUL LE VA DECIDE PE TOATEEEE
 • +2 (6 voturi)    
  e penibil (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 14:42)

  clujean [anonim]

  ni se demonstreaza inca o data ca aceasta mafie portocalie nu suporta oamenii comptenti si are ca unic scop parvenirea prin orice mijloace, inclusiv cu punerea in pericol a sigurantei cetateanului! a castra Politia si SMURD asta inseamna: periclitarea sigurantei cetateanului si intra, veti fi de acord, la capitolul penal numit TRADARE.
 • +2 (6 voturi)    
  Nu cedati. Felicitari pt ce ati realizat (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 15:24)

  Andrei [anonim]

  Pana acum erau atacate si umilite mai toate profesiile : professori, medici, politisti, functionari publici, pensionari, mame, copii, olimpici Romaniei, actori si artisti si alti.
  Constatam ca incep cu cu categoriile de oameni care fac performanta:
  1. sportivi de performanta;
  2. serviciul SMURD;
  3. pompieri militari;
  4. militari de la ISU;
  5. etc

  Incotro ne vom intrepta, daca toti ar ceda?

  Va multumim pt tot ce faceti si ati facut dle Raed Arafat .

  Nu cred ca trebuie sa va dati demisia dupa ce ati pus pe picioare un sistem performant, pentru care noi va multumim si ne rugam la Bunul Dumnezeu sa fie langa dvs. tot timpul si mai ales in aceste momente.
  Ati demonstrat ca membrii echipei dvs sunt cei mai buni profesionisti, care lucreaza la foc contiunu si sunt intotdeauna langa oameni atunci cand au nevoie pentru a le salva viata.
  Va multumim si va rugam sa nu cedati presiunilor de a lasa un sistem care sa fie acaparat de altii, dovediti ca fiind incapabili si dornici sa ruineze tot ce functioneaza.

  Inca o data, va rugam sa NU CEDATI si sa luptati pt pastrarea acestui serviciu SMURD.
  Dumnezeu sa fie langa dvs si intreaga echipa.
 • 0 (6 voturi)    
  alooo, taxi (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 15:44)

  gogu [anonim]

  “Avionul a sosit la Cluj pentru a lua un copil care avea nevoie urgenta de o operatie si, avand in vedere ca exista aceasta ocazie, a fost luat si domnul Verestoy Attila. Dar avionul nu a venit la Cluj pentru el, ci pentru acel copil”, a insistat si directorul SMURD, Raed Arafat
 • +2 (6 voturi)    
  Nu trebuie sa lasa ca Smurd-ul sa fie desfiintat (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 15:55)

  Leescu Sofia [anonim]

  Noi toti trebuie sa ne unim cu acet om minunat -care merita tot respectul intregului popor roman,sa-l sprijinim contribuind astfel si noi la salvarea de vieti omenesti. Si-a pus cineva din guvernul asta blestemat de care parca nu mai scapam :Cine se va duce sa salveze un bonlav in caz de accident,de cataclism etc?Va face cineva din sistemrul asta pe care alti l-au desfiintat si noi vrem sa-l implementam acest lucru?

  Trebuie sa ne unim ,sa iesim si sa protestam categoric imptriva genocidului natinal,al viitorului nostru.
  • +2 (6 voturi)    
   Nu trebuie Smurd-ul sa fie desfiintat (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 17:49)

   GINA [anonim] i-a raspuns lui Leescu Sofia

   Santem cei mai slabi oameni daca se desfinteaza Smurd-ul...trebuie sa luptam ptr.noi ci nu sa-i lasam sa ne omoare..
  • +1 (3 voturi)    
   Sunt de acord! (Duminică, 8 ianuarie 2012, 9:51)

   Inna [anonim] i-a raspuns lui Leescu Sofia

   Inteleg ca acest .. proiect de lege este in dezbatere publica. Noi, cetatenii suntem parte a acestui public, cred eu. Pentru ca intamplator.. suntem cei care cotizam la acest fond de sanatate, super-vanat de acesti.. misteriuosi privati. Prin urmare, trebuie sa se tina seama si de noi. Nu putem sa le permitem sa faca rau, noua, parintilor si bunicilor nostri.
   Sa nu se inteleaga gresit! Nu am nimic impotriva serviciilor private de sanatate. Insa singura conditie, sa se finanteze EXCLUSIV din fonduri private. Nici macar un leu din bugetul pentru sistemul public de sanatate sa nu se scurga la privat. La acest buget, trebuie sa plateasca insa, absolut toti beneficiarii serviciilor publice de sanatate, nu numai ..fraierii.
   Si cine isi poate permite, sa plateasca o polita privata de sanatate, este ok, merita sa isi cumpere servicii medicale, private, la standardele pe care si le permite, si pe care le merita. La urma urmei, daca omul munceste pentru a-si ridica standardul de viata, atunci are dreptul sa isi aleaga ceea ce isi doreste. Este meritul lui, si este dreptul lui aici in Romania
 • +2 (6 voturi)    
  Un om capabil.. (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 17:01)

  mr hyde [anonim]

