Criza si somajul din zona euro nu ne dau voie la joburi in tarile din Vest. Vezi in text HARTA DINAMICA a tarilor UE care mentin restrictiile de munca pentru romani

de Anca Ionescu, Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 3 ianuarie 2012, 19:14 Actualitate | Esenţial

Majoritatea statelor membre UE care mentineau restrictii pentru romani si bulgari pe piata muncii le vor mentine si in 2012 si 2013, perioada maxima in care tratatele UE le permit acest lucru, potrivit informatiilor oficiale anuntate astazi de Comisia Europeana. Noua din 11 tari UE care mentin restrictii au trimis notificari catre Executivul UE si au precizat care sunt pozitiile lor. La acestea se adauga si Spania, care a cerut si a obtinut deja o derogare pana la sfarsitul acestui an. Majoritatea raspunsurilor sunt negative pentru romani.
 • Tari care mentin restrictii inca doi ani - 9 state membre: Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Germania, Olanda, Franta, Austria, Luxemburg si Malta au anuntat Comisia Europeana cu privire la mentinerea restrictiilor pe piata muncii pentru muncitorii romani si bulgari pana in 2014.
 • Tari care au ridicat restrictiile total sau partial: Italia nu a notificat Comisia Europeana in legatura cu mentinerea restrictiilor. Germania le mentine partial. 
 • Tari care mentineau restrictii pana acum: 10 (+1) tari au impus pana la 31 decembrie 2011 restrictii romanilor si bulgarilor: Marea Britanie, Italia, Irlanda, Belgia, Germania, Olanda, Franta, Austria, Luxemburg si Malta la care s-a adaugat si Spania din vara lui 2011 - cu derogare pana la sfarsitul lui 2012.  
 • Tari care nu au impus restrictii: 15 statele UE nu au in prezent restrictii pentru cetatenii romani: Estonia, Finlanda, Polonia, Slovacia, Cehia, Cipru, Suedia, Slovenia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Ungaria, Portugalia, Grecia si Danemarca.
Actul de aderare din 2005 permite tarilor UE-25 sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Bulgaria si Romania pe pietele lor ale fortei de munca pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a muncii in UE. Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape:
 • Perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2008
 • Perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2011
 • Perioada 1 ianuarie 2012 - 31 decembrie 2013
Primii 2 ani: legislatia nationala a celorlalte state membre reglementeaza accesul muncitorilor din Bulgaria si Romania pe pietele lor de forta de munca.

Urmatorii 3 ani: statele membre pot extinde masurile nationale, cu conditia notificarii Comisiei inainte de finalul primei etape, altfel se aplica legislatia UE care garanteaza libera circulatie a lucratorilor.

Ultimii 2 ani: un stat membru care mentine masurile nationale la sfarsitul celei de-a doua etape poate, in eventualitatea unor perturbari grave ale pietei fortei de munca de pe teritoriul sau sau al pericolului unor astfel de perturbari si sub rezerva notificarii Comisiei in acest sens, sa continue sa aplice masurile respective pana la sfarsitul perioadei de sapte ani care urmeaza datei aderarii.

In decursul perioadei de 7 ani, o clauza de salvgardare permite unui stat membru sa reintroduca restrictiile daca exista perturbari grave pe piata fortei de munca sau amenintarea acestora, cum a fost cazul Spaniei.

Unde ne aflam acum in calendarul legal

A doua etapa a masurilor tranzitorii s-a incheiat in decembrie 2011. Cele zece state membre care restrictioneaza accesul lucratorilor din Bulgaria si Romania pot pastra aceasta conditie in 2012 si 2013 numai daca notifica pana la 31 decembrie 2011 Comisiei o perturbare grava a pietei fortei de munca (sau amenintarea acesteia).

Romanii sunt supusi si restrictiilor de acces pe piata fortei de munca din Spania dupa ce Comisia Europeana a aprobat cererea Spaniei de a restrictiona accesul la piata fortei de munca pentru lucratorii romani pana la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbari grave pe piata fortei de munca. Somajul in Spania a atins cifre record in UE: ajunge la 23% per total si se apropie de 45% in randul tinerilor.

Tarile cele mai bogate din UE si cele mai tentante destinatii de munca sunt cele care au decis sa aplice cele mai lungi perioade tranzitorii in privinta romanilor si bulgarilor. De altfel tot ele nu au fost prea multumite atunci cand, la 1 mai 2011, prin tratatele de aderare au fost obligate sa deschida piata muncii pentru tarile care au intrat in UE in 2004.  

