Ioana Apan, invinuita de procurorii DIICOT de subminarea economiei nationale, este presedintele Consiliului de Administratie al Romgaz si secretar general - adjunct al Ministerului Economiei. In virsta de 37 de ani, Ioana Apan este sotia lui Stefan Nicolae, presedintele sindicatului Agrostar (vezi declaratia de avere). Ea a fost adusa in Ministerul Economiei de fostul ministru, Codrut Seres, care a promovat-o pe consiliera sa personala in CA-urile mai multor companii nationale.

Ioana Apan si Codrut Seres (2006)Foto: AGERPRES

Din 2006, Apan a devenit indispensabila Ministerului Economiei, fiind numita in fiecare an in conducerea unora dintre cele mai mari companii de stat.

Ultima declaratie de avere, semnata 27 mai 2011, arata ca Ioana Apan a incasat indemnizatii de membru in consiliul de administratie sau adunarea generala a actionarilor de la cinci companii in care Ministerul Economiei este actionar: Romgaz, Hidroelectrica, Transelectrica, Electrocentrale SA si E.On Gaz Romania.

Nu doar Codrut Seres a promovat-o pe Ioana Apan in conducerea companiilor de stat: in 2009, Adriean Videanu - la acea vreme ministrul Economiei - a numit-o pe Apan in Consiliul de Administratie al Conpet (sursa: ZF)

In 2007, Romania Libera scria ca Ioana Apan fusese promovata de Codrut Seres ca administrator la patru companii de producere a energiei electrice. Intrebata la acel moment ce o califica pentru a ocupa aceste posturi, Ioana Apan a declarat ca "fiecare ministru isi pune oamenii care fac fata acolo. Eu sunt de profesie jurist. La complexurile de energie si la Termoelectrica problematica e vasta."

In 2006, imediat dupa plecarea lui Seres din fruntea Ministerului Economiei, Ioana Apan era membru in nu mai putin de sapte CA si AGA ale unor companii la care ministerul era actionar, dupa cum relateaza Wall-Street.

In perioada 2004-2005, Ioana Apan a fost Director de Marketing la societatea de asigurari Ardaf, detinuta de Ovidiu Tender (sursa)

Ca o curiozitate, Ioana Apan a contribuit in 2010 cu suma de 237 de lei la fondul creat pentru ajutorarea persoanelor afectate de criza economica, un fond in care au depus bani functionari publici de rang inalt (sursa: Ministerul Finantelor).

Context:

Reamintim ca 40 de persoane angajate la Romgaz, ANRE, Ministerul Economiei si o firma care-i apartine afaceristului Ioan Niculaie sint invinuite de DIICOT de complot si subminarea economiei nationale intr-un dosar-mamut. Persoanele - majoritatea directori, fosti directori si membri in conducerea companiilor mentionate - sint invinuite ca ar fi vindut gaze naturale din productia interna sub pretul pietei.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru HotNews.ro ca printre persoanele puse sub invinuire se afla Marcel Adrian Piteiu, membru PDL si director general Romgaz, Alpar Kramer (UDMR), fost director comercial al Romgaz, Eugen Mitea (PNL), fost director adjunct al Romgaz si Dan Victor Alexandru, fost secretar de stat in Ministerul Economiei in guvernarea Tariceanu.