  Poate ca noi romanii ar trebui sa incetam cu formulele "arab / bozgor / tigan imputit " si sa incepem - noi - sa-i consideram pe cei buni ca fiind romani adevarati , oameni care ne fac bine noua si patriei comune. Sunt mii de maghiari capabili si seriosi , sunt si multi tigani de treaba si corecti si - iata - si arabi ajunsi cine stie cum pe aici dar care demonstreaza ca au "inima de romsan ". Putem fi impreuna performanti si multumiti de viata in Romania daca ne unim si muncim impreuna ...
 • +2 (6 voturi)    
  dusmanul e la cotroceni (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 17:47)

  romanul [anonim]

  basescule, daca Dr Raed ese dusmanul unei legi privitoare la sanatate, atunci legea este proasta sau antinationala, asa cum ne-au obisnuit tradatorii de tara in ultimii ani, iar cine sustine aceasta lege devine, c asa folosesc un cuvant de-al tau, devine dusmanul romanilor. Iti suna cunoscut, ai mai auzit asta >
 • +4 (4 voturi)    
  noua lege a sanatatii (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 21:26)

  urziceanu radu [anonim]

  problema cu smurd-ul cred ca este falsa pt ca este exclus sa fie desfintat. La cate accidente si soferi iresponsabili sunt pe sosele anocronice cu o circulatie furibunda va avea din pacate mult de lucru ,iar Raed face si el o criza de personalitate.Problemele sunt altele: desfintarea caselor de asigurari judetene care au devenit acarul "paunescu" al sistemului de sanatate.Ele cu un numar mic de personal au consiliat acest sistem ,au invatat pe fiecare persoana cum sa -si rezolve problemele, si-au asumat responsabilitatii incredibile in fata bolilor oamenilor asigurati sau neasigurati ,au participat la implementarea Siui, au pus ordine si au adus la zi concediile medicale preluate varza de la Cnpas si acum le vor preda ;
  au pus ordine in constientizarea persoanelor fizice autorizate dupa ce le-au preluat tot varza ati ghicit de la finante si evident curand le vor preda la sorginte adica Anaf.
  Dar doamne in ac institutii s-au petrecut in permanenta adevarate drame cu oameni care apelau in ultima instanta nemultumiti fie de farmacii ,fie de laboratoare ,fie de spitale , fie de medici pt asi gasi dreptatea.
  -vor aparea case private care volens -nolens tr sa obtina profit.
  -Rezulta ca din aceeasi suma care in prezent merge exclusiv in serv med in viitor o parte va lua drumul dividedendelor. Deci va fi mai bine !!! Dar cate nu pot fi spuse! Pe curand!
 • +2 (6 voturi)    
  Sistemul sanitar (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 21:28)

  Adriana [anonim]

  De ce toti oamenii de calitatea d.lui Arafat sunt facuti sa renunte ,intr-o tara fara valori autentice la varf,ba mai mult sa distruga si ceea ce a construit in atatia ani de munca alaturi de niste romani patrioti.Nu vom reusi niciodata daca vom discuta doar intre noi,acasa,sau pe forum .
 • -2 (6 voturi)    
  astept cu interes (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 22:55)

  mary [anonim]

  Domnul Raed Arafat nu are decat sa isi dea demisia. Va ramne ceea ce a fost mai inainte de a lucra in Ministerul Sanatatii, dar imi este teama ca prietenii domniei sale vor parasi si ei pozitiile caldute din sistemul romaneasc.

  No regret, go back!

  Chestia asta cu desfiintarea SMURD-ului cea mai ordinara manipulare! Cine pune botul pe ea, asta e!

  Astept cu interes dezbaterile pe subiect si aprobarea unei bune legi, fara presiuni de la NIMENI!

