Presedintele Traian Basescu a adresat, marti, un mesaj celor care isi sarbatoresc ziua onomastica, urandu-le ca Sfantul Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan "sa daruiasca intelepciune si curaj celor care il cinstesc ca patron spiritual". Peste 400.000 de romani poarta numele Sfantului Arhidiacon Stefan, praznuit la 27 decembrie.

"Cu prilejul sarbatorii Sfantului Stefan doresc sa adresez cele mai calde urari de sanatate, bucurie si impliniri tuturor celor care isi sarbatoresc ziua onomastica. Fie ca Sfantul Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan sa daruiasca intelepciune si curaj celor care il cinstesc ca patron spiritual. La multi ani!", se arata in mesajul presedintelui Basescu, publicat de Administratia Prezidentiala.

Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), 410.152 de cetateni romani, dintre care 299.615 barbati si 110.537 femei, poarta numele Sfantului Arhidiacon Stefan (27 decembrie), informeaza Agerpres.

Din totalul romancelor, 76.836 se numesc Stefania, 23.020 - Stefana, 9.291 - Fanica, iar 350 - Fana.

Conform datelor furnizate de MAI, majoritatea barbatilor se numesc Stefan (266.343), Istvan (19.016), Fanel (8.799), Stefanel (3.204) sau Fane (581).

Sfantul Arhidiacon Stefan a fost unul dintre cei sapte diaconi - din randul evreilor elenisti - alesi de Apostolii din Ierusalim pentru a sluji la adunarile Bisericii din primul veac, pentru ca Apostolii sa se poata dedica vestirii Cuvantului lui Dumnezeu.

Datorita harului si intelepciunii de care se invrednicise si a semnelor si minunilor cu care isi insotea propovaduirea, a starnit ura evreilor, care l-au adus la judecata in fata Sinedriului, acuzandu-l ca huleste Legea si pe Moise. Stefan le-a aratat insa cu dovezi din Scripturi ca Legea Veche s-a implinit prin Hristos si ca El este Mantuitorul cel asteptat si prezis de Profeti, mustrandu-i totodata pentru impietrirea inimii si lipsa lor de credinta.

Fiind condamnat la moarte, Stefan a fost scos din cetate si ucis cu pietre, dupa obiceiul vechilor evrei, devenind astfel primul martir crestin si marturisitor al lui Hristos.

Traditia crestina, dupa cum o marturiseste Legenda Aurea din secolul al XIII-lea, consemneaza faptul ca osemintele lui Stefan au fost descoperite de un anume preot Lucian si ingropate de acesta in Biserica Sionului din Ierusalim, in anul 417 d.Hr. Dupa aceasta, au fost duse de sotia credincioasa a unui senator la Constantinopol, unde au vindecat-o pe Eudoxia, fiica posedata de duhuri rele a imparatului Teodosie. La initiativa celei din urma, osemintele lui Stefan au fost duse la Roma, in anul 425 d.Hr., fiind depuse intr-o cripta de la San Lorenzo.