Omul de afaceri Ioan Niculae, patronul Interagro, sustine ca nici una dintre firmele sale nu a fost favorizata in contractele cu gaz din rezervele de stat, dupa ce procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au inceput urmarirea penala impotriva a 40 de persoane, in dosarul furnizarii de catre Romgaz de gaze naturale la preturi sub pretul pietei catre combinatele de ingrasaminte chimice detinute de omul de afaceri. DIICOT arata ca invinuitii au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu de 126 milioane dolari patrimoniului SNGN ROMGAZ SA si bugetului consolidat al statului.

Ioan NiculaeFoto: Agerpres

Cu o avere estimata la 1,6 miliarde euro, Ioan Niculae ocupa locul al doilea in Top 300 Capital. In clasamentul Forbes Romania, Ioan Niculae se situeaza pe locul al treilea, pe aceeasi pozitie ca anul trecut, cu o avere de 900 de milioane euro - 1 miliard de euro. Investitiile sale principale au fost tot in agricultura, comert, imobiliare, turism.

Ioan Niculae detine grupul de firme InterAgro si echipa de fotbal Astra Ploiesti. Combinatele controlate de Niculae si grupul InterAgro (Amurco, DonauChem, GaProChemical si Amonil, potrivit unui document al Ministerului Economiei) sunt printre cei mai mari consumatori de gaze din tara. In 2009, cele 4 combinate au consumat peste un miliard de metri cubi de gaze, adica 40% din cat gaz a ars toata industria chimica in acelasi an. Citeste aici mai multe despre grupul InterAgro.

  • Potrivit unui comunicat remis miercuri de DIICOT, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale fata de un numar de 40 de persoane, functionari publici cu functii de conducere din cadrul Romgaz, Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si reprezentanti ai unei societati comerciale din municipiul Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de complot si subminarea economiei nationale, Potrivit unor surse HotNews.ro ar fi vorba de InterAgro, firma omului de afaceri Ioan Niculae.

Omul de afaceri Ioan Niculae a negat acuzatiile, adaugand ca nu a fost favorizat de Romgaz si ca firmele sale nu au datorii la stat. "Noi nu am primit niciodata gaz la alt pret decat alte companii din Romania. Companiile mele nu au datorii la stat. Intrebati-i pe procurori. Faceti o mare eroare sa dati la o astfel de ora informatii inexacte", a declarat Ioan Niculae la Realitatea TV, citat de Romania Libera.

Todata, omul de afaceri a afirmat pentru Mediafax ca nu a comis nicio ilegalitate si ca datoriile pe care grupul InterAgro le avea catre Romgaz erau esalonate, potrivit unei conventii incheiate cu producatorul de gaze inainte de perioada in care a beneficiat de preturi reduse, iar platile erau in grafic.

"Inca nu stiu pentru ce sunt acuzat, oficial. Am aflat si eu din presa. Nu am comis nicio ilegalitate, iar alaturi de InterAgro, alte 13-14 firme au beneficiat de aceste facilitati", declara proprietarul grupului InterAgro.

O serie de companii au avut posibilitatea, potrivit legii, sa cumpere in perioada mai 2009-31 octombrie 2010 gaze exclusiv din productia interna, la preturi mult mai mici comparativ cu cele din import. "Datoriile noastre la Romgaz erau esalonate, in urma unei conventii incheiate inainte de acordarea facilitatilor, si erau platite in grafic, la zi", a spus Niculae.

Omul de afaceri a afirmat ca in perioada mai 2009-31 octombrie 2010 a primit 55% din necesarul de gaze, din productia interna, si din cauza faptului ca preturile la import erau mari a ales sa functioneze doar cu ce a cumparat de la Romgaz si sa suspende activitatea a trei din cele sase combinate de ingrasaminte din portofoliu.

"M-au anuntat pe 24 decembrie ca trebuie sa ma prezint pe 29, dar avocatii mei erau toti in concediu, si din acest motiv nu m-am dus. O sa merg saptamana viitoare", a mai sustinut Niculae.

Cateva date despre Ioan Niculae:

Omul de afaceri Ioan Niculae este anchetat intr-un alt dosar referitor la modul in care a fost finantata campania electorala a candidatului PSD la Presedintia Romaniei din 2009, Mircea Geoana.

