Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Spania pe 29 si 30 decembrie ca vor avea loc doua greve, respectiv cea a pilotilor companiei IBERIA si a lucratorilor companiei de transporturi feroviare RENFE.

MAE precizeaza, intr-un comunicat remis miercuri HotNews.ro, ca cetatenii romani nu sunt direct afectati de greva pilotilor IBERIA, deoarece compania nu opereaza zboruri catre/dinspre Romania, insa pot fi afectati acei cetateni romani care zboara cu aceasta companie fie in interiorul Spaniei, fie pe rute transatlantice cu plecarea de pe teritoriul spaniol.

Astfel, cetatenii romani care au bilete pentru a zbura in ziua de 29 decembrie cu avioanele IBERIA in directia Miami, Bogota si Buenos Aires trebuie sa ia legatura din timp cu aceasta companie, prin intermediul site-ului de internet www.iberia.es.

De asemenea, vor fi afectate alte zeci de zboruri europene ale companiei Iberia. Lista completa a zborurilor anulate poate fi consultata pe site-ul companiei si accesand acest link.

In ceea ce priveste greva de vineri, 30 decembrie, in sistemul de transport feroviar RENFE, vor fi afectate mai mult de 100 de trenuri de mare viteza. Cetatenii romani care intentioneaza sa utilizeze acest mijloc de transport trebuie sa se adreseze celei mai apropiate agentii RENFE fie pentru relocare in alte trenuri, fie pentru a li se pune la dispozitie mijloace alternative (autocar, avion). Mai multe informatii sunt disponibile accesand acest link.

Potrivit MAE, cele doua companii nationale IBERIA si RENFE au luat masurile necesare, astfel incat cetatenii care doresc sa calatoreasca in aceste zile sa fie cat mai putin afectati de efectele acestor greve.

Astfel, in vederea prevenirii unor situatii neplacute pe durata calatoriei in strainatate, Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani interesati sa se informeze in prealabil la operatorii de transport aerian, sau sa consulte paginile de internet ale celor doua companii.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe ii sfatuieste pe cetatenii romani sa consulte periodic pagina web a institutiei: www.mae.ro, rubrica Sfaturi de calatorie - Alerte de calatorie, unde se regasesc informatii actualizate cu privire la astfel de situatii.