Sase straini, intre care romani, au fost condamnati joi in SUA pentru o operatiune elaborata de spalare de bani, care a inselat sute de clienti cu peste patru milioane de dolari si presupunea vanzarea falsa a unor masini pe Internet, relateaza in editia online Los Angeles Times citat de Mediafax.

Acuzatii, patru barbati si doua femei, ofereau masini de vanzare pe EBay Motors, Auto Trader, Yahoo Auto, Edmunds.com, Craigslist si alte site-uri Internet.

Ei au primit electronic bani de la clienti, care nu au beneficiat insa niciodata de masinile cumparate, potrivit actului de acuzare. Cei sase acuzati, din Germania, Rusia, Romania si Letonia, risca sute de ani de inchisoare.

Autoritatile sustin ca liderii acestei scheme erau Corneliu Stefan Weikum, in varsta de 37 de ani, cetatean roman, si Iulia Misina-Heffron, in varsta de 23 de ani, din Ekaterinburg, Rusia. Cei doi se afla in prezent in arest in Nevada.

Thom Mrozek, purtator de cuvant al biroului procurorului american, sustine ca desi agentia s-a confruntat cu numeroase scheme de spalare de bani, putine au fost cele la fel de sofisticate ca aceasta. Mrozek a explicat ca acuzatii au deschis cel putin 110 conturi bancare, au furnizat facturi false si au piratat site-urile de Internet pentru a schimba informatiile de contact ale vanzatorilor pentru ca numerele de inmatriculare sa se potriveasca.