Cel putin 50 de caprioare au fost gasite moarte in apropierea localitatilor Nadab si Dorobanti, din cauza unor otravuri imprastiate pe terenurile agricole, reprezentantii fondului de vanatoare Nadab spunand ca jumatate dintre caprioarele aflate in evidenta vanatorilor sunt moarte, transmite Mediafax.

Reprezentantii Asociatiei de Vanatoare si Pescuit Crisana, care gestioneaza fondul de vanatoare din Nadab, afirma ca jumatate din efectivul de caprioare au murit in ultimele 48 de ore, respectiv 40 de animale.

"Este o catastrofa ecologica. La Nadab aveam in evidente in jur de 80 de caprioare si cel putin 40 sunt deja moarte. Din pacate, mor in continuare si ne temem ca toate exemplarele vor fi decimate. Se pare ca au murit otravite cu substante imprastiate pentru combaterea rozatoarelor", a declarat vicepresedintele asociatiei, Petrica Horga.

Pe terenurile agricole de langa Dorobanti au fost gasite 11 caprioare moarte, astfel ca numarul cadavrelor ridicate pana acum de pe cele doua fonduri de vanatoare invecinate este de 51.

Seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad, Gheorghe Ban, a declarat ca rezultatele analizelor de laborator vor sosi la inceputul saptamanii viitoare, cand ar putea fi aflata substanta care a otravit animalele.

Autoritatile au inceput o ancheta, dupa ce localnicii din Nadab au gasit caprioare moarte si au sunat la 112. Pana joi, fusesera ridicate de pe terenuri agricole 35 de cadavre de caprioare.

"Am realizat necropsii si am constatat ca animalele aveau leziuni hemoragice interne foarte severe, care pot fi provocate de anumite substante chimice. Am trimis la laborator probe biologice pentru a stabili despre ce substante este vorba", declara, joi, Gheorghe Ban.

El spunea ca se fac cercetari in fondul de vanatoare din zona Nadab pentru ca ar putea exista mult mai multe cadavre in vegetatie sau in preajma lacurilor.

"Ne temem sa nu existe localnici care sa ridice cadavrele pentru consumul de carne", declara seful DSVSA Arad, care ii avertiza pe localnici sa nu manance din carnea animalelor gasite moarte.

Reprezentantii Politiei Judetene afirmau ca terenurile agricole pe care au fost descoperite caprioarele moarte sunt ale unor localnici din Nadab.

"S-a stabilit ca pe terenurile respective au fost imprastiate substante toxice pentru combaterea rozatoarelor", declara purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Arad, Camelia Tuduce.

Proprietarii terenurilor agricole ar putea fi cercetati penal pentru distrugere daca proprietarii fondurilor de vanatoare afectate vor depune plangeri.