  Sper ca am fost clara in mesaj!
  • +1 (5 voturi)    
   complexata (Duminică, 8 ianuarie 2012, 13:19)

   marian [anonim] i-a raspuns lui mary

   da, ai fost clara

   parerea mea este ca esti complexata/complexat de ceea ce a facut arafat

   preferi sa pierzi decat sa ai puterea de a spune ca vom avea mari probleme cu privatizarea urgentei
 • -1 (5 voturi)    
  Arafat este depasit (Duminică, 8 ianuarie 2012, 12:37)

  Din diaspora medicala germana [anonim]

  Arafat a realizat lucruri fantastice in domeniul asistentei de urgenta.
  In faza actuala este depasit insa. Asta nu inseamna ca trebuie debarcat.
  Legea in discutie este preluata dupa cea germana.
  In Germania functioneaza asistenta de urgenta atat in sistem privat cat si de stat. Si functioneaza foarte bine.
  Va functiona si in Romania (gratie concurentei).
  D-l Arafat ar trebui sa abandoneze viziunea centralista care-i pericliteaza sistemul la care a lucrat pana acum.
  Lumea trebuie sa evoluieze!
  • +1 (5 voturi)    
   sa evolueze? (Duminică, 8 ianuarie 2012, 13:16)

   qatr [anonim] i-a raspuns lui Din diaspora medicala germana

   ola,la,la

   inseamna ca ai bani si vrei sa fi unul din"
   baieti destepti "de la urgenta

   nu sunt unul din fanii antenei 3, dar, chiar acum este o emisiune interesanta privind urgenta, sau mai bine zis viitorul acesteia
   oare de ce alte tv nu urmaresc aceasta lege a sanatatii ?

   pe cea a educatiei au fact-o praf

   sau aici sunt alte interese ?

   mirosul banilor...
  • +3 (3 voturi)    
   Minti! (Duminică, 8 ianuarie 2012, 16:21)

   bardi [utilizator] i-a raspuns lui Din diaspora medicala germana

   "Legea in discutie este preluata dupa cea germana."

   Nimic mai fals. Legea e facuta dupa modelul SUA, blamat de toata lumea, mai ales de societatea civila americana.

   Oricine intra pe un forum (sunt foarte multe) unde americanii discuta despre gluma proasta pe seama contribualului care este sistemul de sanatate american (%100 privat) se poate convinge de asta.
  • +3 (3 voturi)    
   Si serviciile trebuie sa "ievoluieze" (Duminică, 8 ianuarie 2012, 19:14)

   Take [anonim] i-a raspuns lui Din diaspora medicala germana

   ati observat? cand vor sa dea greutate si tenta de impartaialitate mesajului lor postacii portocalii se dau din diaspora sau, mai grav, specialisti in domeniu. Adica, cum ar veni, unul care s-a stabilit afara din tara are o viziune mai clara asupra situatiei decat noi cei din tara, sufocati de patimi politice si intr-un fel mai incompetenti.
   Parerea mea este ca esti tu din diaspora medicala germana cum sunt eu Imparatul Japoniei.
 • -1 (5 voturi)    
  STAN PATITU (Duminică, 8 ianuarie 2012, 13:32)

  Vaidenoi [anonim]

  Mai dăunazi am planat de pe acoperişul casei. S-a solicitat ajutor prin 112. După circa 25 de minute a sosit un ehipaj format din două mahule care aduceau mai de grabă a killers nici de cum a salvatori. Medic ? ioc.
  Mi-au inspirat atata încredere încat am preferat să mor acasă. Nu comentez de aparatura din dotare; la nivelul anilor '90 părea recuperată dela groapa de gunoi. S.M.U.R. D. si Arafat doua entitati super numai in media. Realitatea e zguduitoare.
  ps: Stiu ca nu o publicati, dar e bine sa aflati si opinii adevarate.
  • +2 (4 voturi)    
   Pinochio este printre noi (Duminică, 8 ianuarie 2012, 14:51)

   Atent [utilizator] i-a raspuns lui Vaidenoi

   Domn' Pinochio, mai lasa jos minciuna. Mai coboara si tu in realitate....poate te mai destepti. SMURD-ul si Serviciul Public de Ambulanta au echipamente de ultima ora, iar masinile sunt foarte performante. Se pare ca de la groapa de gunoi sunt minciunile tale prostesti.
  • +2 (4 voturi)    
   succes (Duminică, 8 ianuarie 2012, 15:01)

   killer [anonim] i-a raspuns lui Vaidenoi

   dragul meu, planeaza si dupa adoptarea legii sanatatii in varianta actuala

   sa te auzim atunci....
   hi,hi,hi

   daca o sa mai poti ...........
   hi,hi
 • +2 (4 voturi)    
  cine-s bajetii destepti? (Duminică, 8 ianuarie 2012, 14:56)

