Presedintele CJ Buzau, Victor Mocanu, va fi cercetat de procurori pentru conflict de interese la cererea Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF), care a constatat ca acesta a schimbat furnizorul anumitor materiale de constructii pentru "Drumul Vinului" cu firma ginerelui sau, SC Baum Construct, informeaza Mediafax.

Controlul DLAF a fost cerut de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), dupa ce verificatorii ministerului, care s-au autosesizat din presa, au descoperit un posibil conflict de interese intre presedintele Consiliului Judetean si o firma locala, Nikost, apartinand lui Neculai Cojocaru, un om de afaceri descris de presa locala din Buzau drept "un om de casa" al presedintelui CJ, Victor Mocanu. Firma Nikost se afla printre furnizorii de materiale de constructie pentru "Drumul Vinului", proiect finantat din fonduri europene al carui beneficiar era Consiliul Judetean condus de Victor Mocanu.

Legatura banuita de inspectorii Directiei de Control si Verificare a Utilizarii Fondurilor Comunitare din MDRT consta in aceea ca o cumnata a lui Neculai Cojocaru, Cristina Dragomir, este asociata cu ginerele lui Victor Mocanu, Daniel Dragan, intr-o alta firma numita Baum Construct SRL, tot din Buzau.

Sesizati de Ministerul Dezvoltarii, inspectorii DLAF au descoperit ca nu doar Nikost SRL figureaza printre furnizorii de materiale, ci si ca SC Baum Construct, firma sotului fiicei lui Victor Mocanu, a intrat in proiect, obtinand peste 1,6 milioane de lei.

Mai mult, pentru ca Baum Construct SRL sa poata furniza materiale de constructii pentru "Drumul Vinului" a fost necesara modificarea proiectului tehnic, adica inlocuirea pietrei de cariera, prevazuta initial a se folosi, cu piatra de balastiera produsa de firma ginerelui.

Inspectorii DLAF au constatat insa ca inlocuirea furnizorului anuntat initial cu Baum Construct SRL s-a facut in 19 octombrie 2009, la doar cinci zile dupa ce beneficiarul, Consiliul Judetean Buzau, a semnat contractul cu castigatorul licitatiei pentru "Drumul Vinului", consortiul SOROCAM SRL- Grup Colas SA. Mai mult, inlocuirea furnizorului de materiale luat in calcul initial, Serbanica Petrotrans SRL din Buzau, cu firma ginerelui lui Victor Mocanu, Baum Construct SRL, s-a facut pe baza unor rapoarte de incercare pentru produsele de balastiera ale Baum Construct. Probele pentru aceste teste fusesera insa recoltate, conform documentelor, chiar in ziua semnarii contractului de executie a lucrarii, in 14 octombrie.

Schimbarea furnizorului de materiale de constructii a presupus modificarea indicatorilor tehnici ai proiectului. Modificarea a fost adoptata de presedintele beneficiarului, Victor Mocanu, in 16 noiembrie 2009, la trei zile dupa ce solicitarea in acest sens a constructorului SOROCAM a fost acceptata de proiectantul intregii lucrari, SC Consilier Construct SRL.

Conform DLAF, odata cu schimbarea solutiei tehnice, pretul total al lucrarii a scazut si el, insa doar de la 44.672.884 de lei la 44.462.725,42 de lei.

Referatul de inlocuire a furnizorului de balast si cel de innlocuire a agregatelor de cariera cu cele de balastiera au fost semnate de coordonatorul proiectului si aprobate de presedintele CJ Buzau, Victor Mocanu, sustin cei de la DLAF.

Pentru inspectorii DLAF, fapta lui Mocanu de a semna mai multe documente in baza carora firma ginerelui sau, SC BAUM Construct SRL, a castigat 1.645.976,86 de lei intr-un proiect finantat si din fonduri europene "poate intruni elementele constitutive ale infractiunii prevazute de articolul 253, alineat 1, din Codul Penal". Articolul respectiv reglementeaza conflictul de interese in materie penala, pedepsit cu inchisoare de la sase luni la cinci ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima.

"In consecinta, Nota de control a fost transmisa pentru valorificare organului judiciar competent, respectiv Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti", precizeaza DLAF intr-un raspuns transmis agentiei Mediafax.

Seful CJ Buzau, Victor Mocanu, anunta, la sfarsitul lunii iunie, ca verificarile ANRMAP privind licitatiile pentru "Drumul Vinului" s-au incheiat fara sa fie gasite nereguli, in timp ce reprezentantii agentiei spuneau ca afirmatia acestuia este "total hazardata", controlul nefiind terminat.

Presa locala din Buzau a relatat de-a lungul ultimilor ani despre firma BAUM Construct SRL, jurnalistii afirmand ca este "firma de casa" a familiei Mocanu, pe care au botezat-o "Famiglia Cash".

Jurnalistii sustin ca mai multe dintre masinile luxoase pe care le folosesc atat Victor Mocanu cat si fiul sau, deputatul Adrian Mocanu, ar fi cumparate pe acea firma, "una dintre abonatele la banii publici din judet".

Neregulile la construirea "Drumului Vinului" au fost unul dintre motivele pentru care Romania a fost in pragul de a pierde finantarile UE pentru infrastructura, presedintele Basescu si premierul Boc atragand atentia asupra investitiei din Buzau in repetate randuri.