Cum a fost restrictionat accesul pe piata muncii din cele zece state membre care au mentinut restrictii pana la 31 decembrie 2011 si ce se schimba.

Germania a stabilit obligatia solicitarii unui permis de munca de romanii si bulgarii care doreau sa lucreze in aceasta tara. A decis la sfarsitul anului sa restraga aria de aplicare a restrictiilor pentru absolventii de studii universitare.

Austria are restrictii pentru accesul romanilor la joburi in aceasta tara. Nu exista o notificare oficiala. Austria are cea mai mica rata a somajului din UE.

Belgia prevede obligatia solicitarii unui permis de munca - care teoretic se poate obtine intre trei si sase luni, dar a introdus o procedura rapida pentru eliberarea acestor documente in cel mult cinci zile pentru profesiile in care lipseste mana de lucru. Atat autoritatile flamande cat si cele valone au decis sa mentina inca doi ani aceste restrictii pentru Romania si Bulgaria si au incadrat argumentele lor la capitolul "frauda sociala".

Franta prevede obligatia solicitarii unui permis de munca si aplica o procedura simplificata pentru 150 de ocupatii pentru care se elibereaza un permis de munca, indiferent de situatia de pe piata muncii. Comisia Europeana nu a facut inca publica pozitia Frantei.

Irlanda prevedea obligatia solicitarii unui permis de munca si a anuntat oficial Bruxelles-ul ca doreste sa mentina aceste masuri pentru romani si bulgari pana in 2014.

Italia nu prevedea obligatia unui permis in anumite domenii (agricultura, hoteluri si turism, activitati domestice, servicii de ingrijire, constructii, inginerie, activitati de management si care necesita inalta calificare, munca sezoniera). Potrivit mai multor relatari din presa internationala, autoritatile de la Roma ar fi decis ridicarea tuturor conditiilor suplimentare pentru cetatenii romani si bulgari incepand cu 1 ianuarie 2012.  

Luxemburg cerea permis de munca dar a introdus proceduri simplificate pentru activitatea din agricltura, viticultura, industria hoteliera si catering si pentru anumite posturi din sectorul financiar.

Malta acorda permise de munca pentru posturi care necesita lucratori calificati si/sau experimentati si pentru acele ocupatii in care se constata o lipsa a fortei de munca.

Olanda prevede obligatia solicitarii unui permis de munca. Acesta le va fi eliberat doar daca nu exista lucratori disponibili in Olanda sau intr-un alt stat membru al UE pentru acel post si cu conditia ca angajatorul sa poata oferi conditii de munca si cazare corespunzatoare. Olanda a fost printre primele state UE care a anuntat mentinearea restrictiilor dupa o decizie la nivel de guvern care stabilea faptul ca romanii si  bulgarii nu sunt inca bineveniti pe piata muncii din tarile de Jos. Olanda are o rata mica a somajului, dar atitudinile nationaliste si anti-imigranti sunt extrem de puternice.

Regatul Unit prevede obligatia solicitarii unui permis de munca. Compania care vrea sa angajeze un roman sau un bulgar trebuie sa solicite eliberarea permisului de munca (fac exceptie anumite categorii profesionale), iar angajatul trebuie sa obtina un "accession worker card", un document special pentru cetatenii din noile state membre. In cazul muncitorilor necalificati se aplica sistemele actuale de cote in sectorul agricol si alimentar.

Lucratorii calificati pot desfasura o activitate profesionala daca obtin un permis de munca sau daca se incadreaza in conditiile Programului de imigrare pentru persoane cu inalta calificare (Highly Skilled Migrant Programme). Marea Britanie a facut studii pentru a prezenta argumentele de pe piata muncii si a aratat ca deja se confrunta cu probleme grave pentru cetatenii sai astfel ca nu este un moment oportun pentru a deschide piata muncii. Rata somajului in randul tinerilor englezi a ajuns la cifre record.