  • Conform DNA, presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu (PSD) si patronul InterAgro, miliardarul Ioan Niculae, sunt pusi sub acuzare pentru modul in care au strans bani pentru campania lui Mircea Geoana. DNA a precizat ca Mircea Geoana nu are calitate de invinuit in acest dosar.
  • Potrivit procurorilor din cadrul directiei, din rezolutia de incepere a urmaririi penale a rezultat ca "in cursul lunii noiembrie 2009, invinuitul Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea functiei de presedinte la Organizatiei Judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor privind finantarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la invinuitul Niculae Ioan, actionar principal al grupului INTERAGRO SA, pentru a fi folosita in cadrul campaniei electorale de la sfarsitul anului 2009.
  • In schimbul banilor, Ioan Niculae urmarea influentarea factorului decizional in vederea numirii unor persoane agreate de el la conducerea Ministerului Economiei si Comertului si la societatile nationale TRANSGAZ si ROMGAZ. Pe parcursul cercetarilor s-a stabilit ca, din cei 1.000.000 euro, s-a platit efectiv suma de 641.730 lei, aprox 150.000 euro, folosindu-se ca paravan un contract incheiat intre INTERAGRO SA (societate controlata de Ioan Niculae) si SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, oferind o acoperire aparent legala, realei destinatii a sumelor de bani. In aceasta operatiune fictiva au fost implicati si invinuitii Teodorescu Gheorghe si Barac Viorel".
  • In luna decembrie 2011, Ioan Niculae, acuzat de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, a fost audiat de Directia Nationala Anticoruptie, in legatura cu finantarea partidelor politice.

In luna august 2010, presedintele Traian Basescu i-a reprosat miliardarului Ioan Niculae ca vrea sa-si mute afacerile in Bulgaria, dupa ce a primit ani la rand gaze mai ieftine decat toata populatia.

  • Omul de afaceri a reactionat la acuzatiile formulate de seful statului, declarand pentru HotNews.ro ca presedintele este dezinformat, iar decizia de a-si muta afacerile in alta tara nu are nicio legatura cu nivelul de impozitare din Romania. Niculae a cerut atunci sa fie primit de seful statului pentru a-i explica de ce e nemultumit. Ioan Niculae si-a motivat decizia de a-si muta afacerile in Bulgaria prin "prigoana impotriva oamenilor de afaceri romani", de care se fac vinovate "anumite servicii ale statului". "Nu are nicio legatura cu nivelul de impozitare. E vorba de aceasta urmarire permanenta, toata aceasta prigoana impotriva oamenilor de afaceri romani. Deci nu are legatura cu ce a spus dansul. Acesta a fost motivul nemultumirii", a declarat Ioan Niculae pentru HotNews.ro.

In cadrul telegramei consultate de HotNews.ro: "Bani si politica: cine detine cu adevarat Romania?" este realizat un top cinci al oligarhilor din Romania, precum si al baronilor locali, printre care se numara si Ioan Niculae. Redam integral telegrama:

  • Ioan Niculae: Se spune ca Niculae mentine relatii bune cu toate partidele mari si fostele guverne, desi in trecut a fost vazut ca un sponsor major al PSD. Inainte de 1989, Niculae ar fi fost ofiter de Securitate. Astazi el detine cea mai mare companie din sectorul agricol din Romania (InterAgro Group), precum si o companie de varf in asigurari (ASIROM). In 2000 si 2001, Niculae a fost implicat in controversata privatizare a Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR), in care, dupa o licitatie trucata, a obtinut o participatie majoritara in cadrul companiei pentru doar 10 milioane de dolari. Ulterior, in 2004, Ministerul Agriculturii a recapatat controlul asupra companiei, i-a sters partial datoriile, si a revandut pachetul de control catre companii inregistrate in Insulele Virgine controlate de Niculae, crescandu-i profitul. Potrivit datelor privind finantarea partidelor publicate de Asociatia Pro Democratia, in iunie 2004, Niculae a donat peste 840.000 dolari PSD-ului prin compania sa de asigurari ASIROM si Rafinaria ASTRA din Ploiesti (pe care el o controleaza oficial prin InterAgro cu o cota de 6,5% si neoficial prin actionarul majoritar Kreyton Ltd, un holding inregistrat in Insulele Virgine). In plus, Niculae pare sa aiba legaturi cu ofiteri de rang-inalt din SRI si este in prezent implicat intr-un scandal cu ofiteri de informatii in Prahova care au fost implicati in vanzarea ilegala si neimpozitata de petrol unei retele de dealeri. Un articol din 9 martie al ziarului Ziua sustine chiar ca Niculae beneficiaza de protectia presedintelui Basescu, furnizandu-i presedintelui o polita gratuita ASIROM de asigurare de viata. Averea lui Niculae este de aproximativ 700 de milioane de dolari in 2006.

Numele lui Ioan Niculae este legat de episodul privatizarii Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR).

  • Intr-un material din luna martie 2010, Evenimentul Zilei relateaza ca in anul 2000, prin firma InterAgro, el a castigat licitatia de privatizare a companiei de stat. Ulterior, tranzactia a fost anulata in instanta, dupa ce au fost sesizate o serie de nereguli. SNTR ajunge din nou proprietatea statului, insa pentru ca statul incasase deja avansul pentru privatizare, omul de afaceri cere o executare silita a statului si pune sechestru pe actiunile SNTR. Statul ii cedeaza lui Niculae 53% din actiunile SNTR, contra unei investitii de 40 de milioane de dolari. Dupa ce se constata ca investitia nu a fost realizata, societatea ajunge din nou sa fie detinuta de stat si ulterior, vanduta unui consortiu format din Galaxy Energy International Ltd. Insulele Virgine si CTS Italia, insa potrivit relatarilor de la acel moment, tot Niculae se afla in spatele cumparatorului. Omul de afaceri si-a oficializat pozitia de proprietar al Galaxy Tobacco, in urma unei majorari de capital. Niculae detine in prezent (octombrie 2009) 53,8% din actiuni, CTS Tobacco Limited, 24,6%, iar CTS Italia 21,6%.

