Prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin considera ca sunt necesare o serie de clarificari in textul legii referitoare la obligativitatea purtarii esarfei tricolore de catre primari, pentru a nu se ajunge in situatii ridicole, transmite Agerpres.

"Nu cred - si nici nu se practica nicaieri in tara asta - ca amendarea primarilor pentru ca nu poarta esarfa tricolora in padure intra in aceasta sfera, nici chiar daca este prezent si ministrul turismului. Admit ca luand legea ad literam asa trebuie procedat, dar am dubii, ca acesta ar fi in spiritul legii. Poate nu ar strica o precizare in textul de lege ce se intelege prin 'solemnitati, receptii, ceremonii publice' la care se poarta esarfa, conform art. 62 din Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale. Si asta nu pentru neglijarea insemnelor nationale, ci din contra, pentru respect fata de acestea", a declarat marti, prefectul Gyorgy Ervin, in cadrul unei conferinte de presa.

Declaratia a fost facuta ca urmare a sesizarilor primite de Prefectura Covasna din partea unui cetatean din municipiul Sfantu Gheorghe, Dan Tanase, care locuieste in Spania si care a remarcat ca primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR) nu poarta niciodata esarfa tricolora la manifestarile oficiale, lucru demonstrat printr-o serie de fotografii preluate de pe site-ul institutiei. Prin urmare, acesta a cerut Prefecturii Covasna sa-l atentioneze pe primar si sa-l amendeze in cazul in care nu se va conforma.

Legea Administratiei Publice Locale, 215/ 2001 mentioneaza ca "semnul distinctiv al primarului este o esarfa in culorile drapelului national al Romaniei" si ca aceasta "trebuie purtata, in mod obligatoriu, la solemnitati, receptii, ceremonii publice si la celebrarea casatoriilor".