Ca urmare a unei cereri din partea autoritatilor spaniole din data de 28 iulie 2011, Comisia Europeana a aprobat cererea Spaniei de a restrictiona piata fortei de munca pentru lucratorii romani pana la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbari grave pe piata fortei de munca.
 • Da click pe tarile de pe harta pentru mai multe informatiiVezi Harta Mare

Harta de baza ᅡ Bing Maps Road - Microsoft Corporation and its data suppliers este oferita prin intermediul serviciului de cloud ArcGIS.com, serviciu oferit de ESRI.
Citeste mai multe despre   Citeste pe Stirile ProTV

VIDEO Romanul care si-a facut propria gradina zoologica, la Cluj. Ce animale creste pe o suprafata de 10 hectare

Clujul nu a avut niciodata o gradina zoologica, asa ca fac eu una. Asa a gandit un roman care a muncit din greu in Germania, iar la revenirea in tara a deschis un parc spectaculos plin de vietati simpatice.
19292 vizualizari
 • +7 (9 voturi)    
  Ceva nu e ok. (Marţi, 3 ianuarie 2012, 20:25)

  Daniel [anonim]

  UE presupune in primul rand o piata comuna. Prin definitie o piata comuna este una in care marfurile, capitalul si forta de lucru circula liber, fara restrictii.
  Atata timp cat Romania nu nchide sau nu restrictioneaza accesul pe piata ei pentru marfurile dintr-un stat membru, nu vad cum e posibil ca unele state sa restrictioneze ceea ce trebuia sa fie liber. Unda mai este si in ce consta UE? Suntem cumva buni numai pt a fi piata de desfacere?
  Si daca Romania, printr-o analiza a pietelor pe care avem deficit comercial, ar decide sa impuna restrictii de importuri cu ce ar diferi situatia, comparativ cu cea in care noua ne este restrictionat accesul cu una dintre cele trei componente de baza (marfuri, capital, mana de lucru).
   #showComment#showComment#showComment
 • +6 (8 voturi)    
  UE varza! (Marţi, 3 ianuarie 2012, 20:48)

  Vizitiul [utilizator]

  Intr-o uniune nu are ce cauta cuvantul restrictie! Oricum UE se duce dracu, nu apucam sa intram pe Euro, asta va fi un avantaj pentru noi la momentul respectiv.
   #showComment
 • +4 (8 voturi)    
  interesant (Marţi, 3 ianuarie 2012, 21:18)

  eu [anonim]

  adica noi platim taxe, mai mult am cam vandut cam tot ce am avut pt europa mai ales austriecilor, si ei ne restrictioneaza inca doi ani. Ca sa vezi unde ne gasim noi ca si natiune la coada ca si acum 500 de ani. Cat timp le este bine pt ei ok, cand nu, restrictionam.
  Felicitari natiune, dar ce vorbesc, noi nu suntem o natiune, suntem o gloata de indivizi care vorbesc aceeasi limba si doar atat, gandirea noastra este departe de a fi unitarea care sa defineasca o natiune.
   #showComment
 • +4 (8 voturi)    
  acasa nu se poate? (Marţi, 3 ianuarie 2012, 21:40)

  io [anonim]

  Nu vi s-ar parea normal sa muncim acasa in Romania? Nu primeste guvernul Romaniei fonduri europene nerambursabile? Cata vreme suntem cetateni romani de ce trebuie neaparat sa cautam de munca in alte tari? Si ce e cu vaicarela asta cu UE? Intrarea in UE prevedea si o economie reala functionala. Nu avem ce sa reprosam UE caci nu s-a angajat nimeni sa arunce gratos bani romanilo. Deci puneti mana si faceti ceva in tara.
   #showComment
 • +1 (5 voturi)    
  ... (Marţi, 3 ianuarie 2012, 21:46)

  dragos234 [utilizator]

  Respect Suedia si Finlanda. Tzari mici, sigure tzinte pt cocalari, si totusi nu s-au speriat ca Franta si Germania care sunt de 10 ori mai mari si ar fi putut absorbi usor hoardele de cocalari-ciobani si cersetori din Est.
   #showComment
 • +3 (5 voturi)    
  accesul fortei de munca pe piata ue (Marţi, 3 ianuarie 2012, 21:53)

  ion roata [anonim]

  UE reprezinta o piata comuna in care forta de munca,capitalurile si marfurile au liber acces in toate tarile ue fara restrictii.Pai daca e asa de ce forta de munca din Romania are restrictii aproape in toate tarile membre al ue iar Romania este obligata sa nu puna restrictii la capitaluri si marfuri.Cu alte cuvinte Romania este buna numai ca piatade desfacere a marfurilor si capitalurilor.Dar pana cand ?
  ce ar fi ca si noi romanii sa luam marfuri dinue numai in barter iar daca gasim alte [piete mai convenabile sa luam si sa damarfuri acolo.rebuie sa se inteleaga clar acest lucru.
  Pe de alta parte avem cca 5 milioane de hectare an de an nelucrte.poi daca dragii de romani au chef de munca numai prin alte tari de ce nu manifesta acelasi lucru si la noi in tara.Pe lumea aceasta sunt tari care au nevoie stringenta de produsele noastre,de ce nu producem ca sa creasca bugetul si implicit salarii si alte servicii sociale.Primariile nu au bani sa-si plateasca salariile si faca investitii dar nu fac documentatii ca sa obtina fonduri de la ue pentru apa,cana,drumuri,coperative de productie si desfacere sau agenti economici individuali.
  In vara trecuta multe produse au ramas si sau stricat pe camp pentruca nu a avut cine sa lr culuaga si sa le valorifice.Toti asteapta mila de la guvern dar nu pun mana sa munceasca.
   #showComment#showComment
 • -2 (2 voturi)    
  Inchipuiti / va.... (Marţi, 3 ianuarie 2012, 23:03)

