Punctul de Trecere a Frontierei romano-sarb de la Portile de Fier II a devenit operational miercuri, in regim de trafic international de persoane si marfuri, relateaza Agerpres.

Ceremonia a avut loc in prezenta ministrului roman al Administratiei si Internelor, Traian Igas, a sefului Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale din MAI, Marian Tutilescu, a inspectorului general al Politiei de Frontiera Romane, Ioan Buda, si a prim-vicepremierului Ivica Dacic, ministru al Afacerilor Interne din Serbia.

"Este un moment deosebit, de mult asteptat de romani si sarbi deopotriva. In acest fel, relatiile dintre Romania si Serbia au mai facut un pas, noi urmand sa fim alaturi de poporul sarb in procesul de integrare in Uniunea Europeana", a declarat Traian Igas.

Si Ivica Dacic a subliniat ca prin deschiderea PTF Portile de Fier II - Gerdap II s-au pus bazele unei noi etape in relatiile Republicii Serbia cu Romania. "Noi suntem deschisi fata de interesele comune ale cetatenilor situati de o parte si de alta a Dunarii si 'inchisi' fata de criminalitatea transfrontaliera", a spus oficialul sarb.

La finalul ceremoniei, peste 500 de persoane au trecut dintr-o parte in cealalta a frontierei romano - sarbe.

Hotararea de infiintare a PTF Portile de Fier II a fost luata la 10 septembrie 1976 in urma incheierii Acordului intre Guvernul Republicii Socialiste Romania si Guvernul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia de construire, in comun, la kilometrul 863 al Dunarii, a Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier II.

PTF Portile de Fier II nu a lucrat niciodata pentru relatia cu Serbia, el fiind utilizat in perioada 1993 - 1995 doar pentru tranzactii comerciale fluviale cu Bulgaria.

Pana in prezent, in PTF Portile de Fier II se efectua controlul de trecere a frontierei numai pentru personalul care asigura mentenanta si asistenta echipamentelor in centralele romana si sarba si mijloacele de transport al materialelor si utilajelor necesare executarii acestor activitati.

Supravegherea sectorului de frontiera Portile de Fier II, cu o lungime de 30 de kilometri, este asigurata de 170 de politisti, din care aproape 40 activeaza in punct, la controlul documentelor.

Punctul de Trecere a Frontierei Portile de Fier II dispune, in partea romaneasca, de noua artere de circulatie, cate patru pe sensurile de iesire si intrare din/ in tara pentru autoturisme, autocare si automarfare, iar una prevazuta cu rampa este destinata controlului si verificarii autovehiculelor.