Fost ofiter de securitate, Ioan Niculae apare infilmul lui Alexandru Solomon: Kapitalism, reteta noastra secreta, alaturi de Voiculescu, Patriciu, Dan Diaconescu.

  • Ioan Niculae a declarat, pentru HotNews.ro, ca filmul a facut un mare deserviciu Romaniei si a anuntat ca George Copos intentioneaza sa dea in judecata regizorul si sa opreasca difuzarea filmului. "Pentru mine a fost o mare dezamagire. Pentru ca, fiind un baiat tanar, Solomon, am crezut ca, asa cum m-a contactat prima data, va prezenta capitalismul romanesc si cu bune si cu rele. Din pacate, asa cum e traditia la romani, a prezentat numai relele. Nu vorbesc numai de mine, vorbesc de ceilalti. Numai niste infractori, numai cei care am devalizat, numai cei care suntem anchetati de DNA-uri, de PNA-uri.
  • Niculae declara la acea vreme ca "filmul este un fel de parodie la adresa oricarui indrazneste sa faca ceva in Romania". "Fie ca am fost securisti, fie ca ca am fost comunisti, fie ca am fost utecisti, n-am facut altceva decat sa furam din Romania. Ori e o mare prostie, n-am furat nimic, decat in alta parte. Decat in Romania. Am dezvoltat niste fabrici in Romania, le-am repornit, am creat niste locuri de munca in Romania", a spus Niculae.

In august 2010, chestionat de HotNews.ro in legatura cu o initiativa a miliardarilor americani de a-si dona averile in scopuri caritabile, Ioan Niculae ne-a declarat: "Este o intrebare prosteasca, nu comentez".

  • Pentru Wall-Street.ro, omul de afaceri a declarat ca are o parere foarte proasta despre initiativa miliardarilor din SUA. "Oamenii trebuie sa invete sa munceasca, nu sa intinda mana. Este pacat ca dupa 20 de ani romanii inca nu au invatat sa munceasca si stau cu mana intinsa", explica Niculae, adaugand ca oricum oamenii de afaceri romani nu ar avea lichiditati suficiente sau nu ar dori sa faca astfel de gesturi de caritate", a explicat Niculae.

In luna ianuarie 2011, Ioan Niculae anunta ca negociaza cu mai multe companii din Rusia vanzarea combinatelor chimice Interagro, fiind constrans sa renunte la afacerile cu ingrasaminte chimice din cauza cresterii pretului mare al gazelor.

  • "In cei 16 ani de cand a inceput procesul de privatizare in Romania este pentru prima data cand statul ma obliga sa iau o astfel de decizie. Sunt interesati atat investitori rusi cat si din alte state. Cei mai multi vor sa relocheze fabricile, adica sa le demonteze si sa le duca la ei", a declarat, pentru Gandul, Ioan Niculae.

In martie 2009, Niculae trimite un semnal guvernantilor, amenintand pentru prima data ca grupul de firme Interagro va inchide fabricile, urmand ca 6.700 de salariati sa fie disponibilizati, daca nu se dau subventiile pentru agricultori.

  • "In urma unui acord cu Ministerul Agriculturii am stabilit ca autoritatile sa acorde, prin ordonanta de urgenta, unele ajutoare sectorului de ingrasaminte. Dat fiind ca azi a fost ultima zi cand ar mai fi putut aparea ordonata pe ordinea de zi a parlamentarilor si nu s-a intamplat, incepand de maine voi opera inchiderea fabricilor", afirma Ioan Niculae. Omul de afaceri preciza la acel moment ca grupul va inregistra pierderi ce se ridica la peste 100 milioane de dolari datorita inchiderii fabricilor.

Tot in anul 2009, Ioan Niculae inaugureaza cea mai mare rafinarie de bioetanol din sud-estul Europei, la Zimnicea, in judetul Teleorman.

  • Investitie a grupului InterAgro estimata la peste 82 milioane euro, din fonduri proprii, rafinaria poate acoperi prin productie necesarul total al Romaniei de bioetanol (combustibil ecologic), respectiv circa 100.000 de tone (Sursa Money.ro). In prezent, aceasta fabrica este inchisa. Miliardarul Niculae afirma ca livrarea de bioetanol doar pentru piata interna nu este rentabila, potrivit Romania Libera. Citeste mai multe despre Bio Fuel Energy.