  Uniunea [anonim]

  Uniune..... SUA, USA. EEUUAA etc.... prin definitie UNIUNE inseamna a UNI ( cititi bine ) uniune de familie se cheama casatorie, uniune monetara inseamna ACEIASI MONEDA, ( Euro nu e mai mare in Germania si mai mic in Grecia ) deci ... Concluzia ......< ALL for one and one for all > sau nu se aplica.
  n / a cerut nimeni UE ( istilor ) sa dea d'a moca ... no..... romanilor sau bulgarilor, dar daca e casatorie sau uniune cum se cheama , pai nene.... uniune sa fie. Daca voi aia bogati vreti uniune atunci faceti /o si la bune si la rele, sau vreti " ce / i al meu e al meu si ce e al tau e tot al meu, "... ca nu prea tine.
  Ipocrizia bogatilor este mai mare decat "mila" lor fata de astia mai sarantoci.
  Aceste restrictii se mentin nu c / ar perturba piata muncii... oh .. no... ci este ceruta de guvernantii romani.... mai cititi si printre randuri..... Ar ramane numai cu pensionarii, copiii si asistatii sociali...
  Cine plateste impozitele ? mai ninemi, ...asa ca UE face ce cere BUCHAREST/ ul.
  Hai.. Happy New Year and all the best pentru noi astia frati Romani,.....LA MALTI ANI
 • +2 (2 voturi)    
  Tarile EEA (Marţi, 3 ianuarie 2012, 23:41)

  CipE [anonim]

  Mi se pare ciudat ca nu ati inclus pe harta si tarile EEA : Elvetia, Norvegia, Liechtenstein si Islanda.

  Din cate stiu eu:
  Islanda a eliminat toate restrictiile privitoare la romani si bulgari de la 1 Ianuarie 2012.

  Norvegia aplica o politica foarte liberala pentru permisele de munca . Conditiile pentru obtinerea unui permis de rezidenta sunt minime: Remuneraţia şi condiţiile de muncă trebuie să fie aceleaşi ca în cazul lucrătorilor norvegieni cu acelaşi tip de loc de muncă (remuneraţie în conformitate cu acordul colectiv de muncă relevant sau remuneraţia normală pentru locul de muncă şi ocupaţia în cauză). Contractul de muncă trebuie să fie semnat atât de dumneavoastră, cât şi de către angajatorul dumneavoastră.

  Elvetia (cu Liechtenstein) e mai rezervata, cetăţenilor bulgari şi români li se permite intrarea pe piaţa muncii exclusiv sub rezerva următoarelor restricţii:
  - controlul respectării principiului priorităţii naţionale (au prioritate cetăţenii elveţieni şi cetăţenii străinii aflaţi deja pe piaţa elveţiană a muncii);
  - controlul condiţiilor de salarizare şi de muncă;
  - numărul maxim, stabilit separat şi mărit în fiecare an, al permiselor de şedere de scurtă durată şi al permiselor de şedere.

  Mai multe detalii putei afla aici, pentru toate tarile UE si EEA: http://ec.europa.eu/eures/main.jsp?acro=free&lang=ro
 • -1 (3 voturi)    
  noroc ca avem mIn Muncii care va protesta (Marţi, 3 ianuarie 2012, 23:48)

  jiji [anonim]

  si ....degeaba
 • +1 (3 voturi)    
  sugestie (Miercuri, 4 ianuarie 2012, 0:26)

  io [anonim]