  DEDE [anonim]

  Dar cine-s de fapt baietii destepti din Urgenta? Cineva mai sus a scris ca ar fi ginerele lui Blaga, unul. Mai sunt si altii sau ajunge asta pt. o lege?
 • +2 (4 voturi)    
  Opinie (Duminică, 8 ianuarie 2012, 15:42)

  Grigore [anonim]

  Doresc sa ii intreb pe cei care au facut proiectul acestei legi , daca pe mine m-au intrebat daca vreau sa dau bani la privat , deoarece eu sunt cel care platesc , nu au venit consilierii lui Basescu cu bani de acasa , acesti frecatori de menta sa faca afaceri cu bani lor , nu sa fure bani contribuabililor si sa ii sifoneze
 • +2 (2 voturi)    
  Reforma Statului (Duminică, 8 ianuarie 2012, 16:23)

  Koke [anonim]

  Sunteti reformati zi de zi, minut de minut, si sunteti de acord cu zambetul pe buze. Comandantul Suprem are intotdeauna dreptate. Veti ajunge sa va omoare copii si sa va reguleze nevestele si veti primi totul cu convingerea ca nu au avut de ales, ca este spre binele vostru pe termen lung. Popor de slugi, acum sunt ferm convins ca Revolutia din 89 nu ati facut-o voi, v-a fost orchestrata de altii, satui sa astepte sa va treziti.
 • -3 (3 voturi)    
  mise pare doar mie? (Duminică, 8 ianuarie 2012, 18:11)

  buha [utilizator]

  mise pare doar mie ca Raed Arafat are comportamentul unui sindicalist speriat de concurenta?
  • +2 (2 voturi)    
   ti se pare DOAR tie (si alor tai...) (Duminică, 8 ianuarie 2012, 21:58)

   bardi [utilizator] i-a raspuns lui buha

   Mai terminati odata cu latraturile astea penibile! Chiar veti reusi sa revoltati pe toata lumea (indiferent de orientarea politica), daca nu ati reusit deja...

   Nu ca ar fi rau ca lumea se revolta impotriva acestei legi frauduloase. P
 • -3 (3 voturi)    
  SMURD=Taxi?! (Duminică, 8 ianuarie 2012, 20:17)

  gigel [anonim]

  Dupa ce ca a facut accident din vina lui, ungurul ala senator, care avea numai o mana rupta a utilizat elicopterul de urgenta pe post de taxi, mai mult, un copilas ars a stat 2h dupa individul asta. Deja incep sa cred ca serviciile astea sunt utilizate si de niste profitori ordinari, probabil in dauna celor care au nevoie.
 • +3 (3 voturi)    
  Ce seamănă stilistica ăstora... (Duminică, 8 ianuarie 2012, 21:08)

  Doubting Thomas [anonim]

  care ne vorbesc de binefacerile sistemului american -de care ei toţi au avut parte cînd "era" ei mari oameni de afaceri la America şi afacereau pe acolo- cu cea a fanilor Roşia Montana de pe alte siteuri. Şi când zic stilistică, mă refer inclusiv la agramatisme.
 • 0 (0 voturi)    
  Base = penibil (Marţi, 10 ianuarie 2012, 13:14)

  Mircea [anonim]

  Ca de obicei Base esti penibil.
  Pentru ce "baiat destept' te lupti tu ca sa preia serviciul privat?
  Base te doare in cur de Romania si de romani.
  Respect pentru dl Raed Arafat.
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 1:51)

  alina234 [anonim]

  Privatizatizarea sistemului de sanatate este un lucru foarte benefic care va rezolva una din problemele grave ale sistemului sanitar,aceea a numarului mic de ambulante. Aceasta strategie este practicata si in celelalte tari europene, care au un sistem sanitar cu mult inaintea noastra. Eu sustin legea deoarece cred ca are sanse reale sa puna sistemul sanitar pe linia de plutire.
 • 0 (0 voturi)    
  .... (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 1:56)

  claudia [anonim]

  Dl. Arafat face parte din actuala guvernare,iar in aceste conditii nu ar trebui sa sustina un punct de vedere opus politicii guvernamentale. Iar astfel de discutii trebuie purtate in interior, nu aduse la cunostinta in fata intregii populatii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by