  Nimeni nu paraseste o tara daca lucrurile merg bine. Daca lucrurile functioneaza corect lumea calatoreste de placere, schimb de experienta si basta. Inainte si imediat dupa intrarea Romaniei in UE singura intrebare pe care si-au pus-o politicieni romani a fost: cum obtin romanii slujbe in strainatate. Ori intrebarea ar fi trebuit sa fie: acum ca suntem in UE, ca exista sustinere financiara, cum redresam economia locala. Majoritatea celor care au plecat duc o viata mizerabila pentru simplu motiv ca nimeni, niciunde, nu cedeaza slujba sa pentru altcineva cu atat mai putin pentru un imigrant chiar is calificat. Nu-mi aduc aminte sa fi promis UE Romaniei joburi. Prevederile tratatelor sunt clare. In loc sa va pierdeti vremea insultand deciziile unor natiuni inclusiv a Olandei sau sa puneti in balanta cum ii trateaza pe X imigranti in raport cu Y imigranti, intrebarea trebuie sa fie: cum se poate imbunatati situatia economica in Romania, cum pot deschide o afacere in Romania, cum pot obtine o slujba decenta in Romania. Pe scurt "cum este posibil in Romania", mai ales ca sunt multe de facut acasa. Cun un sojmaj general de peste 9 la suta care in realitate este mult mai mare, vremea imigratului aiurea s-a dus pentru totdeauna va place sau nu!
   #showComment#showComment
 • 0 (0 voturi)    
  criza (Miercuri, 4 ianuarie 2012, 13:52)

  airash [anonim]

  Fiecare îşi exprimă propriile puncte de vedere personale, în funcţie de poziţia în care se află, aspiraţiile pe care le are, cunoaşterea practică a cauzelor, mecanismelor şi efectelor crizei şi experienţa teoretică pe care a asimilat-o privind mecanismele de criză.
 • 0 (0 voturi)    
  restrictii (Miercuri, 4 ianuarie 2012, 14:38)

  george [anonim]

  Ar trebui ca Romania si Bulgaria sa le impuna statelor respective restrictii la desfacerea de marfuri. Ca piata de desfacere vad ca suntem buni pentru europeni, ca sursa de forta de munca, nu.
 • 0 (0 voturi)    
  vremuri grele (Miercuri, 4 ianuarie 2012, 14:39)

  ani [anonim]

  Traim vremuri de criza nu numai noi romanii ci si intreaga lume... Fiecare natiune isi apara cetatenii in felul ei... De aceea este de inteles o restrictie, mai ales ca ea nu este definitiva ci se intinde pe doar doi ani...
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  e de inteles (Miercuri, 4 ianuarie 2012, 15:46)

  mihaela [anonim]

  Atat timp cat toate tarile se afla intr-o perioada de austeritate este de inteles ca au instaurat o restrictie..dar aceasta situatie va fi remediata pe parcurs cand economia isi va reveni.
 • 0 (0 voturi)    
  Romania tot Romania ramane (Miercuri, 4 ianuarie 2012, 17:41)

  denisa [anonim]

  Cu toate ca si Romania si Bulgaria au intrat in acelasi an in UE si datorita faptului ca Bulgarii s-au mai intreptat de atunci, Romania este vazuta ca si inainte o tara fara interes, care cu tot ajutorul vesticilor nu a reusit sa se mai indrepte tocmai de aceea toate acestea cad pe unmerii nostrii. In fine... trecem este... sa speram ca totul sa se indrepte in acest an, care este foarte important din punct de vedere politic!
 • 0 (0 voturi)    
  Restrictii (Miercuri, 4 ianuarie 2012, 18:26)

  eu [anonim]

  Ar fi fost util de precizat, pentru tarile care au rigicat partial restrictiile, in ce domenii s-au ridicat.
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Miercuri, 4 ianuarie 2012, 18:35)

  alina [anonim]

  sa speram ca pe vitor lucrurile se vor indrepta
 • 0 (0 voturi)    
  pacat (Miercuri, 4 ianuarie 2012, 18:38)

  mariana [anonim]

  Pacat ca Romania a ajuns aici. Este trist ceea ce se intampla
 • 0 (0 voturi)    
  vremuri bune (Miercuri, 4 ianuarie 2012, 19:17)

  dana [anonim]

  e normal sa existe si restrictii. mai ales pe vremuri de criza. important e ca nu sunt pe o perioada nelimitata.
 • 0 (0 voturi)    
  Numai la romani se putea intampla asa ceva (Miercuri, 4 ianuarie 2012, 19:59)

  homms [anonim]

  Intodeauna tarile mai sarace au fost marginalizate nu ne mai mira nimic ca actul de aderare din 2005 permite tarilor UE sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Bulgaria si Romania pe pietele lor ale fortei de munca pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a muncii in UE. Acesti 7 ani ai acestei perioade de tranzitie nu au insemnat mai nimik


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version